KevinZahri.com

Kenapa Impian Fitness Saya Tidak Tercapai?

Adakah ia salah genetics? Hmmm ia dan tidak. Ok berdasarkan pengalaman saya, secara ringkas berikut adalah factor kegagalan dalam pencapaian fitness goals (weight gain, weight loss, toning etc)

  • Tak Sabar atau goal yang kurang realisitik
  • Kurang disiplin
  • Kurang Ilmu
  • Bergantung kepada trend dan janji2 kosong.

“Sabar kak….Sabar!”

Perubahan fitness/fizikal anda telah mengambil masa mungkin 1, 5 atau mungkin 10 tahun. Tapi ramai yang inginkan perubahan drastic dalam masa 12 minggu! Bukan tak bole, tetapi tak praktikal kerana ramai (termasuk saya) tidak mempunyai ilmu mahupun discipline untuk mencapainya.

Contoh yang paling mudah adalah crash diets! Apa hasilnya? Cepat putus asa kerana susah dan membosankan. And bagi mereka yang berjaya pun, selepas 12 minggu macamana? Hmmm ramai yang balik semula kepada cara hidup yang asal dan lama-kelamaan akan kembali ke errrrr ….“bentuk” yang asal.

…Hmmm ramai yang balik semula kepada cara hidup yang asal dan lama-kelamaan akan kembali ke errrrr ….“bentuk” yang asal….

Kurang ilmu juga selalu menjadi penghalang

Pernah dengar orang kata “…makan yang ini bagus untuk kesihatan…” atau “…pil ini akan menolong u…sure punya!” ? Ok kata-kata mereka mungkin benar BUT kalau anda mengambil ‘makanan yang sihat’ campur pulak dengan ‘pil kesihatan’ DAN belasah McD & nasi lemak hari-hari THEN memang tak kemana.

…There is no magic pil or product that will magically make you look great! Percayalah, kalau ada tentunya seluruh dunia dah fit!…

Look at it this way: Paling penting dalam usaha untuk mencapai fitness ataupun goal kesihatan adalah pengalaman asas-asas pemakanan (dan senaman) dengan baik. Anda tidak boleh lari daripada kenyataan itu. There is no magic pil or product that will magically make you look great! Percayalah, kalau ada tentunya seluruh dunia dah fit!

Problem is ramai yang kurang memahami asas2 itu tetapi tanpanya its very difficult. Seolah2 memandu dalam gelap dan cuba nasib.

Dapat asas yang kukuh

So…my advice is…sebelum anda terfikir untuk membeli product yang “advanced” pastikan basic anda dalam kawalan anda. Ok…sememangnya satu blog post ini tidak akan mengajar anda segalanya, ia merupakan satu proses pembelajaran yang berpanjangan.

Ingat, kesihatan anda merupakan satu gaya hidup. Best case, kita belajar mengawal dan memahami asas-asas over time. Apabila kita memiliki pengetahuan asas yang bernas, it’s a lot easier untuk membezakan trend2 semasa dan hype2 marketing ataupun product2 kesihatan ;)

Berapa hari perlu saya pergi ke gym atau jogging?

Sememangnya disiplin penting dalam apa jua yang kita lakukan tetapi quality usaha kita juga memainkan peranan. Kita tidak perlu menjadi perfectionist dan makan seimbang setiap kali atau bersenam setiap hari. Di sini, balance in life is important. Kalau tidak kita cepat jemu! Remember it has to be fun and percayalah fitness can be fun apabila anda 1. memahaminya dan 2. telah melalui beberapa bulan! Also, pilihlah senaman yang anda gemar. Tidak semestinya jogging! Pilihlah senaman aerobics (cardio) dan anaerobics (i.e. resistance training) yang anda gemar and make sure its FUN!

Give yourself time!

Mulakan perlahan-lahan. Tiada sesiapa yang boleh mengubah cara pemakanan dan gaya hidup dalam sekelip mata. Lebih baik kita membuat perubahan secara perlahan-lahan TETAPI secara permanent.

Contohnya nasi lemak: Kalau sekarang anda makan nasi lemak hari2, tukar kepada 5 kali seminggu untuk 2-3 minggu pertama, selepas itu, kurangkanya lagi ataupun gantikan nasi lemak (yang penuh dengan calorie) dengan nasi putih! Ia pilihan anda! Sesetengah cravings tidak sepenting yang lain tetapi inilah pilihan individu. Know yourself!

Ia adalah pilihan anda!

Akhirnya, fitness atau gaya hidup adalah pilihan sendiri, bukan orang lain. Itulah keindahan fitness dan kesihatan: Its all in your hands! Tak kisah keadaan anda hari ini, anda tetap bole mencapai impian anda….tetapi yang penting anda:

  • Set goal yang realistic
  • Mempunyai ilmu untuk menjayakan goal anda.
  • Jadikan ia satu lifestyle bukan hanya untuk 12 minggu
  • Pastikan ianya fun!
  • Hidup dalam balance supaya tak cepat bosan.
  • Give yourself time. You have your whole life ahead of you.

…berjaya mahupun tidak adalah hasil usaha (atau tidak) kita. We have no one else to blame but ourselves…

Akhirnya, berjaya mahupun tidak adalah hasil usaha (atau tidak) kita. We have no one else to blame but ourselves. Formulate a plan to take control of your life….one step at a time.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

29 comments

  • bro, nk tanye skit, kuning telur patut kite mkn skali r kite buang. and omega 3 biase nye ade pada kuning telor or putih telor….thanks bro

  • great post kevin ;)

    …berjaya mahupun tidak adalah hasil usaha (atau tidak) kita. We have no one else to blame but ourselves… – so true. totally agree.

  • hye kevin…how’s life? anyhoo, gr8 post there…just wanna share my experience; i’ve taken some of those ‘magic pills’ aka fat burners…but it doesn’t work the way i was expecting it to…so, in a way that was a complete loss of money, which really sucks…now im hitting the gym as often as i can, and hopefully my (hard) effort will pay off…if not, waaaaahh lol…

  • Dah nak end of yr.. masih belum kurus lagi..I loose inch but not loose weight..macam mana??

    Kalau guna osim belt jer utk abs..ok tak??..

  • salam,
    first i want say sorry coz long times not singgah ur .com. i not sure either u still remember or not. hehe.Selamat hari raya(wlpn dah 2 bulan lepas,hahaha.)
    i really agree with u that we must start with the goal yang realistik. ianya sangat2 penting. hope see u again, fren.

  • mr kevin, mcm mana kalau nak kurang kan lemak di bahagian tepi perut? haha. bcoz why, i dulu 6 paxs tau. lama dah tak work out, perut naik… especially di bahagian tepi. damn it!! so how??

  • saya nak tanya mr kevin cari sit up and push up yg betul.saya sering menghadapi masalah ketika melakukan sit up di mana saya akan sakit di bahagian belakang iaitu pinggang semasa melakukan sit up.bagaimana nak mengatasi msalah tersebut?

  • Berat badan saya ialah 120 kg /162..pelbagai cara telah saya cuba termasuk beli ubat yang beharga ratusan ringit,namum tak berjaya..akhirnya saya nekad pada bulan ramadhan 2007 lepas saya teruskan dengan melakukan amalan puasa.setiap minggu saya puasa selama 4 hari dan 3 hari tidak puasa..sekarang berat badan saya dah turun sehingga 95 dan sekarang dah capai 75kg target saya sehingga 64 kg..inilah amalan yang menjadikan kencing manis,darah tinggi dan masalah jantung saya dah semakin normal..disamping itu jangan lupa untuk kurangkan makan makanan ringan..ini pengalaman saya sendiri..

  • hye… i like this web!!! so happy… dgr kat MHI TV3 pg tadi… terus buka… memula open cekodok, tp xbole…try this web pula… best nyer!!! dah lama cari…asyik2 omputih punye website n cara makan dorg je.. xsesuai plak… memg tgh masalah ngn disiplin g gym n cara makan sbb sbk tgh praktikal n sukar mencari makanan yg sesuai utk diet seimbang…n 1 more, sy ade gastrik mbuatkan sgt sush utk berdiet!!! sooooo in dilema… rasa macam nk jmp utk consultation je… ada kena payment tak? HELP ME!!!

  • I dah try macam-macam to be back to my ideal weight but tak boleh-boleh.Try to control makan tapi tak berganjak pun berat i.Makin menambah ade le.Kerana i ni tinggi tak
    nampak sgt.Tapi tuhan aje tahu,betapa i missed to be a slim person so much.

  • HELO ABG KEVIN,EMM SY INGIN BERTANYA BAGAIMANA UNTUK SAYA MENDAPATKAN BERAT BADAN YANG IDEAL SINCE MY HEIGHT IS 175,WEIGHT 55KG ONLY..LUPA SY INI ORG SABAH AND PRODUCT2 GNC SJ YANG SY TAHU DAN MMG KERAP KALI JUGA JENGGUK KEDAI GNC TAPI BELUM LAH LAGI BUY PRODUCT DORG SBB TAKUT SALAH PRODUK UNTUK DI AMAL..YA MMG BANYAK JUGA PRODUK UTK TAMBAH BERAT BADAN YG BOLEH DI DAPATI DI MANA2 FARMASI TAPI SINCE SY DAH KERAP JENGGUK KEDAI GNC AND AGAK BMINAT DGN PRODUK GNC SO NI MO TANYA LA APA PRODUCT DARI GNC YG SESUAI UNTUK SAYA AMALKAN AGAR DAPAT BERAT BADAN YG IDEAL..YA LAH SINCE SY NI SUPERVISOR KAT IT SHOP DI SABAH TIDAK JUGA DI BULI2 OR TIDAK MDGR ARAHAN DARI SUPERVISOR MEREKA OLEH RAKAN2 YG BESAR DARI SY…HAHAHAHAHAHA…

  • hello Tico,

    Untuk mantapkan your phyisque and also increase your keyakinan, you need pemakanan asas + weight training. Supplement semata2 tidak dapat menolong Tico…if you berminat, you can meet me for consultation or get a copy of my book for guidance.

  • thank a lot 4 ur advice bro kevin..since sy ni kat sabah so susa jg mo meet ngan bro kevin so mcm mana sy bleh dapatkan copy book guidance dr bro kevin??..satu lagi adakah faktor keturunan memain peranan di mana seseorg itu susa meningkatkan berat badan jika dalam ahli keluarga rata2nya kurus..sebarang maklumat dr bro kevin trus email kan lah kat sy..ok bro.

  • Thanks for your comment.

    You should be able to get the book at any major bookstore in East Malaysia. Alternatively you can also have my office ship it to you (you can call Watie @ 016 6880304.

    Well yes factor keturunan does memainkan peranan but most important its your bodytype. So you are naturally kurus, you will have a harder time to gain weight. For you and people like that, weight training amat penting untuk merangsangkan tumbesaran otot.

    Hope this helps.

  • hye all,

    im 21..my height 157cm and weight is 55kg..i pernah ambil diet pil..mmg trun dgn cepat..dlu x pikir ape side effect..skg bru rse..berat naik mendadak sgt..before i ambil pil tu berat just 50kg only..tp konon nk lg kurus thats why i ambil pil tue..sgt2 tertekan smpi i skip my class cz rase merendah diri sgt2..mls nk kuar cz people keep talking bout my body..”u gain so much weight”..dh try workout tp sama jgk..i msuk poco2,aerobic and mcm2la..bg sape2 yg nk kurus my advice is jgn sekali2 ambil pil kurus bcs thats for short term only..and kesan nye sgt2 menakutkan..skg dh give up nk kurus cz i dh try mcm2..ambil protein.follwed meal planner but is not work it for me..beside my metoblisme pun x menentu..

  • helo kevin, macam mane pula diet untuk nak dapat kan six pack abs? base on calories intake juga ke? atau ada special diet? saya pergi gym 6 kali seminggu…

  • hello abg kevin umur saya 19thn berat badan saya 49 tinggi 170 macam mana nak menambah barat badan saya sampai ketahap yang ideal..masalah saya berat saya senang naik dan senang turun…n leh jelaskan x apa itu weight training denGan terperinci

  • come join me!! hehehe… sekarang berat saya sudah 77kg berbanding sebulan lepas 83kg. dalam sebulan pulun habis joging n work out kat gym sentul boulevard n wangsa maju jumpa sana.

    jangan malas itu je tips dia. memang sakit sikit kena sabar dengan semangat yang ada. insyallah jadi.

    fast food, nasi tak tinggal. tapi jarang2 dan elakkan. maksure kat rumah ada penimbang berat supaya tidak over dos makan. heheheh

  • Salam Kevin,

    Sy sedang merancang utk hamil (anak pertama). Dlm masa yg sama,, sy ingin menurunkan berat badan. Tapi sy risau klu sy bersenam & aktif,, boleh menjejaskan proses ovulasi atau sebagainya. Byk kes sy dengar,, keguguran berlaku akibat ibu yg terlampau aktif atau penat. Ape saranan kevin dlm situasi ini? Usia perkahwinan sy hampir 2 tahun,, tp still belum ada anak.. org kate sy kene turukan berat bdn dlu bru boleh pregnant. Fyi, berat sy 74kg, tinggi 155cm dan berumur 26thn. Maaf jika soalan ini tidak berkaitan dgn topik yg dibincangkan. Terima kasih.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.