Farid: Berjaya Turun 10kg Dalam Masa 3 Bulan

Ikuti kisah kejayaan Farid turun berat 10kg dalam masa 3 bulan ikut panduan e-book selebriti fitness Malaysia Kevin Zahri – Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu.

Dapatkan eBook Anda!

1) Kenapa anda teringin kurangkan berat badan?

Gaya hidup saya yang kurang aktif dan suka memakan makanan ringan selama ini, membuatkan berat badan saya mencapai sebanyak 90kg pada usia muda. Menjadi seorang remaja yang mempunyai berat badan yang berlebihan membuatkan saya berazam untuk menurunkan berat badan. Sebelum ini saya suka menonton rancangan ‘Biggest Loser’, melihat para peserta rancangan tersebut berjaya menurunkan berat badan membuatkan semangat saya berkobar-kobar dalam usaha untuk menurunkan berat badan.

2) Sebelum ini pernah cuba kurangkan berat badan?

Saya pernah mengambil produk diet dan berjaya menurunkan berat badan sebanyak 5kg selama sebulan tanpa melakukan senaman. Walaubagaimanapun, selepas berhenti mengambil produk diet tersebut, berat badan saya naik secara mendadak dan berat badan kembali kepada asal dan membuatkan sangat berputus asa untuk menurunkan berat badan lagi.

3) Apa kejayaan penurunan berat badan yang anda perolehi?

Saya berjaya menurunkan berat badan sebanyak 10kg dalam masa 3 bulan( Mei hingga Julai) dengan berpandukan e-book Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu. Kini, berat badan saya turun lagi sebanyak 2kg dan berharap dapat menurunkan lagi ke berat badan yang ideal.

4) Bagaimana anda mencapainya?

Selepas tamat program matrikulasi(KPM) 10/11, saya telah menggunakan waktu cuti selama 4 bulan ini sebelum menlanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah muda di IPTA untuk menurunkan berat badan. Dengan berpandukan e-book ini segala pengetahuan saya ambil dan amalkan. Alhamdulillah, selepas beberapa minggu terdapat perubahan positif dan saya terus meneruskan usaha ini.Saya mengetahui apa itu Daily Calorie Requirement(DCR) selepas membaca e-book Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu dan selepas itu terus mengawal pengambilan kalori dan mula melakukan senaman kardio selama 45 minit sehari. Dari segi pemakanan, saya telah mengurangkan pengambilan karbohidrat dan melebihkan makanan yang bersumberkan protein. Saya masih lagi memakan makanan ringan tetapi tidaklah selalu dan dalam kuantiti yang sedikit.

5) Apa pesanan/tip anda untuk orang di luar sana?

Dalam melakukan semua perkara , kita haruslah bersabar untuk mendapat keputusan yang memuaskan. Janganlah berputus-asa dan jika anda mahu mencapai sesuatu, kuatkan semangat dan teruskan usaha anda. All the best.

0 Shares:
14 comments
  1. Tahniah!. Berat badan saya kini 146kg. Tinggi 175cm. Umur 39. Ukur lilit pinggang 54cm. Lelaki. Saya akan berusaha utk capai berat badan unggul iaitu sekitar 67 kg – 75 kg.

  2. tahniah Farid dlm usaha mnurunkn berat bdn n anda berjaya melakukannya.. sy pn ingin mnurunkn berat bdn cme blm taw bgaimna cranya n sy akn cuba mndapatkn eb00ks..

  3. saya dulu kurus…tinggi 152cm berat dalm 49kg..skrg dah 59kg..penah capai 61kg…sy suka makan…tak tau nak mula camner diet..umo 30..tolong ek

  4. tahniah!!!semuanya bermula dgn diri sendiri..ada target jangka panjang dan motivasi yang tinggi utk berjaya..mcm sy bulan 3 dulu 73 skrg dah turun 62.3..10kg dalam masa 8 bulan =)

  5. Dulu berat badan saya 94kg. Tinggi 164 cm. Selepas 2 minggu saya diet dan lakukan latihan kardio, berat badan saya turun sehingga 14 kg. Alhamdulilah. Untuk orang yg luar sana mahukan penurunan berat badan, keep it up.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

Soda Companies Racing for a New Sweet Spot

The world's top soft drink companies hope that's the elusive trifecta that will silence health concerns about soda and reverse the decline in consumption of carbonated drinks. But such a formula could be years away.