Bubble Tea: Tinggi Gula? Tinggi Calori? Hmmm

Kebelakangan ini ramai yang bertanya “boleh ke minum bubble tea?” dan banyak jugak posting social media tentang ketinggian kandungan gula, diabetes, kencing manis yang perhaps excessive utk salahkan 1x minuman semata2.

Dalam pemakanan seharian di Malaysia ada pelbagai makanan dan minuman yang tinggi gula, calorie, lemak dll. Minuman bubble tea sememangnya trend (probably for the next 1yr) tapi minum bubble tea semata-mata BUKAN lah penentu obesiti mahupun kencing manis (diabetes).

Obesiti dan kawalan berat badan ditentunya oleh pelbagai faktor: pemakanan secara menyeluruh, gaya hidup, senaman etc. Ia TIDAK terletak pada 1x minuman semata-mata.

Dieting is not black or white.

Dieting is black, white, kelabu dan penuh warna-warni. Ia bukan soal “boleh” atau “tak boleh”. Diet “black n white” ini sering menjadi tekanan dan salah faham majoriti yang ingin mulakan suatu program pemakanan sehingga ia menjadi selalu rigid dan beri tekanan tak tentu pasal.

Dieting adalah “suka hati kau” selagi anda mahir mengawal keseimbangan iktu pada keselesaan dan objektif masing-masing. Jadi 1-2 teh bubble teas seminggu bukan penentu apa2.

Jadi bab “bubble tea”, kalau tanya saya, i would not say “elakkan” kerana nak tak nak orang ramai akan minum jugak. But I would say “dont go crazy n make sure you balance it out dengan pemakanam dan gaya hidup seharian”.

Apakah pendapat anda?

View this post on Instagram

Kebelakangan ini ramai yang bertanya “boleh ke minum bubble tea?” dan banyak jugak posting social media tentang ketinggian kandungan gula, diabetes, kencing manis yang perhaps excessive utk salahkan 1x minuman semata2. . ? Dalam pemakanan seharian di Malaysia ada pelbagai makanan dan minuman yang tinggi gula, calorie, lemak dll. Minuman bubble tea sememangnya trend (probably for the next 1yr) tapi minum bubble tea semata-mata BUKAN lah penentu obesiti mahupun kencing manis (diabetes). . ? Obesiti dan kawalan berat badan ditentunya oleh pelbagai faktor: pemakanan secara menyeluruh, gaya hidup, senaman etc. Ia TIDAK terletak pada 1x minuman semata-mata. . ? Dieting is not black or white. Dieting is black, white, kelabu dan penuh warna-warni. Ia bukan soal “boleh” atau “tak boleh”. Diet “black n white” ini sering menjadi tekanan dan salah faham majoriti yang ingin mulakan suatu program pemakanan sehingga ia menjadi selalu rigid dan beri tekanan tak tentu pasal. . ? Dieting adalah “suka hati kau” selagi anda mahir mengawal keseimbangan iktu pada keselesaan dan objektif masing-masing. Jadi 1-2 teh bubble teas seminggu bukan penentu apa2. . ? Jadi bab “bubble tea”, kalau tanya saya, i would not say “elakkan” kerana nak tak nak orang ramai akan minum jugak. But I would say “dont go crazy n make sure you balance it out dengan pemakanam dan gaya hidup seharian”. ? Apakah pendapat anda? #bubbletea #jomkurus #jksekolah #bukansoalkurus #itsnotaboutkurus #jk1m #jk1m13 #weightloss #kevinzahri

A post shared by Kevin Zahri (@kevinzahri) on