fbpx

Herbalife Malaysia Review. Bagus ke untuk kurangkan berat badan?

Memang selalu sangat saya menerima email yang bertanya tentang Herbalife.ย Malah selalu pelbagai pihak berjumpa dengan saya untuk jadikan saya jurujual. Tapi saya kurang suka menjual produk yang saya sendiri tak guna. Jadi hari ini, ini adalah Herbalife Malaysia Review dan biarkan saya merumus produk Herbalife Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder secara jujur.

Sebelum apa2, biar saya katakan bahawa saya bukanlah jurujual produk-produk ini dan of course tidak menerima apa2 ganjaran daripada mana-mana pihak.

Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder

Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder merupakan produk pengganti sajian. Ia bekalkan protein, karbohidrat dan lemak mengikut kadar kalori (lebih kurang) 40:40:20. Kalau anda pembaca eBook-eBook saya, sudah pasti anda faham kadar kalori. Secara ringkas, kesemua produk suplemen pengganti makanan dihasilkan untuk membekalkan kesemua makro-nutrient (karbohidrat, protein dan lemak). Jadi pengguna tidak perlu pening kepala untuk mencari makanan sendiri!
Bagus kan? Memang bagus.

Adakah ia mengandungi ramuan “luar biasa” untuk kurangkan berat badan?

Tidak sama sekali. Konsep Herbalife Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder atau mana meal replacement supplement adalah untuk memastikan anda dapat bekalan makanan/nutrisi yang seimbang dan lengkap. Jadi macamana boleh kurus pulak? Bila anda gantikan makanan seharian anda yang kurang baik dengan makanan yang lebih baik (daripada suplemen) ia secara tak langsung membantu anda hasilkan defisit kalori.
Jaid dengan adanya defisit kalorie ini, anda akan kurangkan berat badan. Itu adalah asas weight loss yang paling … well … asas! ๐Ÿ™‚
Saya sendiri pun selalu menggunakan produk2 MRP (meal replacement packets) semasa belajar di US kerana dengan nila matawang US dollar, gunakan produk-produk seperti Herbalife Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder, MyoPlex dan lain-lain memang murah. Sekali makan hanya perlu belanja USD1-2.
Malangnya di Malaysia, kosnya agak berbeza. Bukan sahaja kos tukar mata wang asing malah dicampur dengan kos pengangkutan, pemasaran dan lain-lain. Jadi sebagai pengguna, kos untuk 1x Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder (550g) adalah RM160 (lebih kurang) untuk 20 hidangan. Jadi kos setiap kali makan adalah RM8.
So dengan kos RM8, adakah ia berbaloi? Well itu bergantung kepada individu. Sekiranya kos produk herbalife tidak menjadi beban kepada anda, sememangnya ok anda ingin gunakan Herbalife untuk jangka masa panjang.

Apa beza Herbalife Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder dengan MRP lain?

Sama dengan mana2 suplemen meal replacement yang lain, Herbalife tidak berbeza. Mereka membekalkan nutrisi-nutrisi am dengan kadar yang seimbang. Itu sahaja! Bagus? Memang bagus BUT disebabkan nutrisi-nutrisi Herbalife diimport, kosnya lebih mahal. Apa beza soy protein Herbalife dengan soy kacang Malaysia? Kos! Apa beza kandungan karbohidrat dan fiber Herbalife dengan yang di Malaysia? Sekali lagi, kos!
Jadi berbaloi tak Herbalife? Dari segi nutrisi memang berbaloi dan boleh dijadikan pengganti sajian sesiapa pun. Sama ada anda mampu untuk mengamalkannya untuk jangka masa panjang hanya anda yang tahu. My advice: tiada masalah gunakan Herbalife atau mana-mana produk MRP untuk “suplemen” pemakanan anda tapi akhirnya anda perlu pastikan 1) anda mampu mengekalkan berat badan TANPA mana-mana suplemen dan 2) jangan sekali-kali bergantung kepada mana-mana suplemen untuk menggantikan cara pemakanan dan senaman am

Kevin guna tak Herbalife?

Tiada tapi bukan kerana saya rasa ia tak bagus atau suplemen tidak perlu. Saya sendiri pun gunakan suplemen. Saya sendiri lebih gemari suplement whey protein semata-mata dan menambah karbohidrat daripada sumber makanan di Malaysia seperti roti, buah-buahan yang jauh lebih ekonomi berbanding karbohidrat yang di-import.
Untuk lebih info danย  bimbingan produk-produk yang sering dikaitkan dengan kurangkan berat badan di Malaysia., rujuk kepada shop.kevinzahri.com

Privacy Preference Center