2 in1: What Should You Eat? and How to get Abs?

umur saya 22, tinggi 157cm, berat 57-59kg… bile makan naik 59/58, bile xmakan jd 57/56…herm, mcm mana tu? setiap hari saya berjalan kaki utk ke tempat kerja,20-30 minit untuk pegi sahaja… since i dont hav time to jog, so i think dis is a good exercise for me too. i need ur advise. how to get a balance diet?

selain itu, maybe untuk bg tau, berapa byk kalori utk makanan yg biasanye org2 akan makan… sbb dulu my cousin, dia makan mengikut kalori. ntahla, saya pun taktau mcmn… saya betul2 nak tahu, cadangan2 makanan yang boleh sy makan untuk satu hari…erm, lagi satu, sepatutnya sit up kite kena buat berapa kali dalam sehari? sebab saya skrg nie buat 50 kali jer…alahai tak larat la… so i hope maybe u can help me thank u…

ReeN

JAWAPAN:

Hi Reen,Apologies for the late reply. Banyaknya soalan Reen! :)
Ok memang susah untuk memberi panduan pemakanana kepada Reen kerana ia bergantung kepada cita-rasa Reen.

Untuk panduan Reen:

  1. Its best untuk memahami kenapa berat badan kita naik
    1. Its all about calories in vs out
    2. Kenali Keperluan calorie Reen, bole rujuk kepada artikel berikut untuk panduan
    3. UMPH March 2006: Pengiraan Kalori & Otot Lean
    4. What Diet?
  2. Balanced Diet atuaupun Makanan Seimbang
    1. Here Reen patut mengenali makanana dan minuman kegemaran Reen
    2. Bole Rujuk kepada artikel ini untuk calorie sesetengah makanana M’sia
    3. Foods of Malaysia
    4. Ataupun www.foodcount.com or www.nutriweb.org.my
  3. Understand peranan exercise dalam usaha Reen mencapai fat loss.
    1. Ada perbezaan antara jogging untuk performance dan fat loss.
    2. Rujuk artikel ini: UMPH March 2006: Pengiraan Kalori & Otot Lean
  4. Untuk memperolehi ABS, sebenarnya its more about your nutrition daripada latihan situp dll
    1. Selagi adanya lapisan lemak antara abs dan kulit, anda will never shine!
    2. Tak perlu latih setiap hari, 2 kali seminggu sudah mencukupi. Its about Quality & Not Quantity ;)
    3. Rujuk Artikel ini: UMPH Dec 2005: Panduan Abs dan Contoh Jadual Latihan
    4. UMPH March 2006: Pengiraan Kalori & Otot Lean

All in all, sebenarnya ia tidak susah mana untuk mencapai impian fitness Reen (atau orang lain) but knowledge is key. Tanpa pengetahuan asas yang betul, ia seolah2 Reen memandu dalam gelap!

Hope this helps.

Kevin Zahri


Kevin Zahri

Hi, my name is Kevin Zahri or affectionately known as Cikgu Fitness. I am an award winning health and fitness influencer, wellness activist based Malaysia and founder of this regions largest weight loss movement called Jom Kurus ... oh and a member of MENSA.

All author posts

Privacy Preference Center