Cara Senang untuk Tambah Berat Badan?

Cara memambah berat badan bukan perkara yg susah as long as you have the keinginan, discipline dan well tahu caranya. Walaupun anda bole cuba mengunakan supplement weight gainer semata-mata, tapi cara yg lebih berkesan bergantung kepada 3 perkara:

  • Nutrition
  • Training
  • Supplements (Makanan Tambahan)

Nutrition

Samada seseorang itu ingin tambah atau kurangkan berat badan, kita perlu makan 5-6 hidangan sehari. Makanan seimbang mengandungi carbs, protein and fat dalam ratio calorie 50:35:15. Lebih kurang lah. But you have to eat and basically more than you would like to. If you have problems with doing this, weight gainers are great.

Weight Training

Weight training di gym memang sesuai untuk membantu anda bukan saja untuk tambah berat badan tetapi extra berat badan itu adalah otot yg akan menjadikan tubuh lebih sasa. End of the day you want to gain “good” lean weight and not just fat. Nasihat saya is that you berlatih untuk jangka masa panjang dan bukanlah untuk 3-6 bulan sahaja. Kalau anda kurang berpengalaman untuk cara weight training di gym, dapatkan panduan orang yg berpengalaman.

Supplements (Makanan Tambahan)

Untuk tambah berat badan, weight supplements seperti di bawah are actually very helpful and mainly just foods and occur naturally in our diet. The difference? Supplements are manufactured and processed to give you what you need tanpa perlu fikir banyak. Basically what you’ll need is:

  • Protein: This can be either from whey protein or weight gainers or other forms of protein supplements.
  • Creatine: for muscle/strength gain
  • Others: Glutamine, NOX, etc

Want to gain weight and lose fat?

When you gain weight, you have to forget about your abs for now….whenever you gain weight, it’ll always be a combination of fat and muscles. Here it is your nutrition and training that will dictate that ratio.

…whenever you gain weight, it’ll always be a combination of fat and muscles…

If you do a good job, it’ll be in favor of more muscles and “less fat” but never zero fat! So throw away the mirror, for now, eat a lot, and train hard (as that’s the only way for your muscles to grow)

0 Shares:
0 comments
  1. Hey Kevin,Great tip. I’m currently on a weight gain diet also. Just recently started about 2 weeks ago. I’m trying to reach my first target of about 95kgs. How heavy would an average person, weight gain for someone who has a BMR of about 2100 in a month?My diet currently consists of the same ratio as you have mentioned. I tell you, It’s so hard to eat. I’m an eater yes! but to eat more just to weight, it’s very tough. Agreed. I hope you can answer or advised on the best or healthiest way to gain. ra–

  2. Hey Kevin,

    Great tip. I’m currently on a weight gain diet also. Just recently started about 2 weeks ago.

    I’m trying to reach my first target of about 95kgs. How heavy would an average person, weight gain for someone who has a BMR of about 2100 in a month?

    My diet currently consists of the same ratio as you have mentioned. I tell you, It’s so hard to eat. I’m an eater yes! but to eat more just to weight, it’s very tough. Agreed.

    I hope you can answer or advised on the best or healthiest way to gain.

    ra

  3. hey riz!didn’t quite get your question. are you asking me hoe fast you’ll gain weight for a BMR of 2100?2 things I could say: 1. it depends on your calorie surplus (calorie in vs out)….the more the different the more you’ll gain BUT2. you don’t wanna just gain fat, right….hence weight training and a balanced calorie surplus will make sure you gain good weight, but it will still be a combination of muscles and fat).

  4. hey riz!

    didn’t quite get your question. are you asking me hoe fast you’ll gain weight for a BMR of 2100?

    2 things I could say:
    1. it depends on your calorie surplus (calorie in vs out)….the more the different the more you’ll gain BUT
    2. you don’t wanna just gain fat, right….hence weight training and a balanced calorie surplus will make sure you gain good weight, but it will still be a combination of muscles and fat).

  5. hey Mr kevin…my Question:izzit okey if i don go to the gym but take all those things that u’ve mentioned…eg: kreatin, whey protein…sit up and other eksais at home..no time to go to gym for the moment..and kinda shy..as…im tryin to gain weight..very hard to gain weight….Malu..once masuk gym..im the onli one skinny…

  6. hey Mr kevin…my Question:
    izzit okey if i don go to the gym but take all those things that u’ve mentioned…eg: kreatin, whey protein…

    sit up and other eksais at home..no time to go to gym for the moment..and kinda shy..as…im tryin to gain weight..very hard to gain weight….Malu..once masuk gym..im the onli one skinny…

  7. salam bro..org perempuan pn leh makan produk yg sama ke..i having underweight problem..h:162cm w:47kg

  8. salam bro..org perempuan pn leh makan produk yg sama ke..i having underweight problem..h:162cm w:47kg

  9. saya pun dah try banyak cara untuk menambah berat ni,tapi apa yang sy tahu ianya memang susah, macam anda mendaki bukit,selepas anda sampai ke puncak, mesti anda lega kan,tetapi rupenye ada satu lagi puncak yang mesti anda daki, mcm tu la rasa susahnya,
    But i agreed with we need to eat healthy food, but for the beginner, or mereka yang hanya mahu menambah berat/nampak berisi saje, anda tak perlu ambil creatine, glutmine,ianya hanya untuk mereka yang bodybuilder/ active sport saje yang menggunakan tenaga ytang lebih.fokus pada makanan berkalori tinggi dan makan 6 kali sehari,
    sini sy ingin berkongsi juga pengetahuan saya tentang body work kita ni. ada beberapa perkara perlu anda ambil berat, untuk tambah berat anda,
    a) makan nasi jangan miss 2/3 kali sehari beserta lauk spt ayam/ikan
    b) makan 5/6 kali sehari, 3 meal berat dan 3 meal ringan seperti kuih2/ weight gain
    c) minum susu tepung penuh krim sebelum tido dan selepas bangun tido, lepas tu baru sarapan nasi lemak/kuih2/ dengan air nescafe susu. air susu boleh dicampur dengan pisang potong2 atau makan dengan kismis (pisang, kismis = kalori tinggi)
    d) jika perlu, tambah pengetahuan mengenai kalori dalam makanan, contohnya anda perlukan ambil 3000 kalori untuk gain weight,so choose makanan yang boleh mencapai tenaga dalam sehari. have to be calori surplus,
    e) elakkan berjogging, kalau taktahan nak jogging juga, dalam 15 minit je,
    f) petang2, ambil periuk kecik,letak air,1 sudu gula perang,tambah 4 sudu susu tepung, tambah 8 sudu oat utk dimasak, masak hingga kembang, kemudian pecahkan 2biji telur termasuk kuning, tunggu 2 minit, then makan, untuk meal ke 4
    g) makan sayur hijau
    h) makan peanut butter atau mayonese atau keju sebagai tambahn makannan,
    i) kurangkan makan makanan terlalu manis,
    j) makan ubi manis rebus,sedap
    for those who training,dont let you train melebihi 50 minit,

    1. salam.. i tertarik dgn suggestion u yg bkaitan soal makan2 ni.. huh..tgok tips u ni terbayang seorg yg gemuk memakan n melantak untuk seharian..huhu.. nway good la.. tp benarkah berkesan? i actly tgh oening dgn masalah under weight i ni…benci gak la keadaan cam ni…letih.. tp soalnye kalu follow cara makan yg ade ni rasanya x baik kot untuk kesihatan..bukankah banyak makan tu menimbulkan penyakit lain? lg pun sunnah nabi kate amalkan makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang…hush..susah jugak.. lg2 i ni nk makan pon kdg2 cepat kenyang…apatahlagi nk melantak mcm u cadangkan tu..ahaks…camane ek?

  10. saya pun dah try banyak cara untuk menambah berat ni,tapi apa yang sy tahu ianya memang susah, macam anda mendaki bukit,selepas anda sampai ke puncak, mesti anda lega kan,tetapi rupenye ada satu lagi puncak yang mesti anda daki, mcm tu la rasa susahnya,
    But i agreed with we need to eat healthy food, but for the beginner, or mereka yang hanya mahu menambah berat/nampak berisi saje, anda tak perlu ambil creatine, glutmine,ianya hanya untuk mereka yang bodybuilder/ active sport saje yang menggunakan tenaga ytang lebih.fokus pada makanan berkalori tinggi dan makan 6 kali sehari,
    sini sy ingin berkongsi juga pengetahuan saya tentang body work kita ni. ada beberapa perkara perlu anda ambil berat, untuk tambah berat anda,
    a) makan nasi jangan miss 2/3 kali sehari beserta lauk spt ayam/ikan
    b) makan 5/6 kali sehari, 3 meal berat dan 3 meal ringan seperti kuih2/ weight gain
    c) minum susu tepung penuh krim sebelum tido dan selepas bangun tido, lepas tu baru sarapan nasi lemak/kuih2/ dengan air nescafe susu. air susu boleh dicampur dengan pisang potong2 atau makan dengan kismis (pisang, kismis = kalori tinggi)
    d) jika perlu, tambah pengetahuan mengenai kalori dalam makanan, contohnya anda perlukan ambil 3000 kalori untuk gain weight,so choose makanan yang boleh mencapai tenaga dalam sehari. have to be calori surplus,
    e) elakkan berjogging, kalau taktahan nak jogging juga, dalam 15 minit je,
    f) petang2, ambil periuk kecik,letak air,1 sudu gula perang,tambah 4 sudu susu tepung, tambah 8 sudu oat utk dimasak, masak hingga kembang, kemudian pecahkan 2biji telur termasuk kuning, tunggu 2 minit, then makan, untuk meal ke 4
    g) makan sayur hijau
    h) makan peanut butter atau mayonese atau keju sebagai tambahn makannan,
    i) kurangkan makan makanan terlalu manis,
    j) makan ubi manis rebus,sedap
    for those who training,dont let you train melebihi 50 minit,

    1. salam.. i tertarik dgn suggestion u yg bkaitan soal makan2 ni.. huh..tgok tips u ni terbayang seorg yg gemuk memakan n melantak untuk seharian..huhu.. nway good la.. tp benarkah berkesan? i actly tgh oening dgn masalah under weight i ni…benci gak la keadaan cam ni…letih.. tp soalnye kalu follow cara makan yg ade ni rasanya x baik kot untuk kesihatan..bukankah banyak makan tu menimbulkan penyakit lain? lg pun sunnah nabi kate amalkan makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang…hush..susah jugak.. lg2 i ni nk makan pon kdg2 cepat kenyang…apatahlagi nk melantak mcm u cadangkan tu..ahaks…camane ek?

  11. aloo.. bro kevin, saya nk tnya mengenai berat badan yg tidak consistance sekejap naik dan sekejap turun. Factor terutama tentulah dari segi pemakanan, adakah sbb lain yg menyebabkan berat badan yg tidak stabil ini? kadang2 jika berat saya mencapai tahap yg normal average 65kg saya akan rasa mcm panas badan dan demam…after that berat bdn akan turun sbb dah demam ni tentulah kurang mkn sket…i’m still under weight.

  12. aloo.. bro kevin, saya nk tnya mengenai berat badan yg tidak consistance sekejap naik dan sekejap turun. Factor terutama tentulah dari segi pemakanan, adakah sbb lain yg menyebabkan berat badan yg tidak stabil ini? kadang2 jika berat saya mencapai tahap yg normal average 65kg saya akan rasa mcm panas badan dan demam…after that berat bdn akan turun sbb dah demam ni tentulah kurang mkn sket…i’m still under weight.

  13. this is my diet
    jam 6-7
    buat minuman. ambil 10sudu oat letak dalam air baru mendidih,mahu bagi lembut oat dulu, then 1 add 2 sudu peanut butter,6/7 sudu susu tepung,1sudu gula perang,segenggam raisin, kmudian makan pelan2
    jam 9-10
    biasa di tempat kerja,
    makan meehun + ayam + nescafee(patutnya no nescafe,it will rise your metabolism a bit)
    tghari meal
    biasa la, nasi ayam ke,biasa nasi la
    petng jam 6
    buat lagi macam minuman pertama; oat+susu+peanut butter / lain plihan berkalori tinggi
    malam
    biasa makan nasi la,org malaysia mmg suka mkn nasi
    + dengan buah2 + ayam/ikan
    11 mlm –
    meal terakhir
    biasanya meal oat jugak + susu + peanut butter
    ini kerana ia cepat memberi kalori yang tinggi.selalu juga campur keju cheese,
    i try to stick with this diet,why i always stick to the oat meal?because it is easy to prepare,just hot water,and high cal,you can add other high cal food, so this will hope giving me a 3000above calories a day to gain my mass, so you think to gain weight is easy? you have to learn the fact.. 😉 please give nice a comment,critic.

  14. this is my diet
    jam 6-7
    buat minuman. ambil 10sudu oat letak dalam air baru mendidih,mahu bagi lembut oat dulu, then 1 add 2 sudu peanut butter,6/7 sudu susu tepung,1sudu gula perang,segenggam raisin, kmudian makan pelan2
    jam 9-10
    biasa di tempat kerja,
    makan meehun + ayam + nescafee(patutnya no nescafe,it will rise your metabolism a bit)
    tghari meal
    biasa la, nasi ayam ke,biasa nasi la
    petng jam 6
    buat lagi macam minuman pertama; oat+susu+peanut butter / lain plihan berkalori tinggi
    malam
    biasa makan nasi la,org malaysia mmg suka mkn nasi
    + dengan buah2 + ayam/ikan
    11 mlm –
    meal terakhir
    biasanya meal oat jugak + susu + peanut butter
    ini kerana ia cepat memberi kalori yang tinggi.selalu juga campur keju cheese,
    i try to stick with this diet,why i always stick to the oat meal?because it is easy to prepare,just hot water,and high cal,you can add other high cal food, so this will hope giving me a 3000above calories a day to gain my mass, so you think to gain weight is easy? you have to learn the fact.. 😉 please give nice a comment,critic.

  15. Sesape yg nk nek brat bdan tuh..
    xyah ssah2..
    skunk nie zman teknology..
    labur wit lbiy cket 4 INJECTION..
    This is the best way and not waste u’r time and money..
    Appeton weight gain tue personally bgus gak,tp mhal cket lew..
    pas2 lak klu korunk nk bli supplement kt farmasi etc. korunk better be carefull coz xsume btul..sbab tu korunk mkn xde effect!
    Aku de cdangan mdah n berksan ikt pngalaman ak..
    1)dlm kul 10 cmtu mkn r telur 4bji,3bji mnimum, minum susu dutch lady full cream sgelas,roti gardinea 4kping ngn sekaya or ltak fruit jem ckit kt c2..cnang kn..
    pas2 korunk take lunch.. ptg mkn r pisang kew ngn susu sgelas..xksah r soya ke.klu xnk, amek yogurt 1cup..actually nasi nie xmkn xpe,omputih xmkn nasi pn da mcm tyar lori bdan diorang.hehe..
    yg pnting byak kalori….
    2)Kul 8 cm2 g r gym, kt gym lak jgn pakse bdan tue..men lex2 klu da rse skit stop..
    COZ klu otot da injured,protein2 yg kte mkn tue akn dgunakan oleh bdan tuk repair.So hrapan la bdan nk besaw..B4 pg gym,better korunk mnum 100plus,Pepsi or coke..purata 1 tin de 44kcal energy..so t bley r push out the limit cket..
    3)LAGI stu,ini lg pnting, korunk kna tido 7-9 jam shari..otot2 hanya tumbuh smasa kte tido jer..klu brjage mlayan myspace or men gme or whateva jer dlm mmpi r bdn nk nek..
    tu jela cra ak and the results i gain 5kg n muscle2 cket jer..
    4 comment and another suggestion or sbarang soalan E-Mel ak.. Antraxr39@yahoo.com
    Adios!

    1. uit, but…kawan aq tuh…minum susu appeton weigh gain, tp makin trun ada la…skng die da trun 12 kg dr berat dia yg ideal tuh

  16. Sesape yg nk nek brat bdan tuh..
    xyah ssah2..
    skunk nie zman teknology..
    labur wit lbiy cket 4 INJECTION..
    This is the best way and not waste u’r time and money..
    Appeton weight gain tue personally bgus gak,tp mhal cket lew..
    pas2 lak klu korunk nk bli supplement kt farmasi etc. korunk better be carefull coz xsume btul..sbab tu korunk mkn xde effect!
    Aku de cdangan mdah n berksan ikt pngalaman ak..
    1)dlm kul 10 cmtu mkn r telur 4bji,3bji mnimum, minum susu dutch lady full cream sgelas,roti gardinea 4kping ngn sekaya or ltak fruit jem ckit kt c2..cnang kn..
    pas2 korunk take lunch.. ptg mkn r pisang kew ngn susu sgelas..xksah r soya ke.klu xnk, amek yogurt 1cup..actually nasi nie xmkn xpe,omputih xmkn nasi pn da mcm tyar lori bdan diorang.hehe..
    yg pnting byak kalori….
    2)Kul 8 cm2 g r gym, kt gym lak jgn pakse bdan tue..men lex2 klu da rse skit stop..
    COZ klu otot da injured,protein2 yg kte mkn tue akn dgunakan oleh bdan tuk repair.So hrapan la bdan nk besaw..B4 pg gym,better korunk mnum 100plus,Pepsi or coke..purata 1 tin de 44kcal energy..so t bley r push out the limit cket..
    3)LAGI stu,ini lg pnting, korunk kna tido 7-9 jam shari..otot2 hanya tumbuh smasa kte tido jer..klu brjage mlayan myspace or men gme or whateva jer dlm mmpi r bdn nk nek..
    tu jela cra ak and the results i gain 5kg n muscle2 cket jer..
    4 comment and another suggestion or sbarang soalan E-Mel ak.. Antraxr39@yahoo.com
    Adios!

    1. uit, but…kawan aq tuh…minum susu appeton weigh gain, tp makin trun ada la…skng die da trun 12 kg dr berat dia yg ideal tuh

  17. What kind(or brand) of protein is effective for weight gain after gym training ? Is the normal one like amway protein powder effective ?

  18. What kind(or brand) of protein is effective for weight gain after gym training ? Is the normal one like amway protein powder effective ?

  19. aku fed up sgt2..aku ni underweight..malu aku nk b’hdpn dgn org…aku kluar je semua mata memandang aku..kdg2 aku stress giler.. aku nk tmbhkn brt bdn tp apsal susah sgt?

  20. aku fed up sgt2..aku ni underweight..malu aku nk b’hdpn dgn org…aku kluar je semua mata memandang aku..kdg2 aku stress giler.. aku nk tmbhkn brt bdn tp apsal susah sgt?

  21. Aku skrg tgh cuba naikan berat badan lagi. Dulu minum
    Appeton Weight Gain pun tak ada perubahan. Boring rasanya.Tinggi aku 162 cm berat 40 kg. Ada sesiapa yang nak bagi pandangan?

  22. Aku skrg tgh cuba naikan berat badan lagi. Dulu minum
    Appeton Weight Gain pun tak ada perubahan. Boring rasanya.Tinggi aku 162 cm berat 40 kg. Ada sesiapa yang nak bagi pandangan?

  23. aku baru ni ada org jas kat aku 1 produk nama dia nutrion ( soya ) dari herbalife..mula2 aku minum aku rasa sakit2 badan mcm urut nak putus..smpai hari ke 5 pun rasa cam tu.rupa2nya badan nak besar..dulu berat aku 56kg tinggi 170..skrg dlm masa 5 hari ni berat dah jadi 57…alhamdulilah berhasil gak..aku tak g gym..tapi yg tak bestnya nutrion tu agar rm150.00 abis seminggu jer..mampus…pokai aku jwpnya

  24. aku baru ni ada org jas kat aku 1 produk nama dia nutrion ( soya ) dari herbalife..mula2 aku minum aku rasa sakit2 badan mcm urut nak putus..smpai hari ke 5 pun rasa cam tu.rupa2nya badan nak besar..dulu berat aku 56kg tinggi 170..skrg dlm masa 5 hari ni berat dah jadi 57…alhamdulilah berhasil gak..aku tak g gym..tapi yg tak bestnya nutrion tu agar rm150.00 abis seminggu jer..mampus…pokai aku jwpnya

  25. sy training tiap2 hari di gym sminggu.sy amik weight gainer.cara minum masa sebelum main atau lepas main??time bila agk2 bagus??thxxx

  26. aiseh man..aku baru nk stat ambik weigh gain tapi dgr Jiha crite x jadi la plak..aku ni dlm underweight h=168 w=48kg.tp yg peliknye berat aku mantain je x kira time aku mkn byk or time xde slera(musim ade problem).ade org bleh explain x situation ni.

  27. aiseh man..aku baru nk stat ambik weigh gain tapi dgr Jiha crite x jadi la plak..aku ni dlm underweight h=168 w=48kg.tp yg peliknye berat aku mantain je x kira time aku mkn byk or time xde slera(musim ade problem).ade org bleh explain x situation ni.

  28. Aku pun dah ambik mcm2 produk nak naik berat badan.tinggi aku 162 berat 42 kg jer.mmg kurus giler.appeton dah.Herbalife dah berbotol2.duit hbis byak tp badan stil kurus kering.aku x da confident lansung nak bergaul ngn org.aku byk jd pendiam dgn masalah yg aku hadapi ni.

    1. yup betul. sameas me.. i have no confident facing people. aku btul2 kurus. berat 39 tinggi 154. rasa malu pun ade gak..

  29. Aku pun dah ambik mcm2 produk nak naik berat badan.tinggi aku 162 berat 42 kg jer.mmg kurus giler.appeton dah.Herbalife dah berbotol2.duit hbis byak tp badan stil kurus kering.aku x da confident lansung nak bergaul ngn org.aku byk jd pendiam dgn masalah yg aku hadapi ni.

    1. yup betul. sameas me.. i have no confident facing people. aku btul2 kurus. berat 39 tinggi 154. rasa malu pun ade gak..

  30. aku start tambah brt bdn pertengahan last month dulu brt aku 42kg . tinggi aku lak 164. aku dh byk gune mcm mcm produk ttp tak naik2. last2 aku makan 5-7 hari sekali. aku mkn byk lak tu. br2 nie brt dan jd 50kg

  31. aku start tambah brt bdn pertengahan last month dulu brt aku 42kg . tinggi aku lak 164. aku dh byk gune mcm mcm produk ttp tak naik2. last2 aku makan 5-7 hari sekali. aku mkn byk lak tu. br2 nie brt dan jd 50kg

  32. juz nak share sket…my case makan banyak mana pun tak naik kilo…temporary perut buncit ada la…then suma pun expressed their opinions; ada yang x puas ati coz kurus (jelez case), ada yang worried (anox case), ada yang ok (frens), tapi i keep my mind on 1 thing: S LONG S M HAPPY WIF HOW I LOOK, WAT DO I CARE ABOUT OTHERS….lol

  33. juz nak share sket…my case makan banyak mana pun tak naik kilo…temporary perut buncit ada la…then suma pun expressed their opinions; ada yang x puas ati coz kurus (jelez case), ada yang worried (anox case), ada yang ok (frens), tapi i keep my mind on 1 thing: S LONG S M HAPPY WIF HOW I LOOK, WAT DO I CARE ABOUT OTHERS….lol

  34. hmm..memang susah nak gain weight ni..iklan dlm tv tentang gain aid yg harga 39.90 tu ok ke tak?kalau ok mana nak dapat?gain 5 keluaran hpm tu ok ke?harga dlm 200..tp kalau tak ok..rugi lak nanti..please advise me

  35. hmm..memang susah nak gain weight ni..iklan dlm tv tentang gain aid yg harga 39.90 tu ok ke tak?kalau ok mana nak dapat?gain 5 keluaran hpm tu ok ke?harga dlm 200..tp kalau tak ok..rugi lak nanti..please advise me

  36. Aii, saya pun tak tau cara nak tambah berat badan cara berkesan. Makan macam biasa je, banyak la jugak tapi badan tak naik naik. Maintain je 51kg, nak naik sekilo pun punya la seksa. Tapi ada org kata, satu cara je. Makan banyak banyak dan banyak kali sehari. Saya nak try la…macam Naruto.

  37. Aii, saya pun tak tau cara nak tambah berat badan cara berkesan. Makan macam biasa je, banyak la jugak tapi badan tak naik naik. Maintain je 51kg, nak naik sekilo pun punya la seksa. Tapi ada org kata, satu cara je. Makan banyak banyak dan banyak kali sehari. Saya nak try la…macam Naruto.

  38. Hai kevein,
    Berat saya 43kg, tinggi 145cm, nak tambah berat badan, how?
    Minum susu je ok tak? what do you mean by “crab”?
    Tq

  39. Hai kevein,
    Berat saya 43kg, tinggi 145cm, nak tambah berat badan, how?
    Minum susu je ok tak? what do you mean by “crab”?
    Tq

  40. ade care x nak besarkan pinggang?
    pinggang saya kecil dan ramping.
    kalau saye perempuan, saye x kisah,tapi saya lelaki.
    saye rase badan saye pelik.pinggang kecil tapi dada dan bahu lebar

  41. hoho…sy igt sy sorg je prob cm gni…ade rmai upenye…btol3…wt la cne pn,bdn kurus cm gni gk…xpe la…redha je…mne tau kot kawen nti,beso…haha…

  42. hoho…sy igt sy sorg je prob cm gni…ade rmai upenye…btol3…wt la cne pn,bdn kurus cm gni gk…xpe la…redha je…mne tau kot kawen nti,beso…haha…

  43. saya tau cara yang berkesan..penah buat badan sy naik 3 kilogram.huhu.makan oat banyak2 dengan susu full cream then nasi 3x sehari,ayam mesti makan lebih skit.vitamin tambahan tak payah makan.what we need is just energy! perkara perlu elak, nescafe/coffee/caffein cause it will be as stimulant and burn our energy as hash,wasted.are you agree? or comment?

  44. saya tau cara yang berkesan..penah buat badan sy naik 3 kilogram.huhu.makan oat banyak2 dengan susu full cream then nasi 3x sehari,ayam mesti makan lebih skit.vitamin tambahan tak payah makan.what we need is just energy! perkara perlu elak, nescafe/coffee/caffein cause it will be as stimulant and burn our energy as hash,wasted.are you agree? or comment?

    1. ada kebenaran. kesusahan payah ectomorph utk menaikan berat badan adalah biasanya disebabkan fungsi usus tidak berfungsi dan mencerap makanan

  45. aku ni sama r..nk tmbh berat..
    tp aku dah cuba minum gain eight tu..xjd pon..
    wat abis duit je..
    so..ramai yg kata kna mkan 6 7 kali sari..aku ni student..masalah nye..duit..n ada ke masa nk makn mcm tu?
    so..cara yg terbaik adalah????

  46. aku ni sama r..nk tmbh berat..
    tp aku dah cuba minum gain eight tu..xjd pon..
    wat abis duit je..
    so..ramai yg kata kna mkan 6 7 kali sari..aku ni student..masalah nye..duit..n ada ke masa nk makn mcm tu?
    so..cara yg terbaik adalah????

  47. aku mula lurus msa f0m 2.. aku mkn appeton teengrow nk bg tgi… n skng umo aku dh 18 ta0n..aku bru beh plkn.. bdan aku trun skilo, tp naek tgi 2 cm.. adoii… xtcapai gak hasrat aku nak bg gmok… tgi aku skng..180cm… brat lak… 67 kg.. aku dh doa. tgl nak usaha lak.. cna nih… mn0m susu weight gain 2 ok ark?.. spe2 tlg jwb…

  48. aku mula lurus msa f0m 2.. aku mkn appeton teengrow nk bg tgi… n skng umo aku dh 18 ta0n..aku bru beh plkn.. bdan aku trun skilo, tp naek tgi 2 cm.. adoii… xtcapai gak hasrat aku nak bg gmok… tgi aku skng..180cm… brat lak… 67 kg.. aku dh doa. tgl nak usaha lak.. cna nih… mn0m susu weight gain 2 ok ark?.. spe2 tlg jwb…

  49. Oleh sebab Kevin busy, saya wakilkan untuk menjawab.
    Anonymous:
    It its NOT okay to take those products and not workout, unless you want to gain fats instead of quality weight. You don’t have to be shy about going to gym. You need to put ur ego aside if you want to change your body.
    However, you can perform bodyweight exercises at home like push ups, sit ups, dips, chin ups.
    Mamamiya:
    Sangat jarang dengar seorang perempuan yang ingin menambahkan berat badannya, dan saya amat kagum dengan anda. Jawapan nya ia, perempuan boleh ambil juga, tapi pastikan lakukan resistance training untuk menggalakkan pertumbuhan yang sihat, dan bukan lemak.
    Sustegan:
    Tips yang bagus, terima kasih kerana berkongsi. Walaubagaimanapun, semua harus tahu bahawa calorie yang diperlukan masing-masing untuk menambah berat adalah berbeza-beza antara satu sama lain.
    Zahari:
    Adakah anda aktif bersukan? Kalau anda aktif, ia mungkin penyebab ketidak stabilan berat anda kerana pemakanan yang tidak seragam.
    Kalau anda tidak aktif sukan, boleh disebabkan oleh perlbagai faktor kesihatan.
    Sustagen:
    Diet anda amat bagus, cuma meal pertama anda itu saya cadangkan anda makan high glycemic carbs (roti putih, nasi putih) sebab setelah tidur lama, badan anda memerlukan carbohydrate segera untuk elakkan daripada muscle catabolisme. Yang lain sume mantap.
    Mr Dean:
    Injection samada growth hormone atau steroid akan membawa pelbagai kesan yang buruk pada badan tanpa disedari. Muda-muda memang rasa berbaloi, badan mantap, bila dah tua baru menyesal.
    L:
    Hi L. I highly reccomend to you Optimum 100% Whey protein isolate or Muscletech Nitrotech
    E’na:
    Fahamkan prinsip ni sahaja. E’na kena makan lebih kalori berbanding daripada kalori yang digunakan harian oleh E’na. Contohnya seorang yang mempunyai berat 45kg memerlukan 1188 calorie sehari, oleh itu dia harus makan 1688 calorie ke atas untuk menambahkan berat badan.
    Jiha:
    Jiha kena ambil appeton weight gain bersesuaian dengan keperluan calorie jiha. Serta harus juga melakukan resistance training untuk meningkatkan isi.
    Ali:
    Time terbaik ambil weight gainer pada waktu pagi2 apabila baru bangun, sebelum dan selepas main gym dan sebelum masuk tidur.
    Orang Kurus:
    Anda bermetabolisme tinggi. Anda harus makan lebih kalori lagi. Beratanda 48kg, saya cadangakan makan 1600 calorie ke atas sehari.
    Wawa:
    Wawa kena check dulu kandungan calorie product itu bersesuaian atau tidak dengan keperluan calorie wawa.

  50. Oleh sebab Kevin busy, saya wakilkan untuk menjawab.
    Anonymous:
    It its NOT okay to take those products and not workout, unless you want to gain fats instead of quality weight. You don’t have to be shy about going to gym. You need to put ur ego aside if you want to change your body.
    However, you can perform bodyweight exercises at home like push ups, sit ups, dips, chin ups.
    Mamamiya:
    Sangat jarang dengar seorang perempuan yang ingin menambahkan berat badannya, dan saya amat kagum dengan anda. Jawapan nya ia, perempuan boleh ambil juga, tapi pastikan lakukan resistance training untuk menggalakkan pertumbuhan yang sihat, dan bukan lemak.
    Sustegan:
    Tips yang bagus, terima kasih kerana berkongsi. Walaubagaimanapun, semua harus tahu bahawa calorie yang diperlukan masing-masing untuk menambah berat adalah berbeza-beza antara satu sama lain.
    Zahari:
    Adakah anda aktif bersukan? Kalau anda aktif, ia mungkin penyebab ketidak stabilan berat anda kerana pemakanan yang tidak seragam.
    Kalau anda tidak aktif sukan, boleh disebabkan oleh perlbagai faktor kesihatan.
    Sustagen:
    Diet anda amat bagus, cuma meal pertama anda itu saya cadangkan anda makan high glycemic carbs (roti putih, nasi putih) sebab setelah tidur lama, badan anda memerlukan carbohydrate segera untuk elakkan daripada muscle catabolisme. Yang lain sume mantap.
    Mr Dean:
    Injection samada growth hormone atau steroid akan membawa pelbagai kesan yang buruk pada badan tanpa disedari. Muda-muda memang rasa berbaloi, badan mantap, bila dah tua baru menyesal.
    L:
    Hi L. I highly reccomend to you Optimum 100% Whey protein isolate or Muscletech Nitrotech
    E’na:
    Fahamkan prinsip ni sahaja. E’na kena makan lebih kalori berbanding daripada kalori yang digunakan harian oleh E’na. Contohnya seorang yang mempunyai berat 45kg memerlukan 1188 calorie sehari, oleh itu dia harus makan 1688 calorie ke atas untuk menambahkan berat badan.
    Jiha:
    Jiha kena ambil appeton weight gain bersesuaian dengan keperluan calorie jiha. Serta harus juga melakukan resistance training untuk meningkatkan isi.
    Ali:
    Time terbaik ambil weight gainer pada waktu pagi2 apabila baru bangun, sebelum dan selepas main gym dan sebelum masuk tidur.
    Orang Kurus:
    Anda bermetabolisme tinggi. Anda harus makan lebih kalori lagi. Beratanda 48kg, saya cadangakan makan 1600 calorie ke atas sehari.
    Wawa:
    Wawa kena check dulu kandungan calorie product itu bersesuaian atau tidak dengan keperluan calorie wawa.

  51. tahniah…saya suka laman cekodok ini.harapan agar saya akan dapat lebih banyak ilmu pasal kesihatan

  52. my hubby sgt kurus & i tak tau nk bagi dia mkn apa?plz help me?? tinggi dia 1.61 m n weight 40kg…..
    my hubby tak berapa suka nk mkn. n dia sanggup tidur drpd mkn if dia letih sgt.kerja my hubby as a surveyor.n selalu bekerja tengah panas & tak dapat rehat yg banyak.so sbb dia kurus sgt dia akan rasa letih sgt bile balik kerja.i skrg tgh tlg dia macamana nk naikkan badan dia & nak bagi dia energy (mcm multivitamin ke) supaya dia tak letih sangat.tapi i tak tau apa product yg bagus or apa mkanan yg bagus utk dia makan. plz help me??

  53. my hubby sgt kurus & i tak tau nk bagi dia mkn apa?plz help me?? tinggi dia 1.61 m n weight 40kg…..
    my hubby tak berapa suka nk mkn. n dia sanggup tidur drpd mkn if dia letih sgt.kerja my hubby as a surveyor.n selalu bekerja tengah panas & tak dapat rehat yg banyak.so sbb dia kurus sgt dia akan rasa letih sgt bile balik kerja.i skrg tgh tlg dia macamana nk naikkan badan dia & nak bagi dia energy (mcm multivitamin ke) supaya dia tak letih sangat.tapi i tak tau apa product yg bagus or apa mkanan yg bagus utk dia makan. plz help me??

  54. hi..sonok bercerita sal kesihatan ni..
    nak bg pendapat sikit,
    bg saya klau makan byk pun x exercise x gne jugak..huhu
    saya penah cbe makan dgn byk sekali dlm sehari..tp bdn x la nek mendadak sgt..rahsia nyer dlm sehari sy bersenam kat rumah,tu pun lau malas nak kuar la..ala sit up sume tu,luangkan la masa dlm 30 mnt cm 2.lau x reti nak mulakan snaman refer la pd u tube ke pe ke.kat situ byk dia tnjukan cara snaman yg btol.bg yg tak tau,sblum bwat sit up or anything yg hard kna panaskan bdn dlu(warm up).dn skunk alhamdulilah berat bdn sye dr 50 jd 60..incredible.!!.tp bdn x la besar sgt,sderhana jer, janji kna dgn BMI..Tol x??

  55. hi..sonok bercerita sal kesihatan ni..
    nak bg pendapat sikit,
    bg saya klau makan byk pun x exercise x gne jugak..huhu
    saya penah cbe makan dgn byk sekali dlm sehari..tp bdn x la nek mendadak sgt..rahsia nyer dlm sehari sy bersenam kat rumah,tu pun lau malas nak kuar la..ala sit up sume tu,luangkan la masa dlm 30 mnt cm 2.lau x reti nak mulakan snaman refer la pd u tube ke pe ke.kat situ byk dia tnjukan cara snaman yg btol.bg yg tak tau,sblum bwat sit up or anything yg hard kna panaskan bdn dlu(warm up).dn skunk alhamdulilah berat bdn sye dr 50 jd 60..incredible.!!.tp bdn x la besar sgt,sderhana jer, janji kna dgn BMI..Tol x??

  56. hi..!
    sy pun ade same problem gak..
    dulu bdn sy pernah berisi (54kg),tnggi 160cm masa form 2..tp sejak masuk ipt masa umo 22 tahun,badan sy turun mendadak smpai skarang..42kg tnggi 164cm..
    skarang dah kje & ramai member lama tegur badan sy yg kurus skang ni..
    klu ble sy nak tmbahkan berat badan & dalam ms yg sama badan sy nmpak tough & sihat..

  57. hi..!
    sy pun ade same problem gak..
    dulu bdn sy pernah berisi (54kg),tnggi 160cm masa form 2..tp sejak masuk ipt masa umo 22 tahun,badan sy turun mendadak smpai skarang..42kg tnggi 164cm..
    skarang dah kje & ramai member lama tegur badan sy yg kurus skang ni..
    klu ble sy nak tmbahkan berat badan & dalam ms yg sama badan sy nmpak tough & sihat..

  58. sy pun ada masalh ni..tunang sy selalu tegur..ermm kurus nyerrr sy ni.berat sy sekarang dh turun lg 3koli menjadi 40 kilo dan tinggi sy dalam 144.
    sy ni kuat la mkn..pagi mmg ammbik sarapan pagi…biasa mkn nasi lemak..mee goreng dan makan an yg berat berat jugak lah…tgh hari plk saya makan nasi…ermm kalau tak mkn perut sy ni duk menyanyi la..ptg plk balik kerja makan kuih kuih..mlm pukul 9 mkn mlm..biasa makan nasi la..biasa kuantiti klau sy mkn nasi tu byk…
    sy kalau mknnasi lmbt rasa kenyang..tp perut dh rase cam penuh dah…
    mkn byk byk pun tak besarr gak..plsssss sape sape blh tolong sy….majlis sy hanya ada 5 bulan lagi..sy nk berat yg idea utk majlis sy nanti..plssssssss

  59. sy pun ada masalh ni..tunang sy selalu tegur..ermm kurus nyerrr sy ni.berat sy sekarang dh turun lg 3koli menjadi 40 kilo dan tinggi sy dalam 144.
    sy ni kuat la mkn..pagi mmg ammbik sarapan pagi…biasa mkn nasi lemak..mee goreng dan makan an yg berat berat jugak lah…tgh hari plk saya makan nasi…ermm kalau tak mkn perut sy ni duk menyanyi la..ptg plk balik kerja makan kuih kuih..mlm pukul 9 mkn mlm..biasa makan nasi la..biasa kuantiti klau sy mkn nasi tu byk…
    sy kalau mknnasi lmbt rasa kenyang..tp perut dh rase cam penuh dah…
    mkn byk byk pun tak besarr gak..plsssss sape sape blh tolong sy….majlis sy hanya ada 5 bulan lagi..sy nk berat yg idea utk majlis sy nanti..plssssssss

  60. hmm..aku remaja boy 19 tahun,klu tgok muka cm ok jer, tp badan aku kurus sangat! can u imagine,my height 168 cm but my weight just 41-43 kg. i dont know why i’m still thin although kuat makan. that’s why i become shy to mix with other friends. i also rare going to exercise and kuat tido..somebody,plz help me!!!

  61. hmm..aku remaja boy 19 tahun,klu tgok muka cm ok jer, tp badan aku kurus sangat! can u imagine,my height 168 cm but my weight just 41-43 kg. i dont know why i’m still thin although kuat makan. that’s why i become shy to mix with other friends. i also rare going to exercise and kuat tido..somebody,plz help me!!!

  62. saya berumur 19th saya seorang yang boleh ar thn kuat mkan..tp berat badan x naik-naik boleh trngkan tak cara-cara nak buat weight training n apa weight training tu..berat saya lebih kurang 49kg help me…

  63. Psal workout, sya da wat research. Pakar ckp slpas kta workout kta plu brehat sbntar drpda workout bcoz kna wait kta punya tisu otot kta terbina lg. dat mean workout tiap ari x sesuai. nanti muscle anda injured n x berkembang. Ia perlu masa utk berkembang. wajib consume protein bnyk2…

  64. Psal workout, sya da wat research. Pakar ckp slpas kta workout kta plu brehat sbntar drpda workout bcoz kna wait kta punya tisu otot kta terbina lg. dat mean workout tiap ari x sesuai. nanti muscle anda injured n x berkembang. Ia perlu masa utk berkembang. wajib consume protein bnyk2…

  65. ops…i forgot to say that i also experinced that….b4 dis,my weight is 42…underwght…so,i tried herbalife and now my wght become 46…i’m so happy with that….:)

  66. ops…i forgot to say that i also experinced that….b4 dis,my weight is 42…underwght…so,i tried herbalife and now my wght become 46…i’m so happy with that….:)

  67. hello..berat saya 49kg tnggi 170 umur bru 19thn
    macam mne nk tmbh brat badan ketahap ideal…berat saya susah nk naik dh mcm cra buat.tp ble dh naik senang pula turun macm mne ek kevin..

  68. emanlmbg..
    maaf nk tanya sket..
    tol ke lau workout ari2 otot leyh x berkmbg..
    erm tp lau cre yg betol x slh kan ari2..
    lau x bwat sehari cm x lgkap lak idup..huhu
    pe pndpt mr. kevin??

  69. emanlmbg..
    maaf nk tanya sket..
    tol ke lau workout ari2 otot leyh x berkmbg..
    erm tp lau cre yg betol x slh kan ari2..
    lau x bwat sehari cm x lgkap lak idup..huhu
    pe pndpt mr. kevin??

  70. hi..
    susahnya nk naikkn brt bdn ni..it such a big prob 2 me now..!!!plez mr kevin or anyone help me..
    berat sy 42 n tnggi 157..saya msh bljr d ipta..mslh brt bdn ni sgt mggngu hdup sya..kawan2,sedara mara even org laen pn ckp saya terlalu kurus..mcm2 dorg ckp kt sya..kdg2 saya terasa hati..sedih sgt..=(
    sy dlm proses nk gemukkn bdn tp skrg tngl 2-3 weeks lg b4 sya blik U..mcm xsmpt je coz nnti kt U msti xdpt nk concern sgt psl weigt gain ni..cmne ye??plez help me..
    thanx..

  71. hi..
    susahnya nk naikkn brt bdn ni..it such a big prob 2 me now..!!!plez mr kevin or anyone help me..
    berat sy 42 n tnggi 157..saya msh bljr d ipta..mslh brt bdn ni sgt mggngu hdup sya..kawan2,sedara mara even org laen pn ckp saya terlalu kurus..mcm2 dorg ckp kt sya..kdg2 saya terasa hati..sedih sgt..=(
    sy dlm proses nk gemukkn bdn tp skrg tngl 2-3 weeks lg b4 sya blik U..mcm xsmpt je coz nnti kt U msti xdpt nk concern sgt psl weigt gain ni..cmne ye??plez help me..
    thanx..

  72. hi kevin,
    my weight is just 37kilos n im 160cm tall. I’m a breastfeeding mother, so Dr. advice not to take any gain product. Is there any other way that i can gain my weight. Im busy taking care of family with my son is now growing up n is very active, i have limited time 4 myself til sometimes i skip meals. what should i do?

  73. hi kevin,
    my weight is just 37kilos n im 160cm tall. I’m a breastfeeding mother, so Dr. advice not to take any gain product. Is there any other way that i can gain my weight. Im busy taking care of family with my son is now growing up n is very active, i have limited time 4 myself til sometimes i skip meals. what should i do?

  74. Hai kevin..just wnt to know,is it masturbation will affect our body weight…and is it boleh menyebabkan tumbesaran badan kite terbantut?
    then, can u list down whats is the best food every meal time for skinny man like me (age 27,height 162 and weight only 47kg!!!)..
    t.q

  75. Hai kevin..just wnt to know,is it masturbation will affect our body weight…and is it boleh menyebabkan tumbesaran badan kite terbantut?
    then, can u list down whats is the best food every meal time for skinny man like me (age 27,height 162 and weight only 47kg!!!)..
    t.q

  76. hai kevin,cam maner nak tambah selera makan ni.tiap hari i makan 3kali sehari je.kalau lebih,mcm nak muntah plak.perut x cepat lapar.tinggi i 180cm,berat 50kg je.ini terlalu kurus dah.coz i ni tinggi+kurus org nya.hilang keyakinan diri utk dekat ngan cwek.pls la give me some advise or madical suggestion.tq.bb

  77. hai kevin,cam maner nak tambah selera makan ni.tiap hari i makan 3kali sehari je.kalau lebih,mcm nak muntah plak.perut x cepat lapar.tinggi i 180cm,berat 50kg je.ini terlalu kurus dah.coz i ni tinggi+kurus org nya.hilang keyakinan diri utk dekat ngan cwek.pls la give me some advise or madical suggestion.tq.bb

  78. boleh saya tahu berapa ketinggian kevin dan berat kevin,myb ble saya jadikan model untuk saya ikuti jejak langkah kevin….mcm saya berapakah berat yg sesusai,untuk saya fitt seperti kevin….tggi saya 172,so berapakah berat yg sesusai….untuk pengetahuan kevin sekarang berat saya 63kg…

  79. saya setuju dgn saudara ben diatas ni….myb saudara kevin ble buat satu ruangan untuk cerita sedikit tentang ur weight,ur height dan pemakanan kevin…xperlu byk,sedikit sahaja…..saya pon ada jugak terasa nak bertanya….berapakah berat dan tggi kevin skg?harap dpt reply….

  80. bleh tlng bg saya diet utk menambah berat badan..dan bg nama product sbg makanan tambahan utk tambah berat badan..selain dr appeton..dan yg murah…sy umur 20..tp berat still 44kg je..

  81. bleh tlng bg saya diet utk menambah berat badan..dan bg nama product sbg makanan tambahan utk tambah berat badan..selain dr appeton..dan yg murah…sy umur 20..tp berat still 44kg je..

  82. elo kevin… im new here…
    sy ade problem dgn keadaan fizikal saya… firstly.. berat saya now 53.8 n tinggi 164..
    sya nk tambah berat n at the same tyme nk kempiskn perut.. mse sy kt mesia berat saya 49.. then ble sampai cnie.. saya minum susu n petang saya pergi gym.. lari bout 20 minit… n now berat saya 53.8… but sy x taw if this is the approciate way.. or.. mayby i should try other way…

  83. elo kevin… im new here…
    sy ade problem dgn keadaan fizikal saya… firstly.. berat saya now 53.8 n tinggi 164..
    sya nk tambah berat n at the same tyme nk kempiskn perut.. mse sy kt mesia berat saya 49.. then ble sampai cnie.. saya minum susu n petang saya pergi gym.. lari bout 20 minit… n now berat saya 53.8… but sy x taw if this is the approciate way.. or.. mayby i should try other way…

  84. hello everybody…
    sya pn da malsh y sme la…
    berat bdn sya ni kurang jer…
    sdih la,,org slalu komen..
    n sya pn tk blh nk pakai bju ikt suka ati sb tkt npk lgi kurus..so pls help me..
    makn dh makn dh..mybe cuma tk cukup kot..susu weight gain pn minum tp tkde kesan.org suka kata sya kurs sgt..wargh sedihhhh

  85. hello everybody…
    sya pn da malsh y sme la…
    berat bdn sya ni kurang jer…
    sdih la,,org slalu komen..
    n sya pn tk blh nk pakai bju ikt suka ati sb tkt npk lgi kurus..so pls help me..
    makn dh makn dh..mybe cuma tk cukup kot..susu weight gain pn minum tp tkde kesan.org suka kata sya kurs sgt..wargh sedihhhh

  86. tlong bg idea nk tmbahkan berat bdn..
    berat sya 44.tgi 157..klu dapat naik jdi 48 kira ok la kn..
    mslhlnye dlul sya brisi gk tp skg lgi kurs.tu pasal bla mber lama jumpa sya sume kata sya kurs sgt..senym jela tp dalam ati sedih gleeeee

  87. tlong bg idea nk tmbahkan berat bdn..
    berat sya 44.tgi 157..klu dapat naik jdi 48 kira ok la kn..
    mslhlnye dlul sya brisi gk tp skg lgi kurs.tu pasal bla mber lama jumpa sya sume kata sya kurs sgt..senym jela tp dalam ati sedih gleeeee

  88. allo..
    sye ni umo 15..
    msalah sye camne bdn nk kasi b’isi skit..
    kwn2 sye slalu ckp sye trlalu kurus..
    wlaupon ari2 dah mkn bnyak..
    tpi fizikal badan ttp sme je..
    ke sye prlu tggu lagi 2-3 thn bru bdn sye b’isi..?

  89. allo..
    sye ni umo 15..
    msalah sye camne bdn nk kasi b’isi skit..
    kwn2 sye slalu ckp sye trlalu kurus..
    wlaupon ari2 dah mkn bnyak..
    tpi fizikal badan ttp sme je..
    ke sye prlu tggu lagi 2-3 thn bru bdn sye b’isi..?

  90. cuba fahami konsep supply & demand. ia konsep yg plg senang di fahami layman, berbanding calories in VS calories out.
    anda kata anda makan banyak, itu ialah supply. bermaksud anda bagi supply kepada badan.
    tetapi di manakah demand nya? apa perlunya badan saya nak besar? thats what your brain thinks.
    so kene la buat weights training, untuk memberi signal kepada otak, im too weak, im too small, im not big enough for this workload.
    Harap maklum 😉

  91. cuba fahami konsep supply & demand. ia konsep yg plg senang di fahami layman, berbanding calories in VS calories out.
    anda kata anda makan banyak, itu ialah supply. bermaksud anda bagi supply kepada badan.
    tetapi di manakah demand nya? apa perlunya badan saya nak besar? thats what your brain thinks.
    so kene la buat weights training, untuk memberi signal kepada otak, im too weak, im too small, im not big enough for this workload.
    Harap maklum 😉

  92. berat sye 50 kg n tinggi 174cm…..so underwieght la…
    sye tiap2 ari maen bola….so cmne nk tmbah berat bdn supaye lbh ideal….jgn suruh sye benti maen bola sudah la…:P

  93. berat sye 50 kg n tinggi 174cm…..so underwieght la…
    sye tiap2 ari maen bola….so cmne nk tmbah berat bdn supaye lbh ideal….jgn suruh sye benti maen bola sudah la…:P

  94. hello
    tinggi sy 171cm. pada bln disember 2008 berat badan sy 52kg. Sejak kerja di putrajaya sy makan weight gainer dan lakukan sedikit senaman setiap hari. Skrg berat sy jd 66kg tp masih belum puas hati, Tlg en kevin bagi tips untuk lebih fit

  95. hello
    tinggi sy 171cm. pada bln disember 2008 berat badan sy 52kg. Sejak kerja di putrajaya sy makan weight gainer dan lakukan sedikit senaman setiap hari. Skrg berat sy jd 66kg tp masih belum puas hati, Tlg en kevin bagi tips untuk lebih fit

  96. boleh x bg kan jadual utk sye lakukan untuk menambahkan berat badan..
    last saye timbang berat saye hanya 35kg..
    ketinggian 5kaki..
    kurang selera makan..
    umur 21thun..(2009)..
    keadaan saye mungkin agak stress…bnyk bpikir…
    saye mencari punca kenapa saye kurang selera mkn..
    kalau makan sekali pun mesti xkan hbs…
    tolong saye..
    masalah berat badan saya amat kritikal..

  97. boleh x bg kan jadual utk sye lakukan untuk menambahkan berat badan..
    last saye timbang berat saye hanya 35kg..
    ketinggian 5kaki..
    kurang selera makan..
    umur 21thun..(2009)..
    keadaan saye mungkin agak stress…bnyk bpikir…
    saye mencari punca kenapa saye kurang selera mkn..
    kalau makan sekali pun mesti xkan hbs…
    tolong saye..
    masalah berat badan saya amat kritikal..

  98. sye berumo 15tahun.sye rase sangat malu dengan bdan sye.sye ni kurus sangat.sye da cbe sume produk tpi xada hasil pun.ke sye ni ade peryakit.tapi saya dah cek yg saya x ada penyakit.boleh tak tolong sye untuk menambahkan berat badan sye.sye nak ia murah dan berhasil dengan masa yang singkat.

  99. sye berumo 15tahun.sye rase sangat malu dengan bdan sye.sye ni kurus sangat.sye da cbe sume produk tpi xada hasil pun.ke sye ni ade peryakit.tapi saya dah cek yg saya x ada penyakit.boleh tak tolong sye untuk menambahkan berat badan sye.sye nak ia murah dan berhasil dengan masa yang singkat.

  100. sye tinggi 161 dan berat 36.sye selalu kurang keluar rumah sebab malu dengan berat badan saye yg kurung ni..susah nak bergaya.kalau tangkap gambar sye macam tiang.sye dah lah suka tangkap gambar.jaln2.sume tu dah tak leyh.

  101. sye tinggi 161 dan berat 36.sye selalu kurang keluar rumah sebab malu dengan berat badan saye yg kurung ni..susah nak bergaya.kalau tangkap gambar sye macam tiang.sye dah lah suka tangkap gambar.jaln2.sume tu dah tak leyh.

  102. berat saya 43,tinggi 150..selalu orang kate saya mcm budak darjah 6..cedihnye..padahal dah umo 22 tahun..cmne nak naikkan berat badan..bf saya selalu kata saya ni kurus sangat..bf saya bukan main sasa n tinggi..dia ada jugak nasihatkan saya makan tu..makan ini..wat itu..wat ini…tapi tak jadi2 jugak…paling tak tahan, ade kawan saya yang ckp,kalau mkn byk2 tapi tak naik gak berat badan..tandanya…saket! betol ke…

  103. macam mane nak bersenam untuk tambahkan berat badab?kena buat tiap-tiap hari ker? bukan ke orang kata pergi gim buat kita makin kurus?

  104. macam mane nak bersenam untuk tambahkan berat badab?kena buat tiap-tiap hari ker? bukan ke orang kata pergi gim buat kita makin kurus?

  105. kalau ada yang betul2 nak tambah berat badan, saya bleh suggest kan satu produk..tapi mahal skit la tapi berbaloi.RM 800 untuk 1 set..kena amik 3 set baru berkesan.