7 Supplement paling popular di Malaysia.

Posted by | September 07, 2012 | Health & Fitness | 12 Comments
Suplemen Popular Malaysia

Bila cerita pasal supplement makanan je, ramai orang yang nak tahu supplemen apa yang bagus atau tak, mahal atau sebaliknya dan yang paling penting, berkesan ke? Basically semua bergantung kepada diri anda sendiri untuk memilih dan mencuba supplemen apakah yang terbaik untuk tubuh. Tanpa diet dan gaya hidup am yang betul, suplemen yang terbaik pun tak mampu memberi kesan yang anda harapkan. Oleh itu jom tengok trend supplemen yang popular di Malaysia yang membekalkan vitamin vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh. Berminat? Cubalah!

1. Herbalife

Boleh dikatakan produk Herbalife ini popular kepada penggemar suplemen di Malaysia. Herbalife Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder ini merupakan produk pengganti sajian dengan membekalkan protein, karbohidrat dan lemak mengikut kadar kalori(lebih kurang) 40:40:20. Dengan herbalife ini, anda tak perlu pening mencari suplemen yang memberi kandungan nutrisi yang agak berbaloi tetapi bukan pada harganya. Well, terpulang pada anda sendiri yang menentukan. Herbalife boleh kurangkan berat badan?

2. Jusmate5

Jusmate5 juga adalah salah satu supplemen yang dikatakan agak popular. Keberkesanannya bergantung kepada diri masing masing, ada yang berjaya ada yang tidak, yang paling penting pemakanan dan senaman secara am.

3. Alpha Lipid SDII

Produk yang berasaskan soya protein isolate ini memberi nutrisi nutrisi secukupnya seperti asid amino, vitamin A,B,C,D,E dan mineral. Sama juga seperti suplemen suplemen yang lain, tiada masalah untuk guna/minum Alpha Lipid SD II, tetapi anda harus tahu pantang larang berdiet dengan sesuatu produk yang termasuk pengambilan nasi, roti, pasta, buah, manis-manisan dan lain-lain sumber karbohidrat.

4. Whey Protein

Whey protein merupakan bahan yang kaya dengan protein dan rangkaian amino asid yang lebih baik daripada putih telur. Diasaskan daripada product low fat diary dan sememangnya popular dalam kalangan yang selalu workouts bagi menaikkan kadar metabolisme, immune sistem, muscle repair dan sesuai untuk semua. Tak semestinya untuk weight training sahaja.

…saya sendiri menggunakan whey protein dalam diet harian kerana ia ekonomi, kurang kalori dan sumber protein yang baik …

5. Fat burner atau Pembakar Lemak

Kandungan caffeine, guarana, MaHuang, Ginseng, tongkat ali, Chromium Picolinate, Kola dan lain-lain yang didapati dalam fat burner jenis thermogenik merupakah pilihan ramai orang di Malaysia. Fat burner jenis ini sesuai untuk meningkatkan metabolism ketika workout dan membakar kalori yang lebih. Sama seperti kopi, tetapi dinasihatkan mengelakkan pembakar lemak sekiranya anda tidak mahir dalam diet, tidak bersenam dan lain lain.

6. Lecithin

Lecithin yang bertindak seperti ‘pemecah lemak’ (fat emulsifier) tak kurang popularnya. Ramai yang menggunakan untuk membantu proses metabolisme, kolesterol dan lemak darah,juga untuk suplemen untuk pengurangan berat badan. Berkesan ke tak? Anda yang mencuba ada penjelasan!

7. Acai Berry

Acai berry memang popular sejak 1-2 tahun ini melalui jenama seperti Monavie dan lain-lain. Acai berry memainkan peranan dalam meningkatkan sistem penghadaman, proses penuaan, kawalan berat badan dan sistem pertahanan. Ia adalah sumber fiber atau serat yang hebat.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • syikin

    hye mr kevin.. sy pnh ambil herba life dulu.. very good product if kita tau mcm mane nk gunakan nye.. tp masalah saya ialah produk tersebut agak costly.. lebih2 lagi tok susu yang botol pendek tu sbb kne budget dalam 2 botol sebulan.. saya cube untuk mencari replace suplement tersebut dengan mencari suplement whey protein yang lain tapi saya takut kalau ade side effect if saya gunakan tanpa tau information product tersebut daripada expertise.. bole bantu saya mcm mana saya nk dapatkan information tok whey protein dan macam mane nk order product tersebut..

    • herbalife

      herbalif memang bagus untuk kita sebab jaga badan kita dan kuruskan badan kita sebab saya amalkan herbalife saya telah naikan berat atau otot saya sebanyak 9kg sekarang tp kena ada choch yg boleh bimbin anda..

      • anti MLM

        tipu ahh..ni semua nak kejar PV letewww

  • Rozaimi

    Salam. Saya merupan seorang yg aktif gym. Bagi diet yg seimbang, seelok2nya pengambilan protein sebelum atau selepas workout?

  • gerbert

    hi kevin,
    maybe u boleh include sekali Bios Life Slim as supplemen untuk kawal berat badan dan bincangkannya dengan pembaca blog ini. this supplemen is gaining popularity among users.

  • nonny

    Apa whey protien paling bagus? jenama? en kevin guna yg mana?

  • May Wong

    Hi All

    You guys should take Green Coffee Bean Extract Fat Burner to Lose weight.
    It’s approved by Malaysia Ministry Of Health and 100% halal.
    Its suitable for vegetarians.
    http://www.malaysiafatburner.com

  • lyd

    Produk kurus yang paling senang diguna adalah herbini, tampal je waktu tidur,nnt esk bangun dh buang air besar/buang angin..tengok dkt http://www.herbini.com tidakpun page kt fb, ”kurus tanpa makan ubat” best!

  • lia

    hi, saya pernah makan herbalife dan jaga makan tapi tak jalan.baru2 ni saya try esp shaklee sebagai ganti breakfast.memang best.kenyang dan bila workout rasa bertenaga sebab mengandungi whey protein dan bila saya google fungsi esp sama macam f3 cuma bezanya pengedar herbalife menggalakkan f1 daripada f3 sebab mengandungi fiber dan membantu pembakaran lemak. bagi saya kalau nak turunkan berat badan (walaupun tak banyak) tapi badan shapping hanya ambil f3, minum air banyak, exercise dan kerap makan makanan yang rendah kalori.inshaAllah badan shapping dan berat turun sedikit walaupun tak banyak.all the best kepada yang berdiet!

  • Chong Meng Teh

    hello, bios life is very effective products. most products listed in PDR.net and the price is reasonable. whatsapp me 0123189711

  • doctor are dhar

    amalkan makanan sihat dnan nutrastart 4life..sumber vitamin dan mineral yng lengkap dan mmpunyai transfer factor sbgai imun booster..google dlu klu bermnat likes my page 4life 4share malaysia..pm for special price

  • seri NIAN

    en,,, shaklee sekarang rasanya top 5
    jom singgah di sini.
    http://www.vitamindiha.blogspot.com