KevinZahri.com

Tips for weight management

Questions:

Apa khabar?? Terbaca akhbar hari ni n ada email U..Nice tengok U kat AF..
Anyway…Boleh tak bagi TIPS macam mana nak maintainkan berat badan? Skrg berat saya 73kg dan tinggi 169cm.. Macam mana yer…… ?? I’m glad if u could reply me… Thanx

Answer:

Terima kasih kerana sudi menghantar email kepada saya. Berikut adalah tips2 ringkas untuk maintain berat badan:

Nutrition
– makan 5-6 kali sehari untuk bekalan tenaga yang lebih efficient
– whenever you eat, pastikan adanya carbs, protein & lemak dalam nisbah yang tertentu, iaitu lebih-kurang 55:30:15
– kalau nak elakan calorie berlebihan…..choose mineral water dan elakan calories daripada minuman
– kalau nak juga air lain, order 2: mineral water dan maybe the tarik untuk rasa2 (but tak payah habiskan air the tarik lah)
– elakkan makanan/calorie at night sebab anda kurang aktif
– minum segelas air low-fat milk sebelum keluar grocery shopping ataupun ke kenduri untuk mengawal nafsu. Kalau nafsu makan terkawal, its easier to make better decisions.
– don’t keep sweet food @ home if you have a hard time with self-discipline.

Exercise
– tentunya latihan 2-3 kali seminggu di gym or aerobics is good but if not
– park your car further from your destination every calorie counts
– naik tangga rather than life..every calorie counts
– find sports activities that you can enjoy for the long term.
– avoid food/carbs sebelum jogging/sports untuk membakar lemak dan bukan glycogen.

Supplements
– whey protein: many ppl (including me) gunakan whey protein sebagai pengalas perut dan sebagai hidangan snack antara main meal. Whey is just cow milk but without fat n very low in calorie from carbs.
– fat burners: ini bukan supplement magic tetapi boleh menolong sekiranya anda dapat mengawal overall pemakanan dan training anda.

Hope this helps.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

13 comments

  • helo kevin…sya ada masalah skit..brt bdn sya kini mencecah 60-65kg..sdgkn umur sya br 15 thn dan ketinggian sya 157cm..sya suka bersukan tp bile tahu brt 60kg and above..sye rse malu dan susah nak bersukan walaupun org x tahu berat bdn sye..sye rse mcm gemuk sgt..tp kwn sye ckp sye nie medium size je..blh x kevin tlg bg tip utk sye turunkan brt bdn dr 60kg n above ke 59kg below n give tips how to maintain my weight …i need your help so much..thats all..thank u if u can helps me..

  • helo kevin…sya ada masalah skit..brt bdn sya kini mencecah 60-65kg..sdgkn umur sya br 15 thn dan ketinggian sya 157cm..sya suka bersukan tp bile tahu brt 60kg and above..sye rse malu dan susah nak bersukan walaupun org x tahu berat bdn sye..sye rse mcm gemuk sgt..tp kwn sye ckp sye nie medium size je..blh x kevin tlg bg tip utk sye turunkan brt bdn dr 60kg n above ke 59kg below n give tips how to maintain my weight …i need your help so much..thats all..thank u if u can helps me..

  • hello aira,

    yes sememangnya setengah orang berbadan endomorph (lebih besar drpd org main) …. untuk aira, penjagaan pemakanan dengan gabungan cardiovaskular training … jika berminat, aira boleh berjumpa dengan saya untuk perundingan dan buku fitness percuma. also harganya only RM150 untuk pelajar.

  • hello aira,

    yes sememangnya setengah orang berbadan endomorph (lebih besar drpd org main) …. untuk aira, penjagaan pemakanan dengan gabungan cardiovaskular training … jika berminat, aira boleh berjumpa dengan saya untuk perundingan dan buku fitness percuma. also harganya only RM150 untuk pelajar.

  • hai kelvin,
    saya berumur 26 thn tinggi 155cm dan berat 60.5kg.saya mengalami masalah berat badan setelah berkahwin 2 thn lepas dan skrg saya sedang berusaha untuk menurunkan berat badan sejak 3 minggu lepas dan hasilnya berat badab saya telah turun dari 63kg ke 60.5.so skrg saya nk tahu plan pemakanan yg sihat untuk saya berdiet tp saya mempunyai masalah tidak sempat untuk bersenam kerana kesibukkan kerja,jadi macamana saya nk mengatasi masalah berat badan saya ini,
    i need your opinion,pls give me some advice.
    tq…………..

  • hai kelvin,
    saya berumur 26 thn tinggi 155cm dan berat 60.5kg.saya mengalami masalah berat badan setelah berkahwin 2 thn lepas dan skrg saya sedang berusaha untuk menurunkan berat badan sejak 3 minggu lepas dan hasilnya berat badab saya telah turun dari 63kg ke 60.5.so skrg saya nk tahu plan pemakanan yg sihat untuk saya berdiet tp saya mempunyai masalah tidak sempat untuk bersenam kerana kesibukkan kerja,jadi macamana saya nk mengatasi masalah berat badan saya ini,
    i need your opinion,pls give me some advice.
    tq…………..

  • saya umo 25thn..gemuk sgt..berat 88kg, tinggi 165cm..
    saya nak kawin bulan 10 tahun 2009 nii
    apa yg perlu sy buat
    supaya at least kurang 20kg from than amount of weight??? plz help me

  • hai..
    dlu sy blh di ktakan gmuk..but now..
    brat badan sy tnggal 52..dgn ktinggian 158..
    am i fat????

    pleasa answer my quest.

  • hai..
    dlu sy blh di ktakan gmuk..but now..
    brat badan sy tnggal 52..dgn ktinggian 158..
    am i fat????

    pleasa answer my quest.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.