fbpx

Pentingnya serat dalam diet!

Serat merupakan komponen karbohidrat yang tidak dapat dicernakan oleh badan manusia. Secara asasnya, ia terbahagi kepada 2, iaitu serat larut (soluble fiber) dan serat tak larut (insoluble fiber). Ia boleh didapati dengan banyak dalam buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan bijirin (grains).

Fungsi utama serat, terutamanya dari jenis yang bagus seperti serat larut, ialah untuk melancarkan lagi pergerakan kumuh/tahi di dalam usus besar manusia. Memandangkan serat tidak boleh dicernakan oleh badan, maka ia tidak akan menyumbang kepada distribusi nilai kalori buah-buahan/sayuran/bijirin yang kita makan, walaupun ia merupakan sejenis karbohidrat. Ini kerana badan kita tidak mempunyai enzim yang mampu untuk mencernakan serat sebagai sumber tenaga. Pendek kata, serat tidak menyumbang apa-apa tenaga, tidak menyumbang apa-apa kalori kepada tubuh kita, dan lebih penting TIDAK menggemukkan.

oats

Serat adalah merupakan komponen diet yang penting ketika proses menurunkan berat badan. Disamping mengurangkan nafsu makan, ia memberi kita rasa ‘kenyang’ dengan melambatkan pergerakan makanan dalam sistem pencernaan kita. Makanan berserat juga memerlukan kita mengunyah dengan kadar yang lebih, membuatkan kita menikmati makanan lebih lama dari biasa, sekaligus mengelakkan tabiat makan secara berlebihan. Selain itu, kajian juga menunjukkan mereka yang mengambil kurang serat dalam diet mereka mempunyai kebarangkalian yang tinggi untuk naik berat badan berbanding mereka yang mengambil lebih serat dalam diet mereka.

Oleh yang demikian, mereka yang berusaha untuk menurunkan berat badan harus sedar dan jangan sesekali untuk mengabaikan pengambilan serat dalam diet mereka. Cuba untuk menikmati sarapan yang tinggi serat seperti Oatmeal (bijirin oat), roti gandum penuh dan buah-buahan campuran kerana makanan seperti ini akan membuatkan anda kenyang sehingga waktu tengahari, disamping rendah nilai kalori, dan kebiasaannya tinggi kandungan vitamin dan mineral.

Berusahalah untuk makan sekurang-kurangnya 18g serat sehari. Berikut disenaraikan beberapa contoh buah-buahan yang tinggi kandungan seratnya.

Blackberries – (1 cawan = 74kcal): Secawan Blackberries mengandungi 10g serat

Pear – (1 medium = 103kcal): Sebiji pear membekalkan 5.5g serat

Strawberries – (1 cawan = 50kcal): Secawan strawberri mengandungi 3.8g serat

Epal – (1 medium = 80kcal): Sebiji epal mengandungi 3g serat

Pisang – (1 medium = 89kcal): Sebiji pisang mengandungi 2.6g serat

Buah-buahan

Beberapa contoh makanan lain yang tinggi kandungan seratnya pula adalah:

Lima Beans – Secawan Kacang Lima mengandungi 13.2g serat

Kacang Pea – Secawan Kacang Pea membekalkan 8.8g serat

Barli – Secawan Barli membekalkan 6g serat

Brokoli – Secawan Brokoli mengandungi 5.1g serat

Oat – Secawan hidangan oat mengandungi 4g serat

Walaubagaimanapun, pastikan anda minum lebih air ketika anda meningkatkan pengambilan serat dalam diet secara mendadak. Untuk permulaan, anda mungkin akan berasa ‘mual’ sekiranya tidak biasa menikmati makanan berserat dengan banyak. Usah khuatir kerana itu hanyalah gejala biasa. Setelah beberapa ketika, badan akan menyesuaikan diri juga dengan perubahan ini.

Privacy Preference Center