Adakah Fat Burner Selamat Untuk Diguna?

Ingin memcuba pembakar lemak atau fat burner untuk kurangkan berat? Boleh ke? Ini antara soalan yang memang popular. Terutama bagi mereka yang ingin kuruskan berat badan dengan cepat. Untuk menjawap soalan ini, kita perlu menjawap beberapa soalan yang lain.

Ini antara soalan yang memang popular. Terutama bagi mereka yang ingin kuruskan berat badan dengan cepat. Untuk menjawap soalan ini, kita perlu menjawap beberapa soalan yang lain.

Apa tu fat burner?

Kebanyakkan pembakar lemak atau fat burner seperti Lipo6, Hydroxycut, API Polythermex, Jusmate 5 dan lain-lain adalah jenis thermogenik. Apa tu? Thermogenik adalah proses peningkatan metabolism badan. Di sini suplemen fat burner menggunakan kandungan seperti caffeine, guarana, MaHuang, Ginseng, tongkat ali, Chromium Picolinate, Kola dan lain-lain untuk mengingkatkan metabolism.

Pembakar lemak tu umpama minum kopi keras yang meningkatkan denyutan jantung tapi kandungan “kopi” dalam pembakar lemak jauh lebih tinggi.

Pembakar lemak bukanlah membakar lemak tapi mengingkatkan pembakaran kalori seharian anda (tingkatkan metabolism). Sebagai contoh theori:

  • Tanpa pembakar lemak: Penggunaan kalori badan anda 2,000kcal sehari.
  • Dengan pembakar lemak: Penggunaan kalori badan anda mungkin 2,100kcal sehari.
  • Teori: Jadi dengan defisit kalori yang lebih tinggi, maka (secara teori), anda boleh kurangkan berat badan dengan lebih cepat.

Sesuai tak untuk semua?

Macam minum kopi juga. Mengambil thermogenik fat burner tidak sesuai dan selesa digunakan untuk semua. Kalau anda tidak tahan minum kopi, maka kebarangkalian besar anda juga tidak selesa dengan kandungan seperti mahuang, guarana, caffeine dan lain-lain.

Apakah kesan sampingan pembakar lemak tu?

Kesan sampingan pembakar lemak sebenarnya adalah tanda bahawa pembakar lemak itu berkesan. Kenapa pulak? Sebab untuk membakar kalori berlebihan tu memanglah denyutan jantung itu akan naik. Dan peningkatan denyutan jantung itu memang disampingi dengan side effects seperti berikut:

  1. Resah
  2. Anxiety
  3. Nervousness
  4. Insomnia
  5. Cepat Marah
  6. Stress
  7. Tidak Tenang

Kalau anda tidak merasainya, maka kandungan fat burner itu tidak berkesan untuk anda. Dan kalau anda biasa minum kopi, mungkin kandungan fat burner tu pun tidak memberikan kesan yang ketara kepada anda.

Jadi bolehlah dikatakan bahawa anda inginkan side effect di atas kerana ia tanda metabolism badan anda berjaya ditingkatkan produk pembakar lemak itu …

[one_whole boxed=”true” animation=”Fade In” delay=”100″]Pengalaman saya sendiri? Saya pernah cuba satu produk pembakar lemak semasa di university. Walaupun saya minum 1-2 gelas kopi sehari, saya berasa kurang selesa dengan peningkatan metabolism produk berkenaan. Setelah 1-2 hari mengambilnya saya sentiasa berasa kurang tenang dan terus berhenti menggunakannya. [/one_whole]

Jadi selamat tak pembakar lemak tu?

Baiklah, sekarang kita sudah memahami kaedah penggunaan fat burner (yang bukanlah membakar lemak tapi meningkatkan metabolism badan).

  • Jangan gunakan: Elak penggunaan pembakar lemak sekiranya anda tidak pandai menjaga diet keseluruhan, tidak bersenam, mempunyai hipertension, masalah jantung atau penyakit kardiovaskular yang lain.
  • Boleh cuba: Sekiranya anda sudah pandai mengawal diet, aktif bersenam dan tidak mempunyai apa-apa masalah jantung atau penyakit kardiovaskular.
[one_whole boxed=”true” animation=”Fade In” delay=”100″]Ingat! Jangan bergantung kepada mana-mana suplemen untuk mengawal berat badan anda dan jangan gunakan pembakar lemak untuk jangka masa panjang. [/one_whole]

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

76 comments

  • Saya hanya mengambil 1 pil lipo6 black 1 jam sblm 1 pi gym je, selepas pkl 530 ptg. Kalau ambil ketika x pi gym e.g. waktu office..terasa bdn gelisah & cepat baran je :P

  • Salam bro, hydroxycut, animalcut,etc… Nk tanye dia halal tak? Sy penah beli dulu tp was2 plak nk mkn bile ade org question pasal tu…thx

  • ooo..really..klau kter ambil fat burner tp tk rasa  7 benda yg disebut atas…minz fat burner tk berkesan….ker sbb saya dh mmg hantu kopi…tu yg tk rasa ? so far saya ambil fat burner lipo 6 black klau saya extremely nak workout…mmg penuh energy….compare tk ambil saya cepat penat..obviously  during long distance jog…mmg berbeza..klau ambil fat burner baru boleh buat  10-15km but without it less than that…mmmm..confious!!

    • same la…sy amik lipo6 black…tp x de plak tande2 7 tersebut di atas..ke…..sy tegar kopi?..tp bile workout mmg lenjun peluh..

  • ooo memang itu la kesan dia.. i ada ambil fatburner tapi dua jenis yang berbeza.. satu makan waktu pagi n satu lagi makan kalau nak bersenam.. tapi effect2 yang u mention kat atas tu memang i rasa.. kadang2 tak tahan sangat sampai boleh menangis.. huhuhu.. thanks kevin for ur info

  • I have no question…just wana shout KEVIN….Thank You!!!! times million more!!! 5.15AM with the temp about 2 Celsius degree outside…am up and ready for my el fresco morning exercise…. <3 your motivation…keep it up Kev :)

  • true if tak biasa jangan ambil…. I once took lipo6 1hr or 30min before running or working out…the result was awesome. I sweat a lot too! but..I wont take it without purpose. Tak berani..only 1 bottle than that’s it.. temptation beli lagi skali tu mmg ada but as kevin mentioned..if dah boleh control sendiri diet pemakanan why bother beli such suppliments.. ;)

    • i don’t suggest ppl to take lipo6.. bcuz once u’ve taken this product, ur liver and kidney will slowly damage.. that’s why its not available in pharmacy or store bcuz msian ministry of drugs banned this product due to the side effects..

  • kev, can i add sumthing here? rather than taking fat burners aka slimming pills,

    why don’t you guys go for natural source like green tea (for those who can tolerate wif caffeine)? thou its not as strong as the fat burners, but still it boost up ur metb plus, its one of the good antioxidants that are easy to find in daily life…

    if you really wanna loose weight, please consult ur doct 1st, to see what probs u have like diabetic, cvd, etc before starting your own slimming programs.. or you can go for consultations from experts.. bcuz if you don’t, some probs may occur, sooner or later..

    for those having probs loosing weight, don’t give up.. certain ppl have diff ways to slim down, it takes a lot of efforts and hard work.. there are many reasons why you still having probs, i think kev did a great job in his previous articles.. go check it out..

  • kevin..kwn sy de amik Api fat burner..dia amik 3bjik sblm srpn n 3bjik sblm workout.. skrg ni kesan yg dia rasa slalu pening, badan rs panas n tbe2 ada darah tggi pas mkn fat burner ni..so skrg ptt benti mkn ke or kurgkn quantity pengambilan tu??

  • all medications,supplements,jamu,herba,makanan lain2 pn akan slowly merosakkan kidney,kalau amik secara tidak terkawal,..kan?? …

  • hye.. sy ni tak la berapa gemuk. berat 70 tinggi 167cm.umur 26 masalahnya bentuk badan saya pear.perut dan lengan bukan masalah.tapi peha (thigh) punggung (hips n ass) sgt gemuk.orang kata cantik tapi semenjak 2tahun yang lepas sy alami masalah selulit (cellulite) yang teruk.bila berdiet timbul pula tanda rekahan (strecht mark).berat saya macam yoyo..boleh tolong sy

    • jaga diet.. kurangkan carbs.. turunkan water weight dulu then baru makan ni… intense running.. kalau nak join running boleh bgtau saya..

    • ada krim yang boleh membantu masaalah seperti ini..membantu memecahkan lemak dan membentuk kembali tubuh(firming and shaping cream)memudarkan streach mark dan menyegarkan warna kulit juga berupaya membentuk wajah.Berminat!Hubungi saya pn azura 0134004711(firming and shaping cream.Rm 73,berat 100g)tidak panas dengan haruman yang menyenangkan.

      .

  • susah nk jawab ek…sy pernah la join gym member. ingat satu benda ni sy nk bgtau. if amik fat burner nie, x leh duduk saje. benda ni mcm suppliment tuk kita workout. suggest to all, lau nk jogging, nk buat keje ladang/berkebun, football, futsal atau apa2 aktiviti yg aktif baru guna fat burner ni. kalau amik tapi just duduk rumah tgk tv, baca buku…tu akan beri kesan yg sgt bahaya. tq

  • assalamualaikum ^^…. firstly sorry coz mende yg saye nk ckpkan ni maybe bad comment for tht product …. just nk kongsi pengalaman …… aammm ok… sepertimana yg korang tau … Fat burner ni utk membakar lemak(mmglah) ….

    aku gne produk lipo 6 x , dan workout kawt gym, then nk dkt sebulan aku berenti amek coz rse cam mende tu xde effect langsung kawt aku….

    So , lps rest sbulan drpd amek lipo 6 X , aku try plak yg kuat skit(LIPO 6 BLACK) … memula,xde pape just biaselah, metabolism badan jd tinggi(ni bkn side effect but mmg dperlukan utk diet ,utk bakar kalori dlm badan) dan heart beat …

    mean oklah tu ean…kire effect yg baek aku dpt.

    Tp lps2 minggu penggunaan, rse mcm …x tau nk ckp,sakit or maybe lenguh belakang expecially pinggang.Sejak hari tu mmg x brani nk pkai dah

    (takowt oo klau kne penyakit buah pinggang)…. smpai x leh tido mlm coz takowt :P …… yea,mmg lipo black dpt turunkan byk KG kawt badan….. tp aku terpikir gak….. klau2 nnti, agak2 koranglah…. korang nk kne dpt berat badan yg korang nkkan sgt tp dlm mase yg same korang ade penyakit buah pinggang?? klau aku,aku rela gemuk drpd kurus tp berpenyakit ….

    Skrang aku just buat cardio , workout kawt gym tanpa LIPO6 BLACK … dan alhamdulillah , sebenarnye tanpe bantuan fat burner gak …korang leh kurus asalkan korang workout dan cardio btol2 …. sbgai cnth, sblum memule, aku x amek langsung mende2 nih …. dan result,aku turun 2 ke 3 kg seminggu ..seriously …. dan total lost kg yg aku dpt drpd TANPA penggunaan LIPO tuh ialah 10kg … alhamdulillah…so korang sume yg nk diet, bkn aku halang korang amek fat burner,just care…….fully dlm amek ubat2 nih,Coz once kne side effect kekal sprti kegagalan buah pinggang or sakit jantung …. korang kurus pown x gne jugak ean? ^^

    p/s : pd penjual fat burner…. jgn marah, bkn nk ganggu periuk nasi korang,just aku rse

    aku perlu kongsi mendi nih drpd rmai lg yg kne…. maybe atas kelemahan aku
    gak,mean product tu x brape sesuai ngan aku but berkesan ngan org laen
    (cam pencuci muke , ade ngam ade gak muke jd cam kak limah ble pkai)<– tetibe
    Just kongsi pengalaman.. thts all ^^

    • Aku makan lipo6 black. Then workout kardio dlm gym. Trus jari kebiruan. Jantung bgerak laju non stop walupon tgh cool down dekat sjam smpai aku kna warded. Crita benar. Dktor ckp kandungan kafein dlm darah tggi lpas dpt result blood test.

  • salam kevin, saya rase sy pernah tanye dulu pasal ni… most fat burner ni di import dari US, i btul2 nak tau whether those product tu halal ke tak? camne nak tau ade side effect or tak? thks…

  • assalamualaikum dan hello..

    i have this one collegue, a dietician

    asked him about fat burner: is it realy workin and safe.

    wat i can summarize is fat burner is products to increase your metabolism. just like what kevin posted.

    most of the plum people, they have low/very low metabolism : so by taking it, definitely it will help boosting the level and burn your calorie, reduce your weight and live happily ever after. eh..hehe

    unfortunately, once u stop taking it, your mets will raises back and u definitely will gain your weight back. *oops that happily ever after is not sooo ever after. * u will be plum back. *so sad*

    until when u wana depend on fat burner, sooner or later u gona stop , is it not?..so the moment u stop ,u have to get ready to be plum back..
    so his advice is plum people is not prefered to use fat burner, u gona regret it later.

    use natural remedies to boost your mets. like exercise, and diet.. cliche, but what to do, thats the only solution…hahha

    google foods that can raise your metabolism such as green tea, grapefruit etc, naturally. lose weight slowly..

    as they said lose weight slowly to meet long term goal , lose weight fast to meet short term satisfaction..huhuh

    i have read once about lose weight fast can lead to liver toxicity. when we burn a lot fat @ one time , our liver tired of processing the glycogen burned and stop working and sick.. im not sure, google it k.. hahah

    correct me if im wrong @kabdulgh:disqus .
    sorry if u find my post as annoying. i’m in the mood of posting annoying know it all comment in kevin blog. lol

  • saya ada masalah dekat bahagian perut.. bmi normal.. tgh try buat senaman kardio n ikut langkah2 yg ada dlam blog ni.. berat badan semakin turun.. the question is…. perut boleh 6pack x klau sekarang saya makan sumpliment protin or kena tunggu perut kempis baru boleh buat 6pack..??

  • sy mkn lipo , berat sy dah turun 14kilo dlm msa 2 bln . btol effect mcm fat burner ni imsomia , pd awalnya la , n bila dh lma2 mkn n dah serasi dgn bdn ok balik la,yg penting jaga pemakanan sehrian dan bersenam hari2 :)

  • lipo 6 ni mmg bgs untuk nk kurus, sy juga pengguna lipo6, tapi kalau nak gunakannya kene tahu apa yg boleh dan xboleh juga, waktu yg sesuai digunakan. sebelum tdo jgn makan, nak g keje klu duk kat opis tu jgn mkn, better makan before nak g gym or jog, bersukan la, barula burn maksimum lemak. then, penyebab sakit belakang dan saki2 tu bila makan lipo 6 adalah kurang minum air. lipo 6 ni kene minum air banyak sgt, lebih2 lagi kalau kurang workout.

  • Serius nak tau.
    Betul ke pasal green coffee bean yg dr. Oz cadangkan tu? Masalahnya nak mencari kat Malaysia yg betul betul ikut ciri ciri dia bagi tu susahnya. Da la kena beli online. Ada sesiapa pernah try?
    1.svetol or GCA
    2. At least 45% chlorogenic acid or more
    3. 400mg 3x sehari 30min bfore makan.
    Sy jenis lambat betul berat nak turun. Ingat nak amek fat burner plus diet n workout yg ada skrg.
    Ada yg pernah try bole la tolong.

  • Fat burner ni terlalu umur jika nak terangkan, namun kandungan bahan aktif dalam fat burner tersebut sebenarnya yg bertindak sebagai agen peningkatan metabolisma badan ( catabolisma). Catabolisma merupakan proses dimana Glukose atau lemak badan terurai menjadi molekul kecil untuk ditukarkan kepada tenaga. Jika catabolisma meningkat, kadar pembakaran tenaga akan meningkat..

    Berdasarkan pengalaman saya ( 13 tahun dalam penurunan berat badan, dari 116KG ke 60KG ). saya cuma bersenam, minum Oolong Tea, dan mengambil supplement L-Carnitine.

    Sepertimana yg kita tahu, teh merupakan minuman yg mampu menyejukkan badan, dalam teh mengandungi bahan aktif seperti antioxidant seperti polyphenol & caffeine yg aktif meningkatkan metabolisma badan. bagaimana dua dua ini bertindak ? panjang ceritanya..hehe..

    L-Carnitine adalah salah satu molekul yg bertindak mengangkut lemak yg berada dibawah lapisan lemak dan membawa ke mitokondria untuk ditukarkan kepada tenaga.. L-Carnitine amat sesuai jika anda ingin membuang lemak yg degil seperti bawah kulit, bawah dagu, atau tempat tempat yg mana lemak sukar dipecahkan..

    Saya ambil kedua dua supplement ini serentak dengan melakukan cardio exercise 20-30 minit setiap hari,. kadang2 kalau busy 2-3 minggu sekali pun dah cukup,. cukup untuk maintainkan daily calorie burn 2000-2500++kcal sehari bagi lelaki..

    Makan pun kena jaga juga.. Side effect memang banyak seperti tidak tenang, resah, jiwa rasa kosong dan sebagainya.. tapi, anda perlu tahan jika serius ingin kurus..

    Nasihat saya.. boleh guna fatburner jika anda seoarang yg aktif bersukan. elakkan jika anda dah memang ada masalah peribadi, rumahtangga dan sebagainya..

    serba sedikir tentang perkongsian yg saya dah alami,.:) selamat mencuba

    Nas – B.Sc (Biochemistry)

    • Hi Nas,

      Boleh saya minta nasihat dan pendapat? Saya ni seorang pesakit Gout. Saya perlu mengurangkan berat badan dan saya ingin mengambil fat burner untuk mempercepatkan pembakaran kalori sewaktu bersenam. Sekarang ni saya mengambil ubat Allopurinol dan Colchicine. Bolehkan saya tetap mengambil fat burner?

      Terima kasih.

      Panneer.

  • Saya menjual produk pelangsingan yang berasaskan Garcinia Cambogia. Terbukti berkesan dalam membakar lemak dan menurunkan berat badan dalam tempoh yang singkat. Takde pantang makan, takde kesan sampingan yang memudaratkan.
    ????Garcinia Burner 15D – Capsules

    Fungsi:
    ???? Meningkatkan metabolisma tubuh
    ???? Melancarkan peredaran darah
    ???? Membuang toksin dalam tubuh
    ???? Mengurangkan berat badan
    ???? Mengawal selera makan
    ???? Mengurangkan kolestrol
    ???? Menambah tenaga

    Whatsapp sy 019-8648817 untuk info lanjut

  • Hi Kevin..thanks for the info..help me a lot..

    Sbnanrnya nak tnya dn minta pendapat bro..sy umur 24, berat bdn 95kg..baru ad kesedaran diri..haha..sy punya target dlm 2 bulan nk 75kg..so, yg sy start dan amalkan sekarang ialah jaga diet dn exercise..sebelum sy tanya, sy terang apa yg sy amalkan..sy juga ambik suppliement..sy ambik 3 jenis..hydroxycut hardcore elite (fat burner), beast creature (creatine) dan bcaa 3 1 2 (amino acid)..cara saya ambil..1 kapsul fat burner dan creatine 30-40 minit sbelum workout..amino tu sy telan masa workout dn selepas..skarang ni sy fokus buat hiit..30-40 minit sehari..3 hari dan 1 hari rehat..dan seterusnya pun mcm tu

    Soalan saya..cara sy try ni wajar x..mksud sy dri pndangan seorang pakar..boleh ke sy terus dgn apa yg sy plan dn akn amalkan ni?..atau ada apa yg sy perlu ubah?..satu lagi, berkenaan suplimen yg sy ambil dan cara sy ambil..ok ke mcm tu?..hari rest mmg sy x telan semua tu..minta sgt2 bro bg pendapat psl suplimen tu..sy xnak kurus tp berpenyakit..

    Sy harap bro reply dan bg pendapat psl pertanyaan dn kegusaran sy ni..sy dh survey dan baca byk review..tp hati masih lg x tenang dn ada keraguan..mklumlah budak baru nak sedar diri, bru nak reti kurus..hehe

    • Pada pendapat sy yg xseberapa ni dh cun bro. Fat burner untuk tingkatkan metabolism. Bcaa untuk AA masuk lam muscle cepat dan sesuai dibuat preworkout untuk intermittent fasting training. Creatine untuk besarkan muscle ( dgn syarat nutrient + air cukup ) Cuma bagi sy creatine mcm kurang sesuai. Boleh guna untuk kurus, tapi lebih sesuai rasanya untuk bulking up. Apa kata bro try whey blend atau cassein protein ? Btw, acane progress bro ?

  • Hi. Saya umur 24 dengan berat 88kg. Alhamdulillah skrang dah turun kpd 76kg dalam masa 1 bulan. Supplement memang saya x ambil. Hanya gi gym 2jam 5 kali sehari. Sabtu ahad rest atau workout ringan2. Cuma makanan je kena jaga. Nasi makan tengahari saja. Makan malam sebelum pukul 8. Air masak/mineral 3liter sehari. Target nak turun sampai 66/65kg dalam sebulan lagi. :)

  • Hi..saya pernah mkn pil jenis ni. Jurulatih gym cdgkan. Lepas sejam saya di gym.. tiba2 badan saya menggigil dan x dpt bernafas dhn baik..
    Kawan saya tpaksa bawa kr hosppital utk check evrtg..
    So advise… please do no ever take the pil… kalau kita tak betul2 sesuai. Pil x sesuai utk semua org…mungkin hanya utk sesetengah org shj..
    Ok.. good luck and all the best.

  • Hi Kevin,

    Saya nak minta nasihat dan pendapat. Saya ni seorang pesakit gout. Saya perlu mengurangkan berat badan dan saya ingin mengambil fat burner sewaktu bersenam. Sekarang ni saya masih mengambil ubat Allopurinol dan Colchicine. Bolehkan saya tetap mengambil fat burner untuk mempercepatkan pembakaran kalori? Thank you.

    Panneer S

  • selamat sejahtera,

    nama saya ali dan sememangnya sudah bertahun saya melalui pengalaman mengurangkan berat badan. kisah bermula pada tahun 2008 apabila berat saya mendadak naik 30 kg dalam tempoh 3 bulan.

    berbagai senaman saya lakukan dan akhirnya saya berjaya turunkan berat badan kembali. kini saya melalui proses nyahrokok dan nyahnikotin. insyaallah saya akan terus berusaha untuk kekal pada berat yang ideal untuk memiliki tubuh sasa seperti model.

    sepanjang proses ni, pemakanan memang mengambil peranan paling penting. kalau ambil produk hebat sekalipun, kalau tak senaman dan makanan tak menentu (makanan ringan, makanan proses, makanan segera), memang tak ada kesan lah.

    ini lah sekadar perkongsian saya. semoga berguna untuk kita bersama.

  • Such a good articke in simple way to explain about fat burner & other slimming pills that like flooded in our market.

  • This info really help me dalam pengambilan fat burner tqsm kelvin..ini pengalaman saya dalam menurunkan berat badan. Semasa zaman belajar berat saya pernah mencapai 100kg. Then, masa semester akhir my housemate ajak saya diet dan jogging setiap petg tanpa ambil sebarang produk. Dulu saya memang sangat suka air manis dan nasi dan sangat jarang sekali minum air mask maybe sebab itu la berat saya mencecah 100kg. So Saya kawal diet saya dengan mengurangkan pengambilan nasi atau karbo dan benda manis. Selama 6 bulan saya diet dan jogging saya berjaya turun sebyk 20kg menjadi 80kg. Peristiwa ini adalah pada tahun 2012. TETAPI bila saya dah start kerja saya x kawal diet saya. Saya mula ambil nasi lebih dari segenggam sehari dan jarang bersenam. Pada 1Jan 2015 berat saya telah mencecah 93kg. Jadi saya mulakan sekali lagi program diet saya, saya kurangkan makan nasi dan bersenam 3 kali seminggu. Dulu saya jog kat tasek jer kali ni up sikit la sya guna treadmill dalm 40 minit. Dah 4 bulan saya amlkan aktiviti tersebut dan saya berjaya trun 6kg sahaja. Saya pernah makan fat burner hydroxicut saya beli dekat gym sepeket jerla RM5. Serbuk tue saya buat 2 kali bancuhan sebelum start exercise. Effect dia memang bertenaga masa naik treadmill dan saya memang rasa effect seperti yg kevin nyatakan iaitu x tenang, resah, x sedap hati. Tapi masa itu saya x tau pun ia adalah effect drpd fat burner. Lepas kawan saya bagi tau baru saya tau. Sekarang ini saya igt nk amb fat burner masa pergi gym jer..tapi lepas baca byk review ni risau pulak saya nk beli fat burner ni.

  • Hi kevin. Boleh tak bg review or pendapat tentang ripped freak suppliment? I would like to know more about that product. Hope you willing to share with me.

  • Assalamualaikum, saya nak tahu.. macam mana ye nak hilangkan kedan pengambilan ubat fat burner sebab badan saya mulai gemetar,kemudian jantung saya asyik berdebar dan saya merasai lemah satu badan seolah jisim otot saya sudah berkurangan setelah mengamalkan ubatan tersebut.Hal ini kerana pengambilan ubat yg berjenama figure up dan lipo-6 .Dahulunya saya sihat sahaja tubuh badan .Namun setelah mengambil ubat tersebut kerana keinginan mahu kuruskan badan. Saya telah mengamali gejala sedemikian.Bagamainakah saya mahu mengelakkan penyakit itu berterusan pada diri saya meskipum saya telah berhenti mengamalkan ubatan tersebut?

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.