Roti Makanan Seimbang? (Harian Metro)

Saya “terbaca” artikel Harian Metro yang berjudul “Ramai Ganti Nasi Dengan Roti”. This is was an interview with Chef Ismail. Walaupun I don’t want to comment much about why a not-so-slim Chef is giving health tips (You don’t see my giving out recepis…hahahah) as his advice for the most part was actually very bernas! Hahah no offense to Chef who is a very nice guy indeed!

…Kaya dengan nutrien dan mineral seimbang, roti jadi alternatif sesuai kepada makanan ruji…Harian Metro

Roti Bukan Makanan Seimbang!

I would just like to correct the misleading statement by Harian Metro that roti bukanlah makanan yang bernutrien seimbang. Why not? Sebab roti, just like rice, is loading with carbohydrates. Just like rice. Walaubagaimanapun kedua2 adalah sumber tenaga yang baik di Malaysia atau mana-mana.

What is Makanan Seimbang?
A general carb:protein:fat calorie ratio of approx 55:30:15

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • http://kevinzahri.com kevin

    if i may add, milk (low fat) actually is a great balanced meal! Thats why kita kecik-kecik “hisap” susu :D

  • arch808

    Yep, if we could only continue taking that “mother’s milk” now like we used to when we’re an infant, that’ll be great. With all that nutritions, we’ll be virtually free from all kind of sickness. Sighhh…. but what we have now is just cow milk, nothing more nothing else.

    Kev dude, was it you posing in a local health magazine ads for a running competition? Well, I’m already registered for the run and look forward for it. Perhaps u could share yr own tips preparing for short run like that.

  • kk

    susah la nak susun jadual makan. i am a student. nak pilih2 makan2 ni mmg tak logic la.. mmg impossible. plg tahan sminggu je.. tu pun da kejayaan besar.

    damn! i so want 6 packs

  • http://kevinzahri.com kevin

    KK – i am going to launch a Malaysian food calorie database soon. It will also include an interactive meal planner and reporting tools.

    Its called http://cekodok.com but not live yet.

  • Nad

    calorie database soon???? its like dream comes true.. =) i find it so hard to get info on calories utk msian food..ader in few sites but its definately limited..n cant wait for all the cafes n restaurants in msia to publish the nutritional info of their menus.. ive read abt this in local newspaper mayb a month ago..
    kevin, do announce it once its ready.. =p good job!

  • Nizar

    Haha Kevin, are you suggesting that we go back to what we used to do… hisap susu mak kita, dah besar panjang ni? Memang nak kena lempang dengan mak! Susu mak lembu je yang ada, yenna dey…

    Kalau badan dah banyak lemak, can we skip the “fat” portion in our meal. No rice, reduce bread intake. Makan sayur, buah, dan ayam je. Workout 2-3 jam sehari. Bila rasa lapar, minum air mineral. What say you? Selamat tak?

  • an jay

    hye Kevin, actually i dh beli buku u.Mmg interesting. Kalau boleh u keluarkan buku berkenaan dgn exersice kt gym jer.Apa yang patut dan x patut buat untuk masa kat gym ngn lebih detail lagi.Please…

  • http://yahoo ws

    boleh tolong explain kaitan gizi makanan seimbang dengan kecemerlangan akademik kanak2

  • http://yahoo ws

    kita perlu urgent ni…..

  • serashid

    I’m a blood o type. Some says milk is not suitable for peson of a blood o type.Comment?

  • http://- saravril

    i just nk tya satu soalan..recent i’ve seen in tv about blood type diet..is it true when we dieting only based on blood type? actually i dr type B+ nyer blood..u ada recommend tak ntuk blood jenis nie?

  • nhm

    actually makanan seimbang adalah hidangan yang mempunyai sumber daripada karbohidrat, protein dan lemak dalam jumlah yang seimbang..plus fiber daripada buah-buahan dan sayur-sayuran, so every meal must has dat principle..easy rite? and for kevin ur idea to develop Malaysian food calorie database adalah satu idea yang sangat bagus..can help nutrition and dietetics student to explore….

  • nhm

    What is Makanan Seimbang?
    A general carb:protein:fat calorie ratio of approx 55:30:15

    so far the ratio is 50-60% CHO, 15-20% protein and 25-30% fat..untuk individu sihat..sebab jika 15% fat, akan mengurangkan palatibility sesuatu makanan dan 30% protein daripada keperluan akan memberi beban kepada buah pinggang kita..so makan secara sederhana, seimbang dan pelbagai…

  • shamsida subang jaya

    sy ni berumur 23tahun dan sudah berkahwin baru genap 7 bulan tp tidak mengandung, berat badan saya 56kg dan tinggi saya 165cm. Sekarang saya ingin turunkan berat badan saya ke 50kg..
    adakah saya boleh turunkan berat badan saya ke 50kg??.

  • Iman

    saya ni berumur 44 tahun , berkahwin dan mempunyai 3 org anak, berat badan saya adalah 94kg dan tinggi saya 165cm. Saya ingin menurunkan berat badan saya ke 75 ataupun 80 kg… saya minta Kevin membantu saya dlm masalah ini.

  • emma

    hai kevin

  • emma

    i nak taw suber makanan seimbang?????????

  • MUMMY 4D,KAMPAR

    Saya berumur 33 tahun dan mempunyai 4 anak. Saya baru 3 bulan habis bersalin. Masalahnya saya ingin menurunkan berat badan yang kini mencecah 58kg dan perut buncit.Ketinggian hanya 152. Boleh tak beri tips dan menu seimbang untuk saya ke berat yang ideal.

  • http://www.jusdiet.pitih.com Sue Sungai Buloh

    Boleh cuba Jus Diet Mate 5, terbukti berkesan untuk banyak orang. Saya seminggu guna pun dah kurang 3 kilo.

    • mai…

      mahal sangat la pulak…xtermampu untuk saya ikut…

  • julia

    say beruasia 27 th ,baru melahirkan anak 2 bulan lepas,berat saya 59 kg skrg dan perut saya buncit lg seperti hamil 2 bulan..bagaimana nak hilangkan perut buncit itu

  • hana

    hi im hana,im 17 years old…this year hana akan ambik spm..but i have a big problem, hana skrng nak diet coz berat hana 95kg..hana nie active juga main baminton and ikut sports..skrng hana tak makan nasi dah 1 week..dulu berat hana pernah sampai 106 kg,after that hana diet hana tak ambik nasi selama 3 bulan then berat hana turun ke 94..tp skrng naik lagi..coz baru2 nie time di jakarta hana da makan nasi,konon2 nak try nasi kat indonesia,tp rupa2nye rase same je..lps tu trus mkn nasi…tp hana risau coz hana tak tau diet yang seimbang..lagipun hana takut kalau2 apa yg hana makan tu mempengaruhi otak hana,coz this year is very important to me..hana tak taw apa yg patut dimakan dan tidak…pls help me bro…i need your help..

  • hana

    hi im hana,im 17 years old…this year hana akan ambik spm..but i have a big problem, hana skrng nak diet coz berat hana 95kg..hana nie active juga main badminton and ikut sports..skrng hana tak makan nasi dah 1 week..dulu berat hana pernah sampai 106 kg,after that hana diet hana tak ambik nasi selama 3 bulan then berat hana turun ke 94..tp skrng naik lagi..coz baru2 nie time di jakarta hana da makan nasi,konon2 nak try nasi kat indonesia,tp rupa2nye rase same je..lps tu trus mkn nasi…tp hana risau coz hana tak tau diet yang seimbang..lagipun hana takut kalau2 apa yg hana makan tu mempengaruhi otak hana,coz this year is very important to me..hana tak taw apa yg patut dimakan dan tidak…pls help me bro…i need your help..

  • kak long

    Salam to Kevin.Menurut Kevin apa menu yang seimbang utk lunch tanpa meninggalkan nasi.For growing children and to get perfect body shape.TQ.

  • ila littlebabymonster

    2days ago, i timbang berat kt shopg mall..then i figure it trn 2kg..OMG!!. now my weight is 37kg..just now, clculate my bmi= 14.5…i realy undrwieght…height= 160cm, weight= 37kg…sometimes i rsau of my weight…any tips can share with me..cmne nk capai brt bdn yg ideal…

  • azrul

    haha.."hisap"

  • oni omar

    hai ,kevin..umur sy 41 thn. Sblm ni berat sy 78kg dgn ketinggian 164.0cm. Sy cepat penat dan punyai tekanan darah tinggi yang tinggi, slalu gak pengsan. Oleh krna slalu pengsan seorang diri dlm rmh..Sy nekad utk jaga pemaknan dan diet sy. Sy mula breakfast kul 6.30 pg hnya mkn oat saje.Thgri mkn sop syur dn buahan. Mlm mkn oat. Joging smingu 4 x slma 1jm. Sy x mkn nsi slma 1 thn dan apa2 mknan bergoreng. Sy juga x mkn apa 2 ubat diet. Cuba2 diet sndri… Ternyata berjya. Berat kini sy 60kg. Sy x penat dn tiada darah tinggi lgi..Kini rmai kata sy awet muda krn sy nmpk lebih muda padahal sy ada ank berusia 21thn. Sy nekad mgamalkan mknan seimbng krna bgi sy sapa yg sakit sndiri la yg tanggung

    • siti khatijah

      cik oni, saya berminat dengan diet awak. saya dah lama amalkan bersarapan dengan oat dengan 1 sudu makan susu pekat, ok ke tu? sebab berat saya tak turun2…

      • kuning telur

        oat+horlicks+madu+air panas= pergghh

  • ash3823

    saya tgh diet sekarang..pg just minum susu and mkn roti je..tgh hari sometimes je mkn nasi but lebihkan mkn sayur & some buah-buahan.saya amalkan juga minum sup panas utk menyegarkan perut..mlm pula saya x mkn dengan kuantiti yg banyak.saya mkn seawal jam 7 mlm utk mengelakkan kegemukan.snek2 dan makanan ringan yang lain termasuk air berkarbonat saya dah x amalkan lg pengambilannya.saya utamakan minum jus buah-buahan dan minum susu omega kerana diketahui umum susu omega mampu menyingkirkan kolesterol yang berlebihan dalam bdn dan sedikit sebanyak dpt menyingkirkan lemak.baik untuk kesihatan.saya juga sering melakukan aktiviti bermain badminton untuk meningkatkan stamina dlm bdn.x percaya?cubalah…

  • syikin

    haaa masih ada yg terlupa utk kurus & sihat WAJIB ambek breakfast….tp bergantung apa yg kte makan..

    lalui berdasar pengalaman dan bukan cakap kosong…dulu ikat perut xmakan nasi 6bln cuma turun 5kg n macam2 lg buat tp tak berhasil.

    tp kini amalan hidup sihat & cergas dengan nutrisi cuma dalam masa 3 bulan berjaya turun 12kg..ALHAMDULILLAH…berjaya turun berat badan bukan dengan ubat.

    pada kawan-kawan diluar sana sila pm sy

    sy excited nak share dengan anda..

    syikin w.norasyikin@gmail.com hp.012-6050803

    “Allah cipta hambanya semuanya cantik dan indah, terpulang kepada kita nak jaga amanah tubuh ini, atau tidak.”

  • syikin

    haaa masih ada yg terlupa utk kurus & sihat WAJIB ambek breakfast….tp bergantung apa yg kte makan..
    lalui berdasar pengalaman dan bukan cakap kosong…dulu ikat perut xmakan nasi 6bln cuma turun 5kg n macam2 lg buat tp tak berhasil.
    tp kini amalan hidup sihat & cergas dengan nutrisi cuma dalam masa 3 bulan berjaya turun 12kg..ALHAMDULILLAH…berjaya turun berat badan bukan dengan ubat.
    pada kawan-kawan diluar sana sila pm sy
    sy excited nak share dengan anda..
    syikin w.norasyikin@gmail.com hp.012-6050803
    "Allah cipta hambanya semuanya cantik dan indah, terpulang kepada kita nak jaga amanah tubuh ini, atau tidak."

    • scha

      Sound interesting….cercite2 ..sharing is caring…ngeh3..

  • syikin

    haaa masih ada yg terlupa utk kurus & sihat WAJIB ambek breakfast….tanpa b.fast kite diet pun xguna jugakk…tp bergantung apa yg kte makan..AWAS jgn berlapar..pendek kata msti kene makan..
    lalui berdasar pengalaman dan bukan cakap kosong…dulu ikat perut xmakan nasi 6bln cuma turun 5kg n macam2 lg buat tp tak berhasil.
    tp kini amalan hidup sihat & cergas dengan nutrisi cuma dalam masa 3 bulan berjaya turun 12kg..ALHAMDULILLAH…berjaya turun berat badan bukan dengan ubat.
    pada kawan-kawan diluar sana sila pm sy
    sy excited nak share dengan anda..
    syikin w.norasyikin@gmail.com hp.012-6050803
    "Allah cipta hambanya semuanya cantik dan indah, terpulang kepada kita nak jaga amanah tubuh ini, atau tidak."

    • Siti Saimah A.Rahman

      Boleh kongsi apa menu yg shikin mkn hari2 x…tq

      • maisarah

        ye la…susahla nk kurus….bukan ape…kita inginkan kesihatan yang berkekalan…cntik 2 nombor 2

  • Anonymous

    selamat petang, saya berumur 34 tahun dah telah berkhawain, belum mempunyai anak tapi memerlukan kefahanan dam lmak ayah untuk itu saya amat berharap dapat menjejaki kalian dalam kefahaamn dan kemukaran untuk itu saya tidak akan memelihatkan kefahaamn damn mmeniju berapkan sehagafan dan juga tuha dunutk nehunjuj, kefahaman dalam hal yang tidak penting dan seharusnya saya tidak akan memutarkan faktar dan juga kenapa jenapau dini dimana kan sepakat yang telah membawa kepada sepertimana yang harus kita lalui dan napa kaalu kita yang turut serta untuk memerlukan kefahatman dalm kemunharan dan kenapa harus kita yang terpilih dalam sengketa dan kenapa harus di perlihatkan dan mengapafa dunutk mmmeuniji hariyang hilang dan juga kenapa kita yang di persalahjkan dan kenapa itujuga yang harus kita llaui dan kemnaju menjdhu

  • Anonymous

    hai, khavin, saya berumur 34 tabun berat 70kilo dan saya inginmenurunkan berat badan saya kepada 10 koli dan saya juga ingin menutunkan berat badan yaha yang berapa kilo unutk tidak mengandalikan kepada yang seharusnmya saga pergi kepafayang seharusnya untuk apa dan mengapa kita yang dipilih untuk meninggkatykan danh kenapa itu yang telah difahami dan kenaja inijuga yang kita dengaklan dalam gikitra gilas kita meninpuh itu tu jaungha kita selangkan yang seharusnya kita seitai danm kegilaam dan itu juga membunuh dkijya seruma dan kenapa seharunya kita yang telah digeraikan dan seharap mungkion utnuk itu kita selang selangkan.

  • http://mhnizam.com MHNizam

    When the chef overshadown nutrionist and dietitian.It seem their dont know the concept of balanced meal.Please refer Malaysian Dietary Guidelines and Food Pyramid before speak about nutrition. That tabloid paper should published fact!

  • Khalifahyourlove

    mank bisa kurus sampe terlihat cantik th……………..?

Ingin kurangkan berat badan? Jom sertai cabaran Jom Kurus bersama saya.