KevinZahri.com

Cara Senang untuk Tambah Berat Badan?

Cara memambah berat badan bukan perkara yg susah as long as you have the keinginan, discipline dan well tahu caranya. Walaupun anda bole cuba mengunakan supplement weight gainer semata-mata, tapi cara yg lebih berkesan bergantung kepada 3 perkara:

  • Nutrition
  • Training
  • Supplements (Makanan Tambahan)

Nutrition

Samada seseorang itu ingin tambah atau kurangkan berat badan, kita perlu makan 5-6 hidangan sehari. Makanan seimbang mengandungi carbs, protein and fat dalam ratio calorie 50:35:15. Lebih kurang lah. But you have to eat and basically more than you would like to. If you have problems with doing this, weight gainers are great.

Weight Training

Weight training di gym memang sesuai untuk membantu anda bukan saja untuk tambah berat badan tetapi extra berat badan itu adalah otot yg akan menjadikan tubuh lebih sasa. End of the day you want to gain “good” lean weight and not just fat. Nasihat saya is that you berlatih untuk jangka masa panjang dan bukanlah untuk 3-6 bulan sahaja. Kalau anda kurang berpengalaman untuk cara weight training di gym, dapatkan panduan orang yg berpengalaman.

Supplements (Makanan Tambahan)

Untuk tambah berat badan, weight supplements seperti di bawah are actually very helpful and mainly just foods and occur naturally in our diet. The difference? Supplements are manufactured and processed to give you what you need tanpa perlu fikir banyak. Basically what you’ll need is:

  • Protein: This can be either from whey protein or weight gainers or other forms of protein supplements.
  • Creatine: for muscle/strength gain
  • Others: Glutamine, NOX etc

Want to gain weight and lose fat?

When you gain weight, you have to forget about your abs for now….whenever you gain weight, it’ll always be a combination of fat and muscles. Here it is your nutrition and training that will dicate that ration.

…whenever you gain weight, it’ll always be a combination of fat and muscles…

If you do a good job, it’ll be in favor of more muscles and “less fat” but never zero fat! So throw away the mirror for now, eat a lot and train hard (as that’s the only way for your muscles to grow)

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

486 comments

  • Hey Kevin,Great tip. I’m currently on a weight gain diet also. Just recently started about 2 weeks ago. I’m trying to reach my first target of about 95kgs. How heavy would an average person, weight gain for someone who has a BMR of about 2100 in a month?My diet currently consists of the same ratio as you have mentioned. I tell you, It’s so hard to eat. I’m an eater yes! but to eat more just to weight, it’s very tough. Agreed. I hope you can answer or advised on the best or healthiest way to gain. ra–

  • Hey Kevin,

    Great tip. I’m currently on a weight gain diet also. Just recently started about 2 weeks ago.

    I’m trying to reach my first target of about 95kgs. How heavy would an average person, weight gain for someone who has a BMR of about 2100 in a month?

    My diet currently consists of the same ratio as you have mentioned. I tell you, It’s so hard to eat. I’m an eater yes! but to eat more just to weight, it’s very tough. Agreed.

    I hope you can answer or advised on the best or healthiest way to gain.

    ra

  • hey riz!didn’t quite get your question. are you asking me hoe fast you’ll gain weight for a BMR of 2100?2 things I could say: 1. it depends on your calorie surplus (calorie in vs out)….the more the different the more you’ll gain BUT2. you don’t wanna just gain fat, right….hence weight training and a balanced calorie surplus will make sure you gain good weight, but it will still be a combination of muscles and fat).

  • hey riz!

    didn’t quite get your question. are you asking me hoe fast you’ll gain weight for a BMR of 2100?

    2 things I could say:
    1. it depends on your calorie surplus (calorie in vs out)….the more the different the more you’ll gain BUT
    2. you don’t wanna just gain fat, right….hence weight training and a balanced calorie surplus will make sure you gain good weight, but it will still be a combination of muscles and fat).

  • hey Mr kevin…my Question:izzit okey if i don go to the gym but take all those things that u’ve mentioned…eg: kreatin, whey protein…sit up and other eksais at home..no time to go to gym for the moment..and kinda shy..as…im tryin to gain weight..very hard to gain weight….Malu..once masuk gym..im the onli one skinny…

  • hey Mr kevin…my Question:
    izzit okey if i don go to the gym but take all those things that u’ve mentioned…eg: kreatin, whey protein…

    sit up and other eksais at home..no time to go to gym for the moment..and kinda shy..as…im tryin to gain weight..very hard to gain weight….Malu..once masuk gym..im the onli one skinny…

  • saya pun dah try banyak cara untuk menambah berat ni,tapi apa yang sy tahu ianya memang susah, macam anda mendaki bukit,selepas anda sampai ke puncak, mesti anda lega kan,tetapi rupenye ada satu lagi puncak yang mesti anda daki, mcm tu la rasa susahnya,
    But i agreed with we need to eat healthy food, but for the beginner, or mereka yang hanya mahu menambah berat/nampak berisi saje, anda tak perlu ambil creatine, glutmine,ianya hanya untuk mereka yang bodybuilder/ active sport saje yang menggunakan tenaga ytang lebih.fokus pada makanan berkalori tinggi dan makan 6 kali sehari,

    sini sy ingin berkongsi juga pengetahuan saya tentang body work kita ni. ada beberapa perkara perlu anda ambil berat, untuk tambah berat anda,
    a) makan nasi jangan miss 2/3 kali sehari beserta lauk spt ayam/ikan
    b) makan 5/6 kali sehari, 3 meal berat dan 3 meal ringan seperti kuih2/ weight gain
    c) minum susu tepung penuh krim sebelum tido dan selepas bangun tido, lepas tu baru sarapan nasi lemak/kuih2/ dengan air nescafe susu. air susu boleh dicampur dengan pisang potong2 atau makan dengan kismis (pisang, kismis = kalori tinggi)
    d) jika perlu, tambah pengetahuan mengenai kalori dalam makanan, contohnya anda perlukan ambil 3000 kalori untuk gain weight,so choose makanan yang boleh mencapai tenaga dalam sehari. have to be calori surplus,
    e) elakkan berjogging, kalau taktahan nak jogging juga, dalam 15 minit je,
    f) petang2, ambil periuk kecik,letak air,1 sudu gula perang,tambah 4 sudu susu tepung, tambah 8 sudu oat utk dimasak, masak hingga kembang, kemudian pecahkan 2biji telur termasuk kuning, tunggu 2 minit, then makan, untuk meal ke 4
    g) makan sayur hijau
    h) makan peanut butter atau mayonese atau keju sebagai tambahn makannan,
    i) kurangkan makan makanan terlalu manis,
    j) makan ubi manis rebus,sedap

    for those who training,dont let you train melebihi 50 minit,

    • salam.. i tertarik dgn suggestion u yg bkaitan soal makan2 ni.. huh..tgok tips u ni terbayang seorg yg gemuk memakan n melantak untuk seharian..huhu.. nway good la.. tp benarkah berkesan? i actly tgh oening dgn masalah under weight i ni…benci gak la keadaan cam ni…letih.. tp soalnye kalu follow cara makan yg ade ni rasanya x baik kot untuk kesihatan..bukankah banyak makan tu menimbulkan penyakit lain? lg pun sunnah nabi kate amalkan makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang…hush..susah jugak.. lg2 i ni nk makan pon kdg2 cepat kenyang…apatahlagi nk melantak mcm u cadangkan tu..ahaks…camane ek?

  • saya pun dah try banyak cara untuk menambah berat ni,tapi apa yang sy tahu ianya memang susah, macam anda mendaki bukit,selepas anda sampai ke puncak, mesti anda lega kan,tetapi rupenye ada satu lagi puncak yang mesti anda daki, mcm tu la rasa susahnya,
    But i agreed with we need to eat healthy food, but for the beginner, or mereka yang hanya mahu menambah berat/nampak berisi saje, anda tak perlu ambil creatine, glutmine,ianya hanya untuk mereka yang bodybuilder/ active sport saje yang menggunakan tenaga ytang lebih.fokus pada makanan berkalori tinggi dan makan 6 kali sehari,

    sini sy ingin berkongsi juga pengetahuan saya tentang body work kita ni. ada beberapa perkara perlu anda ambil berat, untuk tambah berat anda,
    a) makan nasi jangan miss 2/3 kali sehari beserta lauk spt ayam/ikan
    b) makan 5/6 kali sehari, 3 meal berat dan 3 meal ringan seperti kuih2/ weight gain
    c) minum susu tepung penuh krim sebelum tido dan selepas bangun tido, lepas tu baru sarapan nasi lemak/kuih2/ dengan air nescafe susu. air susu boleh dicampur dengan pisang potong2 atau makan dengan kismis (pisang, kismis = kalori tinggi)
    d) jika perlu, tambah pengetahuan mengenai kalori dalam makanan, contohnya anda perlukan ambil 3000 kalori untuk gain weight,so choose makanan yang boleh mencapai tenaga dalam sehari. have to be calori surplus,
    e) elakkan berjogging, kalau taktahan nak jogging juga, dalam 15 minit je,
    f) petang2, ambil periuk kecik,letak air,1 sudu gula perang,tambah 4 sudu susu tepung, tambah 8 sudu oat utk dimasak, masak hingga kembang, kemudian pecahkan 2biji telur termasuk kuning, tunggu 2 minit, then makan, untuk meal ke 4
    g) makan sayur hijau
    h) makan peanut butter atau mayonese atau keju sebagai tambahn makannan,
    i) kurangkan makan makanan terlalu manis,
    j) makan ubi manis rebus,sedap

    for those who training,dont let you train melebihi 50 minit,

    • salam.. i tertarik dgn suggestion u yg bkaitan soal makan2 ni.. huh..tgok tips u ni terbayang seorg yg gemuk memakan n melantak untuk seharian..huhu.. nway good la.. tp benarkah berkesan? i actly tgh oening dgn masalah under weight i ni…benci gak la keadaan cam ni…letih.. tp soalnye kalu follow cara makan yg ade ni rasanya x baik kot untuk kesihatan..bukankah banyak makan tu menimbulkan penyakit lain? lg pun sunnah nabi kate amalkan makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang…hush..susah jugak.. lg2 i ni nk makan pon kdg2 cepat kenyang…apatahlagi nk melantak mcm u cadangkan tu..ahaks…camane ek?

  • aloo.. bro kevin, saya nk tnya mengenai berat badan yg tidak consistance sekejap naik dan sekejap turun. Factor terutama tentulah dari segi pemakanan, adakah sbb lain yg menyebabkan berat badan yg tidak stabil ini? kadang2 jika berat saya mencapai tahap yg normal average 65kg saya akan rasa mcm panas badan dan demam…after that berat bdn akan turun sbb dah demam ni tentulah kurang mkn sket…i’m still under weight.

  • aloo.. bro kevin, saya nk tnya mengenai berat badan yg tidak consistance sekejap naik dan sekejap turun. Factor terutama tentulah dari segi pemakanan, adakah sbb lain yg menyebabkan berat badan yg tidak stabil ini? kadang2 jika berat saya mencapai tahap yg normal average 65kg saya akan rasa mcm panas badan dan demam…after that berat bdn akan turun sbb dah demam ni tentulah kurang mkn sket…i’m still under weight.

  • this is my diet

    jam 6-7
    buat minuman. ambil 10sudu oat letak dalam air baru mendidih,mahu bagi lembut oat dulu, then 1 add 2 sudu peanut butter,6/7 sudu susu tepung,1sudu gula perang,segenggam raisin, kmudian makan pelan2

    jam 9-10
    biasa di tempat kerja,
    makan meehun + ayam + nescafee(patutnya no nescafe,it will rise your metabolism a bit)

    tghari meal
    biasa la, nasi ayam ke,biasa nasi la

    petng jam 6
    buat lagi macam minuman pertama; oat+susu+peanut butter / lain plihan berkalori tinggi

    malam
    biasa makan nasi la,org malaysia mmg suka mkn nasi
    + dengan buah2 + ayam/ikan

    11 mlm –
    meal terakhir
    biasanya meal oat jugak + susu + peanut butter
    ini kerana ia cepat memberi kalori yang tinggi.selalu juga campur keju cheese,

    i try to stick with this diet,why i always stick to the oat meal?because it is easy to prepare,just hot water,and high cal,you can add other high cal food, so this will hope giving me a 3000above calories a day to gain my mass, so you think to gain weight is easy? you have to learn the fact.. ;) please give nice a comment,critic.

  • this is my diet

    jam 6-7
    buat minuman. ambil 10sudu oat letak dalam air baru mendidih,mahu bagi lembut oat dulu, then 1 add 2 sudu peanut butter,6/7 sudu susu tepung,1sudu gula perang,segenggam raisin, kmudian makan pelan2

    jam 9-10
    biasa di tempat kerja,
    makan meehun + ayam + nescafee(patutnya no nescafe,it will rise your metabolism a bit)

    tghari meal
    biasa la, nasi ayam ke,biasa nasi la

    petng jam 6
    buat lagi macam minuman pertama; oat+susu+peanut butter / lain plihan berkalori tinggi

    malam
    biasa makan nasi la,org malaysia mmg suka mkn nasi
    + dengan buah2 + ayam/ikan

    11 mlm –
    meal terakhir
    biasanya meal oat jugak + susu + peanut butter
    ini kerana ia cepat memberi kalori yang tinggi.selalu juga campur keju cheese,

    i try to stick with this diet,why i always stick to the oat meal?because it is easy to prepare,just hot water,and high cal,you can add other high cal food, so this will hope giving me a 3000above calories a day to gain my mass, so you think to gain weight is easy? you have to learn the fact.. ;) please give nice a comment,critic.

  • Sesape yg nk nek brat bdan tuh..
    xyah ssah2..
    skunk nie zman teknology..
    labur wit lbiy cket 4 INJECTION..
    This is the best way and not waste u’r time and money..
    Appeton weight gain tue personally bgus gak,tp mhal cket lew..
    pas2 lak klu korunk nk bli supplement kt farmasi etc. korunk better be carefull coz xsume btul..sbab tu korunk mkn xde effect!

    Aku de cdangan mdah n berksan ikt pngalaman ak..

    1)dlm kul 10 cmtu mkn r telur 4bji,3bji mnimum, minum susu dutch lady full cream sgelas,roti gardinea 4kping ngn sekaya or ltak fruit jem ckit kt c2..cnang kn..

    pas2 korunk take lunch.. ptg mkn r pisang kew ngn susu sgelas..xksah r soya ke.klu xnk, amek yogurt 1cup..actually nasi nie xmkn xpe,omputih xmkn nasi pn da mcm tyar lori bdan diorang.hehe..
    yg pnting byak kalori….

    2)Kul 8 cm2 g r gym, kt gym lak jgn pakse bdan tue..men lex2 klu da rse skit stop..
    COZ klu otot da injured,protein2 yg kte mkn tue akn dgunakan oleh bdan tuk repair.So hrapan la bdan nk besaw..B4 pg gym,better korunk mnum 100plus,Pepsi or coke..purata 1 tin de 44kcal energy..so t bley r push out the limit cket..

    3)LAGI stu,ini lg pnting, korunk kna tido 7-9 jam shari..otot2 hanya tumbuh smasa kte tido jer..klu brjage mlayan myspace or men gme or whateva jer dlm mmpi r bdn nk nek..

    tu jela cra ak and the results i gain 5kg n muscle2 cket jer..
    4 comment and another suggestion or sbarang soalan E-Mel ak.. Antraxr39@yahoo.com
    Adios!

    • uit, but…kawan aq tuh…minum susu appeton weigh gain, tp makin trun ada la…skng die da trun 12 kg dr berat dia yg ideal tuh

  • Sesape yg nk nek brat bdan tuh..
    xyah ssah2..
    skunk nie zman teknology..
    labur wit lbiy cket 4 INJECTION..
    This is the best way and not waste u’r time and money..
    Appeton weight gain tue personally bgus gak,tp mhal cket lew..
    pas2 lak klu korunk nk bli supplement kt farmasi etc. korunk better be carefull coz xsume btul..sbab tu korunk mkn xde effect!

    Aku de cdangan mdah n berksan ikt pngalaman ak..

    1)dlm kul 10 cmtu mkn r telur 4bji,3bji mnimum, minum susu dutch lady full cream sgelas,roti gardinea 4kping ngn sekaya or ltak fruit jem ckit kt c2..cnang kn..

    pas2 korunk take lunch.. ptg mkn r pisang kew ngn susu sgelas..xksah r soya ke.klu xnk, amek yogurt 1cup..actually nasi nie xmkn xpe,omputih xmkn nasi pn da mcm tyar lori bdan diorang.hehe..
    yg pnting byak kalori….

    2)Kul 8 cm2 g r gym, kt gym lak jgn pakse bdan tue..men lex2 klu da rse skit stop..
    COZ klu otot da injured,protein2 yg kte mkn tue akn dgunakan oleh bdan tuk repair.So hrapan la bdan nk besaw..B4 pg gym,better korunk mnum 100plus,Pepsi or coke..purata 1 tin de 44kcal energy..so t bley r push out the limit cket..

    3)LAGI stu,ini lg pnting, korunk kna tido 7-9 jam shari..otot2 hanya tumbuh smasa kte tido jer..klu brjage mlayan myspace or men gme or whateva jer dlm mmpi r bdn nk nek..

    tu jela cra ak and the results i gain 5kg n muscle2 cket jer..
    4 comment and another suggestion or sbarang soalan E-Mel ak.. Antraxr39@yahoo.com
    Adios!

  • What kind(or brand) of protein is effective for weight gain after gym training ? Is the normal one like amway protein powder effective ?

  • What kind(or brand) of protein is effective for weight gain after gym training ? Is the normal one like amway protein powder effective ?

  • aku fed up sgt2..aku ni underweight..malu aku nk b’hdpn dgn org…aku kluar je semua mata memandang aku..kdg2 aku stress giler.. aku nk tmbhkn brt bdn tp apsal susah sgt?

  • aku fed up sgt2..aku ni underweight..malu aku nk b’hdpn dgn org…aku kluar je semua mata memandang aku..kdg2 aku stress giler.. aku nk tmbhkn brt bdn tp apsal susah sgt?

  • Aku skrg tgh cuba naikan berat badan lagi. Dulu minum
    Appeton Weight Gain pun tak ada perubahan. Boring rasanya.Tinggi aku 162 cm berat 40 kg. Ada sesiapa yang nak bagi pandangan?

  • Aku skrg tgh cuba naikan berat badan lagi. Dulu minum
    Appeton Weight Gain pun tak ada perubahan. Boring rasanya.Tinggi aku 162 cm berat 40 kg. Ada sesiapa yang nak bagi pandangan?

  • aku baru ni ada org jas kat aku 1 produk nama dia nutrion ( soya ) dari herbalife..mula2 aku minum aku rasa sakit2 badan mcm urut nak putus..smpai hari ke 5 pun rasa cam tu.rupa2nya badan nak besar..dulu berat aku 56kg tinggi 170..skrg dlm masa 5 hari ni berat dah jadi 57…alhamdulilah berhasil gak..aku tak g gym..tapi yg tak bestnya nutrion tu agar rm150.00 abis seminggu jer..mampus…pokai aku jwpnya

  • aku baru ni ada org jas kat aku 1 produk nama dia nutrion ( soya ) dari herbalife..mula2 aku minum aku rasa sakit2 badan mcm urut nak putus..smpai hari ke 5 pun rasa cam tu.rupa2nya badan nak besar..dulu berat aku 56kg tinggi 170..skrg dlm masa 5 hari ni berat dah jadi 57…alhamdulilah berhasil gak..aku tak g gym..tapi yg tak bestnya nutrion tu agar rm150.00 abis seminggu jer..mampus…pokai aku jwpnya

  • aiseh man..aku baru nk stat ambik weigh gain tapi dgr Jiha crite x jadi la plak..aku ni dlm underweight h=168 w=48kg.tp yg peliknye berat aku mantain je x kira time aku mkn byk or time xde slera(musim ade problem).ade org bleh explain x situation ni.

  • aiseh man..aku baru nk stat ambik weigh gain tapi dgr Jiha crite x jadi la plak..aku ni dlm underweight h=168 w=48kg.tp yg peliknye berat aku mantain je x kira time aku mkn byk or time xde slera(musim ade problem).ade org bleh explain x situation ni.

  • Aku pun dah ambik mcm2 produk nak naik berat badan.tinggi aku 162 berat 42 kg jer.mmg kurus giler.appeton dah.Herbalife dah berbotol2.duit hbis byak tp badan stil kurus kering.aku x da confident lansung nak bergaul ngn org.aku byk jd pendiam dgn masalah yg aku hadapi ni.

  • Aku pun dah ambik mcm2 produk nak naik berat badan.tinggi aku 162 berat 42 kg jer.mmg kurus giler.appeton dah.Herbalife dah berbotol2.duit hbis byak tp badan stil kurus kering.aku x da confident lansung nak bergaul ngn org.aku byk jd pendiam dgn masalah yg aku hadapi ni.

  • aku start tambah brt bdn pertengahan last month dulu brt aku 42kg . tinggi aku lak 164. aku dh byk gune mcm mcm produk ttp tak naik2. last2 aku makan 5-7 hari sekali. aku mkn byk lak tu. br2 nie brt dan jd 50kg

  • aku start tambah brt bdn pertengahan last month dulu brt aku 42kg . tinggi aku lak 164. aku dh byk gune mcm mcm produk ttp tak naik2. last2 aku makan 5-7 hari sekali. aku mkn byk lak tu. br2 nie brt dan jd 50kg

  • juz nak share sket…my case makan banyak mana pun tak naik kilo…temporary perut buncit ada la…then suma pun expressed their opinions; ada yang x puas ati coz kurus (jelez case), ada yang worried (anox case), ada yang ok (frens), tapi i keep my mind on 1 thing: S LONG S M HAPPY WIF HOW I LOOK, WAT DO I CARE ABOUT OTHERS….lol

  • juz nak share sket…my case makan banyak mana pun tak naik kilo…temporary perut buncit ada la…then suma pun expressed their opinions; ada yang x puas ati coz kurus (jelez case), ada yang worried (anox case), ada yang ok (frens), tapi i keep my mind on 1 thing: S LONG S M HAPPY WIF HOW I LOOK, WAT DO I CARE ABOUT OTHERS….lol

  • hmm..memang susah nak gain weight ni..iklan dlm tv tentang gain aid yg harga 39.90 tu ok ke tak?kalau ok mana nak dapat?gain 5 keluaran hpm tu ok ke?harga dlm 200..tp kalau tak ok..rugi lak nanti..please advise me

  • hmm..memang susah nak gain weight ni..iklan dlm tv tentang gain aid yg harga 39.90 tu ok ke tak?kalau ok mana nak dapat?gain 5 keluaran hpm tu ok ke?harga dlm 200..tp kalau tak ok..rugi lak nanti..please advise me

  • Aii, saya pun tak tau cara nak tambah berat badan cara berkesan. Makan macam biasa je, banyak la jugak tapi badan tak naik naik. Maintain je 51kg, nak naik sekilo pun punya la seksa. Tapi ada org kata, satu cara je. Makan banyak banyak dan banyak kali sehari. Saya nak try la…macam Naruto.

  • Aii, saya pun tak tau cara nak tambah berat badan cara berkesan. Makan macam biasa je, banyak la jugak tapi badan tak naik naik. Maintain je 51kg, nak naik sekilo pun punya la seksa. Tapi ada org kata, satu cara je. Makan banyak banyak dan banyak kali sehari. Saya nak try la…macam Naruto.

  • Hai kevein,

    Berat saya 43kg, tinggi 145cm, nak tambah berat badan, how?
    Minum susu je ok tak? what do you mean by “crab”?

    Tq

  • Hai kevein,

    Berat saya 43kg, tinggi 145cm, nak tambah berat badan, how?
    Minum susu je ok tak? what do you mean by “crab”?

    Tq

  • ade care x nak besarkan pinggang?
    pinggang saya kecil dan ramping.
    kalau saye perempuan, saye x kisah,tapi saya lelaki.
    saye rase badan saye pelik.pinggang kecil tapi dada dan bahu lebar

  • hoho…sy igt sy sorg je prob cm gni…ade rmai upenye…btol3…wt la cne pn,bdn kurus cm gni gk…xpe la…redha je…mne tau kot kawen nti,beso…haha…

  • hoho…sy igt sy sorg je prob cm gni…ade rmai upenye…btol3…wt la cne pn,bdn kurus cm gni gk…xpe la…redha je…mne tau kot kawen nti,beso…haha…

  • saya tau cara yang berkesan..penah buat badan sy naik 3 kilogram.huhu.makan oat banyak2 dengan susu full cream then nasi 3x sehari,ayam mesti makan lebih skit.vitamin tambahan tak payah makan.what we need is just energy! perkara perlu elak, nescafe/coffee/caffein cause it will be as stimulant and burn our energy as hash,wasted.are you agree? or comment?

  • saya tau cara yang berkesan..penah buat badan sy naik 3 kilogram.huhu.makan oat banyak2 dengan susu full cream then nasi 3x sehari,ayam mesti makan lebih skit.vitamin tambahan tak payah makan.what we need is just energy! perkara perlu elak, nescafe/coffee/caffein cause it will be as stimulant and burn our energy as hash,wasted.are you agree? or comment?

    • ada kebenaran. kesusahan payah ectomorph utk menaikan berat badan adalah biasanya disebabkan fungsi usus tidak berfungsi dan mencerap makanan

  • aku ni sama r..nk tmbh berat..
    tp aku dah cuba minum gain eight tu..xjd pon..
    wat abis duit je..
    so..ramai yg kata kna mkan 6 7 kali sari..aku ni student..masalah nye..duit..n ada ke masa nk makn mcm tu?
    so..cara yg terbaik adalah????

  • aku ni sama r..nk tmbh berat..
    tp aku dah cuba minum gain eight tu..xjd pon..
    wat abis duit je..
    so..ramai yg kata kna mkan 6 7 kali sari..aku ni student..masalah nye..duit..n ada ke masa nk makn mcm tu?
    so..cara yg terbaik adalah????

  • aku mula lurus msa f0m 2.. aku mkn appeton teengrow nk bg tgi… n skng umo aku dh 18 ta0n..aku bru beh plkn.. bdan aku trun skilo, tp naek tgi 2 cm.. adoii… xtcapai gak hasrat aku nak bg gmok… tgi aku skng..180cm… brat lak… 67 kg.. aku dh doa. tgl nak usaha lak.. cna nih… mn0m susu weight gain 2 ok ark?.. spe2 tlg jwb…

  • aku mula lurus msa f0m 2.. aku mkn appeton teengrow nk bg tgi… n skng umo aku dh 18 ta0n..aku bru beh plkn.. bdan aku trun skilo, tp naek tgi 2 cm.. adoii… xtcapai gak hasrat aku nak bg gmok… tgi aku skng..180cm… brat lak… 67 kg.. aku dh doa. tgl nak usaha lak.. cna nih… mn0m susu weight gain 2 ok ark?.. spe2 tlg jwb…

  • Oleh sebab Kevin busy, saya wakilkan untuk menjawab.

    Anonymous:

    It its NOT okay to take those products and not workout, unless you want to gain fats instead of quality weight. You don’t have to be shy about going to gym. You need to put ur ego aside if you want to change your body.

    However, you can perform bodyweight exercises at home like push ups, sit ups, dips, chin ups.

    Mamamiya:

    Sangat jarang dengar seorang perempuan yang ingin menambahkan berat badannya, dan saya amat kagum dengan anda. Jawapan nya ia, perempuan boleh ambil juga, tapi pastikan lakukan resistance training untuk menggalakkan pertumbuhan yang sihat, dan bukan lemak.

    Sustegan:

    Tips yang bagus, terima kasih kerana berkongsi. Walaubagaimanapun, semua harus tahu bahawa calorie yang diperlukan masing-masing untuk menambah berat adalah berbeza-beza antara satu sama lain.

    Zahari:

    Adakah anda aktif bersukan? Kalau anda aktif, ia mungkin penyebab ketidak stabilan berat anda kerana pemakanan yang tidak seragam.

    Kalau anda tidak aktif sukan, boleh disebabkan oleh perlbagai faktor kesihatan.

    Sustagen:

    Diet anda amat bagus, cuma meal pertama anda itu saya cadangkan anda makan high glycemic carbs (roti putih, nasi putih) sebab setelah tidur lama, badan anda memerlukan carbohydrate segera untuk elakkan daripada muscle catabolisme. Yang lain sume mantap.

    Mr Dean:

    Injection samada growth hormone atau steroid akan membawa pelbagai kesan yang buruk pada badan tanpa disedari. Muda-muda memang rasa berbaloi, badan mantap, bila dah tua baru menyesal.

    L:

    Hi L. I highly reccomend to you Optimum 100% Whey protein isolate or Muscletech Nitrotech

    E’na:

    Fahamkan prinsip ni sahaja. E’na kena makan lebih kalori berbanding daripada kalori yang digunakan harian oleh E’na. Contohnya seorang yang mempunyai berat 45kg memerlukan 1188 calorie sehari, oleh itu dia harus makan 1688 calorie ke atas untuk menambahkan berat badan.

    Jiha:

    Jiha kena ambil appeton weight gain bersesuaian dengan keperluan calorie jiha. Serta harus juga melakukan resistance training untuk meningkatkan isi.

    Ali:

    Time terbaik ambil weight gainer pada waktu pagi2 apabila baru bangun, sebelum dan selepas main gym dan sebelum masuk tidur.

    Orang Kurus:

    Anda bermetabolisme tinggi. Anda harus makan lebih kalori lagi. Beratanda 48kg, saya cadangakan makan 1600 calorie ke atas sehari.

    Wawa:

    Wawa kena check dulu kandungan calorie product itu bersesuaian atau tidak dengan keperluan calorie wawa.

  • Oleh sebab Kevin busy, saya wakilkan untuk menjawab.

    Anonymous:

    It its NOT okay to take those products and not workout, unless you want to gain fats instead of quality weight. You don’t have to be shy about going to gym. You need to put ur ego aside if you want to change your body.

    However, you can perform bodyweight exercises at home like push ups, sit ups, dips, chin ups.

    Mamamiya:

    Sangat jarang dengar seorang perempuan yang ingin menambahkan berat badannya, dan saya amat kagum dengan anda. Jawapan nya ia, perempuan boleh ambil juga, tapi pastikan lakukan resistance training untuk menggalakkan pertumbuhan yang sihat, dan bukan lemak.

    Sustegan:

    Tips yang bagus, terima kasih kerana berkongsi. Walaubagaimanapun, semua harus tahu bahawa calorie yang diperlukan masing-masing untuk menambah berat adalah berbeza-beza antara satu sama lain.

    Zahari:

    Adakah anda aktif bersukan? Kalau anda aktif, ia mungkin penyebab ketidak stabilan berat anda kerana pemakanan yang tidak seragam.

    Kalau anda tidak aktif sukan, boleh disebabkan oleh perlbagai faktor kesihatan.

    Sustagen:

    Diet anda amat bagus, cuma meal pertama anda itu saya cadangkan anda makan high glycemic carbs (roti putih, nasi putih) sebab setelah tidur lama, badan anda memerlukan carbohydrate segera untuk elakkan daripada muscle catabolisme. Yang lain sume mantap.

    Mr Dean:

    Injection samada growth hormone atau steroid akan membawa pelbagai kesan yang buruk pada badan tanpa disedari. Muda-muda memang rasa berbaloi, badan mantap, bila dah tua baru menyesal.

    L:

    Hi L. I highly reccomend to you Optimum 100% Whey protein isolate or Muscletech Nitrotech

    E’na:

    Fahamkan prinsip ni sahaja. E’na kena makan lebih kalori berbanding daripada kalori yang digunakan harian oleh E’na. Contohnya seorang yang mempunyai berat 45kg memerlukan 1188 calorie sehari, oleh itu dia harus makan 1688 calorie ke atas untuk menambahkan berat badan.

    Jiha:

    Jiha kena ambil appeton weight gain bersesuaian dengan keperluan calorie jiha. Serta harus juga melakukan resistance training untuk meningkatkan isi.

    Ali:

    Time terbaik ambil weight gainer pada waktu pagi2 apabila baru bangun, sebelum dan selepas main gym dan sebelum masuk tidur.

    Orang Kurus:

    Anda bermetabolisme tinggi. Anda harus makan lebih kalori lagi. Beratanda 48kg, saya cadangakan makan 1600 calorie ke atas sehari.

    Wawa:

    Wawa kena check dulu kandungan calorie product itu bersesuaian atau tidak dengan keperluan calorie wawa.

  • my hubby sgt kurus & i tak tau nk bagi dia mkn apa?plz help me?? tinggi dia 1.61 m n weight 40kg…..
    my hubby tak berapa suka nk mkn. n dia sanggup tidur drpd mkn if dia letih sgt.kerja my hubby as a surveyor.n selalu bekerja tengah panas & tak dapat rehat yg banyak.so sbb dia kurus sgt dia akan rasa letih sgt bile balik kerja.i skrg tgh tlg dia macamana nk naikkan badan dia & nak bagi dia energy (mcm multivitamin ke) supaya dia tak letih sangat.tapi i tak tau apa product yg bagus or apa mkanan yg bagus utk dia makan. plz help me??

  • my hubby sgt kurus & i tak tau nk bagi dia mkn apa?plz help me?? tinggi dia 1.61 m n weight 40kg…..
    my hubby tak berapa suka nk mkn. n dia sanggup tidur drpd mkn if dia letih sgt.kerja my hubby as a surveyor.n selalu bekerja tengah panas & tak dapat rehat yg banyak.so sbb dia kurus sgt dia akan rasa letih sgt bile balik kerja.i skrg tgh tlg dia macamana nk naikkan badan dia & nak bagi dia energy (mcm multivitamin ke) supaya dia tak letih sangat.tapi i tak tau apa product yg bagus or apa mkanan yg bagus utk dia makan. plz help me??

  • hi..sonok bercerita sal kesihatan ni..
    nak bg pendapat sikit,
    bg saya klau makan byk pun x exercise x gne jugak..huhu
    saya penah cbe makan dgn byk sekali dlm sehari..tp bdn x la nek mendadak sgt..rahsia nyer dlm sehari sy bersenam kat rumah,tu pun lau malas nak kuar la..ala sit up sume tu,luangkan la masa dlm 30 mnt cm 2.lau x reti nak mulakan snaman refer la pd u tube ke pe ke.kat situ byk dia tnjukan cara snaman yg btol.bg yg tak tau,sblum bwat sit up or anything yg hard kna panaskan bdn dlu(warm up).dn skunk alhamdulilah berat bdn sye dr 50 jd 60..incredible.!!.tp bdn x la besar sgt,sderhana jer, janji kna dgn BMI..Tol x??

  • hi..sonok bercerita sal kesihatan ni..
    nak bg pendapat sikit,
    bg saya klau makan byk pun x exercise x gne jugak..huhu
    saya penah cbe makan dgn byk sekali dlm sehari..tp bdn x la nek mendadak sgt..rahsia nyer dlm sehari sy bersenam kat rumah,tu pun lau malas nak kuar la..ala sit up sume tu,luangkan la masa dlm 30 mnt cm 2.lau x reti nak mulakan snaman refer la pd u tube ke pe ke.kat situ byk dia tnjukan cara snaman yg btol.bg yg tak tau,sblum bwat sit up or anything yg hard kna panaskan bdn dlu(warm up).dn skunk alhamdulilah berat bdn sye dr 50 jd 60..incredible.!!.tp bdn x la besar sgt,sderhana jer, janji kna dgn BMI..Tol x??

  • hi..!
    sy pun ade same problem gak..
    dulu bdn sy pernah berisi (54kg),tnggi 160cm masa form 2..tp sejak masuk ipt masa umo 22 tahun,badan sy turun mendadak smpai skarang..42kg tnggi 164cm..
    skarang dah kje & ramai member lama tegur badan sy yg kurus skang ni..
    klu ble sy nak tmbahkan berat badan & dalam ms yg sama badan sy nmpak tough & sihat..

  • hi..!
    sy pun ade same problem gak..
    dulu bdn sy pernah berisi (54kg),tnggi 160cm masa form 2..tp sejak masuk ipt masa umo 22 tahun,badan sy turun mendadak smpai skarang..42kg tnggi 164cm..
    skarang dah kje & ramai member lama tegur badan sy yg kurus skang ni..
    klu ble sy nak tmbahkan berat badan & dalam ms yg sama badan sy nmpak tough & sihat..

  • sy pun ada masalh ni..tunang sy selalu tegur..ermm kurus nyerrr sy ni.berat sy sekarang dh turun lg 3koli menjadi 40 kilo dan tinggi sy dalam 144.
    sy ni kuat la mkn..pagi mmg ammbik sarapan pagi…biasa mkn nasi lemak..mee goreng dan makan an yg berat berat jugak lah…tgh hari plk saya makan nasi…ermm kalau tak mkn perut sy ni duk menyanyi la..ptg plk balik kerja makan kuih kuih..mlm pukul 9 mkn mlm..biasa makan nasi la..biasa kuantiti klau sy mkn nasi tu byk…
    sy kalau mknnasi lmbt rasa kenyang..tp perut dh rase cam penuh dah…
    mkn byk byk pun tak besarr gak..plsssss sape sape blh tolong sy….majlis sy hanya ada 5 bulan lagi..sy nk berat yg idea utk majlis sy nanti..plssssssss

  • sy pun ada masalh ni..tunang sy selalu tegur..ermm kurus nyerrr sy ni.berat sy sekarang dh turun lg 3koli menjadi 40 kilo dan tinggi sy dalam 144.
    sy ni kuat la mkn..pagi mmg ammbik sarapan pagi…biasa mkn nasi lemak..mee goreng dan makan an yg berat berat jugak lah…tgh hari plk saya makan nasi…ermm kalau tak mkn perut sy ni duk menyanyi la..ptg plk balik kerja makan kuih kuih..mlm pukul 9 mkn mlm..biasa makan nasi la..biasa kuantiti klau sy mkn nasi tu byk…
    sy kalau mknnasi lmbt rasa kenyang..tp perut dh rase cam penuh dah…
    mkn byk byk pun tak besarr gak..plsssss sape sape blh tolong sy….majlis sy hanya ada 5 bulan lagi..sy nk berat yg idea utk majlis sy nanti..plssssssss

  • hmm..aku remaja boy 19 tahun,klu tgok muka cm ok jer, tp badan aku kurus sangat! can u imagine,my height 168 cm but my weight just 41-43 kg. i dont know why i’m still thin although kuat makan. that’s why i become shy to mix with other friends. i also rare going to exercise and kuat tido..somebody,plz help me!!!

  • hmm..aku remaja boy 19 tahun,klu tgok muka cm ok jer, tp badan aku kurus sangat! can u imagine,my height 168 cm but my weight just 41-43 kg. i dont know why i’m still thin although kuat makan. that’s why i become shy to mix with other friends. i also rare going to exercise and kuat tido..somebody,plz help me!!!

  • Psal workout, sya da wat research. Pakar ckp slpas kta workout kta plu brehat sbntar drpda workout bcoz kna wait kta punya tisu otot kta terbina lg. dat mean workout tiap ari x sesuai. nanti muscle anda injured n x berkembang. Ia perlu masa utk berkembang. wajib consume protein bnyk2…

  • Psal workout, sya da wat research. Pakar ckp slpas kta workout kta plu brehat sbntar drpda workout bcoz kna wait kta punya tisu otot kta terbina lg. dat mean workout tiap ari x sesuai. nanti muscle anda injured n x berkembang. Ia perlu masa utk berkembang. wajib consume protein bnyk2…

  • ops…i forgot to say that i also experinced that….b4 dis,my weight is 42…underwght…so,i tried herbalife and now my wght become 46…i’m so happy with that….:)

  • ops…i forgot to say that i also experinced that….b4 dis,my weight is 42…underwght…so,i tried herbalife and now my wght become 46…i’m so happy with that….:)

  • hello..berat saya 49kg tnggi 170 umur bru 19thn
    macam mne nk tmbh brat badan ketahap ideal…berat saya susah nk naik dh mcm cra buat.tp ble dh naik senang pula turun macm mne ek kevin..

  • emanlmbg..
    maaf nk tanya sket..
    tol ke lau workout ari2 otot leyh x berkmbg..
    erm tp lau cre yg betol x slh kan ari2..
    lau x bwat sehari cm x lgkap lak idup..huhu
    pe pndpt mr. kevin??

  • emanlmbg..
    maaf nk tanya sket..
    tol ke lau workout ari2 otot leyh x berkmbg..
    erm tp lau cre yg betol x slh kan ari2..
    lau x bwat sehari cm x lgkap lak idup..huhu
    pe pndpt mr. kevin??

  • hi..
    susahnya nk naikkn brt bdn ni..it such a big prob 2 me now..!!!plez mr kevin or anyone help me..
    berat sy 42 n tnggi 157..saya msh bljr d ipta..mslh brt bdn ni sgt mggngu hdup sya..kawan2,sedara mara even org laen pn ckp saya terlalu kurus..mcm2 dorg ckp kt sya..kdg2 saya terasa hati..sedih sgt..=(
    sy dlm proses nk gemukkn bdn tp skrg tngl 2-3 weeks lg b4 sya blik U..mcm xsmpt je coz nnti kt U msti xdpt nk concern sgt psl weigt gain ni..cmne ye??plez help me..
    thanx..

  • hi..
    susahnya nk naikkn brt bdn ni..it such a big prob 2 me now..!!!plez mr kevin or anyone help me..
    berat sy 42 n tnggi 157..saya msh bljr d ipta..mslh brt bdn ni sgt mggngu hdup sya..kawan2,sedara mara even org laen pn ckp saya terlalu kurus..mcm2 dorg ckp kt sya..kdg2 saya terasa hati..sedih sgt..=(
    sy dlm proses nk gemukkn bdn tp skrg tngl 2-3 weeks lg b4 sya blik U..mcm xsmpt je coz nnti kt U msti xdpt nk concern sgt psl weigt gain ni..cmne ye??plez help me..
    thanx..

  • hi kevin,
    my weight is just 37kilos n im 160cm tall. I’m a breastfeeding mother, so Dr. advice not to take any gain product. Is there any other way that i can gain my weight. Im busy taking care of family with my son is now growing up n is very active, i have limited time 4 myself til sometimes i skip meals. what should i do?

  • hi kevin,
    my weight is just 37kilos n im 160cm tall. I’m a breastfeeding mother, so Dr. advice not to take any gain product. Is there any other way that i can gain my weight. Im busy taking care of family with my son is now growing up n is very active, i have limited time 4 myself til sometimes i skip meals. what should i do?

  • Hai kevin..just wnt to know,is it masturbation will affect our body weight…and is it boleh menyebabkan tumbesaran badan kite terbantut?
    then, can u list down whats is the best food every meal time for skinny man like me (age 27,height 162 and weight only 47kg!!!)..
    t.q

  • Hai kevin..just wnt to know,is it masturbation will affect our body weight…and is it boleh menyebabkan tumbesaran badan kite terbantut?
    then, can u list down whats is the best food every meal time for skinny man like me (age 27,height 162 and weight only 47kg!!!)..
    t.q

  • hai kevin,cam maner nak tambah selera makan ni.tiap hari i makan 3kali sehari je.kalau lebih,mcm nak muntah plak.perut x cepat lapar.tinggi i 180cm,berat 50kg je.ini terlalu kurus dah.coz i ni tinggi+kurus org nya.hilang keyakinan diri utk dekat ngan cwek.pls la give me some advise or madical suggestion.tq.bb

  • hai kevin,cam maner nak tambah selera makan ni.tiap hari i makan 3kali sehari je.kalau lebih,mcm nak muntah plak.perut x cepat lapar.tinggi i 180cm,berat 50kg je.ini terlalu kurus dah.coz i ni tinggi+kurus org nya.hilang keyakinan diri utk dekat ngan cwek.pls la give me some advise or madical suggestion.tq.bb

  • boleh saya tahu berapa ketinggian kevin dan berat kevin,myb ble saya jadikan model untuk saya ikuti jejak langkah kevin….mcm saya berapakah berat yg sesusai,untuk saya fitt seperti kevin….tggi saya 172,so berapakah berat yg sesusai….untuk pengetahuan kevin sekarang berat saya 63kg…

  • saya setuju dgn saudara ben diatas ni….myb saudara kevin ble buat satu ruangan untuk cerita sedikit tentang ur weight,ur height dan pemakanan kevin…xperlu byk,sedikit sahaja…..saya pon ada jugak terasa nak bertanya….berapakah berat dan tggi kevin skg?harap dpt reply….

  • bleh tlng bg saya diet utk menambah berat badan..dan bg nama product sbg makanan tambahan utk tambah berat badan..selain dr appeton..dan yg murah…sy umur 20..tp berat still 44kg je..

  • bleh tlng bg saya diet utk menambah berat badan..dan bg nama product sbg makanan tambahan utk tambah berat badan..selain dr appeton..dan yg murah…sy umur 20..tp berat still 44kg je..

  • elo kevin… im new here…
    sy ade problem dgn keadaan fizikal saya… firstly.. berat saya now 53.8 n tinggi 164..
    sya nk tambah berat n at the same tyme nk kempiskn perut.. mse sy kt mesia berat saya 49.. then ble sampai cnie.. saya minum susu n petang saya pergi gym.. lari bout 20 minit… n now berat saya 53.8… but sy x taw if this is the approciate way.. or.. mayby i should try other way…

  • elo kevin… im new here…
    sy ade problem dgn keadaan fizikal saya… firstly.. berat saya now 53.8 n tinggi 164..
    sya nk tambah berat n at the same tyme nk kempiskn perut.. mse sy kt mesia berat saya 49.. then ble sampai cnie.. saya minum susu n petang saya pergi gym.. lari bout 20 minit… n now berat saya 53.8… but sy x taw if this is the approciate way.. or.. mayby i should try other way…

  • hello everybody…
    sya pn da malsh y sme la…
    berat bdn sya ni kurang jer…
    sdih la,,org slalu komen..
    n sya pn tk blh nk pakai bju ikt suka ati sb tkt npk lgi kurus..so pls help me..
    makn dh makn dh..mybe cuma tk cukup kot..susu weight gain pn minum tp tkde kesan.org suka kata sya kurs sgt..wargh sedihhhh

  • hello everybody…
    sya pn da malsh y sme la…
    berat bdn sya ni kurang jer…
    sdih la,,org slalu komen..
    n sya pn tk blh nk pakai bju ikt suka ati sb tkt npk lgi kurus..so pls help me..
    makn dh makn dh..mybe cuma tk cukup kot..susu weight gain pn minum tp tkde kesan.org suka kata sya kurs sgt..wargh sedihhhh

  • tlong bg idea nk tmbahkan berat bdn..
    berat sya 44.tgi 157..klu dapat naik jdi 48 kira ok la kn..
    mslhlnye dlul sya brisi gk tp skg lgi kurs.tu pasal bla mber lama jumpa sya sume kata sya kurs sgt..senym jela tp dalam ati sedih gleeeee

  • tlong bg idea nk tmbahkan berat bdn..
    berat sya 44.tgi 157..klu dapat naik jdi 48 kira ok la kn..
    mslhlnye dlul sya brisi gk tp skg lgi kurs.tu pasal bla mber lama jumpa sya sume kata sya kurs sgt..senym jela tp dalam ati sedih gleeeee

  • allo..
    sye ni umo 15..
    msalah sye camne bdn nk kasi b’isi skit..
    kwn2 sye slalu ckp sye trlalu kurus..
    wlaupon ari2 dah mkn bnyak..
    tpi fizikal badan ttp sme je..

    ke sye prlu tggu lagi 2-3 thn bru bdn sye b’isi..?

  • allo..
    sye ni umo 15..
    msalah sye camne bdn nk kasi b’isi skit..
    kwn2 sye slalu ckp sye trlalu kurus..
    wlaupon ari2 dah mkn bnyak..
    tpi fizikal badan ttp sme je..

    ke sye prlu tggu lagi 2-3 thn bru bdn sye b’isi..?

  • cuba fahami konsep supply & demand. ia konsep yg plg senang di fahami layman, berbanding calories in VS calories out.

    anda kata anda makan banyak, itu ialah supply. bermaksud anda bagi supply kepada badan.

    tetapi di manakah demand nya? apa perlunya badan saya nak besar? thats what your brain thinks.

    so kene la buat weights training, untuk memberi signal kepada otak, im too weak, im too small, im not big enough for this workload.

    Harap maklum ;)

  • cuba fahami konsep supply & demand. ia konsep yg plg senang di fahami layman, berbanding calories in VS calories out.

    anda kata anda makan banyak, itu ialah supply. bermaksud anda bagi supply kepada badan.

    tetapi di manakah demand nya? apa perlunya badan saya nak besar? thats what your brain thinks.

    so kene la buat weights training, untuk memberi signal kepada otak, im too weak, im too small, im not big enough for this workload.

    Harap maklum ;)

  • berat sye 50 kg n tinggi 174cm…..so underwieght la…
    sye tiap2 ari maen bola….so cmne nk tmbah berat bdn supaye lbh ideal….jgn suruh sye benti maen bola sudah la…:P

  • berat sye 50 kg n tinggi 174cm…..so underwieght la…
    sye tiap2 ari maen bola….so cmne nk tmbah berat bdn supaye lbh ideal….jgn suruh sye benti maen bola sudah la…:P

  • hello
    tinggi sy 171cm. pada bln disember 2008 berat badan sy 52kg. Sejak kerja di putrajaya sy makan weight gainer dan lakukan sedikit senaman setiap hari. Skrg berat sy jd 66kg tp masih belum puas hati, Tlg en kevin bagi tips untuk lebih fit

  • hello
    tinggi sy 171cm. pada bln disember 2008 berat badan sy 52kg. Sejak kerja di putrajaya sy makan weight gainer dan lakukan sedikit senaman setiap hari. Skrg berat sy jd 66kg tp masih belum puas hati, Tlg en kevin bagi tips untuk lebih fit

  • boleh x bg kan jadual utk sye lakukan untuk menambahkan berat badan..

    last saye timbang berat saye hanya 35kg..
    ketinggian 5kaki..
    kurang selera makan..
    umur 21thun..(2009)..
    keadaan saye mungkin agak stress…bnyk bpikir…

    saye mencari punca kenapa saye kurang selera mkn..
    kalau makan sekali pun mesti xkan hbs…

    tolong saye..
    masalah berat badan saya amat kritikal..

  • boleh x bg kan jadual utk sye lakukan untuk menambahkan berat badan..

    last saye timbang berat saye hanya 35kg..
    ketinggian 5kaki..
    kurang selera makan..
    umur 21thun..(2009)..
    keadaan saye mungkin agak stress…bnyk bpikir…

    saye mencari punca kenapa saye kurang selera mkn..
    kalau makan sekali pun mesti xkan hbs…

    tolong saye..
    masalah berat badan saya amat kritikal..

  • sye berumo 15tahun.sye rase sangat malu dengan bdan sye.sye ni kurus sangat.sye da cbe sume produk tpi xada hasil pun.ke sye ni ade peryakit.tapi saya dah cek yg saya x ada penyakit.boleh tak tolong sye untuk menambahkan berat badan sye.sye nak ia murah dan berhasil dengan masa yang singkat.

  • sye berumo 15tahun.sye rase sangat malu dengan bdan sye.sye ni kurus sangat.sye da cbe sume produk tpi xada hasil pun.ke sye ni ade peryakit.tapi saya dah cek yg saya x ada penyakit.boleh tak tolong sye untuk menambahkan berat badan sye.sye nak ia murah dan berhasil dengan masa yang singkat.

  • sye tinggi 161 dan berat 36.sye selalu kurang keluar rumah sebab malu dengan berat badan saye yg kurung ni..susah nak bergaya.kalau tangkap gambar sye macam tiang.sye dah lah suka tangkap gambar.jaln2.sume tu dah tak leyh.

  • sye tinggi 161 dan berat 36.sye selalu kurang keluar rumah sebab malu dengan berat badan saye yg kurung ni..susah nak bergaya.kalau tangkap gambar sye macam tiang.sye dah lah suka tangkap gambar.jaln2.sume tu dah tak leyh.

  • berat saya 43,tinggi 150..selalu orang kate saya mcm budak darjah 6..cedihnye..padahal dah umo 22 tahun..cmne nak naikkan berat badan..bf saya selalu kata saya ni kurus sangat..bf saya bukan main sasa n tinggi..dia ada jugak nasihatkan saya makan tu..makan ini..wat itu..wat ini…tapi tak jadi2 jugak…paling tak tahan, ade kawan saya yang ckp,kalau mkn byk2 tapi tak naik gak berat badan..tandanya…saket! betol ke…

  • macam mane nak bersenam untuk tambahkan berat badab?kena buat tiap-tiap hari ker? bukan ke orang kata pergi gim buat kita makin kurus?

  • macam mane nak bersenam untuk tambahkan berat badab?kena buat tiap-tiap hari ker? bukan ke orang kata pergi gim buat kita makin kurus?

  • kalau ada yang betul2 nak tambah berat badan, saya bleh suggest kan satu produk..tapi mahal skit la tapi berbaloi.RM 800 untuk 1 set..kena amik 3 set baru berkesan.

  • kalau ada yang betul2 nak tambah berat badan, saya bleh suggest kan satu produk..tapi mahal skit la tapi berbaloi.RM 800 untuk 1 set..kena amik 3 set baru berkesan.

  • untuk set pertama bersamaan penggunaan untuk 1 bulan = RM 800.00…….set kedua untuk bulan kedua berharga RM 720.00…..set ketiga untuk bulan ketiga berharga RM 600.00…….harga berkurang kerana sudah dianggap regular customer….kalau berminat SMS dan contact 019-6268987

  • untuk set pertama bersamaan penggunaan untuk 1 bulan = RM 800.00…….set kedua untuk bulan kedua berharga RM 720.00…..set ketiga untuk bulan ketiga berharga RM 600.00…….harga berkurang kerana sudah dianggap regular customer….kalau berminat SMS dan contact 019-6268987

  • 3 tahun lepas,bdn sye agak berisi.then sye cube diet..tp mcm terlebih diet plak…skang nih nak gemuk balik susah plak..sye ni jenis kurang selera makan..berat sye 43 kg, tinggi 164 cm..my boifren n famili ari2 suh sye gemukkan badan,,kwn2 pon slalu tegur sye nampak kurus..ade ape2 cdgn utk vitamins or minuman yg berkesan utk tmbh selera mkn + berat bdn??

  • 3 tahun lepas,bdn sye agak berisi.then sye cube diet..tp mcm terlebih diet plak…skang nih nak gemuk balik susah plak..sye ni jenis kurang selera makan..berat sye 43 kg, tinggi 164 cm..my boifren n famili ari2 suh sye gemukkan badan,,kwn2 pon slalu tegur sye nampak kurus..ade ape2 cdgn utk vitamins or minuman yg berkesan utk tmbh selera mkn + berat bdn??

  • aku ada tips skit cmner nk bg cepat lapar..sbb dulu aku ada g swimming..then balik dari swimming 2..pergh..perot jd lapar giler..smpi aku mkn 2 pinggan nasi, 1 pack coco crunch 2..ngan sepinggan kuih(kuih byk tau)..lam masa sejam lebih jer.. bygkn klu krg g swimming tiap2 ari..

  • aku ada tips skit cmner nk bg cepat lapar..sbb dulu aku ada g swimming..then balik dari swimming 2..pergh..perot jd lapar giler..smpi aku mkn 2 pinggan nasi, 1 pack coco crunch 2..ngan sepinggan kuih(kuih byk tau)..lam masa sejam lebih jer.. bygkn klu krg g swimming tiap2 ari..

  • hi…
    saya berumur 18 thn,
    berat badan 45kg dan tinggi 174cm…
    memeang tak balance..

    i really need ur help..
    when i read threw this blog, i gained lot of iformation..
    but the problems is i dunno what type of nutrition(makann ape yang perlu saya ambik).
    maklumlah bahasa sains saya lambat sikit..hahaha
    plz help me…
    tolong terangkan dalam simple word apa yang perlu saya makan dan buat… nak nak lagi bulan puasa ni…
    plz send threw my email.

  • hi…
    saya berumur 18 thn,
    berat badan 45kg dan tinggi 174cm…
    memeang tak balance..

    i really need ur help..
    when i read threw this blog, i gained lot of iformation..
    but the problems is i dunno what type of nutrition(makann ape yang perlu saya ambik).
    maklumlah bahasa sains saya lambat sikit..hahaha
    plz help me…
    tolong terangkan dalam simple word apa yang perlu saya makan dan buat… nak nak lagi bulan puasa ni…
    plz send threw my email.

  • hi..
    saya ada masalah kurang berat badan.kalau kita makan pil protein boleh tak tambah berat.sebab saya dah cuba appeton weight gain tapi tak berjaya

  • hi..
    saya ada masalah kurang berat badan.kalau kita makan pil protein boleh tak tambah berat.sebab saya dah cuba appeton weight gain tapi tak berjaya

  • erm.. ramai gak orang cm aku.. aku tension betol dgn smua orang yang tak abes2 nak kutuk aku kurus kering la, tiup angin jatuh la, mcm gitar la.. APPETON WEIGHT GAIN, VITAMIN, GAIN EIGHT-semuanye TAK BERKESAN.. so kalo ade orang kat luar yang nak beli, tak yah buang duwet.. sbb aku rase ramai je kata menda yang same.. betul kate KEVIN-whatever it is, we have to go to the basic~NUTRITION.. kadang2 penat dengar kekaseh hati sendiri yang asyek advise -MAKAN LA BANYAK2.. hurhhhh..penatnye..

  • erm.. ramai gak orang cm aku.. aku tension betol dgn smua orang yang tak abes2 nak kutuk aku kurus kering la, tiup angin jatuh la, mcm gitar la.. APPETON WEIGHT GAIN, VITAMIN, GAIN EIGHT-semuanye TAK BERKESAN.. so kalo ade orang kat luar yang nak beli, tak yah buang duwet.. sbb aku rase ramai je kata menda yang same.. betul kate KEVIN-whatever it is, we have to go to the basic~NUTRITION.. kadang2 penat dengar kekaseh hati sendiri yang asyek advise -MAKAN LA BANYAK2.. hurhhhh..penatnye..

  • @kurus39 – thanks but yeah …its not just about makan banyak, you tetap perlukan weight training. Without it, you are wasting your time.

    BTW, tidak lama lagi …. I will publish a “gain 5kg in 5weeks” mini eBook …. :)

  • @kurus39 – thanks but yeah …its not just about makan banyak, you tetap perlukan weight training. Without it, you are wasting your time.

    BTW, tidak lama lagi …. I will publish a “gain 5kg in 5weeks” mini eBook …. :)

  • haloo kevin..
    my weight is just 35kilos n im 153cm tall.umur da 24 but nmpak cm 17..cz aku kurus sgt..aku penah mkn pil tuk tambah selera mkn..mmg selera mkn aku bertambah..tp aku xtahan dgn effect pil tu..pil tu wat aku ngntuk..ngantun yg sgt2..so coz of that aku stop mkn pil tu..cukup je sebulan aku stop mkn pil tu berat badan aku susut mendadak..help me kevin

  • haloo kevin..
    my weight is just 35kilos n im 153cm tall.umur da 24 but nmpak cm 17..cz aku kurus sgt..aku penah mkn pil tuk tambah selera mkn..mmg selera mkn aku bertambah..tp aku xtahan dgn effect pil tu..pil tu wat aku ngntuk..ngantun yg sgt2..so coz of that aku stop mkn pil tu..cukup je sebulan aku stop mkn pil tu berat badan aku susut mendadak..help me kevin

  • hai..berat sy 33kg n tinggi 150cm. blh tak bagi satu jadual menu utk org kurus dlm seminggu?..baru nmpk sistematik skit apa yg nak dimakan utk tambah berat badan

  • hai..berat sy 33kg n tinggi 150cm. blh tak bagi satu jadual menu utk org kurus dlm seminggu?..baru nmpk sistematik skit apa yg nak dimakan utk tambah berat badan

  • tolong plisss aQ ..aQ neyh kurus sngt dri kowg2 ..aQ skrunk umo 15 taon n aQ pnye brt 36 ..giler kurus kan ..pastu tinggi 166 ..

    pliiis tolong lorh bgi aQ petua tuk gemokk pls2 .

  • tolong plisss aQ ..aQ neyh kurus sngt dri kowg2 ..aQ skrunk umo 15 taon n aQ pnye brt 36 ..giler kurus kan ..pastu tinggi 166 ..

    pliiis tolong lorh bgi aQ petua tuk gemokk pls2 .

  • eloo kevin..
    dlu,dok hostel time study my weight 50kg.. biasa la, dok hostel kn time mkn t’jaga.. skng, bile da kje berat da trun jdik 46kg.. bole dkatakn saya ni kuat mkn.. pg mkn, lunch hour mkn.. mlm kkdng je miss.. tp berat xnaik2 jgk… da bnyk kwn2 kmplen psl prubahan saya.. diorg ckp saya xmcm dlu..

  • eloo kevin..
    dlu,dok hostel time study my weight 50kg.. biasa la, dok hostel kn time mkn t’jaga.. skng, bile da kje berat da trun jdik 46kg.. bole dkatakn saya ni kuat mkn.. pg mkn, lunch hour mkn.. mlm kkdng je miss.. tp berat xnaik2 jgk… da bnyk kwn2 kmplen psl prubahan saya.. diorg ckp saya xmcm dlu..

  • hi…kevin..,
    atcually i pun ada probs yg same…nk menambahkn berat badan…weight 50 kg height 169 cm..kurus kan..dulu time i study badan berisik…ok naik dlm 56 kg…but now…susah nye nak naik kn berat badan…
    member2 ramai tanya kenapa kurus sgt…terasa jgk lah…so i mtk sgt,,klu u blh tlg….pls..

  • hi…kevin..,
    atcually i pun ada probs yg same…nk menambahkn berat badan…weight 50 kg height 169 cm..kurus kan..dulu time i study badan berisik…ok naik dlm 56 kg…but now…susah nye nak naik kn berat badan…
    member2 ramai tanya kenapa kurus sgt…terasa jgk lah…so i mtk sgt,,klu u blh tlg….pls..

  • aiiii…korang..problm aku same cam korang juga..aku pun kurus glerr..korang bygkan tggi aku 160 berat aku 40..aku mlu nk brdpan dgn mmbe2..tlog g tip kt aku cmne nk tambhkan berat badannn…somebody..plezz helpp me!!!!

  • aiiii…korang..problm aku same cam korang juga..aku pun kurus glerr..korang bygkan tggi aku 160 berat aku 40..aku mlu nk brdpan dgn mmbe2..tlog g tip kt aku cmne nk tambhkan berat badannn…somebody..plezz helpp me!!!!

  • BERAT AKU 47, TINGGI160, AKU TERGOLONG DALAM GOLONGAN KAMU SEMUA,, SEMUA JENIS SUSU AKU DAH MKN SERTA DNG PIL2 SEKALI.. TAPI STILL LG MCM NI,, AKU NK TNYA SAPE2 KAT SINI DAH TRY GAIN 5??? RASA2 JD X PRODUK 2..AKU X KISAH MAHAL JANJI BERBALOI2

  • BERAT AKU 47, TINGGI160, AKU TERGOLONG DALAM GOLONGAN KAMU SEMUA,, SEMUA JENIS SUSU AKU DAH MKN SERTA DNG PIL2 SEKALI.. TAPI STILL LG MCM NI,, AKU NK TNYA SAPE2 KAT SINI DAH TRY GAIN 5??? RASA2 JD X PRODUK 2..AKU X KISAH MAHAL JANJI BERBALOI2

  • sedih dgr penyakit kurus ni…aku pon kurus gak.tp mak aku ckap kurus pon xpe..yang penting xde penyakit.janji sihat sudah.byak2kan la solat pasal solat tu pn satu exercise gak.aku pon xkesah sgt aku kurus.yang penting masa skrg bkn pasal nk kurus ke atau nk gemuk..importnt now jage kesihtn tu yg lebh pentng.

  • sedih dgr penyakit kurus ni…aku pon kurus gak.tp mak aku ckap kurus pon xpe..yang penting xde penyakit.janji sihat sudah.byak2kan la solat pasal solat tu pn satu exercise gak.aku pon xkesah sgt aku kurus.yang penting masa skrg bkn pasal nk kurus ke atau nk gemuk..importnt now jage kesihtn tu yg lebh pentng.

  • saya baru pg gym..,boleh bgtau senaman utk saya di gym, nak amik personal trainer x mampu..,saya pun rajin minum susu…,tp kluarga x suka makanan berlemak, masalahnya saya plg kurus..,x suka org perli..mcm mcm dari dulu lg..,kdg rasa rendah diri

  • saya baru pg gym..,boleh bgtau senaman utk saya di gym, nak amik personal trainer x mampu..,saya pun rajin minum susu…,tp kluarga x suka makanan berlemak, masalahnya saya plg kurus..,x suka org perli..mcm mcm dari dulu lg..,kdg rasa rendah diri

  • hi…aku pun sm gak.masalah kurus gile.skang ni berat aku 46kg.tinggi 164…kaki aku panjang.so bile aku pakai jeans or long pants nmpak cam ntah pape..kecik je nmpak peha aku..maluuuu..tolong la advise kat aku mcmana nak kasi berisi sket.jeles tgk kwn2 aku yg mantap2 tu.slalu sgt org panggil aku ‘kering’…pastu xleh nak main pakai je baju tu,kot2 nmpak lgi kurussss…tolonggggggggg

  • hi…aku pun sm gak.masalah kurus gile.skang ni berat aku 46kg.tinggi 164…kaki aku panjang.so bile aku pakai jeans or long pants nmpak cam ntah pape..kecik je nmpak peha aku..maluuuu..tolong la advise kat aku mcmana nak kasi berisi sket.jeles tgk kwn2 aku yg mantap2 tu.slalu sgt org panggil aku ‘kering’…pastu xleh nak main pakai je baju tu,kot2 nmpak lgi kurussss…tolonggggggggg

    • hi..aku pun sma..dah macam2 gakaku makan nakgainweight…p tak gak jadi..after married pun i;m stil kurus. so down lah pulak..

  • BTW, tidak lama lagi …. I will publish a “gain 5kg in 5weeks” mini eBook …. :)

    ehem2….dah release ke? tak sabar ni :P really2 need to gain weight. penat makan tp makin kurus ade la. haha :)

  • BTW, tidak lama lagi …. I will publish a “gain 5kg in 5weeks” mini eBook …. :)

    ehem2….dah release ke? tak sabar ni :P really2 need to gain weight. penat makan tp makin kurus ade la. haha :)

  • adoii..sy ni nk kata kurus..sy tgk okey je tp kwn2 sy slalu kata sy ni kuruss smpai ad yg kata ‘x brani nk sntuh ko, takut tulang ko patah’..then bila timbang berat bdn n ukur ketinggian still okey..pas2 bila kira BMI, kantoi..x lpas la..then baru sy akui yg sy ni mmg kurus..sy dh mkn byk tp still x mbesar gak..yg mbesar..PAHA2 sy je..
    :(

  • adoii..sy ni nk kata kurus..sy tgk okey je tp kwn2 sy slalu kata sy ni kuruss smpai ad yg kata ‘x brani nk sntuh ko, takut tulang ko patah’..then bila timbang berat bdn n ukur ketinggian still okey..pas2 bila kira BMI, kantoi..x lpas la..then baru sy akui yg sy ni mmg kurus..sy dh mkn byk tp still x mbesar gak..yg mbesar..PAHA2 sy je..
    :(

  • hallo kevin..i’m udin frm batu pahat johor..
    nak tnye la 1 pkre about cara nk gemukkan bdn..
    wktu bkrja sya mbuatkn sy x dpt ttpkn 1 masa ttp n half tme tok mkan..
    now brt bdn 50kg n height lbh kurg 170…kdg2 slalu rndh dri ngn kwn2 yg tegur sy kurus..
    malu gler r kt dieowg..nk knekan pakaian pn sush..
    please hlp me mr kevin..mcm2 sy da try mkn produk kshtn…tp xmnjdi gak…hmmm..help me….

    • mkn 2 jam skali. bnykan mkn nasi + ayam. jgn mkn terlalu knyg dan terlalu sikit. tiap kali meal biar bersederhana. pastikandlm sebulan berat berubah walau sedikit.

  • (to mr kurus39kg dan seangkatan dgn nyer)

    jgn mcmtu wahai kwn.. ni yang aku tak suke ni..aku tau korang nk badan yg cantik menarik..tp sume bnde ni takkan dtg dengan mudah..so jgn la cepat putus asa..aku pn still kurus jgk..tp syukur alhamdulillah..
    lepas 7 bln workout..dpat jgk naik walaupn sikit..dlm 9kg..now aku still lg berusaha utk terus maju..
    ok2..citer bnyk pn tk gune..cara yg kevin bg tu mmg dah ok..tinggal lagi aku tau..korang tak paham ade dia ckp..mybe bahasa yg digunakan agak ssh… ( ade perkataan carbs, cardio etc )
    mmg pening utk cara kira kalori ni..actualy secara basic korang kena tau.. (meh aku nk motivate sikit..hehe)
    utk dpt body idaman atau bdy builder ni 1st skali korang jgn ade sikap PUTUS ASA dlm diri korang..
    sbb korang tgk org lain kurus then tau2 dah gemuk atau berisi ke tahap ideal dgn mudah…so korang nk try ikut cara diorg..heyyy!! look here.. basically korang kena tau..sistem dlm bdan tiap org mmg la sama (ade usus,jantung, ginjal etc) tp OPERATION dia tak sama! ini beerti cara sesuatu bahan makanan yg masuk kedalam tubuh seseorg masuk dan bertindak balas adalah berbeza2…ini berkait dgn HORMON yg bekerja dlm badan korang..kalau korang still umur 18thn ke bwh..(atau hmpir dgn umur itu 20 – 22) still ada chan lg la nk senang utk naik..tp klu lebih dr tu..agak ssh sikit la ssb waktu tu hormon yg bertanggungjwab berkeadaan tidak aktif..(sbb tu ade org guna suntikan hormon steroid utk naikkan berat..sbb suntikan ni mmpu aktif kan hormon2 dlm badan korang, tp bnda ni amat bahaya )korang nk tau sbb per korang ssh nk naikkan berat badan? kesilapan pertama adalah sbb korang nk buat bnde ni hnya dlm short term..sory la bro..gua umur 24 baru berpeluang utk libatkan diri..then,terang2 aku ckp..mmg sgt2 sukar utk naikkan berat badan..dan aku pn pernah kecewa lepas 3 bulan pertama..then..aku kecewa bt kali yg kedua selepas 5 bln..then, lepas hmpir bln yg ke 7 aku still terus main walaupn terasa kecewa..dgn motivasi yg diajar kpd aku..lepas 7 bulan baru aku dpt rasa badan aku growth dgn baik…pokok asasnya kesilapan yg aku buat adalah melakukan sesuatu tanpa ilmu yg SEBENAR..then bila aku pndah gym..dekat pusat gym baru tu la..aku diajar dan belajar smpi la skrg..syukur la..1 bulan aku bleh naik 1kg! ape? 1 kg jer ? heyy kawan…berusaha utk mndapatkan 1kg tu lebih baik dr duduk saja tnpa lakukan apa2..biar lama sikit..Tuhan tu adil..Dia nk korang istiqamah dlm sesuatu perkara(perkerjaan berterusan) baru leh berjaya..ni baru 2 3 bulan..dah nk yg terbaik..jgn tgk org pny badan bro nnt korang putus asa..korang tgk diorg pny badan just utk motivate diri korang jer..jgn nk ikut atau chalengge diorg.. tu yg buat korang rasa feedup..just chalenge ur self..tgk perubahan dr mgu ke mgu..baru betol..okay ? (pjg lak citer aku…)

    k la..meh cini aku bg 3 tips penting…

    1. makan secukupnya @ bnyk (lebih dr biasa korang mkn)
    2. workout, pe tuh? (gi gym la..train hard..mntk tlg kwn2 ajar dan support)
    3.tido secukupnye (tido mlm dlm 6 7 ke 8 jam )

    just tiga ni jer …

    utk tmbahan yg huraian 1,2 dan 3

    1. mkn bnyk boleh..dan tolong ambil multi vitamin lepas mkn (mmbntu proses mkn yg korang mkn,usus korang da rosak..tu psl bnde yg korang mkn xleh proses jd zat..actualy bkn rosak pe..cuma hormon tu tk bertindak blas..)

    2.workout min 3 kali 1 week max 4 kali..then rehat 2 ke 3 hari..utk rehatkan otot (sbb tiap kali korang work out..ia sbenarnyer korang diibaratkan memberi luka dlm badan..so bile da luka, tntu mkn masa utk baik..tu psl kena ade rest days..klu tak korang diibaratkan spt bg luka..then tak smpat sembuh korang da lukakan blk..mcm ner nk sembuh (besar) mcm tu la nk bg korang imagine..

    3. tidur mlm dgn cukup..ini kerana warna alam2 mmpengaruhi sistem imun dlm badan..so mlm adalah waktu paling baik utk tdo..dlm kul 11 mcm tu la..bgn dlm kul 5 – 6 pagi..

    *disamping itu..cari weight gainer..atau ape saja gainer atau protein yg sesuai utk badan korang..appeton dan yg seangkatan dgnnya tu bkn tak sesuai..tp korang kena ambil secara berterusan (continuosly) 3 bulan tnpa henti..baru boleh ada hasil..jgn putus2 la..sbb weight gainer ni memudahkan permakanan korang..korang tak perlu bersusah payah mnyediakan diet2 yg sesuai..sbb mybe takde masa dan menyusahkan…so protein ni mmg memudahkan keje…tp jgn smpi tak mkn nasi..ok..

    jika ada kesilapan…mmg menandakan aku ni budak baru belajar..korang boleh tegur aku..aku ni tak pndai pn..just nk share dgn korang..nk tolong korang..okaay..to blog owner..tq bro kevin..nasihat anda bnyk mmbantu sy..selamat mncuba..jgn putus asa..apabila anda putus asa..cepat2 bangun semula..okay…bye..daa

  • (to mr kurus39kg dan seangkatan dgn nyer)

    jgn mcmtu wahai kwn.. ni yang aku tak suke ni..aku tau korang nk badan yg cantik menarik..tp sume bnde ni takkan dtg dengan mudah..so jgn la cepat putus asa..aku pn still kurus jgk..tp syukur alhamdulillah..
    lepas 7 bln workout..dpat jgk naik walaupn sikit..dlm 9kg..now aku still lg berusaha utk terus maju..
    ok2..citer bnyk pn tk gune..cara yg kevin bg tu mmg dah ok..tinggal lagi aku tau..korang tak paham ade dia ckp..mybe bahasa yg digunakan agak ssh… ( ade perkataan carbs, cardio etc )
    mmg pening utk cara kira kalori ni..actualy secara basic korang kena tau.. (meh aku nk motivate sikit..hehe)
    utk dpt body idaman atau bdy builder ni 1st skali korang jgn ade sikap PUTUS ASA dlm diri korang..
    sbb korang tgk org lain kurus then tau2 dah gemuk atau berisi ke tahap ideal dgn mudah…so korang nk try ikut cara diorg..heyyy!! look here.. basically korang kena tau..sistem dlm bdan tiap org mmg la sama (ade usus,jantung, ginjal etc) tp OPERATION dia tak sama! ini beerti cara sesuatu bahan makanan yg masuk kedalam tubuh seseorg masuk dan bertindak balas adalah berbeza2…ini berkait dgn HORMON yg bekerja dlm badan korang..kalau korang still umur 18thn ke bwh..(atau hmpir dgn umur itu 20 – 22) still ada chan lg la nk senang utk naik..tp klu lebih dr tu..agak ssh sikit la ssb waktu tu hormon yg bertanggungjwab berkeadaan tidak aktif..(sbb tu ade org guna suntikan hormon steroid utk naikkan berat..sbb suntikan ni mmpu aktif kan hormon2 dlm badan korang, tp bnda ni amat bahaya )korang nk tau sbb per korang ssh nk naikkan berat badan? kesilapan pertama adalah sbb korang nk buat bnde ni hnya dlm short term..sory la bro..gua umur 24 baru berpeluang utk libatkan diri..then,terang2 aku ckp..mmg sgt2 sukar utk naikkan berat badan..dan aku pn pernah kecewa lepas 3 bulan pertama..then..aku kecewa bt kali yg kedua selepas 5 bln..then, lepas hmpir bln yg ke 7 aku still terus main walaupn terasa kecewa..dgn motivasi yg diajar kpd aku..lepas 7 bulan baru aku dpt rasa badan aku growth dgn baik…pokok asasnya kesilapan yg aku buat adalah melakukan sesuatu tanpa ilmu yg SEBENAR..then bila aku pndah gym..dekat pusat gym baru tu la..aku diajar dan belajar smpi la skrg..syukur la..1 bulan aku bleh naik 1kg! ape? 1 kg jer ? heyy kawan…berusaha utk mndapatkan 1kg tu lebih baik dr duduk saja tnpa lakukan apa2..biar lama sikit..Tuhan tu adil..Dia nk korang istiqamah dlm sesuatu perkara(perkerjaan berterusan) baru leh berjaya..ni baru 2 3 bulan..dah nk yg terbaik..jgn tgk org pny badan bro nnt korang putus asa..korang tgk diorg pny badan just utk motivate diri korang jer..jgn nk ikut atau chalengge diorg.. tu yg buat korang rasa feedup..just chalenge ur self..tgk perubahan dr mgu ke mgu..baru betol..okay ? (pjg lak citer aku…)

    k la..meh cini aku bg 3 tips penting…

    1. makan secukupnya @ bnyk (lebih dr biasa korang mkn)
    2. workout, pe tuh? (gi gym la..train hard..mntk tlg kwn2 ajar dan support)
    3.tido secukupnye (tido mlm dlm 6 7 ke 8 jam )

    just tiga ni jer …

    utk tmbahan yg huraian 1,2 dan 3

    1. mkn bnyk boleh..dan tolong ambil multi vitamin lepas mkn (mmbntu proses mkn yg korang mkn,usus korang da rosak..tu psl bnde yg korang mkn xleh proses jd zat..actualy bkn rosak pe..cuma hormon tu tk bertindak blas..)

    2.workout min 3 kali 1 week max 4 kali..then rehat 2 ke 3 hari..utk rehatkan otot (sbb tiap kali korang work out..ia sbenarnyer korang diibaratkan memberi luka dlm badan..so bile da luka, tntu mkn masa utk baik..tu psl kena ade rest days..klu tak korang diibaratkan spt bg luka..then tak smpat sembuh korang da lukakan blk..mcm ner nk sembuh (besar) mcm tu la nk bg korang imagine..

    3. tidur mlm dgn cukup..ini kerana warna alam2 mmpengaruhi sistem imun dlm badan..so mlm adalah waktu paling baik utk tdo..dlm kul 11 mcm tu la..bgn dlm kul 5 – 6 pagi..

    *disamping itu..cari weight gainer..atau ape saja gainer atau protein yg sesuai utk badan korang..appeton dan yg seangkatan dgnnya tu bkn tak sesuai..tp korang kena ambil secara berterusan (continuosly) 3 bulan tnpa henti..baru boleh ada hasil..jgn putus2 la..sbb weight gainer ni memudahkan permakanan korang..korang tak perlu bersusah payah mnyediakan diet2 yg sesuai..sbb mybe takde masa dan menyusahkan…so protein ni mmg memudahkan keje…tp jgn smpi tak mkn nasi..ok..

    jika ada kesilapan…mmg menandakan aku ni budak baru belajar..korang boleh tegur aku..aku ni tak pndai pn..just nk share dgn korang..nk tolong korang..okaay..to blog owner..tq bro kevin..nasihat anda bnyk mmbantu sy..selamat mncuba..jgn putus asa..apabila anda putus asa..cepat2 bangun semula..okay…bye..daa

    • assalamuaalaikum.. berat badan saya turun tau… n doktor saya risau keadaan saya skrg.. doktor suruh saya naikkan berat bdn… im worried about my weight…..

      • Wasaalam,Since you are an ectomorph, yeah you need enough calories, weight training and maybe supplements to help you gain weight/muscle mass.To help individuals like yourself, I have written a detailed step by step eBook called “How to gain 5kg in 10 weeks” or the malay version “Panduan Menambah 5kg Dalam 10 Minggu”. I would encourage you to check it out here – <a href="http://kevinzahri.com/ebooks/http://kevinzahri.com/ebooks/<br />Let me know if you hv any questions.

  • OPSSS TERLUPA AKU NK CAKAP!!

    KEPADA PENGGUNA PROTEIN2 ATAU GAINER2…PASTIKAN ANDA TIDAK MEMBANCUH IA DGN MENGGUNAKAN AIR PANAS…KERANA NUTRISINYA AKAN ROSAK..TU PASAL KORANG AMIK PN XDE EFFECT…PLSS TAKE NOTE..TERMASUK SEMUA JENIS SUSU…TQ

  • OPSSS TERLUPA AKU NK CAKAP!!

    KEPADA PENGGUNA PROTEIN2 ATAU GAINER2…PASTIKAN ANDA TIDAK MEMBANCUH IA DGN MENGGUNAKAN AIR PANAS…KERANA NUTRISINYA AKAN ROSAK..TU PASAL KORANG AMIK PN XDE EFFECT…PLSS TAKE NOTE..TERMASUK SEMUA JENIS SUSU…TQ

  • hai kevin, rupanya banyak orang yang masalahnya sama ngan aku. aku jadi tension bila semua orang ty apasal aku kurus sangat. kevin asyik sebut weight traning tapi macam mana? tolongla aku. tension sangat ni.

  • hai kevin, rupanya banyak orang yang masalahnya sama ngan aku. aku jadi tension bila semua orang ty apasal aku kurus sangat. kevin asyik sebut weight traning tapi macam mana? tolongla aku. tension sangat ni.

  • aku kekadang jadi lower self estemm just becoz aku kurus sangat. ada kalanya malas nak jumpa kengkawan atau kenalan lama. malas nak dengar komen diaorang. so please help me to build my body. Mungkin after this boleh cipta rancangan untuk orang kurus untuk gemukkan badan pulak.

  • aku kekadang jadi lower self estemm just becoz aku kurus sangat. ada kalanya malas nak jumpa kengkawan atau kenalan lama. malas nak dengar komen diaorang. so please help me to build my body. Mungkin after this boleh cipta rancangan untuk orang kurus untuk gemukkan badan pulak.

  • WHEY PROTEIN – Meningkatkan pembesaran dan jumlah otot-otot .
    Mengandungi amino asid yang amat tinggi kualiti untuk membentuk otot-otot badan dan pembesaran dengan cepat. Bertindak sebagai anti- oxida, anti hipertensi, anti-kanser.

    VITAMIN A- Melindungi badan dari risiko jangkitan dan hasilkan kulit yang sihat.

    VITAMIN B1- Thiamine penting untuk mengelak rasa lesu dan letih.

    VITAMIN B2- Riboflavin (Vitamin B2), amat penting dalam pertumbuhan dan pembesaran badan dan membolehkan sel-sel badan mengunakan oksigen.

    VITAMIN B3- Niacin membantu melancarkan pengedaran darah dengan mampu mengurangkan kolestrol dan menyihatkan jantung.

    VITAMIN B5- Pantothenic Acid ( Vit B5) penting untuk menghasilkan CoA yang penting untuk sintesis sel-sel badan. Vitamin B5 amat penting untuk pertumbuhan badan, pembiakan dan proses penyembuhan badan dari luka dan diperlukan dalam menukar lemak kepada tenaga dan otot-otot.

    VITAMIN B6 Pyridoxin (Vitamin B6) penting dalam pertumbuhan otot, saraf dan memastikan otot-otot sihat dan segar.

    FOLIC ACID- Penting untuk pembentukan sel-sel darah

    VITAMIN D- Penting untuk pembentukan tulang dan otot-otot yang sihat.

    BIOTIN Vitamin H penting dalam metabolisma badan, sejenis ko-enzim yang penting sintesis lemak, glukoneogenesis, leucine sistesis. Kekurangan biotin menyebabkan rambut gugur, dan kelemahan system immune., pertumbuhan tulang terhenti.

    KALSIUM- Menghalang osteoporosis

    IODINE- Meningkatkan pertumbuhan otak dan menghalang terbantut pembesaran sel-sel badan.

    MAGNESIUM` Menghalang otot-otot dari keletihan

    ZINC- Penting untuk kehidupan semua sel-sel badan dan ko-faktor untuk 100 enzim. Ia membantu pembesar sel-sel otot.

    (semua ini terdapat dalam formulasi gain 5, atau boleh dia ambil secara berasingan dgn membeli vitamin yg berasingan)

  • WHEY PROTEIN – Meningkatkan pembesaran dan jumlah otot-otot .
    Mengandungi amino asid yang amat tinggi kualiti untuk membentuk otot-otot badan dan pembesaran dengan cepat. Bertindak sebagai anti- oxida, anti hipertensi, anti-kanser.

    VITAMIN A- Melindungi badan dari risiko jangkitan dan hasilkan kulit yang sihat.

    VITAMIN B1- Thiamine penting untuk mengelak rasa lesu dan letih.

    VITAMIN B2- Riboflavin (Vitamin B2), amat penting dalam pertumbuhan dan pembesaran badan dan membolehkan sel-sel badan mengunakan oksigen.

    VITAMIN B3- Niacin membantu melancarkan pengedaran darah dengan mampu mengurangkan kolestrol dan menyihatkan jantung.

    VITAMIN B5- Pantothenic Acid ( Vit B5) penting untuk menghasilkan CoA yang penting untuk sintesis sel-sel badan. Vitamin B5 amat penting untuk pertumbuhan badan, pembiakan dan proses penyembuhan badan dari luka dan diperlukan dalam menukar lemak kepada tenaga dan otot-otot.

    VITAMIN B6 Pyridoxin (Vitamin B6) penting dalam pertumbuhan otot, saraf dan memastikan otot-otot sihat dan segar.

    FOLIC ACID- Penting untuk pembentukan sel-sel darah

    VITAMIN D- Penting untuk pembentukan tulang dan otot-otot yang sihat.

    BIOTIN Vitamin H penting dalam metabolisma badan, sejenis ko-enzim yang penting sintesis lemak, glukoneogenesis, leucine sistesis. Kekurangan biotin menyebabkan rambut gugur, dan kelemahan system immune., pertumbuhan tulang terhenti.

    KALSIUM- Menghalang osteoporosis

    IODINE- Meningkatkan pertumbuhan otak dan menghalang terbantut pembesaran sel-sel badan.

    MAGNESIUM` Menghalang otot-otot dari keletihan

    ZINC- Penting untuk kehidupan semua sel-sel badan dan ko-faktor untuk 100 enzim. Ia membantu pembesar sel-sel otot.

    (semua ini terdapat dalam formulasi gain 5, atau boleh dia ambil secara berasingan dgn membeli vitamin yg berasingan)

  • thanks wan izyan. kini aku kena rejim ngan my partner to build my weight.hope kalini aku tak tension lagi.apa pendapat you all pasal pil ginseng untuk tambah selera makan . okke

  • thanks wan izyan. kini aku kena rejim ngan my partner to build my weight.hope kalini aku tak tension lagi.apa pendapat you all pasal pil ginseng untuk tambah selera makan . okke

  • Hi Saudara Kevin terima kasih dengan tips yg saudara bagi (ebook) untuk gain weight.Sekarang setelah 6 bulan workout traning kat gym 3 kali seminggu dan makan 5-6 kali sehari disamping semangat untuk gain weight. alhamdullilah berat saya telah bertambah disamaping mempunyai bentuk badan yang menarik. Saya sentiasa menunggu buku2 keluaran saudara.Buat blogger yang nak gain weight jangan berputus asa disamping work hard untuk mencapai berat badan yang ideal good luck:)

  • Hi Saudara Kevin terima kasih dengan tips yg saudara bagi (ebook) untuk gain weight.Sekarang setelah 6 bulan workout traning kat gym 3 kali seminggu dan makan 5-6 kali sehari disamping semangat untuk gain weight. alhamdullilah berat saya telah bertambah disamaping mempunyai bentuk badan yang menarik. Saya sentiasa menunggu buku2 keluaran saudara.Buat blogger yang nak gain weight jangan berputus asa disamping work hard untuk mencapai berat badan yang ideal good luck:)

  • i ada mslh berat badan..da try cuba utk makan byk..tp i x byk masa..tingi i 157, berat bdn 34..da mcm bib popai da..huhuhu..bley bg tips sket???

  • i ada mslh berat badan..da try cuba utk makan byk..tp i x byk masa..tingi i 157, berat bdn 34..da mcm bib popai da..huhuhu..bley bg tips sket???

  • before this ufo pernah naik berat dari 55kg ke 65kg ufo juz amalkan minum weight gainer dr GNc n ..tp lepas demam seminggu berat ufo turun ke 60kg sedih tol nak naik kan balik,,,huh

      • owh mcm 2 ya,,,sebab before this ufo juz do et home training tengok dr internet n ufo buat sendiri kat umah memang ada kesan selepas 3 month amalkan training 2…senaman weight training is it mcm buat "bridge abs routine", dumbbell triseps curl' mcm mn plak berenang becoz ufo rajin berenang?? tht why my body bidang bahagian dada n kira slim la bahagian pinggang huh 'V" shape,,,

  • before this ufo pernah naik berat dari 55kg ke 65kg ufo juz amalkan minum weight gainer dr GNc n ..tp lepas demam seminggu berat ufo turun ke 60kg sedih tol nak naik kan balik,,,huh

      • owh mcm 2 ya,,,sebab before this ufo juz do et home training tengok dr internet n ufo buat sendiri kat umah memang ada kesan selepas 3 month amalkan training 2…senaman weight training is it mcm buat "bridge abs routine", dumbbell triseps curl' mcm mn plak berenang becoz ufo rajin berenang?? tht why my body bidang bahagian dada n kira slim la bahagian pinggang huh 'V" shape,,,

  • hai..

    Berat saya 48kg dan tinggi saya 160cm…. saya dah cuba macam2 cara untuk tambahkan berat badan tapi tetap sama jer… saya rasa yang saya dh makan terlalu banyak sangat but sama juga…

    kenapa saya nie cepat hilang selera makan.??? kalau sebelah malam adakalanya sampai xmakan lansung, nak tengok makanan pom malas.. tolonglah bagi pendapat kat saya bagaimana nak tambahkan berat badan….sebab sy nie terlalu kurus yang xsesuai dengan umur 20tahun 1990.

    • mungkin sbb mak kau masak tak sedap, tu yg takde nafsu nak makan. mak aku pun masak tak sedap.. tu yg takde nafsu nak makan

  • hai..

    Berat saya 48kg dan tinggi saya 160cm…. saya dah cuba macam2 cara untuk tambahkan berat badan tapi tetap sama jer… saya rasa yang saya dh makan terlalu banyak sangat but sama juga…

    kenapa saya nie cepat hilang selera makan.??? kalau sebelah malam adakalanya sampai xmakan lansung, nak tengok makanan pom malas.. tolonglah bagi pendapat kat saya bagaimana nak tambahkan berat badan….sebab sy nie terlalu kurus yang xsesuai dengan umur 20tahun 1990.

    • mungkin sbb mak kau masak tak sedap, tu yg takde nafsu nak makan. mak aku pun masak tak sedap.. tu yg takde nafsu nak makan

  • berat badan ku yg paling ringan adalh 35Kg, and paling barat 40Kg…aku try dh jmpa doktor,doktor suruh bnykkn minum su2 p still jua constant,no change and aku try lg mkn appeton utk mnambah selera makan p still jua constant…aku mkn every 2 hours p still jua constant…any idea how to gain my weight?

  • berat badan ku yg paling ringan adalh 35Kg, and paling barat 40Kg…aku try dh jmpa doktor,doktor suruh bnykkn minum su2 p still jua constant,no change and aku try lg mkn appeton utk mnambah selera makan p still jua constant…aku mkn every 2 hours p still jua constant…any idea how to gain my weight?

  • sy ad mslh ni…berat 65kg n tggi 174cm..rsenye bmi pun dh nrmal but…perut sy sdkit buncit dn bahu mcm prempuan…mkn tu mmg byk tp still x naek2 gak..naek kt perut ad la..so ad x spe2 tahu camner nk atasi mslh ni…ooh ye..sy skang ni sdang mngambil Bio-protein…x thu lah brkesan ke x…ad x tip2 laen..plezzzz

  • sy ad mslh ni…berat 65kg n tggi 174cm..rsenye bmi pun dh nrmal but…perut sy sdkit buncit dn bahu mcm prempuan…mkn tu mmg byk tp still x naek2 gak..naek kt perut ad la..so ad x spe2 tahu camner nk atasi mslh ni…ooh ye..sy skang ni sdang mngambil Bio-protein…x thu lah brkesan ke x…ad x tip2 laen..plezzzz

  • hello..
    sy pun ada mslh sma ngn dorg diats tu..
    langsung xnaik naik jg berat badan..
    jmpa doktor pun sma jg..
    mkn 9 kali 1hr pun xjga naik..
    tgi 168 brat br je 45kg..umur 22..
    ala korg bleh tau da cmna King nye saiz aq ni..
    baju pon saiz S..so sape bleh bg tips yg btul2 magic..??-SkeletonKing-

  • hello..
    sy pun ada mslh sma ngn dorg diats tu..
    langsung xnaik naik jg berat badan..
    jmpa doktor pun sma jg..
    mkn 9 kali 1hr pun xjga naik..
    tgi 168 brat br je 45kg..umur 22..
    ala korg bleh tau da cmna King nye saiz aq ni..
    baju pon saiz S..so sape bleh bg tips yg btul2 magic..??-SkeletonKing-

  • hi kevin….
    ada tak cara bagaimana nk menambah kn ketinggian?
    ataupn tips pemakanan yg dpt membantu tmbah ketinggian?

  • salam kevinzahri..i'm 17yrs old ,height 179cm and weight 64kg but saya masih x puas hati dngn berat bdn saya..saya ingin naikkan lg berat bdn saya utk menjadi lebih ideal..i heard that you say "weight training"…can you show me how to work it out!!

  • salam kevinzahri..i'm 17yrs old ,height 179cm and weight 64kg but saya masih x puas hati dngn berat bdn saya..saya ingin naikkan lg berat bdn saya utk menjadi lebih ideal..i heard that you say "weight training"…can you show me how to work it out!!

  • salam kevinzahri..i'm 17yrs old ,height 179cm and weight 64kg but saya masih x puas hati dngn berat bdn saya..saya ingin naikkan lg berat bdn saya utk menjadi lebih ideal..i heard that you say "weight training"…can you show me how to work it out!!

  • salam kevinzahri..i'm 17yrs old ,height 179cm and weight 64kg but saya masih x puas hati dngn berat bdn saya..saya ingin naikkan lg berat bdn saya utk menjadi lebih ideal..i heard that you say "weight training"…can you show me how to work it out!!

  • saya nk tnya cmne nk tmbah berat yg ideal…
    tinggi saya 156cm,berat saya plak 38kg..ringan sgt
    saya sangat resah….
    plzz bantu sya mengatasi mslh nie!!!!

  • saya nk tnya cmne nk tmbah berat yg ideal…
    tinggi saya 156cm,berat saya plak 38kg..ringan sgt
    saya sangat resah….
    plzz bantu sya mengatasi mslh nie!!!!

  • sy penah hantar komen sebelum ini. Mmg betul ckp kevin tu. 3 perkara yg penting. Skrg berat sy 72kg drpd 52kg tp ambil masa 1thn 4 bln untuk jd mcm tu

  • sy penah hantar komen sebelum ini. Mmg betul ckp kevin tu. 3 perkara yg penting. Skrg berat sy 72kg drpd 52kg tp ambil masa 1thn 4 bln untuk jd mcm tu

  • saya mempunyai berat badan tidak melebihi 46kg semenjak zaman sekolah sampai sekarang dah ank 3.mkn krng slera.kdg-kdg rasa rendah diri setiap kali berdepan anak buah.dah mcm mayat hidup!tlg la bagi tau vitamin/supplement apa utk membulatkan wajah yg cengkung ni.
    reply damai_ikram2010@yahoo.com.my

  • bbro kevin tlg sye…brat sye 49 kg hingga 50kg ja,cm ner nk wt lg nie,mbe ckp mke hensem tp bdan krus kring!! nyampah tol la..kwn2 tlg sye…pleazz,sye mmg x penah brsenam n x penah mkn weight gain 2 sume,cume mkn byk2 je, tolonggg laaa okk

  • bbro kevin tlg sye…brat sye 49 kg hingga 50kg ja,cm ner nk wt lg nie,mbe ckp mke hensem tp bdan krus kring!! nyampah tol la..kwn2 tlg sye…pleazz,sye mmg x penah brsenam n x penah mkn weight gain 2 sume,cume mkn byk2 je, tolonggg laaa okk

  • hye…………sye ni kurus sangat….sampai kawan cakap saya kekurangan zat maknan..sedangkan saya boleh dikatakan ‘kuat makan’…tpi apabila saya teacher di sekolah..teacher mengatakan badan saya ni mempunyai metabolism yang tinggi…saya cuma mahu bertanya..adkah joging boleh buat badan saya lbih ideal…? n saya nak tanya adakah makn maknan yang berlemak sebelum tido boleh menambahkan berat badan………atau ada cara pemakanan yang lain…

  • hye…………sye ni kurus sangat….sampai kawan cakap saya kekurangan zat maknan..sedangkan saya boleh dikatakan ‘kuat makan’…tpi apabila saya teacher di sekolah..teacher mengatakan badan saya ni mempunyai metabolism yang tinggi…saya cuma mahu bertanya..adkah joging boleh buat badan saya lbih ideal…? n saya nak tanya adakah makn maknan yang berlemak sebelum tido boleh menambahkan berat badan………atau ada cara pemakanan yang lain…

  • salam..sy fikir sy je ade mslh camnie..tp bile bc kat website ni rupenya ramai yg seangkatan dgn sy..
    my weight around 34kg..height 152cm..hopefully sy cpt mmbsr..

  • salam..sy fikir sy je ade mslh camnie..tp bile bc kat website ni rupenya ramai yg seangkatan dgn sy..
    my weight around 34kg..height 152cm..hopefully sy cpt mmbsr..

  • saya ingin tanya macam mana cara ingin menambahkan berat badan sedangkan diri saya tidak mampu minum susu yang mempunyai protein sampingan

  • saya ingin tanya macam mana cara ingin menambahkan berat badan sedangkan diri saya tidak mampu minum susu yang mempunyai protein sampingan

  • kevin, mcm mane nk wat senaman weight training tu?
    tinggi saye 158 and berat only 38kg. sangat2 kurus rite. saye da cube minum appeton tetapi tidak berkesan, mungkin kerana saye tidak bersenam, dan hanya menghabiskan masa di dpn pc tanpa melakukan xtvt yg menggunakn tenaga. adakah saye perlu mengubah gaya hidup saye? senaman ape yg sesuai utk saye kavin. help me :(

  • kevin, mcm mane nk wat senaman weight training tu?
    tinggi saye 158 and berat only 38kg. sangat2 kurus rite. saye da cube minum appeton tetapi tidak berkesan, mungkin kerana saye tidak bersenam, dan hanya menghabiskan masa di dpn pc tanpa melakukan xtvt yg menggunakn tenaga. adakah saye perlu mengubah gaya hidup saye? senaman ape yg sesuai utk saye kavin. help me :(

  • rajin2 exs @ sport ape2lah…lepas exs , minum air manis@bergula dan makan…lagi makan lebih banyak diwaktu malam terutama pengambilan daging…k

  • hai..kevin…sy ada mslh utk naikkan berat bdn…sy slalu mkn byk tiap2 mlm..ambk vitamin utk menaikkan slera mkn..tp berat bdn x naik2 gak..skrg sy kurus sgt..berat bdn 2run 5kg..apa yg harus sy wt utk menaikkan blk berat bdn nie..sy btl2 buntu..help me!!!!!!

  • cmna cara kita nk lakukan weight training 2…berat i 35kg tnggi 152…sy pn mgalami mslh sama ngn atie..rasa malu yg menebal sgt cz terlalu kurus…kalo i minum susu weight gain 2 agk2 blh ke menaikkan berat bdn i nie..

  • Hi kevin,

    saya ada sesuatu nak tanya..
    macam mana dengan mass? (mega mass 4000, muscle juice, serious mass)
    tak sesuai ke utk org nk besarkan badan?

  • same la kiter..berat skang 38..tp tinggi 159 la….mmm…klu pasal weight training 2 mcmne erk…aku x pena pegi gym pn..kuikui

  • kevin: bagaimana nak naikkan berat badan dgn cepat…tinggi saye 183cm dan berat 63kg je…gi gym slalu naik otot2 pon banyak naik pada lengan dan badan tapi pembesaran susah nak naik…how to increase my weight ye?

  • hai kevin..saya berat 45kg tgg dlm 175cm gitu..saya amalkan makan telur ayam kampung..xla tiap2 ari tp 2 ari skali dlm 3 biji skaligus (malam).tp xnaik jgk..org ckp mkn telur naik berat badan..nak try +berat tp guna kos yg rendah..ingat nak minum susu bese2 jer dulu..masalah nyer berat saya ni dr kecik x naik2..bengang pon ade..kurus jer..bleh tolong x suggest ubat or susu yg berkesan utk saya..ape2 jer la..tp jgn la mahal sgt..takot xmampu plak..hihi..tQ

    • hi syukri..dlu pun sye buat bende yg same…mkn telur mentah setiap pagi tp seperti Kevin bagitau dlm ebook beliau, makan sahaje xcukup…we have to put some effort to workout…ala, basic2 kat rmh pun bleh like push up, sit up, etc…

      btw, pe yg saye bace la, kite xdigalakkan makan telur mentah setiap hari kerana tahap kolestrol yg sgt tggi pde kuning telur..just nak share pe yg sye tahu la

  • hyep..sya pn da mslah kurus tggi 158 berat cuma 43 je xseimbg la..anyone can help me to solve my problm …semua suh mkn byk la minum susu la tp xberkesan langsung…toi ke kena bancuh susu ngn air sejuk????

    • makanan semata2 memang tidak akan berkesan …. you perlukan makanan + senaman weight training. BUT the weight training must be berkualiti. You can refer kepada my ebook for panduan yang detailed.there is no shortcut for weight loss.

  • hai…
    boleh tak sape2 yang boleh tolong saya..saya ni underweight..berat hanya 40 tinggi 152…saya tensen sgt2…sume org ckp saya ni mcm kena penyakit…muka cengkung…saya dah mkn mcm2 untuk nmpk berisi sikit…kadang2 saya tak nak jumpe org yg suka mengata kat saya…tolongla saya….

  • some one help me please,.. sye nie trlalu kurus.. nmpk tulang je. kwn2 ad la tegor jugak. malu pon ad . klu nk ckp x mkn , mkn .. sye nie jnis yg kuat mkn but i'm still lke this.. canerw ea?

  • wua wua xsngke rame gak org cm ak ney….brt 40 jerk……..org len takot gemok, ak plak cbuk nk gemok…cm ne ek nk wat..dlu 6 bulan menganggur dok umah igt ley gemok, tp xjd gak..mber sume ckp aku kecik n pkwe pn da bising..tooooooooolong laaa aku….

  • hai kevin..im sham from shah alam, tinggi dan berat saya 170cm dan 70 kg. saya baru 1 minggu melibatkan diri dengan senaman di gym, saya nak tahu, perbezaan antara badan sasa dan badan fit, contoh macam the rock dengan hero ongbak..bentuk badan mana yg lebih elok untuk jangka masa yang panjang.

  • hey pak cik kevin..
    I`m a girl…13 this yr.. my weight is about 59 kg n my height is only 162 centimetres. I hope pak cik kevin boleh bantu syew… cara menguruskan badan yg sesuai for teenager like me n cara menambah ketinggian… thanks.

  • berat aku 39/40kg ,tinggi 152,aku ada masalah pemakanan sejak ada depression putus cinta dulu,hal dah 5 tahun lepas,melarat2 sampai sekarang.sebenarnya aku tak perasan aku kurus,ini kerana muka aku ni tembam sikit ala2 siti nurhaliza,tapi tangan aku kecik sgt,my wrist diameter tak sampai 5 cm.kadang2 orang tgk aku bising2 ckp aku tak cukup makan la,aku sakit la

    masalahnya bila aku makan banyak pun,naik sekilo dua je,tu pun tang pinggang kebawah je gemuk,ngan muka aku akan tembam sikit.tapi badan aku,tangan aku,semua kecik je

    dahla aku ni bab makan kurang.aku makan sikit sebab tank kecik kan,makan sikit da kenyang,nak main sumbat je takleh,lagipun nanti aku muntah.pastu aku x suka makan ayam,aku lebih kepada seafood,jajan/sneck pun aku memang jarang makan sebab aku tak suka makan2 sampai kembung perut

    sempena tahun baru ni rasa nak lebih sihat,maklumla tangan aku yang kecik ni buat aku rasa tak bermaya,kalau tido tertindih pun kebas.buat masa ni kenala rajin google cari rahsia untuk tambah gemok.thanks semua yang sudi kongsi2 info kat sini

    • ak rase situasi kite same…nak makan banyk2 xlarat..makan cikit dh kenyng.pas2 cepat je nak buang balik..bile makan lebih siap boleh kena cirit birit lg…macam mane tu

  • smua cam tanya soklan sama kan??huhuhu..kesian kat kevin…
    erm,,,kevin,…nak tny…
    kalo ikut smua diet plan yg u bagi 2 tapi i x pegi gym..
    just workout kat umah jer..
    wat workout biase2 je such as push up,sit up..
    ok ke??

    • tak semestinya ke gym ….. kat rumah pun boleh …. angkat kayu balak pun bole …. yang penting you guna beban yang sesuai. Camane nak tahu sesuai tak sesuai tu cerita panjang …. thats why ada eBook panduan tambah berat badan

  • Dah beli buku e-book tu. memang banyak fakta menarik tentang pemakanan. Dulu memamg rasa kurus sangat walaupun makan banyak tapi tak naik2 gak. Then bila baca buku ni, baru tau pasal calories input and output. Memang kalau orang kurus ni kena tengok calories. baru beli buku ni dalam 2 weeks ago. Not sure before 2 weeks back berat berapa but last two days timbang berat 46.8kg. Last year on December 42kg. But kalau nak tau, bila saya monitor my calories intake, memang ada rasa perubahan. Macam berat badan naik. Supplement tu kalau ada duit bole la beli but now, I try the normal food. Ok, here’s my regular diet. Just want to share the tips after check it at cekodok.com:-

    Morning: 2 boil potatoes+2/3 white eggs+2 bananas+milk. Blend it together
    Snack : currypuff or hot milo
    Afternoon : Rice+vegetables+fish (if don’t have fish, then take mutton,chicken or beef)
    Snack: traditional kuih + hot milo
    Evening: Rice+vegetables+chicken/beef/fish/mutton
    Night: Milo or chocolate

    Milo have a high calories. Take it more often if you think that your calories for that day is not enough. Hope it help

  • waaaaaaaa…stress gle kalo sebut pasal nih…sb x gemuk2 gak… mcmne nk gemuk ek…kadang malu jek nk berhadapan dgn org…tmbh2 ak nih pmpuan…badan kurus kering…huhuhuhu..tlg2…

  • tlg2… xtau dah mcmne nk gemuk…hhuhuhu..tgi dlm 16 lebih tp berat x smpai 40… stress2 kalo duk pk hal nih… huhuhu :( tol2 stress kalo org ty ko x mkn ke… n melidi jek… kerempeng n mcm papan… waaaaaaaaaaaaa… nk gemuk…. :(

  • saye nie remaja b'usie 17 than,saye mempunyai masalah kekurangan berat badan….skarng berat saye dlam lnkungan 50kg dan tngi saye plak 170….mcam2 sye dah cuba,ambil ubat untk mnambah berat tapi x barhasil……ramai jugak yg cakap sye terlalu kurus termasuk keluarga saye dan jugak kengkawan….naik malu jugak sye dibuatnye….sye harap en. Kavin dpat selesaikan masalah sye nie……….

  • saya linah..sy mempunyai berrat badan yang tak normal bg wanita yang berumur 21 tahun. saya ingin mengetahui carauntuk menaikkan berat badan saya .saya mempunyai berat badan 37kg dan tinggi saya 151…

  • sy lin saya mengalami berat badan yang tak normal..berat 37kg n tinggi 151…sy berumur 21 tahun..ada tak cara yng mudah dan berkesan tuk naikkan berat badan yg ideal.

  • hai…sy pun underweigt gak..umur 31, berat 36,tinggi 150cm..sampai skrg tak kawin lg…lelaki yg kenal sy sume kata sy kurus kering bukan taste diorang..sedih kan..skrg sy amik syncroenergy dari sendayu tinggi..tp produk ni utk perempuan je..lelaki diharamkan..haha…dah 2 botol mkn baru naik 1kg..so skrg 37kg..oke la..sbb sy mmg susah gile nak naik berat tp nak turun senang sgt…sy nak ikut nasihat kevin…buat weight training kat rumah..baru beli dumbbell…nak buat 3kali seminggu…ada panduan dlm majalah rapi n cleo..dan nak makan makanan yg sihat2 je…fast food tanak…sbb nak tambah berat secara sihat tanak dpt penyakit lak..hope berjaya :)

  • kadang-kadang saya malu bile kawan2 cakap saya kurus,,,tolong saya selesaikan masalah ini,,,bagaimanakah cara utk meninggkatkan berat badan saya

    • Hello jayThanks for your email. To help you gain weight,you need enough calories, weight training and maybe supplements to help you gain weight/muscle mass.To help individuals like yourself, I have written a detailed step by step eBook called “How to gain 5kg in 10 weeks” or the malay version “Panduan Menambah 5kg Dalam 10 Minggu”. I would encourage you to check it out here – <a href="http://kevinzahri.com/ebooks/http://kevinzahri.com/ebooks/<br />Let me know if you hv any questions.

  • berat aku 61kg n tinngi aq 168cm,,, mcamna aq nk naik kn bdan 65kg cz aq kurus,, memang org cakap aq dah ok,, tp bg aq x lg cz aq nk shape yg baik punya,,, nk tanya susu yg protein 2 mna yg elok.. cz nk beli tp xtw yg mna??

  • mcm mana plak dgn org yg bertulang kecil?.brt bdn memg blh naik tp dr segi fizikl x ada perubhn lgsg.kalo nmpk perubhn cuma di pipi je nmpk berisi.kalo berjln di kwsn berangin confirm ada org ketawakn..kdg2 fade up tp terima seadanya sbb ni semua anugerah dari-Nya

  • I’ve gained 10-11 kgs in only 1 semester of my study
    (4-5 months). Cant believe I could gain this much though. Im (male) 22, my height is 170cm and my current weight is 61kg.

    And yes, like Kevin and some other guys said, there are no easy way to gain weight especially for hardgainer like me and you. Do weight training (e.g biceps/triceps curl using dumbells, squats, etc.) and eat 5-6 times a day of balanced meal of course. Well, u gotta force yourself to eat (its worked for me!).

    Cant say much about supplements like whey,creatine etc. cuz I didnt use any of them. Though I would like to buy ON Serious Mass (mass gainer) soon to gain some more kilos to achieve my ideal weight.

    Goodluck ! :)

  • KAZEN SAYA DULU KURUS SANGAT..DIA MAKAN PIL GINSENG LEBIH DARI3 BULAN BDAN DIA SKANG DA BERISI..ADA POTONGAN GTUU…NI CIER MMG BETUL…DARI PENGETAHUAN SAYA LA…KLW TAK CAYA TEPULANG…

  • assalamualaikum..abg kevin, saya ada masalah tentang berat badan saya..saya ni kurus, dulu saya ni memang kuat makan, sekarang mungkin selera saya dah kurang..umur saya baru 21, berat saya sekarang dalam 56kg..saya makan banyak skali pun tapi berat tak naik2 jugak..abg kevin boleh bagi tips tak? about the the book yang “How to gain 5kg in 10 weeks” tu, ade jual dekat bookstore tak or mana2 kedai buku? kalau ada saya nak beli, nanti abg kevin emailkan saya tips tu skali boleh? ni email saya, pocoyo26600@yahoo.com..thank you :)

  • salam.berat saya 38kg dan tinggi saya 150cm..ramai orang komen pasalberat saya..memang betul,saya selalu rasa rendah diri bila berhadapan dengan kawan2 dan saudara2..

    • samela ngan sy..berat 38kg n tggi 152cm..sy dah kawen n ade sorg ank umur 8 bln n die mnyusu bdn..sejak baby menyusu,berat sy makin menurun every month..btol2 risau bile tgk bdn sendiri dah kurus giler..plzz help….=)

  • baru 17thn… berat dulu 40kg… sekarang 36kg… huhuhu.. tinggi 156cm… sangat kurus… sampaikan saya tak yakin nak bertanding, buat persembahan, atau berdepan dengan orang ramai… aku makan banyak, ikut step2 yang tlh dnyatakan… tapi tetap maintain je berat… turun cepat, naik payah… aku beli produk itu ini, hasil tetap sama… semakin hari, rutin ku semakin sibuk… sampai masa makan pun terabai… tapi hujung minggu ku makan banyak… sebab takde latihan.. tolonglah aku… selain dari makan banyak.. aku perlukan cara lain tuk nampak berisi… aku malu tonton video aku bila berada di atas pentas.. aku macam tiang begerak… aku sangat2 perlukan cara lain selain dari makan banyak…

    • First, ko kena pergi gym. kalau x exercise memang x naik badan ko. jangan lari/cycling. Just buat weight training. Angkat dumbell tu sikit. Pas tu, makan ko kena teratur. 6 kali sehari is a must. 3 heavy meal: breakfast, lunch and dinner. 3 snacks in between heavy meals. Kalau beli product weight gain tapi x exercise memang x berguna beb

    • same la cam sye..cme skang nie da nmpak la saiz berat badan da nmpak la…just mkan daging,telor nan ayam stiap hari…..alhamdulillah..skang nmpak hasil

  • aku mnum BSN true mass gak dlu, time baru nk start main gym…berat naik dari 57kg – 65kg (2 bulan). tggi aku 174cm. aku mnum lpas workout je, yg penting makan byk2 n tido awal n cukup.
    skrg aku x amek dh true mass sbb aku sedar yg true mass ni byk gain lemak je, tu la berat cepat naik. skrg aku minum ON 100% whey gold standard. xnak buat lemak dh, nak buat muscle…ehehe biar lambat janji sihat.

  • hello kevin,
    saya ada masalah lah nak gemukkan tubuh..
    berat naik tapi badan still nmpak kurus,
    sampai orang lecture cakap kalau nk dapat keje kene tmbhkan berat badan
    tp dah berat cuma tubuh je still kurus..
    help me kevin how i want look muscular stature???
    help me kevin….

  • Berat saya 55kg tp tinggi 183cm.. Huhu.. Sy jenis yg xkuat makan, weight gainer macam2 dah cuba still same je.. Tp kali ni sy nekad nak pg gym n bina muscle.. :)

  • saya da ada 2org anak,umur 29,tggi 152..berat saya 42kg…saya mkn byk tp bdn still kurus.xnaik2 jgk…apa makanan tambahan yg paling baik…blh cadangkan…

  • hi..kevin..
    sy nk tny la mcm ner nk buang lemak2 yang ader di badan terutama di perut dan bonjolon2..tinggi sy 158 m dan berat 49 kg..kira dah idea la kan tp ader mslh lemak la..sy g gym gak..tp xtau equiment yg sesuai utk membuang lemak di badan..

  • aku makan dua bulan ikut waktu,8 kali sehari makan ikut diet seimbang.tapiiiii
    tak naik2 jugak berat..tu pun pakse makan jugak ..

    last2 aku gi gym baru naik

  • Salam..saya mly male umur 29 172cm n 63kg..Klau ikut BMI tu mmg cukup mkn jelah.. Masalah sy susah sangat nak naikkan berat bdn n rangka badan dan tulang yg kecik… kalu naik pun dlm 1-2 kg..pastu kembali ke 62-63 kg.. selera saya mkn kuat tp still x naik gak.. mgkin makanan kurang nutrien n kurang berkhasiat…so apa jenis n menu makanan yg sesuai utk saya n bagaimana cara utk naik kan rangka badan n tulang.. adakah cukup ngan mengambil weight gainer? saya juga melakukakan senaman mudah menggunakan dumbell dirumah..

  • minum susu nek brat bdn ke brow?
    ptg2 ak jog 2km, sit up, pumping
    pagi2 ak mkn quaker oat, tgh ari mkn nsik 1snduk stengah ja ngn tlur rbus.. mlm juz mnum susu n bskut low fat 5 kping.. brat skrg 70kg.. tggi 170cm
    agk2 brat ak akn nek ke trun klu ak dok mnum susu?
    klu brat nek ak xmo mnum susu da… pliss giv me answer :)

    • 1 more thing i take polythermax hardcore as my supplement … agk2 mnum susu leyh bg efek sgt ke kt brat bdn ak? ak xmo brat ak exceed 70kg huhu

  • saya ade masalh dengan berat badan saya… berat badan terlalu kurus.. hanya 42 kg.. bagaimana cara yang terbaik untuk saya menambah berat saya… i already try supplement n weigh gainers before… namun tetap tiada perubahan…

  • hai kevin…
    Berat saya sekarang 45kg, tinggi 168cm…
    Memang sangat kurus dan saya perlukan cara yang cepat untuk naikkan berat badan saya b4 my wedding nanti lagi 5 bulan…
    so i need fast way 2 gain my weight…please help me!!

  • berat saya 41kg dengan ketinggian 158cm. ada yang cakap saya perlu minum susu untuk tambah kalsium so lagi cepat naik berat badan. dan dia cakap sesiapa yang berdarah O di galakkan mengambil kalsium seperti susu and karbohidrat untuk tambah berisi. betul ker? masalahnya saya memang tak suka minum susu. harap dapat membantu menaikkan berat badan saya tanpa menggunakan injection dan benda-benda yang boleh memudaratkan kesihatan. thank you.

  • hi..berat sy 50kg, tinggi 168cm..huhu..nk naik berat badan susahnye…klau turun, mmg senang..tp pernah r dlu, selera mkn gle..xsampai sebulan,naik 5kg..wktu tu rase cantik ckt r..haha..tp skrg da turun lek,jd 50kg..ermm..nk tnye ckt..klau sy minum susu Ensure ok x?

  • minum je mass gainer 3 kali shari.pg,ptg lpas(workout) n mlm 30minit sblum tido..cmpur mass gainer ngn pisang,putih telur 5 biji nsoya.aku dah try 3 bulan berat aku naik 20kg..musle plak tu.kah3

  • hi everyone. i’m jasmine. 22years old. my height 180cm and my weight 57kg. i selalu kena kena bahan/ kutuk with my friend. i ambik supplement. try weight gain. jamu sebab nak berisi punya pasal. please somebody help me

  • cube bsn true mass. .sy dah naek dari 50 ke 80 gune pil ginseng. .skunk nak cube produk ne lg ap2 send email nan sy

  • my weight around 52kg..can u tell me, what kind of supplement WEIGHT GAIN can help me?? what brand & what lbs..such 5 lbs, 7 lbs, 10 lbs..what kind lbs is suitable for my weight? plss tell

  • saye rendah dalam 155cm je.. berat 35kg..playing futsal..mcm2 care dah try tapi tetap mcm ni..badan flat je..langsung xde shape…bf pon lari pergi dkat pmpn badan cantik…dapat naik sikit pon jadila =(

  • dah 3 tahun berat aku still 40, x penah lbih dr 40kg, klu turun mmg cepat je,umur nk masuk 23, aku dah try weight gain,mcm2 vitamnin sampai aku takut tgk ubat2 tu, x bkesan pun,duit aku pun da bnyk abis, tp buat masa ni aku terpaksa menyalahkan faktor keturunan.. mmg smua adik bradik lain pun badan x berat.. tolong la klu ada seseorg yg boleh mmbantu diri ini.. : (

  • aku dng ko same berat aku 50… keturunan aku pown kurus aku lagi la kjew kdai makan badan macm xmkn…. aku bwu nk cuba weight gain lau ko ckp xleh xyah la aku beli….  ada sapa2 yg boleh tolong tambahkn berat badan?

  • tye sikit…asal aku susah gile nak tambah berat badan ehhh?? makan toksah cakap lah…24/7 je makan..tapi xnaik2 gak…siap mmbe i opis tye aku ade ‘membela’ ke…makan byk tapi xnaik2….

    utk makluman..tnggi aku 158cm,berat just 40kg je…

    dulu xde la kurus cmni pun..sekarang ni je…any solution?? ples..plessss

  • hye..me Ayla from cheras..ayla da mkn byk,tpi tetap x naik..kdg2 sampai stress xnaik..nk tnye la kat kevin kalau kite kerap makan makanan yg  masin adakah akan membuatkan kite susah untuk menaikkan berat badan?..

    • sthu sy perpuan seng nk naek kn berat bdn,klu x naek jgk mgkij dri segi ktrunan kot…klu btol2 nk naek hentam je coklat bnyk2..

      • betul tu…apatah lagi perempuan ni lepas kahwin ada anak ..masa tu berat badan akan naik,,,,cuma hati hati kena jaga takut terlebih naik pula

  • Senang jer… Mmg praktikal. Sblm ni aku Mmg kurus sampaikan kak aku panggil aku, Mat papan. Tp aku x kisah tetapi secara kebetulan & tanpa aku sedari, badan aku naik mendadak waktu aku study. Makan seperti biasa, tetapi ditambahkan makan nasi lemak di tengah2 mlm & minum susu sebelum tidur. Itu jer cara yg aku tak sedari telah lakukan.

  • sy terlalu kurus .. boleh ke dgn main gym and ambik makanan tambahan 2 dpt tmbahkn berat bdan sy..? dgn badan yg terlalu kurus ni.. rasa malu plak nk main kat gym….

    • rasanya boleh..badan saya cuma 45kg ketinggian rendah je…but saya ada shape .bentuk badan..maksud saya otot la…dgn gym walau badan korang nampak kurus namun jika kurus flat nampak terlalu lah kurus..but jika kurus berotot…ia x nampak kurs tapi staff…pakai baju pun ada nampak bentuk chest,shoulder atau bahagian mana yg korang rajin buat la…masa ni aku xde la otot bahu tu..sikit je,,,just ada wing,chest,6pack dan otot tangan..saya rasa korang leh cuba…lagi pula..ia boleh mengguatkan daya kekuatan anda…bdan just 45kg boleh angkat satu tong gas yang berisi…dan 2 tong gas yang kosong…itu dah ok dari xdapat angkat langsung kan..(contoh je)

  • makanan sehat apa yg cpt bs menaikan berat badan…udh berbagai obat yg aq pakai,tp ttp aja g ngaruh. setelah obat habis,turun lag. please help me….

  • Hye, I am 21 n an underweight girl,I am really trying to gained weight but could use some help on the menu? :)
    hope it will help me on the weight gaining.

  • Hi kevin! I was 21 years old, I want to lose my weight. I also do exercises like lifting weights, but the mediocre. because I was not meant to be a bodybuilder, but to be able to withstand the stamina and can do whatever activity. but I really want my weight down to see healthy

  • senang je nk naik berat badan,dulu saya berat 45kg.tak naik bertahun2,masa tu makan,tapi tak betul cara kot.selalu skip waktu makan,jumlah pun sedikit,skg sarapan nasi lemak,roti ke,lunch nasi,ikan sayur,telur asin,ulam,wajib.jgn skip,dinner nasi gak.goreng,ayam ,ke mesti..he,he supper..pon kerap gak..paksa…4 bulan  berat saya  70 kg..he he.saernok orang panggil chubby.dulu kurus.nk keluar pon segan,beli baju serba tak kena.tapi tak boroi tau.tayar spare tak de..

  • Dilema…makan banyak sgt2..produk utk tambah berat bdn mcm2 dh try..cthnye susu weight gain, air lamuju (walau pahit ku telan jua)huhu…mcm2 lg lah..x naik2 jgk… berat 40 jew..tinggi 153 cm tu…kurussssssS !!! x suka…

  • produk utk tambah berat bdn mcm2 dh try..cthnye susu weight gain, air lamuju (walau pahit ku telan jua)huhu…mcm2 lg lah..x naik2 jgk… berat 45 jew..tinggi 157cm tu…kurussssssS !!! x suka…

  • sye seorang berumur 18tahun.brat cuma 45kg tinggi 178.terlalu kurus…paha sya terlalu kecil.susah nk cri sluar.mkn bnyk tk naik2 npe…..

    • kita sama…

      beli je weight gain + protien mass + gym pasti naik hehe..kena disiplin ..
      lau aku ada malas sikit..beli beli x habis lagi susu tu huhu coz malas lah nak buat ..balik kerja dah tgh malam terus mandi tidur..masalah seluar baju mmg ada,…mcm kena beli baju budak budak pula,,,hehe but..xpela … cuba amalkan telur mentah ok gak..jgn termuntah sudah

  • dh mcm produk sye dh cuba weight gain,gain eight tapi tk menjadi….sjak bangku sklah mmg terlalu kurus.mcm ne nk naik brat sbnyk 10kg dlm sbulan please…….

  • kene makan 6x sehari…8am, 10am,12pm,4pm,7pm,10pm…maintain 2-3 bln dan seterusnya, x perlu ambil banyak, tapi makan dengan kerap….jgn stress…

  • aku kurus keding drpd zaman sekolah,universiti sampai la kerja..tinggi aku 175cm dengan berat paling tinggi pernah dpt hanya 52kg, kurus mcm pelawak tulang.rutin diet aku masa tu brkfst, lunch pastu dinner,sama mcm org lain.family aku drpd ayah,mak dan adik beradik semua kurus,s genetik aku mmg kurus..sampai satu masa aku masuk gym(malu jugak sbb kering tapi buat selamba), mula workout main belasah je x tau teknik..dan lepas tu kenal brader2 gym,diaorg ajar aku cara nak naikkan berat dgn muscle sekali..caranya? aku makan semaksima mungkin setiap hari minima 5x makan nasi dgn lauk. sepinggan tu ambik 3 senduk nasi dgn ayam+ikan+sayur..setiap 3jam sekali aku makan, kenyang ke kembung ke tu semua belakang kira..then aku tambah dgn susu massgainer, aku minum sehari 3x..so rutin diet aku pagi massgainer pastu breakfast,pastu lunch,sejam lepas lunch aku minum massgainer lagi,pastu petang dlm kul 4 aku makan lagi, pastu kul 8mlm aku makan lagi, dlm kul 10 sebelum tido aku minum susu massgainer lagi..perut mmg buncit sikit tp tu takde hal..dlm masa sama aku main gym, wrkout utk sizing,main berat dan reps antara 10-12 reps, 3-5 set..seminggu aku workout 3-5 kali,sabtu ahad rest..dalam masa 3 bulan berat aku mencecah 85kg siap dgn otot timbul..chest,shoulder,biceps,triceps,back aku semua dah ada shape muahahaha..masa ni pakai baju nak fit je,body dah berketul la katakan..dan skrg aku tgh proses cutting lemak,nak dapatkan berat 75kg dengan fat percentage bawah 12%..nasihat aku pd korang yg hardgainer,jgn peduli apa je alasan,baik genetik ke,tak lalu makan ke,takde masa ke ape ke..buat je mcm aku buat dan aku berani jamin berat korang akan bertambah berkilo2..pd korang yg kurang selera makan jgn risau,masa kurus mmg perut kita kecik so makan sikit dah kenyang,caranya adalah makan sikit2 tapi kerap..antara lunch dan minum petang tu try makan roti,oats,pisang,apa je makanan yg boleh nanti perut korang akan besar sikit demi sikit..lagi bagus korang ambik vitamin b kompleks, ianya berfungsi utk naikkan selera makan..asyik2 lapar je nanti..so guys, selamat mencuba :)

    • First of all, aku nk wish congrat to bro coz berjaya dlm gain weight n build mass within 3 months. Tips bro memang make sense cuma depends on diri kita je sebenarnya sama ada nk atau x nak. Saya pun baru start serious dlm bidang ni if bro don’t mind boleh dok share meal plan bro naik DLM 50kg within 3 months.

    • bro, nk tnya kau ambik mass gainer 3 kali sehari breakfast lunch sebelum tidur.. sekali satu scoop ke atau 2 scoop mass gainer cukup untuk sehari?

  • salam….badan saya mmg sgt sukar untuk meningkatkan berat badan even saya
    mmg seorang yg kuat makan…boleh dikatakan berat saya dlm 10 tahun
    sebelum inip un masih lagi 50kg seingga sekarang….adakah weight gainer
    dpt membantu saya ?

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.