KevinZahri.com

Q&A – Panduan Pemakanan utk Weight Loss

Soalan

weight_scale.jpghai, bro kevin i nk tnya ni.. skarang i tgh dalam proses diet dh 6 bulan.. saya tak mkn nasi just roti and sayuran jerk.. prubahan tu ada jugak dripada 100kg skrg 90kg… bleh bg tips2 nk diet tk? about pemakanan la…

Jawapan

Firstly, tahniah kerana berjaya mengurangkan berat from 100 to 90. Do note bahawa as you lose weight, ia akan menjadi lebih susah untuk teruskan progress. Kenapa? Kerana apabila berat badan menurun, keperluan kalori pun berkurangan.

Ok dari segi pemakanan untuk weight loss. Here are some panduan

  • tetapi makan 5-6 kali sehari
  • Pastikan makanan anda seibang tetapi kurangkan pengambilan carbo dan daripada biasa. Protein sama je macam biasa.
  • Jangan skip meal (ever!)
  • untuk permulaan elakkan minuman berkalori. Stick to water, teh/kopi “kosong” atau minuman “diet”
  • elakkan snack malam. If you have to, minum glas susu rendah lemak.
  • again, skip meal!

Walaupun anda melalui proses weight loss, kalau bole kita nak elakkan daripada kehilangan banyak otot2, so kalau boleh kekalkan latihan/senaman bebanan.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

41 comments

  • eat 5 to 6 times a day?
    pergh, i eat like 2 – 3 times a day
    coz i dont have time to stuff my face

    if you want to lose weight, good for you.
    coz the world hate fat and ugly people
    its hard but its true

    -wish humans go blind and start judging at other people through personality and sonar waves like bats and stuff.

  • makan 5-6 times a day untuk keep the metabolic rate going sky high
    bile metabolisme tinggi, baru senang nak kuruskan badan
    kalau takde masa, belilah almond nuts yg dalam packet tu, bawa ke mana2
    kan sonang
    banana ke…tp jgn la makan makanan mcm nasi lemak, mi goreng 5-6 times a day
    and btw, coffee is NOT breakfast, have a proper one
    pastu kalau boleh, exercise la hari2, 3o mins tops pun xpe
    hehe bye

  • seri: “apa makanan yg saya perlu makan”….itu semua bergantung kepada citarasa seri, yang penting adalah pilihan makanan itu yang baik.

    Makanan apa yang “baik” – yang seimbang dari segi zat (nutrition)

  • sy msh study.tp aktif dgn aktiviti.sy akn trn training utk game.bile lapo sy mkn je ape.janji kenyang.sy jenis xksh.blh ke mcm tu.

  • hi…wanna ask..mcm mana nak kurangkan lemak d paha?and mihun bole d mkn dengan kerap tak?i mean mihun sup..n fried one..help me…

  • Salam saudara Kevin,

    Di sini saya ingin bertanya, dimana boleh saya dapatkan panduan lengkap pemakanan berserta kandungan kalori, protein, karbohidrat dan lemak?

  • Hello saudara Kevin,

    dimana saya boleh dapatkan panduan lengkap pemakanan berserta kandungan kalori, protein, karbohidrat dan lemak? saya ingin kurangkan buncit di perut & lemak di peha

  • hello faisal/sukri,

    we are in the process of compliling all a growing food calorie database of malaysian foods. Insyallah it will launch next month.

    deena, yeah pls email me your stories to kz@kevinzahri.com. I’ll share get them posted here, if appropriate.

  • hello kevin!! i nk tanya sekarang ni i tengah cari produk yg boleh mengurangkan / menghilangkan lemak di bhg perut n peha. boleh tolong i selesaikan masalah

  • hai>>
    dulu saya ade diet 3 bulan.saya haya mkan roti n lauk sahaja tapi tak de perubahan lansung>> skrg doktor dah mrah dah sbb berat saya 78 n tinggi saya 156.. tak seimbang lansung.. kalu nak bersenam saya tak ade mase>>
    jd ape yg perlu saya buat?? : (

  • hello mr kevin, i nk tanye ni, sy dah berkahwin, sblum kwin berat sy 50kg,tinggi sy 158, selepas 2thn kwin berat sy naik 13kg, sy dah sedaye upaya jage pemakanan,dah setengah bulan puase pun berat sy tak turun jg… husband pun dah mulai bising lihat body yang mulai membesar,bahagian perut, paha,dan lengan,
    :)

  • I was exactly looking for something like that. Would you like more of my itchy broker Good joke :) What do you get if you cross a hippo and a blackbird? Lots of broken telephone poles!

  • salam bro, im anna frm melbourne. I menghadapi masalah berat badan yg berlarutan sejak beberapa tahun yg lepas, sebelum nie 98 kg n i berjaya kurangkan sebanyak 10kg dlm masa 3 bulan tapi selepas tu berat badan sy naik kembali secara mendadak sekrg almost 90kg. wht should i do?

  • hi kevin…saya umur 22 thn, skrg berat saya 50kg…dulu berat dlm 56kg…selepas berdiet lbh kurg 4 bln br saya dpt trnkn 6 kg tu…skrg berat saya susah sgt nk trn…saya slalu buat exercise(joging,sit-up,push-up,dll)..saya kurgkn karbo dlm mknn dn byk mkn buah2an…target saya ialah 47kg…saya nk tanya kevin,apakah perubahan yg perlu saya lakukan dlm diet saya utk saya mengurgkn lg berat bdn saya?

  • sy mpunai mslh berat badan …sy bwu pas sek..asa sek brt bdn sy 60 tp lps tu dh pas 3 bulan hbis sek brt bdn sy treus mndadak nek 20 jd skg brt bdn sy 80 kg…ap cra untuk trunkn brt bdn…sy slalu di ejek gemuk

  • kepada Saudara Kelvin
    saya ingin tau cara2 untuk berdiet. tetapi kebiasaanya saya lemah dengan godaan nafsu. Untuk pergi ke gym memerlukan kos. persoalaan saya
    mcm mana nak bersenam dirumah slain berjoging? bleh tak mgunakan skeaping?
    cara pemakanan macam mana pulak?
    perlu ambil diner bfast atau lunch

    mohon tunjuk ajar

  • berat saya 73 kg dan tinggi 163cm.setahun yang lepas saya banyak berjogging lebih kurang setahun tapi berat saya hanya trun setakat 68kg aje, mkan kurang(Nasi seminggu sekali) n puasa pun banyak jga.saya sblm ni jga ada main besi/angkat berat,kira berototlah ckit.mcmana nak selesaikan masalah saya ini. saya idamkan berat kurang2 66kg..

  • Berat badan 60kg.Tinggi 150 cm.B.p 140/100.Doctor nasihatkan kurangkan hingga 50kg.Selepas berdiet tanpa garam/gula/santan/lemak/minyak dan kawal makanan berkarbo serta melebihkan sayuran/buahan berat badan naik 62 kg.Snack pun karet/timun/epal/lai/tembikai/betik/jambu je.Minum hanya air kosong/susu.Joging 30 minit 2 kali seminggu.saya
    jadi makin confuse.Nak diet camne lagi?

  • Hi kevin…
    i like to ask..how can i maintain go to gym everyday..i’ve sign up for it but i found out dat doing those exercise juz so hard on me. Is everyone hv the same difficulty as i do on their 1st time?

  • selepas mengawal pemakanan, dan melakukan senaman, namun berat badan masih sukar diturunkan, mungkin disebabkan kadar metabolisma badan adalah rendah. walaupun tidak mengambil garam, gula, nasi, dan sebagainya tetapi jika ambil makanan yg berkhasiat secara berlebihan, berat badan akan tetap naik gak.

  • elo bro! aku nak tanya ckit..ape senaman nak bg hilang penyaki Gynecomastia…ade senaman atau ubat x? thanks

  • hi kevin…i just want to share..before this berat badan i 75kg…mmg berat bagi seorang perempuan berumur 26 tahun..start dr Januari..i dah start jogging..tapi for 1st month i mmg xboleh lari sepanjang 3.33km (Taman Metropolitan Kepong)..im just walking, stamina pun xde…then after 1 month, i dah boleh jogging sepanjang taman tu..i pun dah skip nasi..i just makan roti,elakkan makanan berminyak..dalam seminggu i mesti makan i bakar, untuk bagi sumber protein, sebab i everyday i pegi jogging..so skarang dah bulan 7, berat i dah turun 10kg..i still maintain ngan proses i ni untuk turunkan lagi 5kg..

    • alamak sarah! nampaknya i pun kena jd cm u gak.. i bab ns skg mmg dh xkisah dah.. cuma tang senam tu je mcm ssh skit… i mula diet bulan 4 hari tu.. anyway thanks.. sharing is caring.. :)

  • I nk diet skrng so boleh u bg cra prmaknan yg simple tpi kenyang.. Tpi x nk nasi.. Mgkin roti or ap2 utuk plbgaikn menu.. I ad buat sndwish tpi x knyang kna makn 2 keping sndiwh bru knyang

  • berat bdn i dlu 65kg tapi sejak duduk ruma badan i naek sampai 80kg .. cmne erk nak turunkan . . lemak – lemak neh degil sangat . .

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.