Q&A – Panduan Pemakanan utk Weight Loss

Soalan

weight_scale.jpghai, bro kevin i nk tnya ni.. skarang i tgh dalam proses diet dh 6 bulan.. saya tak mkn nasi just roti and sayuran jerk.. prubahan tu ada jugak dripada 100kg skrg 90kg… bleh bg tips2 nk diet tk? about pemakanan la…

Jawapan

Firstly, tahniah kerana berjaya mengurangkan berat from 100 to 90. Do note bahawa as you lose weight, ia akan menjadi lebih susah untuk teruskan progress. Kenapa? Kerana apabila berat badan menurun, keperluan kalori pun berkurangan.

Ok dari segi pemakanan untuk weight loss. Here are some panduan

  • tetapi makan 5-6 kali sehari
  • Pastikan makanan anda seibang tetapi kurangkan pengambilan carbo dan daripada biasa. Protein sama je macam biasa.
  • Jangan skip meal (ever!)
  • untuk permulaan elakkan minuman berkalori. Stick to water, teh/kopi “kosong” atau minuman “diet”
  • elakkan snack malam. If you have to, minum glas susu rendah lemak.
  • again, skip meal!

Walaupun anda melalui proses weight loss, kalau bole kita nak elakkan daripada kehilangan banyak otot2, so kalau boleh kekalkan latihan/senaman bebanan.


Kevin Zahri

Hi, my name is Kevin Zahri or affectionately known as Cikgu Fitness. I am an award winning health and fitness influencer, wellness activist based Malaysia and founder of this regions largest weight loss movement called Jom Kurus ... oh and a member of MENSA.

All author posts

Privacy Preference Center