7 Tip dan Panduan Kurang Gemuk Air Badan

Gemuk air adalah antara fenomena yang paling kurang difahami orang ramai. Terutama hasil daripada tren-tren social media yang sering menawarkan penurunan berat badan yang drastik – iaitu 3-5kg berat badan dalam masa singkat (beberapa hari sahaja).

7 Tip Kurangkan Masalah Gemuk Air (Water Retention)

1. Minum lebih air: kalau tak cukup minum air, badan akan cuba lagi simpan air untuk elak dehyration. How much air? Biar warna urin jernih
2. Lebih fiber: untuk buang serat2 yg “kering keras” melalui perlawasan, lebih air akan diperlukan untuk “push” the fibers/najis out.
3. Kurang garam: macam lah pasir kat pantai, garam adalah penyerap air.
4. Potassium: ia lawan kepada garam dan bantu “neutralise” garam badan.
5. Sweat sweat sweat: sauna, losyen panas, senaman outdoor etc.
6. Green Tea atau caffeine: ia adalah diuretik (buang air badan) dan laxative utk bantu anda lawas.
7. Kurang karbo: untuk hadam karbo/gula/glucose, badan perlukan air. Jadi kalau anda banyak makan makanan berkarbohidrat, simpanan air badan pun berlebihan.

Bukan Soal Kurus

Nak kurus?

Saya amat teruja untuk membimbing anda ke arah yang lebih sihat, cergas dan lebih "kurus". Ia tidak susah. Bersama kita boleh menjayakannya. Jom!


"Kurus" bersama Kevin Zahri