fbpx

5 Tip Untuk Mulakan Program Kecergasan

Oleh Hafiz Mahadzir
Adakah anda sedang berfikir untuk memulakan latihan kecergasan? Bagus! Anda cuma perlukan 5 langkah kearah gaya hidup yang lebih baik.
Apa saja yang anda lakukan, pastikan anda mendapat maklumat yang diperlukan secukupnya. Secara umum, aktiviti fizikal ini mampu untuk mengurangkan risiko penyakit-penyakit kronik, memperbaiki koordinasi dan keseimbangan badan. Malah satu faktor yang paling sinonim dengan aktiviti fizikal ialah mengurangkan berat badan…

Tip 1: Nilai tahap kecergasan anda

Anda mungkin tahu sedikit sebanyak keupayaan tubuh badan. Tetapi dengan melakukan sedikit catatan asas sebagai permulaan dapat membantu anda mengetahi sejauh mana keupayaan anda di masa depan. Anda boleh mulakan catatan dengan:

 • Denyutan nadi sebelum dan selepas berjalan sejauh 1.6km
 • Tempoh masa yang diambil untuk anda berjalan sejauh 1.6km
 • Berapa banyak tekan tubi yang boleh anda lakukan
 • Berat badan anda
 • Ukur lilit pinggang

Tip 2: Rancang program kecergasan anda

Mungking mudah untuk kita bersenam setiap hari. namun perlu diingat kualiti setiap latihan adalah sangat penting dan bukannya kuantiti latihan. Ini adalah langkah untuk merancang program anda:

 • Sasarkan matlamat – adakah anda ingin turunkan berat badan? atau adakah anda ingin menyertai marathon? Sasaran yang jelas ini sedikit sebanyak membantu ada menilai pencapaian anda.
 • Lakukan pada keupayaan anda – Jika anda baru memulakan aktiviti kecergasan, mulakan dengan kadar yang sederhana. Jika anda pernah terlibat dengan sebarang kecederaan atau dibawah pengaruh ubatan, sila rujuk kepada mereka yang berkelayakan untuk membantu anda. Jurulatih peribadi boleh membantu anda merangka program yang bersesuaian.
 • Rancang untuk pelbagaikan aktiviti – mempelbagaikan aktiviti ini mampu mengelakkan anda dari rasa bosan dengan aktiviti kecergasan yang anda lakukan.
 • Sasaran yang logik – Anda perlu meletakkan satu sasaran yang logik untuk dicapai. Bukan sasaran yang dipengaruih oleh faktor sekeliling semata-mata

Tip 3: Sediakan keperluan bersukan anda

Keperluan asas untuk bersukan ialah kasut. Pilih kasut yang bersesuain dengan aktiviti yang anda pilih. Harga dan jenam bukanlah ukuran. Keselesaan adalah keutamaan. Keperluan lain seperti baju dan seluar juga adalah bergantung kepada kesesuaian aktiviti anda. Keselesaan dapat mengurangkan risiko kecederaan ketika bersenam.

Tip 4: Mulakan

Setelah melakukan persediaan yang diperlukan, sila ikuti langkah2 mudah ini:

 • Mula dengan kadar yang sederhana – Anda boleh mulakan senaman dengan berjalan secara perlahan dan sedikit regangan.
 • Kreatif – latihan anda mungkin merangkumi berjalan, berenang atau berbasikal. Selain dari latihan-latihan ini, anda juga boleh memilih satu hari pada hujung minggu utuk melakukan aktiviti riadah bersama-sama rakan atau keluarga.
 • Dengar tubuh anda – Jika anda rasa sakit, loya dan sesak nafas, ambil sedikit masa untuk berehat. Mungkin badan anda belum bersedia untuk menerimanya.

Tip 5: Awasi tahap kemajuan anda

Ambil semula kiraan asas kecergasan anda selepas 6 minggu. Anda akan dapati ada sedikit peningkatan. Adalah sangat mustahak untuk anda selalu berfikiran positif dan membuat sasaran yang logik untuk dicapai. Jangan terlalu obses membandingkan kemampuan diri anda dengan orang lain.

Privacy Preference Center