Cara Hilangkan Selulit Pada Punggung Dan Peha?

By February 14, 2012 Health & Fitness 6 Comments
buang-selulit

Soalan:

Saya Nisa, i just nak tanya, i ni berat 45kg, tinggi 150cm, masalahnya badan nisa ni selulit tu agak banyakla, lagi-lagi kat peha, so sekarang nisa cuma buat cardio like running and cycling sahaja, so adakah selulit tu akan hilang jika saya buat cardio sahaja?

Jawapan: Panduan Buang Selulit?

Nisa, terima kasih kerana sudi menghantar email kepada saya. Hmmm biar saya terangkan serba sedikit mengenai isu selulit, how it develops dan apa yang Nisa boleh lakukan untuk mengurangkannya (if at all)

Apa Dia Selulit? Selulit sebenarnya adalah lemak pada kulit yang bercantum dengan collagen. Gabungan collagen itulah yang memberikan selulit rupa seperticottage cheese yang Nisa tidak ingini. Selalunya selulit bentuk pada peha, punggung and sometimes pada tangan, betis dan torso atas.

85% daripada kebanyakan wanita mempunyai selulit

Masalah selulit adalah genetically driven (85% daripada kebanyakan wanita mempunyai selulit) dan jarang terdapat pada kaum Adam kerana sel lemak pada kulit lelaki adalah yang lebih jauh daripada lapisan atas kulit. Oleh kerana ia berpunca daripada keturunan, ia juga terdapat pada  wanita yang sebenarnya kurus dan mengamalkan gaya hidup yang sihat.

Cara Untuk Mengurangkan Selulit?

Malangnya, disebabkan oleh ciri-ciri selulit, it is almost impossible untuk menghilangkan selulit. Apa yang Nisa bole lakukan adalah mengurangkan lemak! Kurangkan lemak boleh mengurangkan kesan selulit. Ia tidak hilang 100% tetapi tidak begitu obvious.Untuk keterangan yang lebih lanjut, biar saya list down pelbagai kaedah untuk treat selulit (kurangkan lemak):

  • Liposuction: Ia adalah treatment untuk buang lemak bawah kulit. Ia mahal dan hanya memberi kesan untuk sementara waktu. Liposuction surgery mempunyai beberapa risiko. Selain itu liposuction tidak mengubah struktur kulit anda. Jadi selulit akan reoccur over time.
  • Selain itu, terdapat juga remedies berikut
    • Mesin Endermologie: ini banyak digunakan oleh beauty centers dan spa. Ia mengunakan roller dan suction tool pada bahagian badan yang mempunyai selulit. Again, its only a short term remedy.
    • Pil Pembentung (Blocker) Collagen. Theory: Less collagen maka kurang selulit?
    • Krim-krim dan lain lain.
  • Urut Untuk buang selulit? Urutan semata-mata tidak dapat hilangkan kesan selulit. Kalaulah urutan tu dapat longgarkan lemak pun, lemak anda tetap tak ke mana-mana.
  • Gaya Hidup Sihat! Ini mungkin cara yang paling berkesan untuk mengurangkan lemak dan kesan selulit.

Urut Untuk buang selulit? Urutan semata-mata tidak dapat hilangkan kesan selulit. Kalaulah urutan tu dapat longgarkan lemak pun, lemak anda tetap tak ke mana-mana.

Kesimpulan?

Nisa patut terima hakikat bahawa selutli adalah genetically driven. Treatment di spa dan pusat kecantikan bukan sahaja mahal tetapi ia hanya untuk jangka masa yang pendek untuk mengurangkan kesan selulit tetapi tidak dapat menjamin untuk mengubati atau menghilangkan kesan-kesan selulit.

Nasihat saya: Fokus usaha anda kepada mengurangkan lemak dan berat badan secara am dan berterusan. Amalkan gaya hidup yang aktif dan cergas untuk tegangkan otot dan kulit. Yes, anda boleh mencuba pelbagai krim, urut dan servis pusat pelangsingan untuk mengurankan kesan selulit. Pastly, embrace badan anda yang tetap cantik walaupun mempunyai kesan selulit.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • jehan

    selulit bukan disebabkan oleh kulit kita is getting thinner.and it leads to strech and give a striae on our skin.

  • sya

    mcm mana pula selulit yg ada pada buah dada? apakah sebabnya?

  • Selulit haters

    Sy sport active pon ada selulit acaner tu??

  • felia lurve

    please help me!!!!sya malu dengan keadaan diri saya niee!!!why should i do so i can loose my weight??? i’m already do various exercise but it didn’t work??? am i wrong???? can you share your idea or any tips to loose weight ?

  • izwan

    I have a product to make selulit disapear…
    Sms whatsapp call 0192727068 izwan

  • k

    Malu kepada suami/bakal suami kerana kesan Selulit atau kesan Stretchmark seperti buah tembikai di badan?

    Atau ingin Mengurangkan berat badan?

    Dapatkan Produk L’arome yg sedang Meletup di Pasaran ini!

    Hanya Sapu sahaja! Kesan dapat dilihat dalam masa kurang dari kurang 1 minggu!

    Mesej /whatsapp/mesej di nombor 013-2075007 untuk pertanyaan atau Tempahan sekarang, Stok Terhad

    L’Arome di suratkhabar Utusan :

    http://www.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20140216/kn_04/Rahsia-kurus-cepat-dengan-LAROME

    ——————————————————————

    Agen juga Diperlukan di Seluruh Malaysia

    ——————————————————————

    Mesej kami di inbox atau WhatsappMesej di 0132075007 untuk tempahan atau penerangan Lanjut

    ——————————————————————

    Like FB Page ———–>

    https://www.facebook.com/LaromeKulitCantikBadanKurus

Ingin kurangkan berat badan? Jom sertai cabaran Jom Kurus bersama saya.