Ikuti soal jawap dan kisah kejayaan pengurangan berat badan 10kg dalam 10 minggu En Anuar Amin yang bertugas di plantar minyak dan gas Petronas, Malaysia

Dapatkan eBook Anda!

Berikut adalah soal jawap dan kisah kejayaan pengurangan berat badan En Anuar Amin yang bertugas di plantar minyak dan gas Petronas:

1) Kenapa anda teringin kurangkan berat badan?
Sebab kerja saya memerlukan saya berada dalam berat badan ideal. Saya kerja di plantar minyak dan gas. Petronas menetap kan syarat yang agak ketat untuk pekerja luar pantai. Jadi saya fikir saya perlu bermula dari sekarang untuk turun kan berat badan.

2) Sebelum ini pernah cuba kurangkan berat badan?
Pernah cuba tapi tak berjaya sebab masa tu tak ada pengetahuan tentang DCR (Daily Calorie Requirement). Masa tu cuma jogging jer. Berat tak turun-turun jugak sebab makan macam biasa.

3) Apa kejayaan penurunan berat badan yang anda perolehi?
Setakat hari ini 10kg dalam masa 10 minggu. Berat asal 85kg dan hari ini 75kg.

4) Bagaimana anda mencapainya?
Saya setuju dengan Kevin dan telah gunakan panduan ebook 5kgs in 5 weeks. Saya dah guna buku tu dan berjaya.

Pada mulanya tinggi saya 175 cm dan berat lama sebanyak 85kg. Memang bukanlah berat badan ideal. Jadi melalui panduan eBook, saya belajar macamana nak kira Keperluan Kalori Seharian (DCR) dan dari situ saya kurangkan makan dan lakukan regular exercise.

Berikut adalah cara saya kurangkan makan:

  • 6-7 am = sesudu madu+air suam
  • 7am = seketul roti berinti + air suam
  • 9am= Nesvita 3 in 1
  • 12 noon= Nasi pinggan standard + lauk+ sayur + air suam
  • 3pm = buah (eg sebiji epal or oren)
  • 5-6pm = a cup of coffee
  • 6-7pm (walk-5min, jog-20min, walk-5min total = 30 min then streching)
  • 8-9 pm = segelas susu rendah lemak (marigold) + 4 keping biskut cream craker

Selain itu saya amalkan banyakkan minum air kosong (tiada kalori). Yang penting sekiranya matlamat anda adalah turunkan berat badan, perlu ada usaha. Motto saya – no pain no gain. Jangan give up. Berat saya sekarang 75kg. Saya berjaya turunkan 10kg dalam 10 minggu.

Berat saya sekarang 75kg. Saya berjaya turunkan 10kg dalam 10 minggu.

5) Apa pesanan/tip anda untuk orang di luar sana?
Baca eBook Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu Kevin..dengan ilmu saya pasti akan berjaya…percayalah pada diri sendiri…ketahui berapa calori yang perlu anda ambil…. banyakkan minum air kosong… matlamat = turunkan berat badan,motto = no pain no gain…jangan give up… .Good luck…I wish you all the best

Regards,

Anuar Mat Amin

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

View all posts
  • faa

    bagus . anda berjaya atasi masalah obesiti =)

    • Anuar Mat Amin

      Overweight…belum obes lagi….:-))

  • nhm

    en amin x amik dinner ke?

    • Anuar Mat Amin

      Dinner saya cuma Air susu dan 4 keping biskut cream craker…kalau saya teringin saya cuma ambil sup2 ajer..itupun seminggu sekali…

  • Lyn

    Wah congrats Amin.bgaimna ya?so amazing..sy hari2 ke gym dn hari2 just mnum soy protein n coco meal replacemnt for weight cntrol..dn lgsung xmkn apa2 mknan.trun just 1kg..

  • kalos

    gambar tu mcm xde beza je.. hehehe..

    • anuar

      ada sikit…:-))

  • Ibu Meera

    ni pic yg same ker???

  • wildcat

    i like the routine you did…yg jalan pastu lari and jalan again..nak bagi muscle confusion!!! kekadang kalau kita wat benda yg sama aje ..muscle kita jadi boring. I'm not sure if Kevin is reading this.. kalau kita exercise sikit2 cam 30 miniutes every 2-3 hours for 4 times a day. (total of 2 hours)..agak2 lagi bole naikkan metabolism ke instead of exercise 2 hours straight??

  • mail

    mcm mane nk dptkn eBook Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu ni?

  • Lieza84

    MANA nak beli dan kedai buku mana selalu jual buku panduan tersebut..berapa harga nyer

  • Nina

    salam abg kevin….saya mempunyai berat 80kg dan tgi 160cm…saya selalu sakit kaki apabila berjoging…..kenapa ini berlaku?saya nak dapatkan berat yang ideal…mcm mana?

  • xyah mkn mlm ker……brt nie,cmne nie

  •  I didn’t find any change in you. You are looking same in both the photographs.

  • bro kevin, mane nak beli buku nie.. ade jual kat mph ke memane ke..