fbpx

Video: 16.8 Juta Rakyat Malaysia Negara Orang Gemuk?

I bumped across Kosmo newspaper (16th Nov) issue and noticed the front page headlines that read “Malaysia negara orang gemuk” … which caught my attention. Basically the article quoting statement made my our Kementerian Kesihatan Malaysia minister -Datuk Seri Liow Tiong Lai. He bascially mentioned how 16.8 million Malaysians are suffering from “kegemukkan” and from these 8.4 are categorized as obsese.
Ok, since I have been involved in the local health and wellness industry for many years, I wanted to share my experience.

Watch the video or read on below…

Benarkah 16.8 juta rakyat Malaysia gemuk?

Probably, tetapi itu bukanlah satu kejutan. Obesiti atau masalah berat badan adalah masalah sedunia.

Tiga Punca masalah berat badan di Malaysia

Yang pasti, terdapat banyak faktor yang menyebabkan 8.4 juta rakyat Malaysia dikategorikan sebagai obese. Gaya hidup, pemakanan, kehidupan yang too good dll. But itu masalah semua orang tidak kira samada di Malaysia, Jerman mahupun Amerika Syarikat …. so lets look at three main reasons yang saya ingin berkongsi bersama anda:

  1. 1.

    Tiada Know-How. Saya rasa tidak perlu untuk mengingatkan semula orang ramai untuk kepentingan menjaga berat badan kerana itu everyone knows. Kesederan itu sudah ada pada semua orang. Tetapi kesedaran tanpa know-how or ilmu penjagaan berat badan, usaha itu sia-sia. Kalau orang ramai di Kuala Lumpur mahupun di laur bandar tentang keperluan kalori seharian masing-masing, saya rasa 90% have no clue. Jadi kalau asas pengetahuan itu tiada, memang almost impossible untuk mengawal berat badan. Tapi salah siapa? Adalah salah KKM? Not at all! Ia adalah salah diri sendiri. Penjagaan kesihatan adalah tanggungjawap masing-masing. Tidak perlu bergantung kepada sesiapa!

  2. Perlukan panduan: Dapatkan ebook Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu untuk hanya RM20.

  3. 2.

    Matlamat weight loss tidak realistik. Ini masalah kerap kepada mereka yang beratnya telah mengingkat over time … mungkin berat badan naik sebanyak 10kg dalam 10tahun. Itu kadar yang amat perlahan. But apabila seseorang itu ingin kurangkan bersat pula ….jarang ada yang nak tunggu 10 tahun …. everyone nak kurangkan dengan cepat! Kalau boleh 10kg dalam 10-12minggu. Soalannya bole ke? Bolehkah seseorang kurangkan berat badan dengan cepat? Jawapan mudah: YES but kebanyakkan orang tidak menpunyai know-how dan disiplin untuk menjayakannya … jadi mereka cepat putus asa dan serahkan berat badan kepada takdir!

  4. 3.

    Suka bergantung kepada pihak ketiga. Orang ramai di Malaysia are in love dengan impian kuruskan badan dengan cepat melalui produk-produk komersial seperii slimming centers, gelang tangan, supplemen dan jurulatih peribadi. Again di sini, Malaysians inginkan jalan mudah dan cepat tertipu dengan kata2 pemasaran seperti gambar2 “before and after”. Kenapa tertipu? Ahhhh itu anda bole rujuk kepada video di atas. Yang pasti, tanpa pemakanan asas yang betul, senaman yang consistent dan perancangan masa panjang, no produk or slimming center akan dapat menyelesaikan masalah 16.8juta rakyat Malaysia yang kegemukan.

So camane nak atasi masalah kegemukan?

For me there is only 1 solution yang akan menjanjikan hasil jangka masa panjang yang diingini. Individu perlukan ilmu asas tentang pemakanan dan cara mengurangkan berat badan yang kukuh. Dengan adanya asas yang kukuh ini, pengguna akan dapat mengawal pemakanan yang membuat penukaran gaya hidup yang permanent. Jangan fikir nak kurus cepat. Yang penting individu has contol. Kawalan perlu ada dalam dengan siri sendiri dan bukan pada tempoh program slimming mahupun adanya stok bekalan supplement mana2. Also dengan adanya know-how ini, pengguna tidak cepat tertipu dengan kata2 manis produk-produk komersial. Pemakanan dan senaman perlukan kualiti … tapi thats only possible dengan adanya know-how.

Well KKM also patut memainkan peranan dalam mengawal teknik-teknik pemasaran supaya message dan carany tidak menipu pengguna.

Salah diri sendiri.

End of the day kurangkan berat badan bukanlah suatu perkara yang susah. Tapi kalau diabaikan ilmu itu, than sememangnya ia adalah salah diri sendiri. So, 16.8 juta rakyat Malaysia perlu take it into their own hands untuk mengubah masa depan. That is the only way. Just do it!

Privacy Preference Center