KevinZahri.com

8 Tips Elak Perut Buncit!

Ikuti 8 tip artikel ini untuk mengelakkan lemak-lemak berlebihan di sekitar perut anda. Hilangkan perut buncit anda sekarang.

Kajian perubatan mendapati, jumlah lemak yang banyak di dalam badan boleh menyumbang kepada pembentukan kanser, penyakit diabetes, masalah kolesterol tinggi dan masalah jantung. Lebih teruk lagi, ia boleh menyebabkan seseorang itu berisiko tinggi untuk menderita dengan pelbagai penyakit sepanjang hidup mereka berbanding mereka yang tidak banyak  mempunyai lemak di bahagian perut walaupun mempunyai BMI yang sama.

Di artikel ini dikongsikan beberapa tips yang anda boleh diamalkan untuk mengelakkan lemak-lemak berlebihan di sekitar perut anda.

    1. Pertama sekali, ‘liposuction’, pil diet, diet secara ekstrim dan yang sewaktu dengannya sangatlah perlu dielakkan kerana ia adalah untuk kesan sementara sahaja dan ia juga boleh memberi kesan sampingan kepada diri anda. Sebagai contoh, ‘liposuction’ atau ‘sedut lemak’ ini boleh menyebabkan pendarahan dalaman, manakala pil diet pula akan memberi kesan kepada sistem saraf dan ia juga mungkin dihasilkan daripada bahan-bahan yang telah di ‘ban’ atau secara tidak sah.
    2. Anda disyorkan menambah pengambilan makanan seperti oat yang mana ia rendah lemak, rendah karbohidrat yang tidak baik, dan rendah kalori tetapi tinggi nilai nutrisinya. Oat lebih elok dimakan kosong tanpa gula atau garam sekiranya anda ingin membuang lemak di perut dengan cepat. Walaubagaimanapun, jika anda tidak suka rasa yang kosong dan tawar, anda bolehlah menambah madu atau buah-buahan ke dalam hidangan oat anda.
    3. Makanan serat atau bijirin penuh, buah-buahan segar, brokoli, lobak, dan tomato adalah antara yang paling baik untuk menghilangkan lemak di perut. Makanan ini tidak mempunyai kalori yang tinggi tetapi mempunyai banyak serat fiber, mineral dan vitamin di dalamnya.
    4. Selain itu, untuk mengurangkan lemak di bahagian perut, anda perlulah makan dalam jumlah yang kecil (4 – 6 hidangan) berbanding mengambil 1 – 3 hidangan yang banyak dalam sehari. Dengan berbuat demikian, kadar metabolisma anda akan meningkat kerana metabolisma tidak perlu memecahkan makanan sesukar yang dihadapi sekiranya anda makan makanan dengan jumlah yang banyak. Selain itu, dengan meminum teh atau kopi juga boleh meningkatkan metabolisma anda tetapi haruslah mengawal pengambilan minuman jenis ini.
    5. Salah satu langkah yang paling penting untuk membantu menghapuskan lemak di bahagian perut adalah dengan melakukan senaman sekurang-kurangnya 3 – 4 kali setiap minggu. Latihan senaman ini hendaklah digabungkan dengan diet harian yang sihat, iaitu 50% latihan dan 50% diet untuk penurunan berat badan yang ideal !
    6. Semasa bersenam, anda disyorkan untuk bersenam sambil mendengar lagu atau apa jua jenis muzik kegemaran anda untuk membantu anda fokus semasa bersenam. Muzik dikatakan salah satu langkah untuk membantu anda kekal bertenaga dan sentiasa meningkatkan keseronokan terhadap jadual latihan senaman anda. Ia juga dapat mengelakkan anda dari berasa bosan semasa bersenam.

    7. Sebagai tambahan kepada tips-tips di atas, anda disyorkan untuk membuat pelan latihan dan diet harian dan mematuhi pelan tersebut setiap hari. Tulis target anda, impian anda, berat badan ideal anda, dan tindakan yang anda boleh ambil untuk mencapai target untuk menghilangkan lemak di bahagian perut anda. Menetapkan target adalah cara yang baik untuk membantu anda sentiasa berada di atas ‘trek’ yang betul bukan hanya untuk menghilangkan perut buncit, malah untuk kesejahteraan hidup anda sepanjang hayat. Seperti kata pepatah, ‘Mereka yang gagal merancang adalah mereka yang merancang untuk gagal’. Dan saya pasti anda semua tidak mahu menjadi seorang yang gagal.
    8. Akhir sekali, memakan makanan seperti pisang, buah anggur, telur putih, kekacang, minyak zaitun, dan buah zaitun serta 100% serat boleh membantu menyumbangkan ke arah penurunan jumlah lemak di perut anda!

Anna

Became a health-conscious person after she realized that because of her unbalanced diet, her body weight reached 60kg when she was only 18 years old. Now, her body weight is ideal after living a healthy lifestyle. Here at KevinZahri.com, she would like to share with others on how to live a healthy lifestyle.

37 comments

  • Harap2 kt semua yang ada masalah seperti ini mampu mengatasi nya dan memiliki bentuk badan yang menarik seperti insan biasa.

  • Brilliant…boleh cuba…sebab masa sblum brumah tangga…makan apa pun boleh..lepas ni kene amal diet sihat sambil excercise…(sebab perut buncit yg tidak di idamkan telah dikenalp pasti…hehe)…

  • hrmmm… saya xnk kurgkan berat badan sbb berat badan sy memang dah 50kg ke bawah.. saya kurus…. tetapi perut saya buncit… mcm mane tu?

    • Buat kardio exersize kat gym., or kat luar pun blh, kena buat sit up,, utk perut bawa dan atas. Ada cara dia. Try search kat internet , or pergi gym sana ada org yg blh ajar

  • saya umur 22thun..brt saya 60kg…suggrstkan cmne nak trunkan brt bdn..klu ad mnuman yd diet cnfrm jdi..susah hati r..gmuk,prt bncit kat bawah prt(rahim),pastu kat bhu jd lebar dan bsar,lngn jd bsa…huhuhu….dkat bra(bj dlm) lmak ktul2…susah hatiii…huhuuh…wlopun ad shape lg bdn..tp tetap x selesa..bdn jd brt..huhuhuuh…kat pinggul lmak da ad..nak paki jeans xsdap..ktat sgt..huhuhu…dulu brt saya 51 je…pling brt la tu..tolong sape bleh tlongggggggg

    • U kena makan lipo6 try cari kat mana2 gym. And kena exersize jugak. Joging kena banyak. Mcm u tahu karbohidrat x blh ambik banyak. And u x letak tinggi u kat sini so i. Tahu berapa banyak u kena kurang and apa aktiviti u kena buat

  • Kevin, i’m at mid 40, what is the best way to reduce the tummy? Is it advisable to do sit up at my age, furthermore I have a minor slip disc. Can you suggest the best way?

    • I pun ada minor slip disc jugak. Ambik berat and bangun cara tidak betul, or tunduk dgn tangan ada benda berat tidak digalakkan . Exersize sit up, hiking, cycling blh buat

  • hi, sye 21 tahun. berat 52kg tp perut sye kelihatan buncit.. pakai baju kurung pown nmpk perut.. pinggul pown nmpk besar.. mcm mane nk kempiskan perut balik..

  • Yo Kevin I have you know like abs under my big stomach. You know when I hold my breath and pose like a Superman in front of my mirror I can see those nice packs on my stomach. Help me yo. 
    *I am quite muscular, just recently gained stones and poof packs gone. I am 20. Help me yo. Thanks

  • saya berumur 20 tahun, pelajat ipt, tinggi saya 167, berat saya 62, saya seorang yang aktif berorganisasi di sisni, dan saya juga mempelajari taekwondo, masalah saya, perut saya semakin buncit ataupun berlemak, saya kurang keyakinan dan masa latihan taekwondo tidak dapat membuat aktiviti lama2, cepat penat apa saya patut buat, tolong la saya.

  • hai kevin. saya rasa saya dah amalkan smua yg disyorkan. tinggal sit up je yg x buat. berat saya 50 n tinggi 157. kurus, cuma perut buncit. tiap pagi saya berjalan pergi kerja, jauh jg. 25 min jln kaki.pegi balik 50 minit. saya breakfast oat 3in1 nesvita@ oat + milo. tgari saya kurangkan nasi. 1 senduk. saya amalkan minum jus oren tiap hari atau jus limau nipis. sementara tggu makan malam, saya makan biskut oat coklat kalau lapar, 2,3 bgkus jg sehari. mlm@pgt, saya mkn 2keping roti atau nasi kurang 1 senduk n minum susu. tapi runsing. perut tak turun2 jg. atau ni disebabkan saya makan biskut oat coklat atau pemakaian saya. utk pengetahuan u, i pakai geder. bekung moden, jadi geder ni tahan perut. ada kena mengena x? bantu saya. tq

    • kurangkan ais dan jangan mandi malam . .ais tu yg jahat,,buat perot buncit..pas makan jgan direct mandi..okay ?

  • Weh, I’m 18 and my weight is a whopping 90kg. I’m short, 1.55m. Obviously, I’m obese. Recently I’ve been doing some jogs in the evening and some light exercises right after dusk. WHY AM I GAINING WEIGHT? I went through some strict diet too, allowing minimum carbs intake. Help?

    • just keep it on sweetpie..i also gain 2kilo when i am jogging,diet..but when comes week 2,i totally lost 3,4kilo when i measure my weight at 3rd week..even 4th week i do nothing, i still loss 1-2 kilo..imagine if you done till 6week..compared you do nothing,better you keep it up. 4times a week,every session 1 hour..thats my trick . .

  • hi..sy 21thun,155cm,55kg…dulu sy aktif sukan..then bila dh msuk u..bz xsempat nk bersenaam..**kalau bersenam pun dh cepat penat….dulu berat sy 43kg cm tu jer..bhgian perut sy makin lama, makin buncit@boroi…sekali pandang mcm ngndung pon ada..malu sgt2..tmbh2 bila pkai tshirt..kat peha ni..byk sgt selulit..ape yg patut sy buat yeaaa

  • saya perempuan..gemuk n buncit..and benda ni buat sy x de confidence and ugly for gurl..nak kurus..bila diet..makan lebih skit naik tak turun dah..so dah fed up.. help..

  • good tips. well done !!
    saya ada soalan..
    adakah aktiviti fizikal elak perut buncit bagi lelaki sesuai juga dilakukan untuk wanita ?