Hello everyone,

I just came back from Taiping. Was invited by Shidi dan Pn Hanim daripada Majlis Perbandaran Taiping (MPT) to ambil bahagian dalam Sabtu Santai, lead the warm up, played some games dan sekaligus promote my books and talks.

Poco-Poco

Hahaha….I learned (or tried to learn) I new traditional dance called Poco-Poco (pronouned pocho-pocho), its lebih kurang macam line dancing but like always, when it comes to any kind of dance…I’m pretty hopeless…but hey at least I tried ;)

Thanks and enjoy the pics

So again, ribuan terima kasih to everyone involved for their hospitality and for inviting me. I’ll be back! :)

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

View all posts
  • Kevin: Generally “Poco-Poco” is very popular among the Government agencies. Personally, I’ve got to pick up the dance too. Anyway, bila dah ramai tu its kinda fun though.

    Cheers…

  • ha ah.. i agree with Azrul.. first heard it, i was like “Apa? poco2? Baju poncho ker tu? atau cokelat Ponchos..” did try myself and it was fun. It was fun too seeing most guys terkuntang-kanting nak kejar langkah.. hehe

  • Tarian poco bukan ke asal dari Indonesia? Tarian ni memang best. Even kat UPM pun wajib tau tarian ni…

  • watie

    Skrg tgh top Poco Poco dance ni….sape x tau step dia rugi betoi….mak2 datin, artis pun tau poco poco dance ni….i pun baru nk belajar ckit2….step dia….lama2 leh buang spare tyre yg ader ni…..he…he..LAYAN JGK DGR LAGU DIE….cm dangdut ckit.

  • nani

    Hi.. Just nak tanya.. kat mane bleh dpt cd poco2 nie ek.. my mum sibuk cari..

  • JERMI

    Kat KL ada pot baik punya di Wangsa Maju, QISTEEN CAFE. Karaoke, Aktiviti Belajar dan menari Poco2 memang hapening kat sana. Kevin, tak ada ke idea nak komercial kan poco2 ni kat sini. Kalau sesat call me at 012 6894810 Jermi. Almost tiap mlm i kat sana as VJ.

  • honey

    tarian ni memang best.i dah try.berpeluh gak.one of the exercise.budak sekolah rendah pun boleh buat, takkan kita yang dewasa tak leh wat kan.try la.best..

  • ajimburn

    FORWARDED:
    “Assalammualaikum.

    Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya.
    Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tantang tarian poco2 yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama suri2 rumah dan badan2 kerajaan ketika manghadiri kursus.

    Sebenarnya tarian pocoh2 ini berasal dari Filipina bukannya dari Indon. Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib.

    Mungkin kita x perasan kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tanpa usul periksa.

    Inilah cara musuh2 islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama hindu.cuma tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan.”

    Masya Allah…penulis pernah terfikir dulu,kenapa tarian itu dimulakan dari kiri dan apa jenis senaman ini? relevankah tarian ini,yang kelihatan seperti tidak siuman? Dengan emel ini ‘terungkailah’
    persoalan itu semua.

    Jadi,penulis menyeru kepada diri penulis dan anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi ‘menarikan’ lagi tarian ini yang ternyata
    mensyirikkan Allah tanpa kita sedar.Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

    Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah Umat islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan ‘keasyikkan’ menarikan tarian ini.
    WALLAHUALAM….

  • ajimburn

    i hope i am not offending anyone here, with the comment posted earlier on.
    thank you.

  • kenny

    Hello:
    Apa khabar ? nampanya artikal ajimburn tersebut telah banyak sebarkat internet,saya juga telah banyak bagi pandangan saya . Saya pun tak nak cerita panjang kat sini,anyway,kalau ada apa-apa pun anda mesti ada bukti yg kukuh,dan bincanglah dulu kepada pihak yg tertentu seperti pihak PDRM,Kementerian Belia dan Sukan,Jabatan Agama Islam,dan agensi atu pihak yg berkenaan terlebih dahulu sebelum membuat sesuatu,nanti timbul banyak masalah .

  • naim

    yang haram tu la best