Masalah Kurus? 4 Langkah Untuk Tambah Berat Badan

By June 19, 2012Health & Fitness
tambah-berat-badan

Saya sering menulis tentang tip-tip kurangkan berat badan tetapi sesetengah orang mengalami masalah kurus. Tidak dinafikan bagi mereka, sememangnya ia masalah yang memberi kesan negatif terhadap keyakinan dan lain-lain. Dulu pelakon Taylor Lautner pun mengalami masalah yang sama.

Apa susah, makanlah lebih!

Dalam seminar-seminar saya, itulah jawapan yang sering dilaungkan. Tapi kalau tanya si kurus, memang makan apa pun tak boleh. Penambahan berat badan perlukan pendekatan dan pemahaman yang teliti. Jadi bagi mereka yang tidak mampu beli eBook Panduan Tambah 5kg Dalam 10 Minggu saya, ikut dan fahamilah langkah-langkah berikut:

 1. Kira keperluan kalori seharian anda atau DCR. DCR anda bergantung kepada umur, jantina, berat, tinggi dan kadar aktiviti seharian. Anda boleh google laman web atau ikut pengiraan eBook saya.
  Katakanlah ia 1,800kcal sehari. Kita guna angka teresebut untuk langkah seterusnya.
 2. Catat pelan pemakanan am anda. Senaraikan makanan dan minuman yang anda biasa makan dalam sehari dan cuba catatkan kalori untuk setiap perkara. Anda boleh gunakan laman web cekodok.com saya ataupun rujuk kepada fakta nutrisi pada packaging produk-produk tersebut.
  Pastikan jumlah kalori seharian anda TIDAK kurang daripada DCR anda atau untuk contoh di sini, 1,800kcal. Ini dinamakan kalori surplus.
 3. Gunakan suplemen penambah berat (weight gainer) untuk menambah jumlah pengambilan kalori anda setiap hari. Ini tidak wajib tapi kalau anda malas atau sukar untuk sediakan makanan, suplemen weight gainer ini dapat membantu.
  Ingat: suplement weight gain itu cumalah makanan. Ia tidak mengandungi apa2 ramuan ajaib untuk menambah berat badan begitu sahaja.
 4. Angkat berat atau weight training. Tak kira lelaki mahupun perempuan, anda wajib melakukan senaman rintangan, beban atau weight training untuk menggalakkan tumbesaran otot. Inilah dimana ramai yang ingin tambah berat badan gagal. Untuk panduan senaman angkat berat, bolehlah rujuk kepada ribuan video di YouTube atau kalau anda mampu, cuba dapatkan panduan 1-2 sessi daripada jurulatih peribadi. Yang penting anda tahu cara yang betul, kalau tidak memang masa yang anda luangkan di gym memang sia-sia.
  Ingat: Kalau anda ke gym sekalipun, pastikan anda pandai execute senaman-senaman tersebut supaya dapat kualiti dan kesan yang diingini.

Berapa lama untuk tambah berat badan?

Kisah kejayaan untuk inspirasi: Yusri berjaya tambah berat 18kg dalam 18 bulan.

Kalau dibandingkan dengan proses kurangkan berat, tambah berat memang lebih lama kerana tiada senaman yang “tambah kalori”, ikut kepada eBook saya pun tajuknya adalah Panduan Tambah 5kg 10 Minggu.

Tapi katakanlah anda berjaya sekalipun, jangan berhenti mengamalakan langkah-langkah di atas, terutamanya jangan berhenti bersenam.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

 • is

  Saya pernah makan ginseng untuk tambah berat..ternyata ia berkesan walaupn perlu modal sikit untuk beli banyak makanan dan berat saya bertambah 10kg dlm 2bulan dan…tapi masalahnye bila saya berenti makan pil ginseng tu berat saya turun balik spt asal dlm jangkamasa 2 bulan walaupun saya tak pernah skip makanan..macam mane boleh berlaku perkara ini..takkan saya nak bergqntung pada ginseng tu selamanya…

 • hairul azwan

  sye nak tmbh bert bdn , ade tak mknan yg biase sye boleh mkn , contoh mcm ayam je , boleh?

 • Siti Liyana

  Sharing: nak tambahberat..supplemen yg selamat, semulajadi dan berkesan..tanpa bahan pengawet, pewarna n perasa.. Call/sms 0125706701

  http://liyanasonestop.blogspot.com/2012/06/set-tambah-berat-badan.html

 • ita

  Sesiapa yg berminat utk tambah berat badan secara sihat,
  i can help you!

  call/sms me at 013-4281992

 • naruto napi

  ita/kak ita ade fb x?
  sbb sy pyh nk komunikasi ngan hp

 • nina asyikin

  how can be ?

 • nina asyikin

  kmk mok tambahkan berat badan aee .

 • ummuhanis

  Assalamu’alaikum. Salam perkenalan. Saya minta izin guna sedikit info dalam page ni untuk blog saya ya. Terima kasih. ;)
  Jemput berkunjung ke blog saya ;)
  http://permata-biru.blogspot.com

 • Hakim

  dah lama teringin nak tambah berat badan saya… harap kali nie berjaya :) http://www.abangsado.my/makanan-berprotein-tinggi-bagus-sebagai-makanan-untuk-bina-otot/

 • Pak Su BillyNasir

  Hello! I’m Billy(Nasir) ni. Sebenarnya, I’m Deaf-Mute (Kurang Pendengaran). I bgtaw u, i ada masalah kurus tpi i minat utk tambah berat badan. How? Can help for cara saya okay. I hv hp no: 010-4348027 (WhatsApp/SMS).