Kesan sampingan steroids. Cara panduan weight gain atau penambahan berat badan dengan betul based on nutrition, training and supplements.

Soalan on Steroids?

I just joined gym last september and the reult quite slow. Originally my weight was 56kg and my height 5′ 6″(176cm) and now my weight is 1kg and sometime it varies up n down by 500grams.

How can i improve? I take hormon 1nce a week/ jap that suggested by my instructor.. is taht good enough?

Hope u’ll advise me in addition i’m taking testosterone and tecca (dunt know the spelling) supplied by my instructor taken once a week. Steroid jap at d buttock.

Avoid Steroids!

Firstly I would strongly advice you against taking any hormone based japs/steroids in Malaysia or anywhere around the world. They are dangerous and not the answer. Weight gain is about 3 things:

  1. Nutrition: Tanpa makanan badan anda tidak bole membesar (tambah berat badan). Jadi, untuk weight gain, azreel firstly kena pastikan anda makan 5-7 kali sehari dengan makananan yang seimbang.
  2. Weight Training: Training mengangkat berat adalah perangsang kepada tumbesaran badan. Tanpa perangsang yang baik, otot tidak mempunyai sebab untuk ingin membesar. Kalau tiada perangsang, makanan berlebihan hanya disimpan sebagai lemak dan bukan sebagai otot baru. Melatih semata2 pun tak ke mana. Yang penting adalah quality latihan bukan quantity. Quality training not quantiti. Push yourself dengan tingkatkan beban tanpa hilang form. Rehat secukupnya selepas latihan. Makanan pre dan postworkout adalah a must.
  3. Supplements: Natural food or sports supplements are great sebab it gives you want you need. Tapi anda harus faham keperluan anda. Since your goal is weight gain, anda bole pertimbangkan.
    • Calories: Weight gainers sesuai sekiranya kurang disiplin untuk makan. Kalau tak pun protein powders are essential.
    • Tenaga: Creatine tingkatkan ATP (tenaga) output dengan semula jadi.
    • Recovery: Glutamine baik untuk cepatkan proses pemulihan Selepas workout
Ingat sekali lagi, jauhkan diri daripada steroids. There is no shortcut…take your time tapi sayangkan diri!

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

View all posts
  • Anonymous

    Whoever your instructor is…leave him and go find a guy who knows his work.Whoever that instructor you are using now is an IDIOT for recommending you to use anabolic steroids!

  • very true. if your trainer is recommending you to take illegal substances like anabolic steroids, he or she shouldn’t be a trainer!

  • xis

    Kev..

    okay… my comment has nothing to do with your entry.. but just wanted to say that I’m impressed with this new home of KevinZahri.Com. Maybe I should also have X-XiS.com… hmm.. thinking.. thinking.. thinking… :) Anyway.. hope you’re doing well… :)

  • thanks xis! yeah spent a good couple of weeks in my free time to put this all together.
    Not that it would normally take that long but cuma I was experimenting with lots of things that took up a lot of time. :D

    If I were to do it all over again, maybe it’ll take a day or 2 ;)

  • Hello Kevin,

    I’ve been introduced to your site by my friend Xis, I am impressed by your new layout. Good job!

    I was an obese kid three years back. But I made a drastic decision in 2004 that I want to loose weight, I did, and now I feel good about myself, I did it for my health coz I’ve experince a serious heart burn one night and thought, that’s it, its time for a change.

    I completed 2 years of cardio training program and now thinking about strength workout. But taking it slow coz I’m not pro in the work out field.

    Anyway, I’ll be dropping by at your site more often now for inspiration. Thanks again.

    Keep up the good work!

    Have a great day Kevin!

    -Mazri

  • dont use steroid
    it will make your body freakishly big, like sharifah aini big
    and when youre old, you will grow big breast, like sharifah aini breast
    and you will get emotional and crazy tantrums, like you know who crazy

    speaking of breast, here’s a universal fact
    why lil’ mermaid wears seashells?
    b’coz she’s too big for B-shells
    and too small for D-shells.
    haha. i’m funny

  • [quote comment=”906″]dont use steroid
    it will make your body freakishly big[/quote]

    steroids alone don’t actually make you big. They increase your hormones/ability to get bigger. They are stimulants…but the side effects (see article) are not worth it.

  • pudin

    Berat saya hanya 47kg dgn ketinggian 169cm. Saya malu berdepan dengan kawan kerana terlalu kurus (underweight). Umur saya pertengahan 30an dan skrg cuba untuk menambahkan berat badan sekurang-kurangnya kepada 65 kg (hmm… banyak tuh).

    Blh syorkan kaedah makanan yang sesuai sperti yang saya baca dalam blog saudara iaitu makan 5-7 kali sehari dengan makananan yang seimbang. Terdapat kebimbangan kepada saya sekiranya mengambil carbs yang begitu banyak sehari akan mengakibatkan diabetes. Begitu juga dengan pengambilan lemak berlebihan menambah kandungan kolestrol dalam tubuh.

    Harap saudara dapat membantu jenis diet yang sesuai untuk menambah berat kepada lelaki dalam usia pertengahan 30an tanpa memudaratkan kesihatan.

    Terima kasih…

  • apekz

    elo kevin..boleh i tau fungsi sebenar musletech leukic and produk2 weight loss spt lipo 6,hydroxycut dll

  • apekz

    apakah perbezaan di antara nitrotech hardcore dengan celltech hardcore..adakah perlu utk mengambil kedua-dua produk itu bagi mendapat result yg baik…dan bagaimana untuk mengambil kedua2 produk itu bg hari yang sama, tidak kira hari workout atau pun x…

  • apekz – nitrotech is protein, celltech is creatine. protein is essential setiap waktu…dan creatine adalah baik pada masa apekz ingin menambahkan berat badan.

  • apekz

    rite nw i ambik on serious mass 3/4 kali sehari,mega man multivitamin gnc sebiji sehari selepas bfast n sebiji l-arginine gnc selepas workout..perlu ke i tambah creatine lg?

  • Bro, saya ingat nk guna ON Serious Mass Gainer untuk tambah muscle mass.. kalau di sisi islam halal tak produk tu? ..Produk apa yang muslims bodybuilders kat Malaysia ni selalu makan?

    Terima kasih atas perhatian.

  • apekz – creatine probably supplement (yg bukan berbentuk makanan) yg terbaik untuk weight gain…assuming you weight train la.

    aad_lfcfn – although it is not halal certified, whey protein and weight gainers tidah mengandungi apa2 ingredient from animals expect for milk (dairy produk).

  • How is creatine, good for weight gaining?
    I don’t use creatine personally, but I have read about it extensively. It, in simplest terms, increases the muscular strength and introduces water. However, I don’t understand how it’s the best supplement for weight gaining.

    Personally, as a serious ectomorph, all I did to gain from 60KG-72KG’s was, up my calories to about 3500 calories and do a whole lot of compound lifts. I also trained a major load of push presses, squats and deadlifts, with a little bench occasionally.

    Worked okay for me.

  • kirksman – creatine is the best non-food supplement for weight training….in short it’ll increase your atp output and causes cell volumization (added water)….so the side effect would be that you’d look a lil soft but if you are looking to gain weight, it shouldn’t be a concern.

  • Okay. That doesn’t really answer my curiosity though…but thanks anyway. I’ll go feed me curiosity with google now.

  • Hairie

    hye kevin..
    congrats sbb develop satu website yg baik spt ni..
    saya pun first time jumpa web ni sbb nak cari cara nak gain weight..
    sama spt rakan kat atas tue, saya pun punya masalah yg sama. berat saya 44kg jer sedangkan umur saya 23 dah..malu berdepan dengan kawan & rakan sekeja…
    untuk mereka yg sibuk dengan keja, apakah nasihat daro kevin ya…sebab masa jadi limitation utk kitaorg…

  • Cool.

  • irra

    hey kev…
    mane nak dapat buku u tu ek?
    mail irra A.S.A.P….

  • BonE

    bro ..do we need glutamine supp..coz i drink ON 100%whey protein for post-wrkout n already hav 4gm of glutamine in it

  • irra, u terus beli online (http://kevinzahri.com/store) ataupun di mana2 kedai buku selepas 28 januari ini.

    bone, u need about 10g glutamine sehari. selain daripada supplement, glutamine juga bole didapti daripada daging lembu, ikan dll…..samada perlu supplement extra? Itu bergantung kepada ur budget….for me I use it ketika weight loss phase….maybe 2-3 bulan/year.

  • berat saya 42kg ketinggian 157cm.umur saya kini 15thn. saya kini dalam proses menambah berat badan.saya ingin menambah berat sekurang-kurangnya 50-52.tapi macam mana nak dapat diet yang
    baik dan senaman yang baik. harap saudara dapat menolong.

  • apakah cara senaman yang baik untuk menambah berat?harap dapat menolong

  • liyana, senaman dengan pemberat adalah peransang untuk tumbesaran otot. so yes, saya sangat mensyorkan liyana untuk giat aktif in weight training.

  • Newbie

    Akum,

    Nak tanya, semua produk di laman web kevin tu halal ke? Saya nak beli tapi teragak2. Saya penah baca yang creatin dibuat daripada red meat betul tak? Tula saya nak tahu creatin ni halal ke tak?

  • maz akma

    apa perbezaan antara CLA(conjugated linoleic acid) and L-carnitine..which one yg membantu turun berat bdn?..taking CLA or L-carnitine ni elok ke?..will it cause cancer or other illness later on?..
    is there any exercises that should be avoided for a flat-footed person mcm i ni..coz i’m currently training under a personal trainer..dah almost 5 months..but lately i rasa sakit lutut and sakit tulang belakang..i’ve informed him..but just wanna get 2nd opinion..

  • newbie – creatine is a natural product yang boleh didapati from red meat yes…..tapi halal la…macam susu lembu yang diimport.

  • maz akma – CLA, L-carnitine dan banyak produk yang lain seperti thyroid based or thermobased semuanya boleh membantu dalam usaha menurunkan berat badan. Thermo based adalah yang paling popular.

    Cancer? Not that I’m aware off.

    If you are flat-footed, make sure you get the right shoes. You want shoes yang are paling rigid, durable, control-oriented running shoes that limit over-pronation. Check out adidas stores @ KLCC or anywhere and get them to advice you. Make sure you get enough shock-absorption to reduce pressure on your knees and lower back.

    Hope this helps.

  • BoNe

    klu red meat tu frm lembu yg x dsembelih consider halal ke creatine tu?cos ade yg kate frm pig la,konpius2X..mner nk dpt info yg creatine halal?(any website or other sources ker)

  • Hanif

    Assalamualaikum, En Kevin.

    Saya nak tahu berapa jam selepas makan baru kita boleh workout?

  • kips_boy90

    de x, cre utk menambah berat badan ke 50 kg ke atas? ketinggian 160 keatas utk yg berumur 18?? hrap dpt membantu..

  • Nora

    saya skrg dlm latihan utk menguruskan badan ada org suggest utk mengambil abb pure pro atau muscletech nitrotech sblm work out untuk bantu burn fat, build muscle dan tenaga. Tapi saya takut klu ambil product nih nanti tumbuh muscle besar dan berketul hee boleh jadi mcm tu ker…

    Lagi satu boleh ker saya ambil bersama lipo6 utk membantu menurunkan berat bdn dgn lebih cepat, saya masuk gym utk latihan berat 2 x seminggu dan kardio 3 x seminggu. Sebenarnya kat mana boleh saya refer untuk ambil apa-2 supplemtn untuk work out ini ya..
    Harap Kevin dpt jawab

  • Selangor

    berat badan 180 and heihht 50…so apa yang perlu dibuat jika mahu menambah berat badan hingga mencapai 70-80kg dalam masa 2 bulan

  • Selangor

    salah taip da yang atas tuu

    berat badan 50 and height 180…so apa yang perlu dibuat jika mahu menambah berat badan hingga mencapai 70-80kg dalam masa 2 bulan

  • aliff

    kevin..sy mempunyai berat badan yang kurang..apkah jenis supplement yang sesuai utk saya dan sng di dpti d kedai2 n farmasi. n apakah jenis snman yang sesuai dgn saya n boleh dilakukan d rumah utk membtk otot.

  • zila

    supplement plg selamat & semulajadi adalah Kolostrum Alpha Lipid..Disamping ade agen membakar lemak, ianya juga mampu build muscle ..sesuai sgt utk ahli bina badan..minum lah Alpha Lipid

  • Farris

    ello..
    kevin pernah dengar tak produk 21st century..
    for muscle builder and weight gain..
    jnis powder…
    murah jer kat guardian..
    bgus x produk ni??bru nk cbe..
    ley x bg senarai jnama yg baek dn berkesan untuk suplement..plz…

  • zam

    Assalamualaikum Kevin,

    Sblm ni sy menggunakan 100% Whey Protien Gold Standard daripada Optimum Nutrition (ON) tp sy dah berhenti menggunakan product ni sbb from one post in internet forum kata product ON x halal. Jd sy ingin mencuba product lain. How about MuscleTech Nitro-Tech Hardcore? One product yg sy tau yg certified halal is Horleys (halal status from Islamic body in New Zealand). Apprecite your help very much….

    Thanks

    • UN-MJ

      hi, try muscle juice 2544 for weight gainer and prostar whey protein-for whey product.these is HALAL from IFANCA.

  • Suhaib

    Hello Kevin!
    Nice to see your sites!
    I’m a physiotherapist and would like to gain my weight too..
    Refer to the above matter, we really want to know whether MuscleTech Nitro-Tech Hardcore is Halal??
    T.q.v.m

  • @ zam

    one sales rep from Optimum Nutrition claimed that they used synthetic Rennet. So secara teorinye ON whey adalah halal.

    halal @ tidak adalah bergantung kpd Rennet yg di gunakan

  • arabian

    mr kevin .. i main gym dekat sethn da .. tp perubahan tak berapa ketara sgt .. i nk tny u pasal anabol .. tu pn bahaya jgk ke? pil yg org pgil bintang tu … ade ckp utk smpan air dlm badan.. ade ckp utk cutting .. i pn pening ..

  • mie

    kevin.. i nak tnye suplyment mane yg sesuai jike i nk my body n muscle big n fitt..
    kirenye suplyment yg blh bg i mass dn ia membesar dgn fitt..

    • I personally would advice overall nutrition + whey protein + creatine + multivits.

      • mie

        oo so i must buy many suplyment la?
        but i want 1 suplyment for to be like that.. can you suggest to me what the brand or name?

        • so many brands. semuanya lebih kurang. I personally trust US brands the most but mainly coz i just to stay there so very familiar with their products :)

          • mie

            oo thanks bro for your information..

  • azroy eghoi

    hai..bro kevin,.
    kawan saya ada pakai "TESTIVIRON DEPOT"..diorg kata itu suntikan hormon..
    bukan ke dlm kategori Steroid..ada kesan sampingan tak untuk penggunaan jangka masa panj

  • Shafiq

    Hi, thanks for the info regarding steriod jap.

    Saya adalah ahli baru salah satu pusat gym di kuala lumpur dimana instractornya telah menawarkan jab steriod untuk pembesaran muscle.

    Btw, saya ingin bertanya apakah kegunaan supplement seperti platinum whey? Kebaikan & keburukannya.

    Tq

  • Syedzhubir

    hai bro kevin…..
    saya from melaka berusia 26 tahun tinggi 176 berat sekarang 98. sy sekarang menggunakan fat burner n pergi gym purata 5 kali seminggu semenjak makan fat burner nie sy x selera makan tapi energy sentiasa baik…….d gym biasanya saya wat kardio 30 minit n lepas 2 sy weight training dalam 1 jam. target sy utk loss weight n cutting muscle……adakah cara saya betul or perlukah saya mkn whey protein? nasihat plz?????????

  • bagus ke gune steroid

  • azrul velera

    hye kevin
    sy nk tnye supplement ap yg terbaek tok lean muscle dan apa harus sy ambil dengan ketinggian sy 178 dan berat 77..harap boley bagy jwpan yg bernas dan tepat