fbpx

Q&A – Aktiviti selepas ligamen koyak dan sakit lutut

Soalan:

Saya najib dan sy ingin meminta pandangan dr kevin ttg senaman untuk menguatkan sendi. saya telah mengalami kecederaan yg agak serius akibat terjatuh. lutut kanan sy mengalami kecederaan hingga ligamen sy telah terputus dan sy perlu menjalani pembedahan untuk membentuk semula ligamen tersebut.tetapi disebabkan sy telah meninggalkan aktiviti sukan dalam jangkamasa yg lama, doktor menyarankan sy untuk mengguatkan semula otot disekitar lutut dengan membuat latihan/senaman bagi mempercepatkan proses penyembuhan setelah pembedahan ijalankan. walaubagaimanapun doktor tidak membenarkan saya menjalankan aktiviti fizikal yg berat seperti berlari/berbasikal dll.doktor menyarankan agar saya pergi ke gym dan berenang. tetapi saya tidak mengetahui jenis2 latihan fizikal yg sesuai untuk tujuan tersebut.diharap kevin dapat membantu saya denganmemberikan cadangan aktiviti yg boleh saya lakukan?

Jawapan

Firstly, apabila mengalami ligamen terputus, pastikan anda berhenti daripada aktivity yg membebankan lutut kanan anda. Once anda dapat “green light” daripada doktor untuk menguatkan balik lutut kanan anda, physiotherapy (ataupun fizikal terapi) its the best solution.

Physiotherapy melibatkan aktiviti/semanan fizikal to relieve pain, regain range of movement, memulihkan kekuatan otot and kembalikan anda to normal activities of daily living.

For me, I would do the following (for your knee recovery)

  • mulakan dengan gerakan lutut/kaki anda throughout the entire motion. Pastikan there is no severe pain and gabungkan dengan slight stretching
  • selepas itu, gunakan latihan tanpa beban seperi squats, lunges untuk terus menguatkan lutut. Slow jogging ataupun fast walking pun bole.
  • over the weeks, kekuatan lutut anda patut kembali. di sini anda bole slowly meningkatkan weights untuk terus kuatkan lutut anda lagi.

Notes:

  • proses kembalikan kekuatan lutut (akibat ligamen koyak) mengambil masa yang lama…mungkin 4-6 bulan atau lebih. Make sure anda mula dengan perlahan dan peka terhadap reaksi lutut anda.
  • selalu membuat check-up with your doktor to monitor your progress.
  • pemakanan yang lengkap amat penting untuk membantu pembinaan semula otot & ligamen. So eat balanced dan kerap (5-6 kali sehari)
  • supplement jointment seperti glucosamine monochondroitin sesuai untuk membantu proses pemulihan.
  • be patient. ligamen tears take time to heal.

Privacy Preference Center