How to Choose a Treadmill?

Question from Mas

Ok since I’m in the mood today (after changing my website’s layout alil…nice or not?), here a question from Mas:

  1. Q

    Hi…saya nak beli treadmill tapi tak tahu yang mana yang sesuai untuk kegunaan di rumah..pls kevin help me..target utama untuk fat burner dan cardio.

  2. A

    Thanks for the question Mas. Ok treadmills memang are the most popular cardio equipment around. Probably coz running is the easiest form of exercise and kita semua tahu caranya.

    So here for some practical buying tips

    • Make sure you have enough space kat rumah so that tak menyusahkan nanti.
    • Don’t go for the cheapest and don’t go for the paling mahal…choose the one that you are most comfortable with.
    • Make sure you get a motorized treadmill. Jangan2 the ones where you need to drive it pulak
    • Brandwise, I’d go for any US based brand like Reebok, NordicTrack or Life Fitness. All you can get in Malaysia from any Fitness Concept outlet. The Reebok RBK-T885 is their best selling treadmill.
    • Before buying, cuba test and run on the treadmill terlebih dahulu.
    • Saiz ukuran: Carilah yang panjang 115 cm dan 40 cm lebar.
    • Optional things to look out for: side railing, computerized programs, heart rate monitor, downloadable tracks/programs, MP3 dan lain2

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • dewi

    Salam…Saya ingin minta menu harian untuk diet, berat saya 70 kg tinggi 152

  • http://Myspace.com/Riana Riana

    Hello Kevin.

    May I know your height in CM?

  • http://kevinzahri.com kevin

    hello…

    dewi – nanti i’ll post my contoh daily pemakanan

    riana – I am 172cm :D

  • farhan

    hey kevin
    i’m sixteen n
    berat sya 87kg n my tinggi is 184cm.
    cn u pls email me contoh daily pemakanan.
    asap
    thnx (:

  • ieta

    hi kevin..
    i’m 22 years old
    berat sy 60kg n 167cm
    boleh ke if i aim 45kg dlm masa 2 thn?
    n 4kg for a month

  • zetty

    hi kevin..
    im 25 yrs old..
    y weight is 67kg and height is 165kg..
    how much more would be better for me to lose my weight and can u give me any advice regarding on daily diet and the good exercise for my wide hip.

  • momoy

    Kevin,

    i;m 27 yrs old.
    weight 63 and height 157
    skarg ni i da try diet. but my body x seimbang la means bentuk v. so please suggest senaman yang sesuai

  • aisya

    hi kevin…umur i 33 thn.just lepas 3 months ago bersalin anak ke 3. tinggi i 150cm dan berat i 64kg. so…please give me the way to loss my weight…actually i dah start pantang makan lebih kurang 3 bulan. pagi just ambik 2 kpg roti gardenia breakthru, tengahari kana sepinggan kecil nasi beras tajmahal..and ptg makan 2 roti. malam minum air kosong.tapi berat i tak turun langsung. camana ni…please..tq

  • erinna

    hola mr kevin..

    im 28 years old, berat 71kg & tinggi 158cm..
    plz bg menu diet & senaman yg sesuai..tq

  • rossa

    Hi Kelvin,

  • lieza

    hi kelvin……
    saya mempunyai masalah kekeurangan berat badan….
    saya merupakan seorang gadis berusia 17 tahun….saya mempunyai unbalanced BMI…ketinggian saya 163cm dan mempunyai berat badan sekitar 46-48……..apakah tips yang boleh saya amalkan untuk meningkatkan berat badan ke tahap yang ideal?????
    dan buat pengetahuan kelvin,saya elergik terhadap sayur-sayuran,daging lembu,dan susu……….

    harap,kelvin dapat membantu………dan saya dahului ucapan terima kasih.

  • mazeeta

    hai kevin,

    umur i dah 27 thn..tinggi i 154cm dan berat i 60kg…beratkan? so i nak dpatkan berat yg ideal iaitu 45kg..mcm mne caranye dan contoh menu harian yang seimbang…plz tlg i yer…

  • http://kevinzahri.com kevin

    hello sememangnya sukar untuk memberikan menu makanan sehariang yang seimbang kerana ia bergantung kepada citarasa seseorang itu.

    Insyallah I will post up my jadual pemakanan.

  • zella

    hi kevin… bole tlg x….??
    i really need to loose weight before end of october….
    now..i’m 78kg n 168cm….
    can u email me a daily diet meal plan…
    plzzz… =(

  • http://friendster.com/kutik nabil iskandar

    hey kevin!..am ur die hard fan!lol… umm..kevin..ader 1 suggestion..ape kate buat fitness tok budak budak U, am from UiTM… n saye rase. kalau kevin boleh jadi penceramah bebas…yelah..ajar budak budak U cemane nak jage kesihatan dengan cara yang betol.. k, thats all.thx kevin!..selamat ari raye! ..

  • http://kevinzahri.com kevin

    hey zella – i would recommend you buying my book (http://fitness247thebook.com) ataupun sign up for personal consultation.

    nabil – sounds like a good idea. I have sent you can email, pls check or contact Watie (016 688 0304) from my office. thanks for your support and yeah selamat hari raya to you as well.

  • http://kadalakan.blogspot.com badril

    boleh tak g tau price treadmill yang munasabah? i ada terjumpa price treadmill RM1,400, adakah ianya berpatutan atau terlalu murah yang menunjukkan kualiti tak baik? 2 in 1 pula tu, treadmill and slimming belt, bg pendapat sikit bro…..

  • jijie

    hai kevin…
    saya ada mslh ngn berat bdn saya. umur sy bru 22 dgn berat badan 68kg n tinggi 163c.Mslh plg besar kdg2 berat b’tmbh ngn cepat n turun balik dgn jumlah yg cikit. untuk pengetahuan kevin saya seorang perempuan yang berangka besar. so dgn p’tambahan berat badan yg xmenentu it’s make me look very big n fat. hope so u can suggest anything utk saya dpt’n berat badan ideal n cara p’makanan yg betul.

  • http://yahoo azima

    boleh tolong beri saya satu company yang menjual treadmil di Penang sekarang

  • Ben

    Kevin,what is the standard price for a Treadmil(hw much is too cheap and too expensiv? wat’s ur comment on those ranging from RM1500-RM2000? can u recomend any treadmill along with the price ?

  • deenim

    hi kevin..

    sy ingin bertanya kalux boleh x kalu sy nk membeli tradmill yg terpakai maklumlah bajet constraint. ni model nyer X2fit XF 1102. apakah yg perlu sy chk kalu membeli brg terpakai ini??

    selain daripada itu juga yg memiliki bhg hip dan punggong yg besar dan lebar walaupun saiz badan kecil sj. adakah treadmill ini boleh membantu utk mengecilkan hip n punggong sy?? sekian terima kasih.

  • aqilhayy

    Hello kevin.
    Saya tertarik dengan Treadmill TAKASIMA Fitness 1 Series TK- 451. Okey tak Brand ni ? Sekarang ofer RM4400..

  • Fainees

    Hi Kevin,
    Berat saya 73kg, 163cm in height. I have problem kat hips and thigh. Which one do you suggest, elliptical or threadmill? And which brand should I go for? Takasima ok ke?

  • ERDAWATIE HAMZAH

    haloo kevin ,
    berat saya 80kg dengan ketinggian 157cm . saya dah kahwin anak 2 . makin lama makin berat saya betul2 risau . saya tak lah kuat makan cuma mungkin maknan saya tak seimbang . boleh bagi nasihat tak ?

  • raihana_humaira

    kelvin….klu tgk dr segi bntuk badan sy nmpk sederhana…tp berat sy 71kg tinggi 164cm.Ramai yg tidak percaya kerana anggap berat sy dlm 55-60kg saja.sy hendak menurunkan berat badan bagaimana???

  • one

    hi kelvin…i confuse la…nk pilih trademill product mana yg better? Japan or US? takasima ok ke?

  • fie

    hai kevin..

    berat sy 49 n tggi sy 151..
    boleh tahu.. bape berat yg sesuai untuk sy..
    n boleh tak sy nak menu harian..
    coz sy ada masalah pnggung yg lebar.

  • Adrienny

    hi kevin..
    i am a 24 yo girl..
    my weight is 95 and my height is 170cm..
    i’m getting married soon and i’m so worried bout my looks and health..
    i’m starting to work out but i really need a helping daily diet..can u help me, pls..?
    my aim is losing 30kg by the end of this yr..
    thnk u so much.

  • Confuse Girlz

    hello..
    saya mempunyai pinggul dan paha yg besar kerana keturunan.
    adakah pinggul dan paha yg besar ini dapat dikecilkan?

  • http://- Param

    What is the price for Reebok RBK-T885. Any idea about takasima and gintell

  • iliyana

    hye kevin,
    saya nak minta bantuan en kevin utk menu diet sihat..dan kalo saya berminat nak beli fat burner for women to saya hanya hubungi cik watie tu ker?

  • JTan

    Hi Kelvin,

    Can you recommend a motorised treadmill for my home use. pls give me model number for my easy purchase or if you can get cheaper price, you dont mind help me buy :)

  • http://kevinzahri.com kevin

    Jennifer, i forwarded your email to the people at FitnessConcept.

  • ai

    hai kevin, saya sedang mencari treadmill..apa pandangan anda jika saya membeli treadmill secondhand Endurance xp by trax model TRX-T2004?..

  • mar

    hai kevin…sekiranya saya ingin membeli treadmill second hand..apakah soalan-soalan yang perlu saya tanyakan kepada penjual dan apa yang perlu diperiksa?..bagaimana untuk mengetahui condition treadmill tersebut samada elok ke tidak seperti motor, belt treadmill, dan sebagainye?..berapakah jangka hayat sebuah treadmill?

  • fyruze

    saya nak beli treadmill…mengikut pertanyaan sebelum ni, ada mention cardio…what is cardio…maaf sbb saya ni mmg pnh tgok treadmill tp xtau jenis2 nye…blh bagitau sy best treadmill and what is cardio…tq kevin

  • shah

    hai kevin,im 20,sy merupakan seorg y lampau obes,my height,162cm n my weight around 115kg
    cmne nk amalkan pemakanan dan senaman y sesuai utk i,i xleh buat senaman y brt2 mcm berlari,sbb lutut i akan sakit,please help me,hope to hear u soon,tq

  • fyruze

    xde respond pun….

  • Norman

    Can anyone provide me with an instruction book for the XF 1102 please?

  • Priya

    Hi Kelvin, I just atfer bersalin how 2 lose my tummy and my weight 57kg hight 160cm, i want to lose 7kg please advace. And also i want 2 buy treadmill but can u recomend any treadmill along with the price?Thank you………..

  • http://kevinzahri.com/ Kevin

    @priya – what is your budget for the treadmill. My advice is around RM4000 onwards.

  • syimir

    Assalamua’laikum…kevin,saya muhamad syimir,17 tahun,berat saya is 92KG,baru-baru ni my mom tanya saya macam mana nak beli treadmill and berapa harganya and di mana nak beli???my budget is RM4000…thank you…

  • http://- norzie

    hello kevin..saya elergik seafood n makanan seperti telur,kekacang dan sebagainya..so menu apa yang sesuai untuk saya.k thank u

  • cik najwa

    salam kevin.sy tak tau apa mslh sy.sy kerap sangat lapar.tp sy hanya blh makan dalam kuantiti sedikit skali makan…normal ke camnie?

    sy dalam proses utk berdiet.tp camne nak diet klu asik lapar je…tinggi 160cm,berat 67…

  • Nuryta

    Hello Kevin,

    Just would like to have your opinion on one treadmill brand ni “Endurance Runner XP”. Now, fitness concept got this year-end promotion and the prize for this item went down to 2k jer. Is this brand okay?

    Appreciate your reply
    Thank you

  • http://kevinzahri.com kevin

    hello nuryta,

    hard to say ….. for me its all bout brand reputation. What brand is the “Endurance Runner XP”? Typically taiwan or china brands are cheaper. In terms of quality, I still prefer US brands but they obviously cost more.

    When buying an item like a treadmill, I wouldn’t buy the cheapest nor the most expensive. I would go fro something midrange.

  • Nuryta

    Hi Kevin,
    Thanks for the comment, looks like i gotta save more to have better one :)

    Cheers!

  • shikin

    salam kevin…cm ne cara utk i trn kn berat bdn…i skrg nie tggi 157cm berat 62 kg…belh x u tlg i cm mn cara pemakanan yg ptt i amik utk trnkn berat bdn…hope u bleh tlg i asap…thanks

  • NHM

    Hi kevin,

    my height 166cm and my weight 85kg, i’m married and have one daughter ( 6 months old) .i’ve tried many ways to diet but all failed. i found ogawa ezshape( just stand on it & it will shake the whole body). It is good?,or just buy treadmill . before this i’ve plan to buy aerobic vcd, but i dont know how to buy aerobic cd.. futhermore, before this i took duramine pill diet, but then i discover its not good to health. please help me kevin… can i have your diet plan…

  • lacry

    hi kevin.. me and my husband need your help in our dieting plan. both of us are obese. we’re planning to start our diet together with treadmill workout. is it enough? can you please give/email us the daily diet and workout plan? my weight is 113kg with 170cm heights. meanwhile my husband is 110kg with 175 heights. i’m also having problem with pear shape body.

    hope you can help. thank you

  • lila

    hi Kevin,
    i’ve been planning to buy a home treadmill and hv visited fitness concept stores to test a few.. and i was deciding on whether to get a proform sport or nordictrax elite.

    during a recent visit they showed me a reebok crosswalk, which i tried n kinda like too (plus its currently on sale @ rm5999) – making me even more confused which one i should get.

    need your opinion on which of these 3 are better. is the reebok one better compare to the other 2 becoz it has the upper body compoment to it? pls help asap. thanks.

  • asz

    hai kevin…i nk tawla cara berdiet & pemakanan yg btul..tggi i 170cm n berat 80..pls help me…

  • wawa

    hai kevin,please advise me how to exercise with the treadmill & can i guve me a diet plan to losing weight??now my weight is 60kg my height is 160cm i think…i diet macamana pun im still not losing weight n rasa mcm gemuk jugak adala….

  • fuad

    hi bro,

    i’m looking for a treadmill for my elderly mother age 62.
    what model would you reckon best suit her.
    am looking for the basic (cheapest) set possible.

    TQ.

    -fuad-

  • mimiey

    hi kevin….
    my name is mimiey, saya 31, my weight is 122kg, and 162cm tall. boleh tak bagi saya berat yg ideal, dan jadual makn yg betul untuk mengurangkan berat saya…… dan saya bercadang nak beli treadmill reebok crosswalk v7, sesuai ke tak untuk saya…… kalau boleh bg jenis makanan yg ssui utk saya… bantu saya ya… thanks…

  • Jennifer

    hi kevin,
    I am 33 year old.Berat i 66kg+-.tinggi i pulak 156cm.i really to loose my weight.please help.

  • Balkish

    Hi kevin,
    saya Balkish.Saya ada mslah brt badan yang amat teruk n sukar nak kurangkan.berat sy 89kg n tinggi sy 167cm.umur saya 27 tahun.sy x tau mcmana sy nk turunkan brt krn wpun x ambik nasi n just mkn mknan berprotein.pernah cuba pil atas saranan doktor tp berat still sama.so what should i do?plz help me kevin..I need ur suggestion.TQSM

  • juliana

    Salam Kevin,
    Saya sedang mencari treadmill untuk kegunaan di rumah. Harap Kevin dapat membantu untuk recommend brand yang ok. Budget saya dlm rm4000. Di mana saya boleh beli? Terima kasih atas bantuan…

  • http://www.youtube.com/watch?v=Ee18vXyLBMM Kofin German F**ker

    (This post is for Kofin not Kevin – i post it here so you can see that)

    What the ('F' word)??!! 115cm X 40cm? Are serious?? Is it for rabbit or hamster???
    You are smoking something while writing this article, aren't you?
    Ahh…next time don't claim yourself as a "good-guy-that-don't-need-to-hear-what-people-say-because-he-is-too-good-for-nothing-or-dumb-as-dumbbell" smart ass!!

    INCH!!! INCH!!! not CM!!!

    GTFO!!

    • orang biasa2 aje

      KGF: r u sure inch? 40" lebarnya.. more than 1 m lebar ke? as 40" = 101.6 cm.. and r u sure panjang is 115" which is = 2.92 m.. kalau sebesar ni memang saya tak mampu le nak beli.. boleh lari beramai-ramai

  • http://hellspectacles.blogspot.com Deviki

    Hello there
    I need your help ….you see my treadmill the belt is in a very bad condition and i want to buy a new one ……where can i find for this ? I’ve been searching for months and i’m gaining weight again !!! PLZ help me …i’ve asked around all the fitness shops and they told me they don’t offer that !!! PLZZZZZ help

  • Fidzan

    Salam. Cuma untuk berkongsi. Saya dah 3 minggu merayau2 cari treadmill. Setakat ini yang paling banyak outlet Fitness Concept. Kedua Smart Life , kemudian Gintell dan AIBI Fitness (hanya di Mid valley). Kebanyakan yang lain menjual treadmill jenama pengeluar lain. warranty pulak dari segi motornya AIBI lah juara sebab 30 tahun. Fitness Concept lebih kepada profesional dan waranty nya juga menarik kerana lebih relevan dan after sales service juga berpatutan. Bersambung…

  • Fidzan

    Opps… Lupa plak pasal Takasima. Memang rekabentuk yang menarik. Outlet yang merata cuma warranty je lebih kurang dengan Smart Life.

  • Fidzan

    Deviki…
    Cuba tanya tempat you beli treadmill dulu.
    Pastu treadmill tu brand apa?
    Biasanya RM 850 – RM1000.

  • Prisilla

    Hi Kelvin,

    This is prisi from singapore. I would like to buy a treadmill for home usage. i saw takasima tk-2000ia. it cost around $1200 singapore dollars. Is it worth to buy or can recommend other products. Thankyou

    • http://intensedebate.com/people/kevinzahri Kevin Zahri

      Hello Prisi,

      Takasima is a local brand if I am not mistakan … in terms of price it is definitely more affordable than US brands. In terms of quality or durability, I can't judge as I am not very familiar with their products.

      Regards,
      Kevin

  • http://www.better-treadmill.blogspot.com Fidzan

    To Prsilla,

    I think u better go for Reebok, Nordictrack, ProForm or BH. Depend on your budget. But BH is one of the lowest for ICON product I think. Nordictrack is for longlife plan. Big issue is support for your knee and your leg. Think about it. Broke the record not the leg. Hehe…

  • su

    asmkm. kevin…i ade problem ni. i jaga makan.. exercise evryday almost 2 hours..tp instead, my weight naik. bkn turun.. i xpaham la…i mmg sgt menjaga mknan i..

  • ziq

    hi……….saya nk tye kenapa lepas saya berlari diatas trademill….saya rase sedikit pening dikepala dan rase kebas pada kaki saya………..

  • Kamariah

    Hi Kevin,i wanted to buy a treadmill for my husband. I am looking at reebok crosswalk V7. ok ke for a 56 yr old man with high kolestrol & diabetes?

  • kamariah

    Hi Kevin,i wanted to buy a treadmill for my husband. I am looking at reebok crosswalk V7. ok ke for a 56 yr old man with high kolestrol & diabetes?

  • fendey

    Kevin, saya ingin membeli treadmill. Please advice me, which one better. Reebok RBK-T885 or Reebok Crosswalk V7 RBK-T889. Saya check harganya lebih kurang tp dia punya spec ada beza la skit. TQ

  • lilo

    i had c-section 5 months ago…bole lari atas treadmill x?exercise mcmane sesuai untuk kecilkan peha?

  • Stev

    im x rugby player, before married my weight is 95Kg after 6 years married my weight gain to 140kg..

    i huv a big rugby tournament jun nxt yr. what should i do to loss my weight effectively?

    please help me.

  • nia

    hey kevin.. sya punya weight 40 and height 162. tolong bagaimana caranya punya tubuh ideal like jesica alba. tolong kirim makanan dailynya juga. ok. tnks kevin.

  • shuanna

    hi kevin, boleh tak beritahu saya kat mana nak beli polar heart rate monitor di penang

  • fie

    kevin i always use the treadmill without the motor in my house.. why do you not recommend this type of treadmill? is there any specific reason?

  • nolin

    hi kevin..sy ni sedang amik rawatan mata n makan prednisolone sejenis streroid utk pagi dan malam. prob sy selera makin btambh means berat naik la..mcm mana nak diet semasa pengambilan ubat ni. pagi kul 9 sy makan roti perang 3 keping + milo secawan..lunch nasi 2 senduk + sayur byk2 + ikan/ayam. ptg roti lg. malam kul8 nasi/mee + lauk. seboleh2nya saya kurangkan nasi. antara waktu makan utama saya makan buah2an byk coz lapar. harap bg advise.

  • Lina

    hi kevin, i'm lina. What is latest model (reebok) that u can suggest for our own use. My husband was planning to buy a treadmill, so far we dah tengok produk Gintell, but we need your advise on this matter. Thank you.

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      Hmmm I personally would first look at renowned brands like Reekok at Fitness Concept. Never compromise on quality. A budget of around RM4k+ can get a decent treadmill already.

  • http://www.kidbuxblog.com andy

    The Reebok CrossWalk V7 also comes with a compatible music port for iPod or MP3 player so you can listen to your favourite tunes any time through the Intermix 2.0 speaker system. It will most definitely keep you motivated and have fun with your workout every time.

    See here detail: http://www.kidbuxblog.com/talk-beauty-healthy/fit

  • shuna

    hai kevin,

    My name shuna, i lost 16kg with normal diet and exercise. i eat like usual,reduce portion and also choose the right food calorie (1200 prday). i'm happy coz i dun have to starving and enjoy healthy lifestyle. i burn my calorie using treadmill 3 to 4 times a week. what do u think about AIBI and Kettler treadmill?

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      Hello Shuna,Thanks for your comment. Hmmm Aibi is a relatively new brand and does not quite have the worldwide experience as does Kettler.I personally would take a look at both brands, see which treadmills not only suit my budget but also look sturdy enough.Never compromise on quality … no matter how good the offer may be :)

  • Pingback: Tweets that mention How to Choose a Treamill? | Kevin Zahri's Official Website -- Topsy.com()

  • Pingback: Tweets that mention How to Choose a Treamill? | Kevin Zahri's Official Website -- Topsy.com()

  • haniff

    Hi Kevin.
    Heard about new treadmill brand; Livestrong? how is it? googled about it but not much review, spec & price is quite tempting btw.

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      hmmm have not heard that brand before ….but reminds me of Lance Armstrong's brand.

  • Pingback: Ali Hussain: Berjaya Turun Berat 13kg Dalam 3 Bulan | Kevin Zahri's Official Website()

  • mohd nazrin

    hi saya nk tanya treadmill paling murah ada x?…kebanyakan semua atas seribu…saya student lagi…plez help me

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      kalau yang murah cepat rosak. If you hv no budget, its best just to run outdoors.

      • Devrc

        Hi Kevin, just wanted to check if Endurance XP (TRX-T2004) treadmill is a good investment. Kindly advice. Thanks

    • rina

      i ada treadmill Endurance XP (TRX-T2004) nk jual rm1000 jarang guna psl ada anak kecil susah…ms i beli rm2400 almost 3 yrs+.transport sendiri.location bandar kinrara.if interested bo call 019-2093446.

  • Faridah

    Hi kelvin.

    Thanx for d info. Fyi, saya dlm planning nak beli treadmil. But b4 that adaah p ke gym utk guna treadmill. Ada beberapa soalan yg saya perlukan jawapan b4 beli treadmil. Kenapa setiap kali slps guna treadmil (hbs jog) saya terasa inbalance. Adakah sebab saya berhenti tergesa2 atau ada sebab lain? Apa petua utk gunakan treadmill ni? Tq

  • Raj

    Hey Bro! Im 20 and im 90 kg! Can u pls suggest me a propper daily diet!! Im oso lukin 4 a treadmill whic 1 wud u suggest bro?

  • zamm

    berat saya 150kg.agak2 boleh guna treadmill ke? sebab takut patah atau rosak sebab lebih berat

    • http://twitter.com/AzminKarim @AzminKarim

      hi..
      we have so many range, from basic home used to high end model, we also provide a commercial equipment. strength and cardio.. kindly contact my staff sue at017-6891785 or email at sue_jfsp81@yahoo.com

  • haniff

    hi kevin.
    just to share, i’ve bought reebok v7 treadmill since last jan 11. value for money, i wld say. to fellow starter like me, pls seriously consider this model to ur shopping cart. the price seems small compared w the benefit gains in a long run.

    lowered my weight, cholesterol & energetic! i can run anytime i want.
    nothing beats me from being active & healthy now. kudos to kevin too!

  • http://sqew.blogspot.com Syedz

    Hi Kevin,
    Do you know any shops or anyone who want to Rent out their treadmill, I have asked around 5 person who used to have Threadmil all of them said that their treadmill now is now become their hanger to put towels. So i decided to rent but a dont see any provider out there since i also have small kids at home i dont want threadmill permanently at my house and become their playground its dangerous.

    Thanks.
    Syed

  • dean_jamal

    Hi Kevin just wanna let u know if anybody are interested buying a used Endurance XP (TRX-T2004) from TRAX treadmill can reply to me ok… I'm willing to let it go at cheap price. Thanks…

    • Liz

      hi how much are you selling it for?

      • rina

        rm1000

    • ssssss

      is it still available ? Brp duit you nk jual ?

      • dean_jamal

        yes it's still avail, price is RM 900 firm, but for the transportation is on your own. location : B.Kinrara puchong, sel. if interested , just send me an email to dean.tech@yahoo.co.uk . thank you

  • ida

    Salam kevin,

    im ida. i really2 wanna lose my weight, tp still xmenjadi. btw im 161cm and berat i 73.7 kg. berat kn?! hmm.. would really appreciate if u can email me menu harian for dieting.. tq so much!!

    • http://twitter.com/AzminKarim @AzminKarim

      hi..
      we have so many range, from basic home used to high end model, we also provide a commercial equipment. strength and cardio, kindly contact my staff sue at017-6891785 or email at sue_jfsp81@yahoo.com

  • http://twitter.com/AzminKarim @AzminKarim

    hi..
    we have so many range, from basic home used to high end model, we also provide a commercial equipment. strength and cardio.. kindly contact my staff sue at 017-6891785 or email at sue_jfsp81@yahoo.com

  • zack

    go to fitness concept outlet…fine it model BH FAME RUNNER(bhf-t1003) 

  • Intanfarhana77

    dean_jamal i interested la ngan treadmill u.still available lagi x???plz reply me ASAP 019-2562548

  • Mo_th

    I have a problem with Endurance XP TRX-T2004. The motor control board was faulty, but after replacing it with a new board, the machine will not start. The display board functions well. Is there any initialising steps or codes to activate a new board?
    I am from the Maldives with no service centre, so we ordered the board from Malaysia. Pls reply to mo_th@hotmail.com. Mohamed

  • http://pulse.yahoo.com/_IYOVGHHUPYNAC32K563EIVHWVE Anonymous

    is anyone here planning to sell their treadmill?

  • orgasmatron

    Check out our new outLets of “SHAGA FITNESS-Active&Wellness” @ CENTRAL PARK MALL,Wset Jakarta, Indonesia.
    We’LL Let u choose your own fitness equipment from the Highest to the Lowest range prices you want it to… 
    we are the onLy one who Distribute BH Fitness-homeuse in Indonesia.

  • fara

    Hi… kalo brand takasima ok x kalo nk bl treamill?

    • Emelinhuda

      hi,i ada jgk survay brand Takasima ni..ermm pada i ok..but the price is very expensive lorrr..

  • fara

    REEBOK CROSSWALK V7 ke? It’s around RM6k+ in fitness Concept website. Kt mana u bl RM4k+??? Please tell me… 

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      this post was over 2 yrs ago … blame inflation.

  • Sumit Kalra

    Hi. I bought a treadmill from http://www.soletreadmills.sg Its really good. would recommend the Sole f85 model. 

    • Sun_flying33

      hey im interested in Sole as well.
      But how do they deliver? 
      are you from Malaysia?

  • Emelinhuda

    Hi Kevin…I skg ni tengah mencari treadmill.I ada survay OGAWA brand..ok ker?price RM1988(krimas promotion) Normal Price RM4888..Eva-Lutio Z3

  • Emelinhuda

    i’m looking the treadmill around RM1K plus…huhuhu,i nk cari yg murah2 jerk,..x mampu yg mahal2 sgt…pls saper yg nk jual email i k..emelinhuda@yahoo.com

  • Anuradika
  • Mr Karti06

    helo sir, im karthik. i like to purchase treademill by 12 months instalement. im holding AEON CREDIT membership card..so pls guide me, how to purchase?
    thanks..

  • Mnubli

    Boleh cadangkan untuk beli trademill ogawa berharga 1500. Adakah baik dan tahan lama. Ada cadangan untuk harga sebegini…

  • Farish

    Anyone interested to buy my Reebok Space Saver iFit treadmill? It come with the power supply supporr.. And free delivery within selangor and klang!! Please email me farish.fzl@gmail.com.. For serious buyer only.. Thanks heaps!!

    • mimi

       treadmill ni ada lg ke??

    • Mohd Efendey

      ada lg ke treadmill ni. pls call me 0199367009

  • mimi

    Sesiapa yg nk jual treadmill sila email saya…nk cari treadmill yg ok dgn harga yg berpatutan..seastonegirl@yahoo.com

  • K12

    Have you review any latest treadmill? Any new suggestion?

  • Masturasan

    Dear Kevin,

    Setahun yang lepas berat saya 110kg.Selepas bekerja keras dengan diet dan workout(jogging,jumping on trampolin,walking)saya berjaya menurunkan sehingga 61kg.Tapi sekarang berat saya bertambah ke 70kg.So worried sebab saya keep on jogging and dieting but the weight keep on pounding.Adakah treadmill boleh membantu?Adakah saya perlu tukar rutin senaman?Betulkah lemak saya sudah tepu?

  • Cat

    I am looking for a 2nd hand motorized treadmill within RM800. 

  • Edayah_90

    i’m looking the treadmill around RM1K plus…huhuhu,i nk cari yg murah2 jerk,..x mampu yg mahal2 sgt…pls saper yg nk jual sms i k (make sure in good condition).. 019-9905208

  • hayzr

    Hi, saya mencari motorized treadmill dlm range RM 1000 ke bawah. Plz telefon saya..Hayzr 0126615246

  • Sivanesan Subramaniam

    how about sole treadmills from http://www.soletreadmills.sg..is it ok? some of my frens said it’s good durability which is us brand..

  • RASLI RAMLAN

    Anyone here nak jual treadmill? i nk cari yg 2nd tapi berkualiti mcm kevin bagitau kt atas ni :D tq!

  • Imran

    how about OGAWA Inspire T1 RM 3888?

  • lynda

    saya nak jual 2nd hand treadmill jenama endurance xp drpd fitness concept. baru 2thn beli tapi jarang pakai. asking price rm1200. berminat leh call saya asri 0192954634

  • dr leena

    hi.. i have lost 10kg in 3weeks!! if u r interested do email me for further details.. leenagajentrarao@gmail.com.. a complete weight management without starving! u can be able to reduce weight 2-5kg per week without starving!!join me

  • Zainuddin

    Saya pun ada nak jual 2nd treadmill jenama endurance xp dr Fitness Concept. Beli tahun 2010. Reason nak jual? Tak pernah pakai sejak 2011 sebab sibuk dengan kerja luar. Dari terperap kat tepi birai katil, baik saya jual dengan harga yang berpatutan. Sila email best offer price anda ke email saya nicck@hotmail.com. Terima kasih.

    • kinzoy

      Masih ade ke

  • Reebok ifit

    Tumpang iklan Sir… Hello, the most sought after Reebok treadmill as mention by Mr Kevin Zahri (Reebok RBK T885) for sale!! At very low price!, iFit space saver.. Pls email elimalaysia@gmail.com for photos. Tq

  • anis

    saya nak jual treadmill jenama nordictrack T7si dari fitness concept. beli pada tahun 2011. hendak jual sebab pindah rumah dan kawasan dalam rumah sempit.sesiapa berminat nak beli sila hubungi saya Anis 019-5565119 atau email : anisalwanis@yahoo.com

    • thepeachesmy

      still have? im intrested :)

      • anis

        still available and the price is negitiable acording to the brand.and also we can discuss the price. please email me acordingly. How much is your budget?.

        • Ibiq

          Email me ibiq82@gmail.com. In stay in sitiawan.

          • anis

            u want me to email regarding the treadmill right?.

        • thepeachesmy

          can you please drop me an email? tqsm for the respond :) thepeachesmy@gmail.com

  • lia

    Dear Kevin,
    Saya nak beli treadmill untuk diabetik patient berjalan. Tolong beritahu jenama yg sesuai dan di mana saya boleh beli sekitar sitiwan-lumut.
    lia.

  • ctfiza

    I’m interested of buying 2ndhand treadmill within price RM1000 below. Anyone going to sell yur treadmill nearby Seremban? Do email me at crot264@yahoo.com

  • nsh

    I had bad experience when puechace treatmill under Gintell. Waranty for one year, the mechine not working at 14 month. Customercare line no answer. Please choose a company carefully. Just share my experince.

  • Leeza NZ

    Hi kevin.

    Need ur opinion.
    Im having sakit lutut currently not sure what reason..im looking for exercise equipment but not sure what does suit most..can you recommend?treadmill?cycling? Thanks..

  • zazlina md esa

    Hi kevin,
    I wish to buy a second hand treadmill tuk guna di rumah. Yg baru mahal sgt dan takut jd cam nsh 14 mths x leh guna. Boleh recommend siapa2 yg nk jual. In staying in ipoh

Ingin kurangkan berat badan? Jom sertai cabaran Jom Kurus bersama saya.