KevinZahri.com

10 Makanan paling menggemukkan Malaysia.

Makanan Malaysian selalu dikategorikan sebagai menggemukkan. Jom kita belajar tentang 10 makanan popular dan lihat sejauh kebenarannya.

Kita semua memang sukai makanan. Lagi-lagi makanan lazat Malaysia seperti nasi lemak and roti canai. Tapi tahukah kita kandungan setiap makanan yang dimakan – kalori, nutrisi, lemak, dan segala yang terkandung dalam makanan tersebut? Percayakah anda, ada beberapa jenis makanan yang boleh menyebabkan kita gemuk?

1. Nasi Lemak.

Kegemaran setiap rakyat Malaysia. Hidangan nasi lemak (mengandungi karbohidrat,protein,lemak) lebih kurang 390 kalori tak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450-500 kalori. Kalau anda makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong(170 kalori) atau lauk yang lain, rasa rasa menggemukkan tak?

Fakta: Nasi lemak tidak berkolesterol! Tak percaya? Baca di sini

2. Roti Canai.

Paling senang, paling cepat. Siapa yang tak suka kan? Satu keping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau anda makan dua keping dah 600 kalori, itu baru hidangan sarapan pagi, lunch, dinner dan snek diantaranya anda nak makan apa? Bayangkan kalau berlari di treadmill atau jogging, kenalah berlari dalam 90min barulah bakar 600 kalori.

… bayangkan kalau berlari di treadmill atau jogging, kenalah berlari dalam 90min barulah bakar 600 kalori…

3. Nasi Goreng.

Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang seimbang. Nilai kalori tinggi lebih kepada lemak dan karbohidrat. Kalau nak makan, cuba jangan lebih segenggam tangan.

4. Ais krim.

Ais krim memang sedap! Siapa tak nak. Lagi-lagi dengan cuaca di Malaysia yang panas 365 hari setahun.  Tetapi ingat, ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori – dua scoop ais krim pun dah 380 kalori. Macam mana tu?

5. Burger.

Burger memang tinggi kalori. Daging kisar tinggi nilai lemak. Satu hidangan burger biasanya lebih 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang special sikit ada telur. Agak agak berapa kalori?

Untuk rujukan burger Burger King. Lebih 1000kcal.

6. Mee kari.

Hidangan mee dengan sup kari,santan. Menyelerakan! Kalori lebih kurang 500. Kalau teringin juga, apa salahnya ganti dengan mee sup, baru 380 kalori.

7. Makanan bergoreng.

Rata-rata kebanyakan makanan bergoreng. Sekeping pisang goreng pun dah 170 kalori. Makanan seperti ini tak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) dan lagi-lagi kalau dipakai minyak yang sama. Jadi kalau boleh kurangkan makanan bergoreng, cari alternatif lain(rebus, panggang dll)

8. Susu Pekat Manis.

Susu penuh krim ini sememangnya kurang elok untuk anda! Kandungan lemak tinggi dan walaupun ia ada sumber kalsium, dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. Satu sudu susu pekat manis biasa mengandungi dalam 60kcal.

…Satu sudu susu pekat manis biasa mengandungi dalam 60kcal.

9. Roti Manis dan Donut.

Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa apa. Tetapi roti manis seperti roti krim dan coklat memang tinggi dengan kandungan lemak dan karbohidrat. kalori. Boleh cuba roti wholemeal.

6 Donut mengandungi dalam 1200kcal.

… tahukah anda bahawa 1x donut biasa mengandungi 200kcal! Kalau makan separuh dozen dah 1200kcal!! …

10. Mayonis.

Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori (40g lemak). Memang kurang sihat jika anda penggemar mayonis yang tegar. Jadi kurangkan!

Sebenarnya makanan yang disenaraikan ini tak menggemukkan pun, cuma bergantung kepada anda berapa banyak anda makan dan kuantiti yang diambil. Jika anda makan tanpa mengambil kira kalori, lemak lemak yang terkandung dalamnya, maka itu boleh consider makanan yang anda ambil itu menggemukkan diri anda sendiri.

Jadi anda harus kawal pemakanan dan tahu bagai mana sukatan kalori setiap hari. Semoga berjaya!

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

71 comments

  • Bro kevin..nk tnya..kalo mkn idli substitute jdk main meal okay x?agak2 ada x info psal bape kalori dlm idli..bnde tu rebus xsilap..tp side dishes dia sy xbape psti

  • as’salam..sy nazierul distributor herbalife..sama2 la kita ubah cr pemakanan kita yg lebih.amal pengambilan herbalife dlm mkn seharian kita.nk tahu lebih psl herbalife.call sy 0133190576

  • nampak saja makanan kat atas hidangan bersaiz kecil, makan pun sambil fikir ‘kecik aje ini takkan gemuk punye’ , makan satu memanglah tak banyak, sikit, tapi oleh kerana sedap, nafsu makan susah terkawal sehingga terlebih makan melebihi keperluan kalori seharian.

    kesimpulannya, kita makan untuk hidup (tenaga), bukan hidup untuk makan (gemuk).

    :)

  • asal buger Ramli, jelas sgt nk jatuhkan bsness org…xpayah la nk mansion jnis bger ape..propa la mnde ni…adoi..ko dibayar ke ape??

    • Bukan untuk menjatuhkan business orang, sekadar beritahu kandungan kalori yang ada pada burger untuk memudahkan orang yang ingin turun berat badan berhati-hati dalam pengambilan kalori, agar tidak terlebih daripada keperluan kalori seharian. Orang gemuk pun boleh makan burger gantikanlah dengan makan nasi. 1 burger pun dah mengenyangkan dan takdalah kebuluran kalau tak makan nasi kan? malah, untuk para orang kurus yang susah nak gemukkan diri, mereka boleh beli burger selalu selepas makan nasi untuk tambahkan berat badan. jadi saya tak nampak ia menjatuhkan business orang lain. rezeki orang masing-masing, kalau berniaga dengan ikhlas, Allah akan berikan rezeki melimpah-limpah kepada kita. begitu juga dengan burger Ramli. :)

    • Incik Mohd ni mungkin telah hilang deria lawak. Cuba incik baca artikel ni dan artikel2 dia yang lain sambil senyum. InsyaAllah incik tahu gaya penulisan dia dan paham kenapa dia tulis burger ramly. ~eh terserius pulak aku . heheh

      • A’ah, kata kat sini burger ramly tp whopper tu burger king… dia ckp burger ramly sbb klu ckp burger biasa slalu x ramai yg faham sgt…maklumlah org melayu byk kenal burger ramly dr burger king

  • Kalau dah baka gemuk…
    Gemuk laa jadi nya…

    Ada juga makan seperti yg di-tuliskan tadi…
    Tidak gemuk…

    Fikirr laaa sendiri…

  • im take a Super Mass Gainer 1900 calories, im a plum actually, im playing a gym at the same time but i just wanna know if that mass gainer can make me fat or not?

    • don’t go for mass gainer if u already have some size. Go for whey protein with some other things like creatine n glutamine

  • kalau nak kurus boleh je makan semua kat atas tapi kene tahu sukatan yg sesuai. bukan x boleh makan langsug. yg penting seimbang. jangan ikut sangat cakap kevin zahari tue….

    • alahai dia tak suruh pun korang dari berhenti makan, dia just korang aware dengan berapa kalori dalam pemakanan yang di ambil seharian. Try be positive mind thinking ^_^

  • Just take food serving as average then you don’t have to be worried for getting fat.

  • Have to disagree on nasi goreng. Depending on what rice you use and ingredients and without seasonings which are the culprit. You can have awesome healthy nasi goreng loaded with good stuff within 400 cals for a good lunch one in awhile. Just that I never easy nasi goreng at shops and many do not know how to make out in a healthy way. I’m a health coach too and in fitness and helping people for 6 years to get for and healthy. Thanks Kevin for all your input so far. It’s thought me a lot.

  • terima kasih untuk info menarik..yang sedap itulah walaupun sedikit tapi tinggi kalori..memang kena kira-kira calorie intake sehari untuk diet dan kurus secara sihat

  • Setuju..ramai yang selalu makan kesepuluh makanan diatas itu gemuk…dan sebaliknya kita juga tak boleh dinafikan…ramai juga yang makan kesemua makanan sama spt diatas juga kurus… Even lembu…. yang gemuk…boleh gemuk dengan hanya sekadar makan rumput…. dan cheetah yang makanan rujinya daging…. tetapi tetap langsing

    • Semua bergantung pada kadar metabolisme organisma itu. Cheetah memang makan daging, tapi tak mewah mcm manusia. Mungkin hanya dapat makan sekali dalam masa 2 atau 3 hari sebab nak menangkap mangsa bukannya mudah. Tambah dengan saingan pemangsa lain dan kesusahan untuk menangkap mangsa. Lembu pula tidak berlari dan hanya makan rumout sepanjang masa.

  • Kepada yang berkenaan,
    Sila rujuk perbualan menerusi SMS antara pihak kami dan pihak tuan (Kevin Zahri) iaitu Kaka pada 05/11/2012 sehingga 07/11/2012.
    Kami mendapati perkara yang sama berlaku untuk kali kedua.
    Kami dengan ini ingin pihak tuan menarik atau mengubah artikel yang terdapat di laman http://kevinzahri.com/blog/health-fitness/10-makanan-paling-menggemukkan-malaysia yang secara nyata telah mencemar jenama produk Ramly.
    Kami juga ingin pihak tuan memohon maaf kepada kami secara terang di laman web yang sama dan sekiranya kami tidak menerima sebarang tindakan daripada pihak tuan seperti yang diminta dalam tempoh 24 jam, kami akan membuat laporan polis dan laporan aduan ke Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.
    Sekian, harap maklum.

  • Burger ramlee tak menggemukan lah… Cevin … Jangan sebarkan ilmu tahun 60an.. Dah tak releven.. Ingat .. Lemak tidak menghasilkan lemak dalam badan manusia… Boleh rujuk artikal glycemic index…
    Panjagaan badan kita dah tak cerita dah pasal kalori…itu ilmu lama .. Malah kini menjadi sesat.. Sbb kurang pengambilan kalori bermakna kurang pengambilan zat yang bole merosak kan metabolisme… Mungkin kurus sekejap.. Tetapi bila mana proses metabolisme rosak… Badan tak dapat menampung dalam pembakaran lemak dengan baik. Pihak ramlee bole hubungi saya… Bagai mana saya boleh buktikan burger tidak mengemukan.. Malah sekali diet yang baik…jeroyboss@gmail.com

    • Kenapa pula kurang pengambilan kalori bermaksud kurang zat? Adakah dengan lagi banyak kalori, lagi banyak zat? Kalau macam tu cuba makan makanan yang tinggi kalori sperti mayonis n aiskrim je. Cukup ke zat sebab tinggi kalori?

    • Dia tak cakap pn menggemukkan, dia cuma bagitau jumlah kalori jek, yg tu atas kita jgk, pandai2 la adjust jgn ambil banyak sgt

    • Tak semestinya kalau ambil kurang kalori, kurang zat. Defisit kalori perlu untuk pengurangan berat badan. Oleh itu, defisit kalori perlulah berpatutan dan tidak turun mendadak yg boleh menurunkan kadar metabolisme serta zat dalam badan. Tiada istilah makanan menggemukkan, hanya makanan yg mempunyai nilai kalori yg mungkin lebih tinggi daripada makanan lain mengikut nisbah volume to calories

  • kalau x mkn semua ni pn, tp makan tido makan tido x brsenam, jd gemuk jugak….
    it is not about what we eat, but HOW WE EAT

  • abestu aq makan semua di atas dalam masa 1 hari, tapi aq still slim…dan esoknya aq makan 0.5kg daging, ade rase naik sikit badan, tapi slim semula lepas seminggu…pelik..

  • Saya rasa tak ada masalah dengan post ni. Biasa lah, kalau makan apa pun tapi not in moderate amount memang akan effect badan menjadi lebih gemuk. Personally saya sangat suka dengan post2 kevin dan at least masih ada yang ingin membantu rakyat malaysia untuk menjadi semakin sihat disebabkan rate obesiti di negara kita ni makin meningkat. Tgk saja lah di mana2, semakin ramai yang sudah pun di dalam kalangan yang overweight. Ini lah masalah rakyat malaysia, terlalu sensitif. Rileks sudah. Dah nama pun burger memang fast food pun kan. Boleh makan but in moderate amount. Tak kisah lah ada brand ke tak burger tu, tp yg popular mmg ramly burger pun. Nanti kalau tulis McD ke apa ke dok comment, BAN BAN pulak… -.-

  • Sebut sajalah burger. Tak perlu untuk highlight mana2 jenama. Kalau nak adil kenapa tak saja highlight donut big apple, susu pekat manis f&n dan mee kari old town coffee.

  • Betul…kena makan pun ikut kalori. Tidak guna juga klu makan yg sihat tpi klu overeat, berat badan tetap meningkat. This is good info especially when eating out. Sya juga setuju klu nak juga makan makanan yg tertera di atas ni but in moderation boleh membantu in weight management. I follow the vegetarian lifestyle thinking that I can lose weight even though I eat a lot but I gain a lot of weight but when I start to eat in moderation or in small portion, I just easily lose weight. Dan lagi satu regular exercise pun penting juga walaupun cuma berjalan kaki round2 padang for 30 minutes – 1 hour.

    • Kenapa lah mcm ada comment2 yg berunsurkan kebencian terhadap artikel ni? Kebanykan fitness trainer yg professional pun tulis artikel mcm ni. Klu kita aware berapa kalori yg kita perlu dalam seharian untuk menurunkan berat badan, bukankah itu perkara baik? Tadi sya ada google search berapa kalori dalam Quaker Oats supaya sya tidak terlebih makan dalam usaha menurunkan berat badan. Some brands of oats have more calories than others. It’s the same with burgers in this article. Sampai sekarang ada lagi yg guna method mengira kalori sebab ianya berkesan. Klu nak makan juga your favorite brand of burger, makanlah but in moderation. Bukannya ada orang mau halang pun.

  • Ini sifir supaya membantu anda utk turunkn berat badan atau tingkatkan berat badan, saya bagi contoh berat saya in lbs, 20x140lbs jawapan dia 2800, 2800 ni ialah kalori yg tubuh sy perlukan utk stay on the same weight ( tapi ingat setiap saat tubuh kita bakar kalori walaupn kita x bergerak) bermakna kalau sy nk tambahkn berat badan mungkin sy perlu mkn smpai 3300 kalori (supaya ada lebih kalori sikit utk tambah berat badan sy, dan kalau saya nak kurangkn berat badan jgn makan lebih drpd 2800 kalori tu. Tapi kena ingat juga metabolisme setiap orang dan usia lain2, bila dh meningkat usia makin senang utk gain weight, yang muda tu x tentu, ada yang senang sgt nak naikkan berat & vice versa dan ada yg senang sgt nak turunkn berat & vice versa.

  • makan telur rebus hari-hari boleh menaikkan berat badan ke? bolehkah mengamalkan diet dengan makan telur rebus setiap hari?

  • kalau mau senam aerobik atau zumba, mana kak yang lebih tepat untuk bakar lemak? dan perihal makanan apakah memang tak boleh makan semua diatas, atau sesekali masih bisa. kalaupun bisa, baiknya berapa kali seminggu

  • kak Zahri, kami konveksi baju senam wanita untuk aerobik, yoga dan zumba dari Indonesia. Bagaimana kalau ingin kerjasama dengan perusahaan anda untuk memasarkan produk kami?

    saat ini, kami memiliki produk baju senam muslim yang berkualitas dan model-model terbaru baju senam kami dapat kakak lihat di http://www.bajusenamsurabaya.com/

    kami tunggu kabar baik dari kakak, tmksh :)

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.