Elok ke makan nasi putih?

Nasi Putih; Complex Carbs atau Simple Carbs?

 

Tahu tak korg nasi putih pun sebenarnya adalah complex carbs atau istilah melayunya dipanggil ‘carbs ketat’? Ramai yg ingat, nasi putih tu adalah simple carbs, tp sebenarnya bukan.

Yang membezakan nasi putih dgn nasi ‘carbs ketat’; (beras perang, beras panjang tu semua) adalah nilai GI (Glycemic Index) yg terkandung dlm nasi tersebut. Nilai GI bg nasi putih adalah tinggi berbanding nilai ‘carbs ketat’.  Maksud lebih tinggi kat sini adalah, kalau nilai GI dia tinggi, means kualiti makanan dia tak berapa nak mengenyangkan hence korang akan cepat rasa lapar. Kalau dia rendah, korg akan rasa cepat kenyang & lambat lapar.

Kalau korg nak bezakan ape itu complex carbs = ‘carbs ketat’ & simple carbs, ape je yg masok dlm mulut kalau rasa manis, haa..tu simple carbs. Biasanya process food, candy, desserts, refined bread, soda..tu antara contoh simple carbs. See the different?

So kalau ditanya elok ke tak makan nasi putih, jawapannya in terms of kalori yang masuk adalah lebih kurang sama je macam makan dengan nasi-nasi jenis lain tu but still yang membezakan dia kalau makan nasi putih, korg cpt lapar balik sebab GI dia tinggi. 

Nasi putih tak bersalah. Yang bersalah tu kalau makan dia ikut nafsu.

Nasi putih mengandungi jumlah kalori yang lebih kurang sama macam nasi-nasi lain.
Nasi putih mengandungi jumlah kalori yang lebih kurang sama macam nasi-nasi lain.

 

 

Coach Cem
Follow me on FB; CEM BODY ENGINEERING
Instagram; coachcem
0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like