Makanan Seimbang – Kerja Shift Malam dan Protein

Posted by | December 19, 2006 | Health & Fitness | 33 Comments

Soalan 1:

Sejak e-mail terakhir, saya telah join semula gym, dan saya mula minum protein shake. Saya ada beli Prolab whey protein dari maxtrition. Saya nak tahu apa beza whey protein dengan yang weight gain protein atau build mass protein?

Answer:

  • 100% Whey Protein supplements, tidak mengandungi carbs yang banyak. Biasanya hanya dalam 2-4 gram untuk setiap serving.
  • Weight gainer pulak adalah campuran protein (whey, casein, egg dll) dan carbs (dextrose dll) yang banyak.
  • Nama protein product seperti “mass build protein” atau “muscle protein” tidak penting. Yang penting adalah supplement facts, for protein supplements and weight gainers, it should look like something seperti di bawah

Soalan 2:

Saya kerja shift, ada masa saya kerja dari 9 mlm ke 7 pagi. Bila lewat mlm, terasa lapar. Apa patut saya buat? Apa yang boleh dimakan? Dan selalu nye bila balik pada pukul 7 pagi. Mengantuk dan lapar. Boleh kah saya makan kemudian saya tidur? Sebab saya akan tidur 6-8 jam.

Jawapan 2:

Sebelum tidur elakan makanan/minuman yang ringkas. Whey protein adalah makanan ringkas yang sesuai untuk Sebelum/Selepas gym tetapi kurang sesuai untuk Sebelum tidur.

…Whey protein kurang sesuai untuk sebelum tidur. protein complex lebih sesuai…..

Di sini, protein complex lebih sesuai. Jika, lapar, saya akan minum 1 gelas susu lemak rendah!

Soalan 3:

Sila define kan breakfast. Disebabkan saya kerja shift, bagi saya break fast adalah makanan selepas tidur 6-8 jam. Adakan ia betul, kerana saya hendak ikut jadual pemakanan seimbang yang betul.

Jawapan 3:

Breakfast, lunch atau makan malam hanyalah nama hidangan. Tetapi dari segi kandungan makanan (carb, protein & lemak), semuanya sama! Tiada beza. Setiap hidangan seharusnya seimbang! Ini dinamakan makanan yang seimbang.

Setiap hidangan seharusnya seimbang! Ini dinamakan makanan yang seimbang.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • liza

    Dear Kevin,
    This is about my hubby.Dia join gym since 2005.Muscle dia ada, but then he is skinny sampai takde abs. How do i prepare his food to make him bigger? We bought all kinds of protein, weight gainer etc.. but no good result. Pls help.Thanks

  • liza

    Dear Kevin,
    This is about my hubby.Dia join gym since 2005.Muscle dia ada, but then he is skinny sampai takde abs. How do i prepare his food to make him bigger? We bought all kinds of protein, weight gainer etc.. but no good result. Pls help.Thanks

  • Zurina

    saya berusia 30 tahun dan kini berat badan saya mencecah 78 kg dengan ketinggian 154 cm. saya dalam usaha untuk mengurangkan berat badan saya dan penampilan saya amat kurang menarik. Apakah cadangan en. kavin bagi membolehkan saya menurunkan berat badan saya sehingga 20-30kg dalam masa yang singkat.

  • Zurina

    saya berusia 30 tahun dan kini berat badan saya mencecah 78 kg dengan ketinggian 154 cm. saya dalam usaha untuk mengurangkan berat badan saya dan penampilan saya amat kurang menarik. Apakah cadangan en. kavin bagi membolehkan saya menurunkan berat badan saya sehingga 20-30kg dalam masa yang singkat.

  • http://kevinzahri.com kevin

    liza – the body/muscles memerlukan a reason to grow. this is where weight training is so important. It acts as a catalyst for growth. Without it agak sia2 ur effort to help your hubby gain weight.

    -Zurina,Untuk masa yang singkat Zurina perlu menjaga 3 perkara yang intensif:
    1. pemakanan tapi jangan tak makan :)
    2. senaman…gabungan senaman cardio dan weight training 3. supplement seperti protein supplement dan fat burner*

    *fat burner berkesan tetapi hanya jika digabungkan dgn pemakanan dan latihan asas yang baik.

    Saya syorkan Zurina membeli buku saya yang baru sahaja dilancarkan hari ini. Buku member panduan detail dlm usaha menurunkan berat badan dgn effective.

  • http://kevinzahri.com kevin

    liza – the body/muscles memerlukan a reason to grow. this is where weight training is so important. It acts as a catalyst for growth. Without it agak sia2 ur effort to help your hubby gain weight.

    -Zurina,Untuk masa yang singkat Zurina perlu menjaga 3 perkara yang intensif:
    1. pemakanan tapi jangan tak makan :)
    2. senaman…gabungan senaman cardio dan weight training 3. supplement seperti protein supplement dan fat burner*

    *fat burner berkesan tetapi hanya jika digabungkan dgn pemakanan dan latihan asas yang baik.

    Saya syorkan Zurina membeli buku saya yang baru sahaja dilancarkan hari ini. Buku member panduan detail dlm usaha menurunkan berat badan dgn effective.

  • yen

    sya nk tnye soalan leh x???????????? ape mkanan yg mmpnyai protein??????????? senaraikn

  • yen

    sya nk tnye soalan leh x???????????? ape mkanan yg mmpnyai protein??????????? senaraikn

  • http://kevinzahri.com kevin

    @yen – protein: daging, ayam, ikan, susu, telur, soya, ikan, kambing, kacang….etc

  • http://kevinzahri.com kevin

    @yen – protein: daging, ayam, ikan, susu, telur, soya, ikan, kambing, kacang….etc

  • johan sam

    boleh bagi saya satu jadual pemakanan yang seimbang dalam satu minggu esok

  • johan sam

    boleh bagi saya satu jadual pemakanan yang seimbang dalam satu minggu esok

  • faz

    kevin,

    boleh tak bagi tips untuk kelihatan tough dan otot yang nampak, saya ada ambil protien untuk build otot, dan disamping masuk gym waktu ini, macamana kaedah pengambilan protein yang betol…tq

  • faz

    kevin,

    boleh tak bagi tips untuk kelihatan tough dan otot yang nampak, saya ada ambil protien untuk build otot, dan disamping masuk gym waktu ini, macamana kaedah pengambilan protein yang betol…tq

  • http://alibaba ali

    sy training tiap2 hari di gym sminggu.sy amik weight gainer.cara minum masa sebelum main atau lepas main??time bila agk2 bagus??thxxx

  • ichi

    kevin nk tanye…..protein ape yg sesuai yer…….cam sy bkn kaki gym..tp just nk jage pemakanan

  • ichi

    kevin nk tanye…..protein ape yg sesuai yer…….cam sy bkn kaki gym..tp just nk jage pemakanan

  • hyatt

    Hi Kevin ,
    Bagaimanakah pemakanan yang baik bagi warga emas yang berumur 50 ke atas?apakah bekalan kalsium yang tinggi baik bagi mereka?mengapa?
    Harap dapat feedback ye…tq

  • hyatt

    Hi Kevin ,
    Bagaimanakah pemakanan yang baik bagi warga emas yang berumur 50 ke atas?apakah bekalan kalsium yang tinggi baik bagi mereka?mengapa?
    Harap dapat feedback ye…tq

  • hyatt

    Saya difahamkan bahawa whye protein adalah saki baki susu yang bermutu rendah.Adakah kandungan protein nya masih tinggi?
    berminat hendak tahu…terima kasih

  • hyatt

    Saya difahamkan bahawa whye protein adalah saki baki susu yang bermutu rendah.Adakah kandungan protein nya masih tinggi?
    berminat hendak tahu…terima kasih

  • ben

    mr kevin, saya ni 26 tahun, 56kg n ada planing nak gain muscle n weight aroung 65kg – 70kg. saya xnak la body macam bodybuilder coz saya ni nak jugak rasa pakai baju cantik2. tapi bila beli macam ada yang tak kena… help me… 4m the begining to the top… ada try workout tapi just senaman kat perut je coz senang boroi… tp walaupn ada pax sedikit tapi x puas hati gak coz upper side kena beri perhatian kan? tapi i workout just senaman kardio (treadmil) n basic toned up je(sit up, pumping )… i x penah cuba kat gym coz badan nampak melidi n malu gak… saya ni bukan kuat sangat pn tapi EXTREMELY nak badan yang ada shape… tolong k… saya hargai kalau mr kevin tolong…

  • ben

    mr kevin, saya ni 26 tahun, 56kg n ada planing nak gain muscle n weight aroung 65kg – 70kg. saya xnak la body macam bodybuilder coz saya ni nak jugak rasa pakai baju cantik2. tapi bila beli macam ada yang tak kena… help me… 4m the begining to the top… ada try workout tapi just senaman kat perut je coz senang boroi… tp walaupn ada pax sedikit tapi x puas hati gak coz upper side kena beri perhatian kan? tapi i workout just senaman kardio (treadmil) n basic toned up je(sit up, pumping )… i x penah cuba kat gym coz badan nampak melidi n malu gak… saya ni bukan kuat sangat pn tapi EXTREMELY nak badan yang ada shape… tolong k… saya hargai kalau mr kevin tolong…

  • ben

    satu lagi saya bekerja tak tentu masa tapi kadang2 kerja shift malam… so susah bagi saya terutamanya bab breakfast, makan tengahari pun pukul 2@3pm… tp kalau boleh intro kat saya jenis suplement, cara nak gain upper muscle lebih sket k… btw thanx….

  • ben

    satu lagi saya bekerja tak tentu masa tapi kadang2 kerja shift malam… so susah bagi saya terutamanya bab breakfast, makan tengahari pun pukul 2@3pm… tp kalau boleh intro kat saya jenis suplement, cara nak gain upper muscle lebih sket k… btw thanx….

  • Alias

    Saya nak bertanya. Berapakah tempoh masa yang sesuai untuk mengambil makanan dari tempoh melakukan sesuatu kerja.

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      Hmmmm depends on aktiviti selepas kerja ….. kalau terus tidur memang tak perlu makan banyak ….

  • izzah

    sy seorang pljr sekolah menengah. ttpi sy tlh disahkan mghidap penyakit darah tinggi krn mmpunyai paras kolestrol yg tinggi. sy tnggal di hostel , so, my daily schedule hrus brdsrkan hostel's rules, sy tdk ada masa utk bersenam dan makanan yg disediakan di hostel mengandungi byk lemak krn setiap hidangan mempunyai lemak yang berlebihan

  • nur azreen

    ape yg kite boleh mkn pade waktu malam???

  • epoolanie

    boleh terangkan mcm mana hendak mengambil protein tambahan dlm makanan seharian..(jadual)?

  • Muhammad_roee

    assalamualaikum, saya mahu bertanya apakah makanan seperti buah2 han yg mengandungi protein?

  • arediy

    slm..sy nk tnye..whey protein n mass gainer tu biasanya halal x?

  • Muhd0541

    slm semua. makan makanan yang sihat2 tau