fbpx

How to Grow Taller?

Question: arlloowww abg kevin…saya ada satu problem tentang kesihatan…saya berumur 15 tahun…tetapi ketinggian saya hanya mencecah 152cm…berat saya pula hanya 45kg…bagaimana caranya untuk mempunyai ketinggian yang bertepatan dengan umur saya…??? for abang punya information..saya selalu melakukan aktiviti fitness spt angkat berat dan sebagainya…

Until when can we actually grow taller?

Lelaki boleh membesar sehingga ~25 tahun tetapi kebanyakan lelaki akan mencapai maturity ketinggian pada usia 18-21 tahun. Walaupun, terdapat treatment untuk growth (pembesaran), ia mahal dan tidak menjamin results. So, lets stick to natural resources….

Cara untuk mencapai growth potential bagi anda

  • Enough Rest: Tidur memberi badan kita masa untuk membesar. Bagi adults seperti saya dan saudara, kita perlu ~8 jam untuk memulihkan tenaga kita.
  • Nutritisi yg seimbang: Balanced nutrition penting untk memberi semua khasiat yang perlu untuk badan membesar.
  • More calcium: Kalsium amat penting untuk membolehkan tulang mentingkatkan/memperkuatkan densiti dan membesar.
  • Less Coffee/Tea: Caffeine (dari tea/coffee) mengurangkan kandungan calcium badan maka badan tidak boleh menggunakan calcium dengan baik. That’s why caffeine tidah digalakkan untuk kanak-kanak.
  • Multivitamin: Basic seperti CENTRUM memang bagus to make sure saudara melengkapi semua keperluan micronutrition anda. Tetapi jangan lupa kepada macronutrition iaitu carbs/protein/fat yg menentukan naik/turun berat badan.

Adakah weight training hindarkan untuk membesar?

Although weight training (mengangkat berat) tidak menghindarkan pembesaran anda dan actually boleh membantu perkembangan anda, elakkan daripada weights yg terlalu berat dan pastikan form anda betul!

Hadapi realiti….

Akhirnya, we have to live with our shortcomings. Semua orang masing-masing ada kekurangkan. Tetapi kita perlu terima hakikat tersebut dan buat yang terbaik dengan apa yang kita boleh kawal, seperti kesihatan and berat badan.

Privacy Preference Center