KevinZahri.com

Makanan Seimbang – Kerja Shift Malam dan Protein

Soalan 1:

Sejak e-mail terakhir, saya telah join semula gym, dan saya mula minum protein shake. Saya ada beli Prolab whey protein dari maxtrition. Saya nak tahu apa beza whey protein dengan yang weight gain protein atau build mass protein?

Answer:

  • 100% Whey Protein supplements, tidak mengandungi carbs yang banyak. Biasanya hanya dalam 2-4 gram untuk setiap serving.
  • Weight gainer pulak adalah campuran protein (whey, casein, egg dll) dan carbs (dextrose dll) yang banyak.
  • Nama protein product seperti “mass build protein” atau “muscle protein” tidak penting. Yang penting adalah supplement facts, for protein supplements and weight gainers, it should look like something seperti di bawah

Soalan 2:

Saya kerja shift, ada masa saya kerja dari 9 mlm ke 7 pagi. Bila lewat mlm, terasa lapar. Apa patut saya buat? Apa yang boleh dimakan? Dan selalu nye bila balik pada pukul 7 pagi. Mengantuk dan lapar. Boleh kah saya makan kemudian saya tidur? Sebab saya akan tidur 6-8 jam.

Jawapan 2:

Sebelum tidur elakan makanan/minuman yang ringkas. Whey protein adalah makanan ringkas yang sesuai untuk Sebelum/Selepas gym tetapi kurang sesuai untuk Sebelum tidur.

…Whey protein kurang sesuai untuk sebelum tidur. protein complex lebih sesuai…..

Di sini, protein complex lebih sesuai. Jika, lapar, saya akan minum 1 gelas susu lemak rendah!

Soalan 3:

Sila define kan breakfast. Disebabkan saya kerja shift, bagi saya break fast adalah makanan selepas tidur 6-8 jam. Adakan ia betul, kerana saya hendak ikut jadual pemakanan seimbang yang betul.

Jawapan 3:

Breakfast, lunch atau makan malam hanyalah nama hidangan. Tetapi dari segi kandungan makanan (carb, protein & lemak), semuanya sama! Tiada beza. Setiap hidangan seharusnya seimbang! Ini dinamakan makanan yang seimbang.

Setiap hidangan seharusnya seimbang! Ini dinamakan makanan yang seimbang.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

34 comments

  • Dear Kevin,
    This is about my hubby.Dia join gym since 2005.Muscle dia ada, but then he is skinny sampai takde abs. How do i prepare his food to make him bigger? We bought all kinds of protein, weight gainer etc.. but no good result. Pls help.Thanks

  • Dear Kevin,
    This is about my hubby.Dia join gym since 2005.Muscle dia ada, but then he is skinny sampai takde abs. How do i prepare his food to make him bigger? We bought all kinds of protein, weight gainer etc.. but no good result. Pls help.Thanks

  • saya berusia 30 tahun dan kini berat badan saya mencecah 78 kg dengan ketinggian 154 cm. saya dalam usaha untuk mengurangkan berat badan saya dan penampilan saya amat kurang menarik. Apakah cadangan en. kavin bagi membolehkan saya menurunkan berat badan saya sehingga 20-30kg dalam masa yang singkat.

  • saya berusia 30 tahun dan kini berat badan saya mencecah 78 kg dengan ketinggian 154 cm. saya dalam usaha untuk mengurangkan berat badan saya dan penampilan saya amat kurang menarik. Apakah cadangan en. kavin bagi membolehkan saya menurunkan berat badan saya sehingga 20-30kg dalam masa yang singkat.

  • liza – the body/muscles memerlukan a reason to grow. this is where weight training is so important. It acts as a catalyst for growth. Without it agak sia2 ur effort to help your hubby gain weight.

    -Zurina,Untuk masa yang singkat Zurina perlu menjaga 3 perkara yang intensif:
    1. pemakanan tapi jangan tak makan :)
    2. senaman…gabungan senaman cardio dan weight training 3. supplement seperti protein supplement dan fat burner*

    *fat burner berkesan tetapi hanya jika digabungkan dgn pemakanan dan latihan asas yang baik.

    Saya syorkan Zurina membeli buku saya yang baru sahaja dilancarkan hari ini. Buku member panduan detail dlm usaha menurunkan berat badan dgn effective.

  • liza – the body/muscles memerlukan a reason to grow. this is where weight training is so important. It acts as a catalyst for growth. Without it agak sia2 ur effort to help your hubby gain weight.

    -Zurina,Untuk masa yang singkat Zurina perlu menjaga 3 perkara yang intensif:
    1. pemakanan tapi jangan tak makan :)
    2. senaman…gabungan senaman cardio dan weight training 3. supplement seperti protein supplement dan fat burner*

    *fat burner berkesan tetapi hanya jika digabungkan dgn pemakanan dan latihan asas yang baik.

    Saya syorkan Zurina membeli buku saya yang baru sahaja dilancarkan hari ini. Buku member panduan detail dlm usaha menurunkan berat badan dgn effective.

  • kevin,

    boleh tak bagi tips untuk kelihatan tough dan otot yang nampak, saya ada ambil protien untuk build otot, dan disamping masuk gym waktu ini, macamana kaedah pengambilan protein yang betol…tq

  • kevin,

    boleh tak bagi tips untuk kelihatan tough dan otot yang nampak, saya ada ambil protien untuk build otot, dan disamping masuk gym waktu ini, macamana kaedah pengambilan protein yang betol…tq

  • Hi Kevin ,
    Bagaimanakah pemakanan yang baik bagi warga emas yang berumur 50 ke atas?apakah bekalan kalsium yang tinggi baik bagi mereka?mengapa?
    Harap dapat feedback ye…tq

  • Hi Kevin ,
    Bagaimanakah pemakanan yang baik bagi warga emas yang berumur 50 ke atas?apakah bekalan kalsium yang tinggi baik bagi mereka?mengapa?
    Harap dapat feedback ye…tq

  • Saya difahamkan bahawa whye protein adalah saki baki susu yang bermutu rendah.Adakah kandungan protein nya masih tinggi?
    berminat hendak tahu…terima kasih

  • Saya difahamkan bahawa whye protein adalah saki baki susu yang bermutu rendah.Adakah kandungan protein nya masih tinggi?
    berminat hendak tahu…terima kasih

  • mr kevin, saya ni 26 tahun, 56kg n ada planing nak gain muscle n weight aroung 65kg – 70kg. saya xnak la body macam bodybuilder coz saya ni nak jugak rasa pakai baju cantik2. tapi bila beli macam ada yang tak kena… help me… 4m the begining to the top… ada try workout tapi just senaman kat perut je coz senang boroi… tp walaupn ada pax sedikit tapi x puas hati gak coz upper side kena beri perhatian kan? tapi i workout just senaman kardio (treadmil) n basic toned up je(sit up, pumping )… i x penah cuba kat gym coz badan nampak melidi n malu gak… saya ni bukan kuat sangat pn tapi EXTREMELY nak badan yang ada shape… tolong k… saya hargai kalau mr kevin tolong…

  • mr kevin, saya ni 26 tahun, 56kg n ada planing nak gain muscle n weight aroung 65kg – 70kg. saya xnak la body macam bodybuilder coz saya ni nak jugak rasa pakai baju cantik2. tapi bila beli macam ada yang tak kena… help me… 4m the begining to the top… ada try workout tapi just senaman kat perut je coz senang boroi… tp walaupn ada pax sedikit tapi x puas hati gak coz upper side kena beri perhatian kan? tapi i workout just senaman kardio (treadmil) n basic toned up je(sit up, pumping )… i x penah cuba kat gym coz badan nampak melidi n malu gak… saya ni bukan kuat sangat pn tapi EXTREMELY nak badan yang ada shape… tolong k… saya hargai kalau mr kevin tolong…

  • satu lagi saya bekerja tak tentu masa tapi kadang2 kerja shift malam… so susah bagi saya terutamanya bab breakfast, makan tengahari pun pukul 2@3pm… tp kalau boleh intro kat saya jenis suplement, cara nak gain upper muscle lebih sket k… btw thanx….

  • satu lagi saya bekerja tak tentu masa tapi kadang2 kerja shift malam… so susah bagi saya terutamanya bab breakfast, makan tengahari pun pukul 2@3pm… tp kalau boleh intro kat saya jenis suplement, cara nak gain upper muscle lebih sket k… btw thanx….

  • sy seorang pljr sekolah menengah. ttpi sy tlh disahkan mghidap penyakit darah tinggi krn mmpunyai paras kolestrol yg tinggi. sy tnggal di hostel , so, my daily schedule hrus brdsrkan hostel's rules, sy tdk ada masa utk bersenam dan makanan yg disediakan di hostel mengandungi byk lemak krn setiap hidangan mempunyai lemak yang berlebihan

  • Nak tanya.. saya kerja shiff malam.. waktu bila yg sesuai utk sya pergi gym? Sebelum masuk kerja atau selepas masuk kerja?

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.