Penat-penat Jogging Tapi Tak Kurus Jugak?

Posted by | December 08, 2008 | Health & Fitness | 37 Comments

Masalah ini actually quite normal. paga hujung minggu atau waktu petang memang ramai yang berjogging dekat taman2, gym ataupun treadmill di rumah. Stamina atau cardiovascular capacity memang meningkat tetapi lemak dan berat badan tidak beruah! Why?

  1. 1.

    Sebab anda tidak dapat mewujudkan kalori deficit (kalori masuk > kalori keluar)

  2. 2.

    Most probably semasa sessi jogging, anda tidak membakar lemak tetapi glycogen!

Ok masalah point pertama agak mudah untuk difahami sebab kalau anda makan (kalori masuk) melebihi pengunaan badan (termasuk jogging dll) tentunya makanan berlebihan akan disimpan sebagai lemak.

Untuk bulan ini saya nak fokus lebih kepada point kedua: Adakah anda membakar lemak ataupun glycogen?

Ok badan kita mempunyai dua sumber tenaga: glycogen & lemak. Sebagai pengumpamaan, andaikan:

  • glycogen adalah wang tunai (badan boleh menyimpan lebih-kurang 2000 calori at one time)
  • lemak sebagai duit simpanan bank.
  • makanan adalah sumber wang tunai.

…sebelum badan menyentuh duit simpanan (lemak) semasa cardio (seperti jogging), badan perlu menghabiskan wang tunai terlebih dahulu…

Sebelum badan menyentuh duit simpanan (lemak) semasa cardio (seperti jogging), badan Yanti perlu menghabiskan wang tunai terlebih dahulu . Ketika itu, badan akan membakar lemak!

Jadi camane nak bakar lemak badan?

  1. 1.

    One way adalah dengan memanjangkan sessi cardio (tanpa minuman sukan) so that at some point bekalan glycogen habis dan badan bermula membakar lemak. Tetapi ini agak memenatkan.

  2. 2.

    Dengan mengelakkan makanan/minuman berkarbohidrat 3-4 jam sebelum cardio. With that, badan akan terus mengunakan wang tunai yang sedia ada dan apabila memulakan jogging, wang tunai telahpun turn ke tahap yang lebih rendah dan at some point, badan terpaksa mengambil wang simpanan (lemak) sebagai sumber tenaga to support your activity.

Tidakkah performance saya akan merosot tanpa bekalan glycogen?

Yes tetapi anda kena buat pilihan antara performance training ataupun training untuk membakar lemak!

Pernah terfikir kenapa atlih negara tidak mempunyai badan yang kental walaupun mereka berlatih almost setiap? Mereka berlatih untuk performance dan sentiasa memastikan “wang tunai” sedia ada dengan mengambil minuman/makanan berkarbohidrat yang mengandungi carbs.

Performance tanpa glycogen tidak “sehebat” kerana ia mengambil masa untuk mengeluarkan wang simpanan daripada bank dan mengunakannya sebagai wang tunai! Hmmm….I hope all this makes sense. Basically, ia mengambil masa untuk badan memecahkan molekul lemak dan gunakannya sebagai tenaga.

…ia mengambil masa untuk badan memecahkan molekul lemak dan gunakannya sebagai tenaga…

Bolehkah makan/minum selepas jogging?

Oleh kerana heart-rate anda masih tinggi selepas aktiviti jogging, peluang (masa) itu boleh digunakan untuk squeeze pembakaran lemak lagi. Air mineral is no problem tetapi, kalau boleh, only turn to food selepas 30 minute. Also, take it easy on the food…..you dah penat-penat berlatih so best kalau you stick to a light and balanced meal ? Simple carbs are ok to replenish your energy quickly. Jangan ikut nafsu ;)

Looking for a treadmill? Visit Fitness Concept stores today.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • fren

    salam.
    Happy birthday to u (KEVIN)yang ke -30!!!Semoga ceria selalu, sihat, bahagia di samping keluarga tercinta & sentiasa diberkati Allah di dalam semua pekerjaan..Amin. Take care fren. see u again

  • epal

    hepi besday x bos :)

  • winnie the pooh

    hmmm…i think my p.e teacher once told me about this….thanxx for the post though…and i see someone wishes u ‘happy birthday’…so HAPPY BIRTHDAY!! keep up the good work!!

  • http://kevinzahri.com kevin

    thanks for the bday wishes….. :)

  • eny

    berapa kali kena joging dlm seminggu

  • rienna

    just nak tanya, kenapa rasa sakit di bahagian pinggang (m suspecting the kidneys) apabila i lari/jog..after a while la, not immidiate…tq. happy ’09!

  • zainol

    Hi Kevin. umur saya 26 tahun. tinggi 174cm. berat 85kg. saya telah berjaya mengurangkan berat badan sebanyak 35kg dengan bantuan produk pelansingan. saya inginkan bentuk badan yang berotot. saya menjalankan senaman mudah seperti sit up, chin up, berbasikal dan berjoging. masalah saya sekarang kulit saya jadi meggeleber terutamanya di bahagian perut. soalan saya, macam mana saya nak mengatasi masalah ini (saya telah cuba menggunakan krim pelansingan utk mengatasi masalah ini, ttp mcm tak berkesan). one more thing, adakah pengambilan protien shake sebagai meal replacememnt akan menyebabkan berat badan saya meningkat?

  • ms mocca

    dear kelvin…

    im worry bout my husbund…

    die brsenam & diet but berat badan makin naik…& perut makin buncit..he juz 24 dis year..& now he tried to skip his meal…taking his meal for bekfast & lunch only (actualy not lunch coz taking lunch at 4-5pm…)…& trying to ignore his dinner….he tought losing his meal will losing his weight…but its wont work pn makin naik ada la..& he know it..but he still keep trying..i really need ur help….i need to know wat hapen 2 him…worry bout ksihatan die la…

    makin bersenam & diet..berat makin naik?? actually wat hapen??

  • sensei

    bleh info tentang Lipo6 dari nutrex tak???…
    Saya ingin mngurangkan berat badan…

  • shah

    mcm mane ek nk kurus kn peha?
    Pls answer my question

  • shah

    mcm mane nk kecik kn peha?

  • http://kevinzahri.com kevin

    Hello Shah,
    YOu cannot spot reduce lemak pada bahagian tertentu. For more info, bole rujuk di sini: http://kevinzahri.com/blog/2008/05/02/how-to-spot-reduce-fat-lemak/

  • http://panduan.perfectslimdiet.com/ Arsyad

    Ini pandangan saya tentang isu ini.

    Senaman biasa, jogging ataupun berjalan hanya menyumbang sedikit sahaja terhadap penurunan berat badan. Ianya akan menggunakan kalori yang anda ambil melalui pemakanan harian. Seperti yang Kevin terangkan, ini sedikit sebanyak akan membantu untuk mewujudkan deficit kalori.

    Proses Cataboliseme merupoakan satu proses pemecahan sel lemak kepada tenaga. Proses ini amat sukar berlaku sekiranya amalan senaman secara ringan sahaja. Proses ini akan berlaku sekiranya kita memaksa diri kita dalam senaman. Sebabtu ahli sukan marathon yang berlari berpuluh kilometer, kebanyakan mereka mempunyai badan yang kurus.

    sekadar perkongsian.

  • frem

    Hi Kevin,
    nak tnya sikit.. saya involve dlm bodybuilding. currently, still bulking up my muscle. maybe dalam 6 bulan lg nk start ripped. but, before this saya pernah dengar yang kekadang nila buat cardio activity, muscle kita juga boleh hilang sebagai sumber tenaga instead of fat as source of energy. so, how to solve this problem? How to make sure that i use fat as source of energy? any tips? i don’t want to lose my hard earned muscle…

  • http://kevinzahri.com Kevin

    hello frem…thatsa good question …

    When you lose weight or wanna get ripped, you will always lose some muscles as well. You can not lose only fat. Thats why bodybuilders go through these exteme cycles of weight gain and weight loss so tht the overall outcme will be muscles gain and fat loss.

    Weight gain or weight loss will always be a combination of fat and muscles but its your diet and training and yus supplements like glutamine and BCAA Amino Acids that help you retain as much muscles as possible during your weight loss period.

    Hope this helps.

  • mad

    hYe! xtau la u bace x my komen yg kat ‘me’ 2. hehhe. can u gve me some tips to get rid of my flabby skin? FYI i pnah obesiti smpai 113kg!. em now around 64kg. 3 years to reach. tp problem ngan kulit yg flabby(mb byk lmak kot) here and there. Help me.. Now i focus kat tummy area ngan wat sit up 100/day and excercise wheel. Berkesan x?

  • http://kevinzahri.com Kevin

    Hello…. yes I ad abaca your komen. I have replied in the blog. All n all, ab exercises are not the answer to buang kulit berlebihan. You can referto my blog comment for more details.

  • Lisa

    Morning Kevin,

    Any tips for those with mesomorphic body type? I am an avid runner.I run 5 – 6 times a week (45 – 60 min).I also do strength training (abs and lower body).But I notice that my thigh/ hips getting bigger. What are do’s and donts for those with this body type? It’s kind of frustated especially when I look into the mirror and see those big fat thigh of me. Or am I exercising the wrong way? Please help -

  • http://perjalananseorangaku.blogspot.com/ uddin

    Salam,

    saya memang selalu jogging…
    berat saya mmg tak turun …
    tapi nampak jugak lah susut …
    kenapa eh?

  • alin

    salam…kevin,saya nak tau ler…
    betul ke coklat tidak mengemukkan…

  • ARA

    HYE KEVIN,SY ARA BERAT SY 70KG,TINGGI 154 JE,BENTUK BDN SY MCM BUAH EPAL LA,BENCI SUNGGUH TGOK LEMAK2 TAMBAH2 LG KAT AREA LENGAN,CAMNE NAK KECIKKAN LENGAN?ADAKAH AMALAN NAIK N TURUN TANGGA,LOMPAT TALI BERKESAN UNTUK TURUNKN BERAT BDN?SY ADE AMALKN PRODUL REDUCTIL N L-CARNITINE,SY BOSAN SGT N RASE GIVE UP COZ DLM TEMPOH HMPIR 3 BLN HANYA 4KG TURUN…SY DAH PENAT….TLONG LA SY

    • nurrul

      beli buku kevin panduan kurangkan 5 kg dalam masa 5 minggu.. :)

  • su

    hi kevin…sy mempunyai masalah y amat merunsingkan saya. sebelum ini berat saya 83kg dlm masa 1thn 1/2 sy tlh bjaya mgurangkan brt sy kpd 47kg dgn mgamalkan senaman dan diet yang sihat. pada pg saya mkn cereal, break sy mkn roti wholemeal 2kpg/biskut. tghari pula mkn ikn dan syur/bhn sup/laksa,ptg pula sy mkn roti dan mlm biskut. selangmasa saya makan sentiasa dipenuhi dgn buah-buahan. saya amat suka makan buah-buahan. biasanya saya mkn ant 6bj apple,pear stp hari. tetapi kini, berat saya tlh naik semula kepada 48-50 kg. saya risau dan tlh meningkatkn pgunaan dumbel saya kpd 4lbs. persoalannya apakah y membuatkan berat saya naik dan bagaimanakah cara utk mengatasi dan menurunkan semula. utk pgetahuan anda brt tgi saya 1.55.saya ada terfikir utk menggunakan pil dr farmasi utk meningkatkan metabolisme saya. tlg bantu saya secepat mungkin.terima kasih.

  • su

    n lagi 1, sejak berjaya mgurangkan berat ke 47kg, cara hidup saya tidak berubah. saya masih melakukan exercise setiap hari, makan makanan yang seimbang. malah meningkatkan pggunaan dumbel ke 4lbs. tetapi berat saya naik pula.

  • Roms Matt

    At last i know something about this! Sangat-sangat berguna untuk saya! Thanx a lot Kevin..

  • adios

    hai semua… sy dah cuba berdiet… tp x trn2 jugak.. last2 sekali saya minum jus diet mate 5… terbukti keberkesanannya… 1 mnggu trn 3kg… dngan mengawal kalori setiap hr…
    tulipindah@yahoo.com @ YM saya tulipindah

  • epul

    Salam Kevin….
    Betul ke org bina badan xbleh mkn nasi pth cume makan nasi perang?

  • merpatiwhite

    salam kevin…
    i got problem dgn lemak berlebihan di peha,perut..dan lengan…the thing is i dun know how to solve it…can u give idea…opinion…advice…the simplest way to manage this problem la…i really need the solution…

  • http://impossibleisnull.blogspot.com yipwt

    Guys…nak lose weight, exercise consistently. The goal is not only to lose weight but to be healthier. Losing weight is a direct result from the training.

    There’s no shortcut people.

  • http://myspace.com zaid

    i nk tnye..sy pamain bola sepak n nk serius dlm karier ni..sy x tau macam mane nak ambil makanan yg boley improve kn stamina sy n menaikkan fizikal badan saya untuk lebih tegap

  • afiq

    Saya ni kurus kering, ape yang perlu lakukan untuk meningkatkan berat badan saya…? Apakah jenis pemakanan yang perlu saya ambil dan senaman yang boleh dilakukan n perkara2 yang patut saya elakkan..?

  • norizan

    Hi Kevin,
    SIte awak ni bagus. Cuma, boleh tak tolong tulis ayat dalam BM atau BI bukannya rojak. Kalau nak campur boleh, tapi ayat penuh dalam BM atau BI sahaja.

    • ANTI NORIZAN

      apsal ko ni norizan? taknak rojak ko pg baca surat khabar la.. ada je ko nak complaint.. cubalah berpuas hati dgn apa yg ada di sekeliling.. haih.. pg duduk gua la ko norizan.. APA PUN TAK BOLEH..

    • confusing

      "Kalau nak campur boleh, tapi ayat penuh dalam BM atau BI sahaja."
      confused… boleh campur tapi ayat penuh dalam BM atau Bi? so how to campur? ayat penuh bahasa melayu campur cam mane norizan? Ayat penuh dalam bahasa english campur macam mane pulak? Logic explanation please?

      or…what you mean by…"kalau nak campur boleh, tapi ayat penuh dalam bm atau bi sahaja" like this.
      CONTOH Petikan dari blog.
      "olso, tek it izi on de fut…..yu dah penat-penat berlatih so bes kalau yu stik tu e lait an belens mil ? Simpel karbs ar oke tu riplenish yor enerji kuikli." >….>" ini ke maksudcampur ayat penuh bahasa melayu.

    • ANTI NORIZAN

      Ahhhh!! Si Norizan ni mmg dah takde keje.. dia tau nak complaint je… kalau dah pandai sgt, ilmu dah byk sgt, buat lah site sendiri.. KAU JANGAN KACAU HIDUP ORANG LAIN LA NORIZANNNNNNNNNNNNNNN!! AKU ANTI ORANG YANG MACAM KAU NI NORIZAN!!! HIDUP KAU TAU NAK COMPLAINTTTTTTTTTT JEEEEEE!!!

  • pelikkkkkk

    http://www.youtube.com/watch?v=Ym7d2MzZ96I

    yg ni betul ke?.. try ikut yg ni, baru 3 hari nnt try tgk result dalam 3-4 minggu.. =) Ape2 pon kalori defisit paling penting dalam proses diet ni.. x gune buat mcm2 tp x jaga kalori yg masuk kan..? =)

  • EVe

    kalo rasa penat yg sgt lepas jog 20mins non stop tu adakah menjamin yang memg kalori dah terbakar?