Zetty Berjaya Kurangkan 22kg Dalam 6 Bulan

Posted by | May 08, 2012 | Success Stories | 26 Comments
zetty-weight-loss
  • Nama: Zetty Hazwani
  • Umur: 22 Tahun
  • Matlamat Kurangkan Berat Badan
  • Pencapaian: Kurangkan 22kg dalam 6 Bulan
  • Facebook: izetty.haron

Start Kurangkan Berat Hari Ini!

Kenapa anda teringin kurangkan berat badan?

“budak gemok budak gemok,” … “eh budak kolestrol sini jap”. Waah2 sedap nye panggil saya macam tu. Itulah gelaran yg sering digunakan untuk panggil say sewaktu menjalani praktikal di salah sebuah hospital di penang. Saya ni takdelah genetik keluarga yg mempunyai badan yg besar-besar. Cuma saya memang kuat makan. Nasi tu dah memang jadi benda yang wajib setiap hari. Baik pagi, tengah hari, petang atau malam.

Berat Naik Dari 48kg ke 72kg!

Seingat saya berat saya time sekolah rendah dulu 48kg dan terus meningkat dr hari ke hari. Sampai lah ke tahap 72kg pada september 2011 lalu. Dengan tinggi yg hanya 151cm dan mempunyai berat 72kg, boleh bayangkan tak? Betul-betul macam bebola daging. Pernah awal remaja dulu, zaman tengah bercinta saya ada blind date dengan seorang lelaki nie – kitaorang plan lepas dia ambil saya kitaorang nak pergi round. Tapi lepas 1st time meet tu, dia cakap nak pergi ambil helmet kejap .. lepas tu lesap terus. Maybe sebab die terkejut tengok saya gemok kot. Hinanye kan orang yang gemok nie? Saya rasa betul-betul terhina.

… lepas 1st time meet tu, dia cakap nak pergi ambil helmet kejap .. lepas tu lesap terus. Maybe sebab die terkejut tengok saya gemok kot. Saya rasa betul-betul terhina.

Sebelum ini pernah cuba kurangkan berat badan?

Pernah.

  • Pernah beli pil untuk tahan lapar kat farmasi. Saya sendiri pun tak tahu ape name pil tu – tahu makan je. Bila stop berat naik berkali ganda.
  • Lepas tu try pulak JUS MATE dr rozmey. Ya Allah, tak sedap nye. Bazir almost RM500. tapi tak kurus jugak.
  • Lepas tu try kontrol makan. Tak nak makan nasi. Menjadi lah kot dalam 3,4 hari. Lepas tu give up.
  • Selain tu, pernah jugak pergi London Weight Management – yang first trial for free tu tapi mana mampu nak treatment ngn diaorang. Mahal gila!

…Tak nak makan nasi. Menjadi lah kot dalam 3,4 hari. Lepas tu give up…

Apa kejayaan penurunan berat badan yang anda perolehi?

Yeaaaaaay! Saya berjaya kurangkan 22kg dlm masa 6 bulan. Dari 72 kg ke 51kg sekarang dan masih dalam proses menurunkan 3-4kg lagi.. untuk mencapai berat 47kg!

Nutrisi and Pemakanan

Saya sangat-sangat menitik-beratkan tentang pengambilan kalori. Jadi untuk mengurangkan kadar pegambilan kalori yg berlebihan:

  • Waktu pagi dan malam saya minum soy powder + whey protein sebagai sarapan pagi.
  • Tengah hari selalunya sy makan makanan yg rebus, stim, grilled dan yang tidak bergoreng. Sebagai contoh: sup.
  • Cheat Day: Nandos lebih menjadi pilihan hati, dalam seminggu tu, mesti ada cheat day.

Exercise (Senaman)

  • Exercise! Kalau nak kurus, you have to exercise. Kalau bergantung diet je no point, maybe lambat turun atau maybe tak turun.
  • Setiap hari saya akan jogging atas treadmill selama 1 jam.
  • Weekend saya akan hiking dan seminggu 2 kali ada kelas aerobik.

eBook Kevin Zahri

eBook Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu
Dan yang paling penting eBook Kevin Zahri, tersangat bagus utk di jadikan panduan utk memulakan proses menurunkan berat badan. You, you, you and you people must have it!!! Kalau awak rasa price EBOOK tu mahal bermakna awak semua sangat lah rugi sebab membuang kesempatan yg ada utk turunkan berat badan. Thanks alot abg kevin..

Kalau awak rasa price EBOOK tu mahal bermakna awak semua sangat lah rugi sebab membuang kesempatan yg ada utk turunkan berat badan.

Tabiat Buruk

Satu je tabiat buruk sy time diet. Saya terlalu obses dengan weight scale. Sampai lah satu hari saya kena motivate dengan seorang kawan dekat facebook – sis Diane Sera pasal ni. Dia advice: “Jangan terlalu obses dgn berat badan! Yang penting total fat.” Thanks sis.

Apa pesanan/tip anda untuk orang di luar sana?

  1. Control calorie intake
  2. Exercise
  3. Have your own cheat day once a week
  4. Never ever give up
  5. Patience is the key to success

Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time.Your body is the baggage you must carry through life. The more excess the baggage, the shorter the trip.

Last but not least, thanks again abg Kevin for your profesional guidance. Precious!

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • MusangF

    Tahniah Zetty :) 

  • http://twitter.com/mataketam nurul

    wahhhhhhhhh hebatnye!!!sy sgt kagum..tahniah..sy pun mpunyai ketinggian yg sama dgn zetty…dulu berat 48kg sblm kahwin..skrg lpas anak 2orang berat sy melebihi 65kg!!!takutnya saya…camane sy nk buat ni…

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      Jangan putus asa Nurul, yang penting ada know-how untuk menurunkan berat tu semula.

      • Khatizahkahal

        mr kevin… saya nak sgt kurus….. baju semua da kecik2… sedih… badan obes yg menyeksakan

      • Yasmanyusman

        hi mr kevin dy dah bkahwin..sbelum bkhwn sy memiliki berat badan 69kg dgn ketinggian 153cm sy dah nmpknormal,tp kini selepas keguguran dlm bulan january,berat bdn sya dr 90kg trun pg 79kg,masaalah sy bukan xbsyukur dgn pengurangan ini tp sy msh xdpt pick up smula brat bdn sy yg dulu..boleh mr kevin suggest apa yg sy perlu buat slain dr membeli ubat diet atau mnahan lapr pd bila2 masa sy rasa lapar??

  • afrina

    boleh tau tinggi zetty ni berapa? sebab berat saya masa start diet dulu pun lebih 72kg jugak, n tinggi saya 160cm. after 7 months dah 58kg. so sekarang tengah target weight 55kg sebelum puasa. :)

    • afrina

      oh my bad, tak perasan ada tulis height dia. sorry!

  • niqa

    emm bile tgk pic yg sebelum, mcm mak owg..sorry..=P
    tp yg selepas..owhhh mcm budak sekolah, cute….mst ramai yg admire lps ni..tahniah!!!

  • Adinda_pu3

    Tahniah zetty..happy tgk perubahan diri zetty nie..akak nie pun dok usaha ke arah mendapatkan berat badan ideal..bersemangat rase pas tgk zetty nie..:)..moga akak juga boleh jadi mcm zetty..teruskan usaha ye zetty!!!

  • Izetty Haron

    mak org? huhu… TT_TT sobsss. hahaha
    naseb da kurus kalo stil debab mawu nangis nie

    • Zai_ummi83

      gemuk punye psal, sy nmpk tua sblm usia. nk b’gaya pun x reti coz nmpk buruk ngan bdn bsr ni. brt sy 68kg. last month cube diet atkins, tp thn sminggu je. susah nk maintain disiplin. hmmm…kena cube lg. chaiyyok!

  • meen

    sy dlm proses menurunkan berat badan jugak..baru turun 10 kg lebih.aim nak turun 26kg lg..sgt byk..kdg-2 mmg rasa muak dgn regime ni..hari-2 menghadapi benda yg sama, sbb sy tak keja..dok umah dr pg sampai ptg.dah tak tau nak masak apa..paling mudah, hari-2 sup sayur..waaa..tolong ajar sy mcm mana u tak boring…

  • Khatizahkahal

    tahniah zetty…. saya sgt teruja tgok zetty

  • Khatizahkahal

    teringin nak kurus…….. target sblum raya

  • Dydy

    saya tau jika ingin kurus perlukan senaman seperti jogging.tapi saya tiada masa untuk melakukan senaman memandangkan saya bekerja 6 hari seminggu dari 9-6 petang.pada hari cuti pula saya sering keluar untuk menguruskan sesuatu hal..saya juga ada mengamalkan pengambilan makanan yg sedikit.jadi adakah saya boleh menurunkan berat badan hanya mengawal permakanan? ada tak tips untuk senaman ringan?

    • Nadia

      Dydy,

      Cuba buat lunges atau beli CD 30 Days Shred with Jillian confirm boleh buat kat rumah.

      (^_^)

  • hani

    zetty, good to know ur story. rasa tercabar sgt. saya pun ada masalah berat badan. sampai dah jadi berpenyakit. doc selalu pesan diet, tapi saya pulak ada gastric yg teruk. nk jogging tak ada masa. aishh. dah tak tahu nk buat apa, kadang2 terfikir ‘gemuk pun gemuk la’ tapi selalunya nk juga rasa kurus dan sihat. Kevin, do advise me, pliss!

  • siti roslina moksin

    wooww..bestnyer..sy pon ada prob turunkan berat badan. Masa zaman sekolah berat saya cuma 40-42kg  tggi 167cm. Masa pegi sekolah kena jalan kaki selama 30-40min baru sampai n mmg penat.Lg 1 saya mmg aktif sbb suka byk main lari2 now xprnh buat lg smua perkara nie …mmg sedihlah sbb dh gemuk..prnh berjaya kuruskan badan sampai 52kg tp skrg dh naik smla 68 x lh berat mcm yg prnh saya alami lbh krg 73-75kg.Saya mmg nk kurus smla mcm tahun 2007 berat sy turun 52kg. Now nk beli buku Kevin saya nk kurus jugak.. tolonglah saya turunkan berat badan tq.

  • Tuty_atyra

    Saya berusia 30 tahun,ketinggian 150cm dan berat 50 kg,dulu sebelum kawin berat saya ialah 45kg,saya sedang berusaha ke arah 45kg,,huhu,,saya merupakan ibu kepada 2 org anak lelaki,,berusia 2 dan 1 tahun,juga seorg guru,sangat meletihkan,dan apabila letih saya akan mkn byk,,bagaimana menangani masalah ini,,saya sedang belajar memahami kalori,,dan cuba apply sekarang ni,,

  • farine

    wah…hebat la. sy kurang 7kg je dr zetty..dgn ketinggian lebih kurang sama…probs skang mudah give up cz nk turun 1kg/month pn susah…yes dr. rozmey…mmbazir…kna thn lapar la, tp x de ksan pn!

  • Natasha_qifa98

    boleh tanya takk , kalau lepas exercise kan penat . what i’m gonna do ?

  • Marlidaida

    nampaknyasy kena try dptkn e-book ni jugak sbb dah mcm2 jenis ubt dan cara sy cuba tp masih belum berkesan dan rasanya dah beribu2 dan mungkin puluh ribu gak abis utk kuruskan badan ni sejak bertahun2

  • fifiy

    admin,reply la.blog ni sgt menarik

  • Ysan42207

    congratulation..saya terpana membaca blog you ni…not bad bila ada kemahuan mesti ada jalan..betul tak?

  • jyn

    Kagum dengan penurunn yg byk…tahniah, akan berusaha ke arah itu juga.

  • saye….

    gambar adik nie kena guna utk melariskan product acai berry abc lah….
    https://www.facebook.com/beautyladies.outlet