Inginkan panduan senaman, fitness, diet dan pemakanan semasa bulan puasa Ramadhan? Ikutilah soal-jawap berikut dan dapatkan jawapan anda.

Oleh kerana ramai yang menghantar soalan berkenaan bulan puasa melalui email, twitter and facebook, berikut adalah soal-jawap ringkas untuk soalan lazim fitness and pemakanan diet bulan puasa.

Untuk keterangan dan panduan fitness and pemakanan bulan puasa dengan lebih lanjut, dapatkan eBook Ramadhan as part of the All-in-One eBook Package for RM40.

Soalan: Bagaimana untuk kurangkan berat badan pada bulan puasa?

Jawapan: Most of us akan kurangkan berat badan pada bulan puasa tanpa usaha. Ini kerana jumlah pengambilan kalori berbuka dan sahur tidak mencukupi untuk memenuhi keperlukan tenaga badan.

Soalan: Bolehkah saya buat weight training semasa berpuasa?

Jawapan: Tak boleh. Hanya selepas berbuka.

Soalan: Bagaimana pula dengan kardio seperti jogging?

Jawapan: Untuk membakar lemak, saya syorkan kardio ringan 30-45minit sebelum berbuka.

Soalan: Apa yang patut saya makan untuk berbuka?

Jawapan: Berbuka puasa dengan hidangan yang seimbang.

Soalan: Kalau makan kurma sahaja untuk sahur ok tak?

Jawapan: Tak ok. Kurma adalah 100% karbohidrat dan bukan makanan yang seimbang.

Soalan: Bolekah saya terus mengambil fat burner seperti Lipo6 semasa bulan puasa.

Jawapan: Yes boleh ambil pembakar lemak seperti Lipo6 tetapi sekiranya anda mengabilnya semasa sahur, mungkin anda sukar untuk balik tidur. Also kebanyakan pembakar lemak adalah diuretic (buang air badan). Jadi awas-awas jika mengambilnya semasa bulan puasa.

Soalan: Bagaimana untuk menambahkan berat badan semasa bulan puasa?

Jawapan: Memang sukar. Lebih baik tunggu hari raya untuk mulakan program menambah berat badan.

Soalan: Apa tips mengelak dari makan lebih semasa buffet ramadhan?

Jawapan: Always bermula dengan hidangan seimbang. Well 1-2 biji kurma sebagai adat sunat is fine tetapi selepas tu, make sure anda mengambil hidangan seimbang mengikut keperluan kalori anda. Also, ingat bahawa perasaan kenyang hanya akan kick-in selepas 20minit. Jadi makanlah dengan perlahan-lahan.

Soalan: Perlukah saya teruskan pelan senaman semasa bulan puasa?

Jawapan: Itu terpulang kepada anda. Saya sendiri tidak bersenam langsung sepanjang bulan puasa. Ini membolehkan badan saya pulih dari segala stress fizikal sepanjang tahun. After all, badan anda juga perlukan rehat fizikal dan mental.

Soalan: Berapa banyak kalori seseorang biasa ambil bagi setiap buffet ramadhan?

Jawapan: Hmmm lebih kurang 1,000 kalori – ini termasuk 1-2 main course, 2-3 gelas air, buah-buahan dan manis-manisan.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

View all posts
  • saifuddin

    Weight Training semasa berpuasa sesuatu yang mustahil dilakukan. bulan puasa je i dah hilang 4 kilo dengan memilih diet semasa berbuka antaranya :

    kurma -sumber energy yang cepat selepas berbuka
    pilih air bukan yang ada susu dan gula tinggi seperti air kelapa, air cincau, air bunga kekwa dan jus buah
    ambil nasi yang berulam-ulam mcm nasi kerabu
    pilih protein yang bakar dan kukus mcm ikan/ayam bakar dan siakap stim .tapi jangan kerap ambik juadah bakar sebab maybe boleh menyebabkan kanser
    elakkan kuih yang goreng mcm cucur udang ke, i selalu ambik popia basah

  • I am interested in becoming a group fitness instructor for either womens weight loss or senior group fitness. What would be the best approach to get started?

  • Mohd hazim

    Saya guna grenade black ops fat burner, saya nk tanya klau bulan puasa nk makan mcm mna ?

  • Mohd hazim

    Saya guna fat burner grenade black ops, saya nak tanya nk makan fat burner tu wktu bila ?