fbpx

Betul atau tidak: Otot membesar sewaktu angkat berat di gym?

Tidak! Otot sebenarnya membesar sewaktu rehat.

Sessi senaman di gym merupakan perangsang untuk pembesaran otot tetapi ia perlu direhatkan selepas itu. Latihan mengangkat berat menyebabkan koyakan microskopik kepada otot yang dilatih.
Otot itu perlu direhatkan untuk membolehkan badan membaiki dan sekaligus membesarkan (menguatkan) otot berkenaan. Proses ini mengambil masa lebih kurang 48-72 jam. Oleh kerana itu, anda diggalakan untuk menunggu paling kurang 48-72 jam sebelum melatih otot yang sama sekali lagi.

Tanpa rehat antara sessi ini, usaha anda agak sia-sia.

Rehat Bermusim

Bagi atlit dan pengunjung kerap gym seperti Krishnan, sendi, tulang dan otot anda banyak melalui wear & tear yang tidak dapat dibaiki dalam sehari-dua. The only way to allow your body to fully recuperate, adalah dengan menjadualkan rehat bermusim setiap 3-5 bulan. Berapa lama anda harus rehat? Saya syorkan 1-2 minggu. Dalam period tersebut, anda harus rehat sepenuhnya untuk membolehkan badan anda recover sepenuhnya. Rehat bermusim ini juga bertujuan untuk refuel your mental enthusiasm. Lama-kelamaan, semua orang jemu melatih week in and week out, jadi rehat bermusin ini sesuai untuk rehatkan diri anda dari segi fizikal & rohani.

ebook tambah berat badan

Takut rehat ini akan merosotkan perkembangan anda?

Mungkin anda akan kehilangan sedikit performance atau kekuatan sewaktu rehat bermusim, tetapi ia hanya sementara dan cepat kembali apabila anda mulakan training semula. Ia umpama stock market yang mempunyai kitaran atas & bawah (up & down cycle).

Anda terlalu kurus and ingin menambah berat badan?

Dapat panduan ebook terbaru saya: Panduan menambah 5kg dalam 10 minggu untuk hanya RM20.

Remember: yang penting adalah kualiti dan bukan kuantiti senaman. Untuk panduan menambah otot dan berat, sila rujuk kepada ebook saya Panduan Menambah 5kg Dalam 10 Minggu

Privacy Preference Center