Nak Kurus? 10 Kesilapan Diet Paling Besar

tip-diet-kurus

Dalam kebanyakan seminar-seminar dan email soal-jawap tentang diet, berikut adalah antara mistake yang sering diulang. Kesilapan berikut TIDAK akan membantu anda kurangkan berat badan. Jadi pastikan anda tidak amalkan mistake berikut.

  1. Skip hidangan. Jangan skip mana-mana hidangan. Lagi-lagi sarapan pagi. Rugi! Sarapan tu penting untuk mencetus metabolism harian anda. Jangan tunggu sampai di ofis baru nak makan. Makan sarapan first thing in the morning.
  2. Cuma makan 3 hidangan sehari. 3 Hidangan TAK cukup untuk 1) mengawal nafsu makan dan 2) tingkatkan metabolism. Paling kurang makanlah 5x sehari. Ini tak kira samada anda ingin kurang, maintain or tambah berat badan. Makan malam pun boleh as long as you budget dalam keperluan kalori seharian anda.
  3. Makan tak cukup. Jangan jangan jangan tak makan. Nanti metabolism anda jatuh dan anda bukan sahaja melapar diri dan rugi pembakaran kalori. Kalau DCR anda 2,000 kalori sehari, paling kurang makan dalam 1,200 kalori. Yang penting makan kerap untuk kawal nafsu.
  4. Dapatkan eBook percuma 45 Tip Kawal Nasfu Makan.
  5. Elak nasi. Saya sendiri pun makan nasi 2x sehari. Nasi adalah sumber karbohidrat yang baik. YES memang boleh menggemukkan kalau berlebihan tapi oats, buah atau roti pun boleh menggemukkan kalau berlebihkan. Nak makan nasi, jangan lebih segenggam tangan untuk satu hidangan.
  6. Ikut diet membuta. Ramai yang suka ikut trend-trend diet terkini seperti blood type diet, aktins, high protein dan lain-lain. Bagi saya, tiada masalah mencuba tapi jangan ikut membuta. Pastikan anda faham dan mempersoalkan fakta sains di sebalik setiap diet. Macam dalam agama juga. Kita tidak ikut membuta, setiap seruan ada hikmahnya.
  7. Harapkan makanan tambahan. Herbalife anyone? Tiada masalah dengan Herbalife atau mana-mana makanan suplemen atau makanan tambahan TAPI jangan bergantung kepada produk-produk tersebut untuk menjadi pembela kesihatan anda. Pastikan diet keseluruhan dah baik, kehidupan yang cergas (tak semestinya bersenam) dan gabungkan dengan makanan tambahan. Barulah berkesan.

herbalife? Saya tiada masalah dgn penggunaan herbalife atau mana2 produk meal replacement. Tapi ia juga makanan dan bukanlah produk ajaib. Cuma kosnya tidak munasabah untuk penggunaan jangka masa panjang di Malaysia. Saya prefer whey protein – lebih ekonomi.

  • Tak tahu keperluan kalori diri. Macamana nak kawal makanan kalau anda tidak tahu keperluan kalori seharian (DCR) anda. Nilai DCR seseorang adalah unik dan bukan angka anggaran or average. Pastikan anda kenalpasti DCR anda.
  • Elak makanan tempatan. Saya sendiri pun makan di mamak hari-hari. Gaya hidup saya sememangnya Malaysian. Tiada masalah makan makanan kita selagi ia selari dengan keperluan kalori anda. Makanan barat seperti pizza, pasta, sandwich, meatballs pun boleh menggemukkan.
  • Terlalu fokus kepada satu perkara. Ada yang ingat makan oats semata-mata boleh kurus. Atau minum air kosong sahaja. Diet yang baik bukanlah bergantung kepada satu atau dua makanan/minuman. Ia merangkumi kesemua pilihan harian dan jangka masa panjang.
  • Diet jangka masa pendek. Bila dengar perkataan diet, ramai anggap ia sebagai suatu program 12 minggu atau short-term tapi tu SALAH. Diet sepatutnya menjadi amalan sepanjang masa. Definisi “diet” pun adalah “amalkan pemakanan”. Jadi pastikan anda amalkan diet anda bukanlah untuk short-term tetapi sepanjang hayat.
  • Amalan diet saya SAMA dari january 1st sampai Disember 31. Ia amalan gaya hidup yang TETAP dan bukan program 12 minggu.

    About Kevin Zahri

    I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

    • Aidawahab

      i like

    • Suerashid

      I follow :)

    • alinafauz

      macammane nak tahu DCR?..

    • Merlinmaritza

      kevin, ada yang kata supplement lecithin membantu penurunan berat badan. is it true?

    • HarzlienaShazleen

      jenama whey protein apa yang bagus dan murah? bila masa yang sesuai nak makan whey protein tu?

      • Aishiteru Haeyue

        u should try Herbalfes product and get ur result :) 0145068548 – Cik Fairuz

    • Adeenaboutique

      Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol.pm utk best price. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=364133450288893&set=a.364131990289039.73812.364121950290043&type=3&theater

      sms sis aini 0164941276. tq

    • Ann

      product whey protein yang mana satu yang sesuai untuk menurunkan berat badan bagai wanita ? 

    • http://awandata.blogspot.com em wai zee

      Teruja untuk dapatkan berat badan yang ideal!

    • Zarina Shahrin

      yup… saye amalkan pemakanan yg terancang selama 10 bulan.. bersama larian yg konsisten.. so dah reduce 20kg.. kerana tersangat berdisiplin dalam setahun tu, saye terus-terusan mengamalkan pemakanan yg terancang..^^
      (some times sebat jugak la makanan lain2 since mesia ni ade byk makanan best..haha)

      • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

        congrats zarina.

      • Azizul

        haha…betul2. makanan Malaysia sangat best. Cendol mesti setiap Jumaat lepas Solat Jumaat.

    • Faienf

      assalamualaikum. saya dah follow abg kevin on twitter. harap abg follow back sbb saya banyak nak mntak tolong abg.  https://twitter.com/#!/FaienFaradila

    • azimah

      ermmm mcm mane nk tau keperluan kalori seharian kita??

    • JIbrail Pishtim

      Cikgu Kevin, apa why protein yg cikgu boleh suggest? Saya aktif bergym dan swim tapi saya tak mahu badan saya jadi bulky. I just want to look fit and ripped. Tq.

      • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

        any whey protein will do … basically like buying milk.

      • Aishiteru Haeyue

        u should try herbalifes whey protein. just call me , 0145068548 – Cik Fairuz :)

    • http://pitaukur.blogspot.cz/ Scabe

      Thumbs up for liking makanan tempatan. :) 

    • http://profile.yahoo.com/NMX4P3TKI4V7SDNO7QBDAAWEDE NURUL

      dulu time skolah sy aktif sukan, so brat 45 dgn ktinggian 1.59 m, skrg after study n kurang exercise + kwn2 yg mmg suke mkn, brt sy mkn naik, last sy timbg 75, stres sgt, cuba2 diet, cpt je pts asa….. rase mcm dah x da harapan…. 

      • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

        salam nurul, dah rujuk my ebook “Panduan Kurang 5kg 5 Minggu”?

    • Zulkifliahmad

      Salam kevin, saya ingin bertanya dimanakah boleh mendapatkan whey protein yang halal dan jenamanya?

      • Aishiteru Haeyue

        u can try herbalifes whey protein. just call me. 0145068548 – Cik Fairuz

    • najibah hasan basri

      Cara terbaik untuk mengetahui berapa banyak air yang perlu anda minum ialah dengan menimbang berat anda sebelum dan selepas sesi latihan senaman. Lihat berapa banyak berat yang kurang, dan itulah jumlah air yang perlu anda minum.
      x paham la kuantiti air bnyk ane?

    • nona

      macamana nak tau DCR saya?

    • http://www.facebook.com/kamariah.jumadi Rea Kamariah Jumadi

      hai, …… nak tanya …. umur saya 34 thn, berat 66 kg, tinggi 169cm ….. berapa berat ideal dan kalori kena ambil sehari ?????

    • ahmad

      Greetings Kevin,
      Nak tanya sikit for my 17 years daughter what is the best diet plan to give to her.tak la gemuk sgt but just nak kurangkan berat badan dia

    • ipul

      asalamualaikum

      perimisi saya dari indonesia

      untuk suplemen fitnes apakah tuan mempunyai daftar yang sudah tersertifikasi ke halalany (halal dalam islam)

      trimakasih

      syaiful

    • liana

      typicalnya rakyat malaysia..bila fikir healthy diet, terus fikir diet supplement /meal replacement! -_-

    • zul

      sy bulan 11 berat 86kg dgn tggi 165cm. kire obes dah. sekrg berat 78kg – target 60kg. bile nak dapat tu sy bg ms sebelum bulan 5 tahun 2014. kire raya dgn badan baru. sy amalkn minum air kosong,letak hirisan lemon & 1 sudu madu kampung(beli kt kpg sy kuala pilah). mlm x mkn. sebenarnya sy amalkan mnum lemon tu time kt opis sebb stress, keje bank deal ngn customer. sy x sedar sebb lame kelamaaan kwn2 ckp sy badan sy agak susut, sy x caya, smpi la family pun perasan… sekrg sy amalkan minum tu.. yg best opis sy 3 tingkat, ari2 sy turun naik…hihihihihi….x mustahil bley kurus & fit..yg penting sihat…

    • mrs…

      salam ..kalau orang tu puasa sebagai cara kawal nfsu makannya macammana??

    • amir

      Kalau seseorang itu tidak makan sehari dan hanya minum air sahaja??

    • nana chan

      Assalam. .diet yg bagaimana harus sy amalkan jika saya ingin kurus dalam masa yg sama saya menghidap gastrik..

    • lleiyaa7

      Assalamualikum, saya menghadapi masalah perut buncit sejak akhir2 ni disebabkan anak saya sudah kurang menyusu. Sebelum ni, saya memang tak pernah fikir ttg diet sbb bdn saya maintain ja. Utk pengetahuan kevin, saya menyusukan keempat2 anak saya. So sekarang saya buntu, apakah cara cepat dan berkesan untuk menurunkan berat badan dan menghilangkan lemak2 di bhg perut dan paha? Bagaimana pula hendak tahu kadar kalori yang diperlukan untuk bdn saya? Mohon pencerahan. Terima kasih!

    Promosi Raya Untuk Lifetime Membership Diskaun RM30