10 Tips Untuk Kempiskan Perut

Ingin mengatasi masalah perut buncit? Berikut adalah beberapa tips ringkas untuk membantu anda kempiskan perut. Untuk panduan lebih lanjut, sila rujuk kepada eBook Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu yang sekaligus.

Ingin mengatasi masalah perut buncit? Berikut adalah beberapa tips ringkas untuk membantu anda kempiskan perut. Untuk panduan lebih lanjut, sila rujuk kepada eBook Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu yang sekaligus membincangkan tentang cara-cara untuk membuang lemak.

  1. Penting kualiti daripada kuantiti! Tidak perlu melaku beratus-ratus sit ups setiap hari! 1 ataupun 2 sessi seminggu dengan latihan berkualiti adalah lebih baik. Don’t overtrain.
  2. Untuk merangsangkan otot abs anda setiap sessi, pelbagaikan latihan abs ! Gunakan latihan yang berbeza untuk latih abs daripada sudut yang berbeza. Bahagian abs termasuk, upper, mid, lower dan obliques.
  3. Fokus kepada contraction otot abs semasa latihan! Make sure its your abs that is doing the work dan bukan bahagian otot yang lain (back, leher dll).
  4. Fokus kepada pernafasan. Hembus nafas ketika “exertion” (ataupun ketika melakukan “crunch”). Ini akan membolehkan anda contract otot abs dengan sebaik mungkin
  5. Untuk sessi workout abs, lakukan 2-3 latihan yang berbeza. Sebagai panduan, stick to 3 set bagi setiap exercise dan 15-20 ulangan (reps) bagi setiap set!
  6. Latihan abs yang terbaik tidak akan menolong anda untuk kempiskan perut selagi adanya lapisan lemak antara otot dan kulit!
  7. Penjagaan makanan adalah mustahak untuk memeliki bahagian perut yang cantik! Elakkan makanan berminyak, garam. Minum banyak air dan pastikan anda mengamalkan diet yang seimbang.
  8. Look after your calories. Seperti mana yang saya katakana dahulu, anda harus create calorie deficit untuk membakar lemak berlebihan!
  9. Latihan cardio ataupun bersukan adalah cara yang sesuai untuk membakar calorie berlebihan! It also makes dieting easier as kita tidak perlu jaga pemakanan dengan terlalu rapat!
  10. Jika anda telahpun kurangkan lemak badan tetapi tidak lagi nampak abs yang cantik, kurangkan pengambilan sodium (yang takung air badan) dan make sure semasa latihan, abs are fatigued. Tingkatkan ulangan ataupun beban jika perlu!

Ingin kempiskan perut dan kurangkan berat badan? Dapat eBook Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

171 comments

  • Dear Sir… nak minta opinion.. which one is better… sepinggan nasi atau semangkuk bubur (tanpa buang kanji). Kedua2 dimasak guna beras wangi.. TQ

  • Latihan abs yang terbaik tidak akan menolong anda untuk kempiskan perut selagi adanya lapisan lemak antara otot dan kulit!

    Abis tuh macam mana kevin??..kena lose weight dulu baru buat abs xcercise.

  • @cahayer – hmmmmm better dari segi apa?

    @lala – you bole buat senaman abs but akhirnya getting abs lebih pentingkan diet yg baik dan senaman cardio untuk membuang lemak.

  • oh sorry, dari segi kurang kalori, sbb bubur lauknya limit.. boleh jauhkan lauk2 yg masin, nasi kan .. taulah lauk2 dia… tapi kalau bubur tu kalori lagi byk.. baik tukar nasi tapi terpakse berhati2 dlm pengambilan lauk2…

  • hi kevin…me also has a problem -cute baby fat at my tummy area…i do sit up every day…n do cardio- jogging futsal every week…but it still there! so macamane nak ada perut spt Jessica Alba yeh…=)more cardio or sit up..??

  • Dude,

    what should i do to increase my weight (increase muscle at my bicep/triceps/shoulder), but at the same time i want to decrease my fat around my tummy area.

    i followed your proposed program at Page 120, Cergas 24/7 for almost 2 month already, but my weight is still not increase. in-fact my abs still surrounded with fat… uuhhhhhh…

    plz… give me an idea to plan my workout and nutrition schedule and supplement that should i take to reduce fat around my tummy and the same time increase my weight.

    tq…

  • @pudin … u cannot gain n lose weight at the same is extremely difficult if not impossible. My advice, build muscles first and later baru focus on reducing fat/getting toned.

    @lola …. i’ll give some 1:1 haha.

    @azwan – you bole rujuk to my book ataupun google online. Insyallah nanti akan ada panduan eBook.

  • guna body shaker ogawa boleh kempiskan perut tak? I’ve been using it since last month, and I noticed setiap kali I’m using the shaker, my tummy bergoncang-goncang. will that remove my bad fat from my tummy?

  • Actually why can’t pudin be losing fat and at the same time getting muscle. If the cardio is done in the morning (say la) then only move on to weight training either right away or later in the evening. Can’t that help in the fat loss and muscle gain?

    Would like to know what you mean by build muscle first and only focus on toning later.

  • @Kurus5Hari – not really. Despite that these product want you to believe, its unlikely that a “body shaker” will help you lose or keep off da fat

    @Aronil – Yes and no. Yes cardio will help burn fat and weight training helps promote muscle weight. But whenever you burn fat, you will also burn a lil muscle and when you promote muscle gain, you will also gain a lil fat. Thats why its better, if possible to focus on one or the other :)

  • saya betul2 ingin kempiskan perut..bolehkah saya kempiskan perut tanpa menganggu bahagian tubuh yang lain kerana suami hanya nak perut yang kempis sahaja..tolonglah..sejak dari sekolah menengah saya selalu impikan perut yang kempis..boleh tunjuk cara senaman upper,lower dan lain2..?

  • hai saya bdk baru nak join. blh x? apakah btl dgn m”gmlkan tip sebegini kita blh kurangkan berat badan kita? ada x cara yang lain? blh x y all kongsikan dgn I.

  • i’m new.. just wanna ask, is it allright kalau kte tdo after buat excercise..? does tdo lpas excercise akan bg kesan on our body weight..?!

  • Hai,i dah sebulan buat joging setiap hari n sauna seminggu sekali,and also jaga pemakanan,x amik nasi,just mkn buah,nestum,susu and makanan yg ringan,but still x lost my weight,why?tetapi my family komen i nmpk kurus skit,so what i want to do for lost my weight,i 28 years,5’h,75kg

    • ana, saya bukan la orang terbaik utk cerita tentang turun naik berat badan ni… tp nak kongsi sikit, kekadang berat mmg xturun… tp ana nampak kurus sikit….kerana, ana telah membina otot dalam masa yang sama menghilangkan "outer fat"….ianya sesuatu yang baik sebenarnya ana…. sbb muscle membakar lebih banyak lemak berbanding lemak….itu jer nak kongsi….

  • @mimie – memang tak bole spot reduce lemak pada bahagian perut semata2.

    @cahayer – sorry … sometimes memang lambat nak reply :)

    @samir – well there have been some cases, but typically soy is a great source of protein when takinn in moderation.

    @fizoh – why not join our seminar yg akan datang 30hb may ini?

    @Aatieqa – yeah no problem. yg penting Aatieqa melakulan senaman yg berkualiti.

    ana – why jumpa me for personal consultation ataupun join our seminar this coming 30th may? its free :)

  • haii kevin
    zakiah sini.. nak tanya,apakah cara terbaik untuk kita ambil makanan yang berkhasiat dan mengeyangkan sbb saya ni kuat mkn tp bdn still xnaik2.. (tinggi:152cm,berat:40cm)
    tp perut tu buncit la.huhuhu..
    mcm mana nk kempiskan perut yg better ye.?
    nk sgt perut yg ramping…

  • kevin macam mane nak kurangkan my waist??
    dari segi bentuk pemakanan or senaman ker.?
    sekarang my waist 34..nak reduce bagi 31 or 32 je..
    baru senag nak stylo fesyen seket
    reply dalam emel plz mr.kevin..

  • hai, kevin.
    Saya ada problem perut buncit. Macam mane nak kempiskan perut dlm masa yg singkat. i mean dlm 1-2 bulan. Now my waist is 30 coz of my tummy. Fyi, i’m 24, berat-55kg, tinggi-168cm. when i put on kebaya, it’s clearly shown. so, nampak tak cantik. lepas makan akan nmpk lebih buncit lagi.
    hope to have some tips from u via my email.
    TQ Kevin.

  • kevin,
    maybe thz question not related to the forum,
    but as a mecha student , im very curious to know why u not continue inthe mecha eng, n when the next fitness workshop, i hope can join ur workshop

  • kevin can u cheack the the data 4 ‘
    ‘Burger King’s Original Whopper Jr. ‘ at cekodok.com
    i think sometin missin’

  • hi guys, i just want to help Kevin answering simple Q.
    U CANNOT SPOT REDUCTION.
    kalo perut buncit tu, believe me, anda punya BODYFAT level tinggi.
    apa yang penting untuk fit bukannye berat badan, tetapi komposisi badan.
    anda mungkin 50kg, tetapi kalau 50kg with 30% bodyfat buat apa? this is 50kg people with >30″ waist.

    Hope that helps a bit

  • age 39 berat 84kg height 157cm ada asthma and high blood pressure on doc presciption reductil, lasix, and high blood pressure med. kalau i buat senaman on a trademill for 10 min and then rest few min and continue again for another 10 adakah i berkesan also ada problem perut buncit boleh kah senaman brisk walk reduce my tummy problem. i berada di luar kl can u help me or train me.

  • Dear kevin zahri,i saw u in macam2 aznil.
    i really like ur bicep.
    do u have any good tips for abs and bicep?
    erm,my body type is ectomorph.
    some ppl told not to cardio is that true? :D

  • hello izzrin,

    if you are an ectomorph, you need to focus primarily on weight training untuk menggalakkan tumbesaran otot but you can still do some cardio training for fitness. but yeah take it easy on cardio.

  • hye there kevin..i’m 19,f,157 cm n 58kg…can u give me a tips how to lose my weight??i really want to have the 49kg weight so that my body will looks great..

  • Another i like to know,
    if i do 15-20 reps for crunches,
    can i get a massive abs?
    like those bodybuilder?
    i heard they are u doing about 30 to 60 reps,
    is this true? :D

  • hai..kevin sy interested to know the right ways to use the facilities in gym. my height 176cm n weight 97kg..rase x best sgt.. klo boleh nak tau cara gym yg betul facilitated by u n mcm mane nk dptkn discount 50% coz sy university student..TQ

  • dear kavin,i never gain weight during my high school years.. masuk university, i gained 8kg in 2 months. i’m so upset.. my height is 158cm, before i was like 39-41kg. & now i’m 48kg. i feel like nk puasa sampai i got my ‘real’ weight. pls help me -,-

  • kelvin…..nk tahu la….
    sy dalam proses nk kempiskan perut dan dapatkan perut yg cantik….
    ini amalan diet yg saya amalkan bersama jogging 3 kali seminggu…

    pagi-oat
    tgh hari-ayam panggang
    malam-sup ayam@sayur..

    dalam seminggu sy akan ambil nasi sekali dua sbb sy kurang ambil nasi..
    boleh saya tahu amalan diet ini mapu berkesan x…..

  • hi kevin..
    sy nk turunkn berat+kempiskan perut yg mkn m’buncit…byk petua yg sy tgk, bc n try…tp xda yg b’kesan..ada x cr utk kempis’n perut d smpg turunkn berat dlm ms 4 bln? xyah turun byk..dlm 10-15kg mcm 2…tq..(bkl khwn p’tghn thn ni.. :) )

  • dalam masa setahun saya dah berjaya turunkan berat badan…dulu langsung xada saiz untuk beli baju…sekarang kena pakai baju kemeja saiz s….tapi timbul satu masalah baru…tulang saya jadi sakit…nyilu semacam…apa yg patut saya lakukan ye kevin?

  • bro kevin , mcm mane nak jge pemakanan ?
    dlu brt bdn saya 95kg , krg sdh 60kg…
    mcm mne saya nk menten begini ?
    saya nak tau dr segi pemakanan waktu siang dn malam !

  • mr.kevin brape jumlah kalori yg prlu dbkr utk kurgkn 1kg.n apakah sukan /senaman yg bleh kurgka pling byk kalori mngikut masa trtentu?

  • mr.kevin brape jumlah kalori yg prlu dbkr utk kurgkn 1kg.n apakah sukan /senaman yg bleh kurgka pling byk kalori mngikut masa trtentu?

  • kevin,

    saya da mengamalkan senaman dan diet yg seimbang sejak 6 bulan lalu,dan hasilnya saya berjaya turun sebanyak 12kg (100kg – 88kg).tetapi masih belum capai berat badan ideal saya (72kg)..

    masalah sekarang berat badan saya tidak turun lagi dan hanya tetap pada sekitar 88kg-90kg sedangkan saya masih mengamalkan senaman cuma diet pemakanan saya tidak berapa straight banding dulu..

    jadi ape masalah saya di sini dan ape yg perlu saya lakukan utk terus turunkan berat bdn kepada my ideal weight??? ( saya ade memiliki buku CERGAS 24/7 ) tapi masih kurang jelas..hehe =)

    • Hello dell,Firstly tahniah keranan berjaya kurangkan berat badan sebanyak 12kg.Now setelah dah kurangkan 12kg, ur BMR pun dah menurun, jadi dell now ada 3 pilihan – 1) kurangkan lagi diet, 2) tingkatkan cardio or 3) gabungan kedua2 (this is the best).All the best,KevinSent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

  • kevin,

    first of all, my height is about 178cm and around 58 to 60 kg (berat turun naik). nak dapat berat badan ideal dalam 75 to 80kg.

    so i dah study pasal kalori dlm makanan, makan punye makan still tak naik jugak berat badan. maybe pasal genetik ? or you ada some advice pasal pemakanan yg patut i makan, like lemak, daging, etc.

  • hai Kevin..

    I dah try macam2 cara nak kuruskan badan,termasuk produk Jxx Mxxx5 tapi semua tak berhasil..lepas bersalin berat i tak turun2…dah overweight..malu sangat..i try slimming tea,,ok lah turun sikit..tapi dia tak mengecilkan peha dan lengan..
    di sebabkan masalah kegemukan i dengan husband selalu bertengkar..duit dah banyak habis,,tapi masih gemuk..perut i mengelebeh akibat bersalin..i try buat sit up…kempis sikit tapi perut i masih kendur…tolonglah ..i selalu puasa untuk kuruskan badan..berbuka tak makan nasi..tapi semua tu tak bagi impact aper2 pun..lemak i terlalu degil…tolonglah bagi i cara nak diet..or menu untuk i makan..or senaman yang paling sesuai untuk i…..please..i malu dengan suami dan kawan2..

    tq

  • hai kevin..
    seminar 30hb ni di mana?i dh try exercise n kurangkan mkn tp still berat xturun jugak..help me pls..

  • kevin gmna cara nya kurus kn badan, dulu saya kurus , sekarang saya nmpk berisi, and masalah kedua saya apabila saya jogging selama 1 jam badan jadi sakit

  • HI KEVIN,

    1)berapa lama jarak masa yg diperlukan utk melakukan senaman selepas makan?

    2) senaman boleh dilakukan seawal pukul berapa?

    tq

  • hello kevin….abg Sjn.Tom PDRM….
    bagi tips cara nak kempiskan perut…sejak sakit lutut and pinggang ..perut terus naik,,buncit
    sorry..TQ

  • salam..i nk
    tnya pasal senaman menggunakn
    bola senaman..i xtw kaedah
    senaman menggunakn bola tu..i
    nk kempiskn prut n trunkn sdkt
    brt bdn..i’m 50kg n 152cm..plz
    guide me..

  • cara terbaik untk kurus , kempis , n pecah lemak perut adalah JUMP ROPE ataupn LOMPAT TALI SKIPPING . .try la , hasil nye 10kg turun!!

  • hi kevin, u ade cr x untuk mnegecilkan punggung…
    akher2 ni my weight smkin naik, umur sy baru 23, sy risau if my weight makin naik hr ke hr,..

  • kevin,

    macamana nak exercise tanpa keluarkan duit untuk beli peralatan mahal2. i ada masa yang sangat terhad, tak sempat nak keluar jogging jauh2, tak cukup duit nak pergi gym (masih study) tapi ingin turunkan berat badan dan kelihatan langsing. semakin sibuk,cara pemakanan i tidak menentu dan i cenderung untuk makan dengan banyak kerana letih..tolong bagi advice tentang ini.

  • bukan ke buat sit up tu akan menyumbang kpd sakit belakang??
    how can we have fit abs but at same time have back pain??

  • bro kevin..
    nak tanya skit…
    apakah bentuk pemakanan yg sesuai utk diambil if nak diet bg kempis perut???
    hehehehe…
    maksud sy, contoh benda mkanan yg bleh diambil n tak bleh.. nasi lemak ke, roti canai ke, mee goreng ke..sbb org malaysia ni ske mkn2 mcmtu…

  • assalamualaikum kevin,

    usuaaly people ask about how to shape somw of body parts, tp jarang skali kalau nak tahu mcm mane nk get Face Shape..means some of us, kadang2 kurus, tp pipi kinda chubby..is it any specific routine or exercise that we can try? :-)

  • hey why do u need tummy slimming tips when ur taking the 14 days nestle bliss challenge, doesnt THAT slim down ur tummy? haha. fail.

  • salam Kevin,
    nama saya zukrie.. boleh sy tahu tentang rancangan yang Kevin hostkn masih lagi terbuka x? sy mahu sanagt2 sertai.. untuk kempiskn perut boroi saya ini..

  • memang rasa sakit terutama atas perut..dlm 1week ptama akan sakit,masuk minggu ke dua perut dah serasi dngn senama kita lakukan..otot akan mula terbentuk dan mengecl.. lakukan set up berterusan..dan lakukan twist pinggang..pasti membuahka hasil..

  • lakukan pemanasan dahulu agar otot tk cedera..setengah jam sebelum lakukan senama ambi minuman meneral dulu utk memudahkan pembakaran..

  • da macm2 jenis cara n gel pans da guna..pakai gel panas tu mmg berpeluh2 kua kat perut nie,,,,,nmpk kempis lah sikit,,,tp perot rase lapar sagt2…seminngu 2 da rase cm naik balik..haiyooo!!! 

  • set up perut menggunakan abs shper paling berkesan utk membantu mempcepatkan kempiskan perut dan mengecil kan..kerna saya dah mencuba dan membuahkan hasil maksimum..lakukan set up berterusan dan miuman bnyk meneral..utk bakarkan lemak

  • kevin please help me…… i have over weight…n i want to lose the weight…im only 18 year old…im shy went hang out with my friends…because i cant wear or find the new fashion clothe…and their always judge me because im fatty boy….i dont know what i want to do…the many time im try to lose my weight…but i still cant…..

    • salam puan.saya n family punyai pengalaman peribadi yang sama dengan puan.semua telah punselesai.tel saya  untuk saya ceritakan pengalaman saya.0197717465.

  • Mr kevin, camne nak turunkan 4kg dalam seminggu.
    i already read ur e book,
    but now can u suggest me how to lose 4 kg in 1 week?
    Tk..

    • salam puan.saya n family punyai pengalaman peribadi yang sama dengan puan.semua telah punselesai.tel saya  untuk saya ceritakan pengalaman saya.0197717465

      • kau ni semua pengalaman org same dgn masalah kau n family.. ah nk jual produk lah tu.. sebab tu asik suruh call jer..

  • Mr kevin..saya dulu gemuk..berat badan cecah 100kg..sy amalkan exercise..skrunk berat saya 70kg..tp bekas gelebeh diperut(jellybelly) menyebabkab body nampak xcantik..bagaimana cara nak hilangkannya??

  • i have bad abs…its cute but big, what am i suppose to do…im fat, maybe overweight…(it is actually..)..im a girl, every year saya always said that saya nak kurus, dengan semangat nye but paling lama tahan 2 minggu…just help me kevin…i really need your help

    • salam puan.saya n family punyai pengalaman peribadi yang sama dengan puan.semua telah punselesai.tel saya  untuk saya ceritakan pengalaman saya.0197717465.

  • hi kevin. saya nak kurangkan berat badan. and i am obese. recently i injured my knee. nak solat pun kena solat duduk pkai kerusi. my question is ada tak cara or senaman yang boleh saya buat at the moment. sbb rasanya nak pulih ambil masa yg lama. yg buat saya frustnye…. saya br je bersemangat utk bersenam dah injured pulak. FYI saya jalan kaki hari2 pegi keje. dalam 10 min ke office.

    • salam puan.saya n family punyai pengalaman peribadi yang sama dengan puan.semua telah punselesai.tel saya  untuk saya ceritakan pengalaman saya.0197717465.

  • Saya ibu beranak 2. Saya berenang sekurang-kurangnya 800m – 1km sehari dua kali seminggu. saya melakukan free style, frog style dan back stroke. kini saya mempunyai masalah perut buncit. Kini saya sedang menyiapkan diri untuk larian 10km.

    berat badan: 59kg
    tinggi: 1.65m
    berat otot: 40kg
    bodyfat: 26%
    lemak pada perut: 4
    berat tulang: 2.6

    sebelum ini lemak pada perut saya cuma 2 atau 3 sahaja. tukang jahit baju saya juga risau dengan perubahan badan saya kini. apa yang perlu saya lakukan?

  • Adakah bersukan seperti biasa (5pm-7pm) setiap hari dan lakukan sit up sudah lebih dari cukup?

    Sit up perlu berapa set untuk setiap sesi? *jika perlu*

    • bersukan n sit up setiap hari sangat tidak cukup untuk masalah kesihatan dan berat badan.saya n family punyai pengalaman hebat untuk di kongsi.0197717465

  • IS swimming help to slim down my tummy? my height and weight is good but the only problem I have is bulging tummy and I have extra fat under the bust. 

  • assalamualaikum kevin….saya sebenarnya mempunyai kemuskilan…saya ingin kehilangan berat badan sekitar 5 ke 6 kilogram dalam tempoh sebulan..adakah sebarang peluang untuk saya mendapatkan berat badan yang ideal  dalam tempoh tersebut tersebut dan saya telah melakukan aktiviti naik ke bukit tetapi baru dua kali.. dan bagaimana untuk mengekal kan stamina bagi golongan seperti saya…saya mempunyai berat badan sekitar 85 kg …

  • salam..saya nak bertnya..saya mempuntai ketinggian 178 dan berat 70kg..masalah saya sekarang bahagian pinggang saya agak berisi..mcmana nak saya kecilkan kan bahagian pinggang..bahagian bawah kecik

    • Nur nur nur…..senang jerrr tu ko ikat pinggang ko guna tali kerbau pastu ko ikat kat belakang bas biar bas tarik ko ahahhahahahha

  • salam sya nk tanye.. kwn sya prnah pergi gym.. mmg mantap r badan dyew… lpas dyew dah lme x g gym… bdn dyew jadi tembam dan prot pon buncit… mcm new nak atasi eh?? ke kne g sambung buat gym lg??? tolong bagi respon… :(

    • Masala besar masala besar yg ko p pikiak kan kwn ko buat perrr biar badan di nak besr ke nk boroi kerr tak pun nak meletop bukan badan ko tu je lah jawapan nyerrrrr kuang kuang kuanggggg

  • Hai kevin..berat asal saya 45kg maintain sehingga selepas berumahtgga naik ke 52 kg..dan baru 3 minggu yg lepas saya on diet sehingga ke hari ini berat saya kurang kpd 49kg. Ketinggian saya ialah 145cm..so now saya nak kembali kpd berat asal saya 45kg..perlukah saya mengurangkan lg berat bdn dengan ketinggian saya yg demikian?? tq kevin..:-)

    • Rasanyerr tak paya biar ko tambah kan berat badan ko jdi tong drum jadi jimat tak ya nak beli tilam ok tak ekonomi

  • hai kevin
    saya ada masalah tentang berat badan dan juga bentuk badan saya
    macam mana nk turunkan berat badan dengan lebih pantas
    kalau makn sandwich setiap hari tak pe kew
    tolong berikan menu yang sesuai untuk kuruskan badan

  • lepas raya rasa macam lemak degil ni makin meningkat. badan rasa semacam jak. any tips for diet? pleasseeeeeee help meeeee

    • Ohh mcm tu yerrr sedang kn badan aku da mcm badak sumbu pun aku tak reti nak kecilkan nak ajar awak pula ko bakar jerrr badan ko abis cita

  • sy gmuk di bhagian prut…sy nk tahu mcm mane kaedah untuk kmpis kn prut tnpa than lapar…dlu brat sy hnyew 55kg tp stlah sy bhnti dri sukan brat sy btmbah ke 62kg….

  • Sy nk kempiskan perut dan kecilkan peha tp sy ade slip disc dibahagian pinggang..jadi mcm mane sy perlu buat?

  • Saya nk buat sit up tp bdn x mampu nk angkat..knp ye? Dan apa yg blh sy buat spy sy mampu buat sit up? Sy biasa gak buat senaman perut yg lain, cuma bl nk buat sit up je sy x mampu..ada sapa2 blh tlg jawab?

  • kalau makan makanan berminyak,garam lambat untuk kempiskan perut?dah tu diet atkins xberguna langsung la.sebab makan berminyak n garam.

  • mc mn nk dpt khidmat nasihat utk kecilkan perut. perut saya seperti 9 bulan dan kli sy ikat perut akn rasa sakit dan klo lakukan exercise perut lg nmpk buncit tegang. perut saya wpun buncit tp lembik boleh di goyang… sy ingin memdapatkan khimad nasihat anda. terlalu byk yg saya telah cub tp hasilnya perut semakin bincit

  • Mcmana nak kempiskan perut? Tukang masak tak berdisiplin kat rumah asyik masak saje setiap pagi, tengahari, petang, malam nak berdiet pun tak berkesempatan. Semua ramuan masakan tak dpt nak elak garam dan minyak yg byk terpaksa makan kalau tak masakan tak sedap. Apa menu makanan nak dibeli masa waktu rehat kerja pada tengahari? Keliru nak pilih restauran. Bekal makanan kadang-kadang tak sempat nak pergi kerja dah terlewat.

    • sebenarnya boleh makan apa sahaja cuma jaga kuantiti makanan dan apa yang kita makan. perlu ada karbo protien dalam setiap hidangan

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.