Kesan kolesterol di dalam badan.

Ramai di kalangan kita yang tidak mengetahui apa sebenarnya kolesterol. Kolesterol sering disalahertikan dalam sebahagian diet harian kita. Berikut dihuraikan secara ringkas tentang kesan kolesterol di dalam badan.

Ramai di kalangan kita yang tidak mengetahui apa sebenarnya kolesterol. Kolesterol sering disalahertikan dalam sebahagian diet harian kita. Kebanyakannya tahu bahawa mereka sepatutnya mengawal pengambilan makanan yang mengandungi kolesterol yang tinggi tetapi ramai diantaranya yang tidak mengetahui apa sebenarnya kolesterol itu. Berikut dihuraikan secara ringkas tentang kesan kolesterol di dalam badan.

Kolesterol adalah sejenis lemak yang dihasilkan di hati atau di usus. Kolesterol ini berfungsi untuk menghasilkan hormon dan membentuk membran sel seterusnya dibawa ke seluruh badan manusia melalui plasma darah. Selain itu, kolesterol juga penting dalam pembentukan asid hempedu dan Vitamin D di dalam badan.

Kebanyakan makanan yang mengandungi lemak haiwan juga mengandungi kolesterol. Selain itu, punca kolesterol adalah dari makanan seperti keju, kuning telur, daging, ayam, dan udang. Kandungan kolesterol di dalam makanan yang berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah lebih rendah berbanding makanan yang berasaskan haiwan. Pengambilan makanan berlemak seperti lemak tepu dan lemak trans merupakan punca utama peningkatan jumlah kolesterol di dalam badan berbanding pengambilan makanan sumber kolesterol ini.

Jumlah kolesterol yang tinggi dan berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius terhadap sistem kardiovaskular badan. Darah di dalam badan akan membawa kolesterol yang terdapat di dalam badan ke pelbagai organ dan kelenjar yang memerlukannya. Ia dibawa oleh sejenis pembawa yang dikenali sebagai lipoprotein. Apabila terlalu banyak kolesterol yang melalui saluran darah, kolesterol ini akan mula terbentuk di dinding arteri iaitu pada dinding saluran darah. Pembentukan kolesterol ini dipanggil plak seterusnya memberi kesan kepada sistem kardiovaskular badan.

Bagaimana Pembentukan Plak Ini Menyebabkan Bahaya?

Apabila plak terbentuk pada arteri, ia akan menghalang pengaliran darah kerana saluran darah yang sempit. Apabila situasi ini berlaku hampir dengan organ penting di dalam badan terutamanya jantung, ia akan menyebabkan masalah serius berlaku malah boleh menyebabkan kematian. Apabila saluran darah berhampiran organ jantung menjadi semakin sempit, ia boleh menyebabkan serangan jantung berlaku.

Apabila arteri yang menyalurkan darah ke otak pula yang tersumbat, ia akan menyebabkan sesorang itu mengalami strok.

Apabila arteri yang menyalurkan darah ke otak pula yang tersumbat, ia akan menyebabkan sesorang itu mengalami strok. Kedua-dua penyakit jantung dan strok ini boleh mengancam nyawa. Oleh itu, anda perlulah menjaga tahap kolesterol di dalam badan serta kandungan darah di dalam badan.

Kolesterol yang tinggi juga boleh menyebabkan artherosclerosis atau arteri menjadi keras. Apabila plak memenuhi arteri, dinding arteri menjadi keras dan rapuh. Ini bukan sahaja menghalang pengaliran darah, malah ia juga akan menyebabkan arteri pecah kerana terlalu rapuh dan ini akan menyebabkan darah menjadi beku di dalam badan.

Ubah corak pemakanan untuk menurunkan tahap kolesterol.

Kolesterol yang tinggi adalah sangat bahaya kepada badan manusia. Walaubagaimanapun, ia boleh dirawat. Pelbagai perubatan yang boleh membantu menurunkan kolesterol, tetapi salah satu langkah terbaik adalah dengan mengubah cara pemakanan harian kita. Dengan mengelak pengambilan makanan berasaskan haiwan, ia boleh mengurangkan tahap kolesterol di dalam badan bukan sahaja dengan mengurangkan kuantiti kolesterol tersebut malah mengurangkan kadar sintesis atau penghasilan kolesterol di dalam badan.

mengurangkan pengambilan kalori atau tenaga harian sebanyak 7% dari makanan berasaskan lemak haiwan dan mengurangkan kadar pengambilan kolesterol sebanyak 200mg setiap hari.

Dicadangkan kepada mereka yang mengalami masalah kolesterol tinggi di dalam badan supaya mengurangkan pengambilan kalori atau tenaga harian sebanyak 7% dari makanan berasaskan lemak haiwan dan mengurangkan kadar pengambilan kolesterol sebanyak 200mg setiap hari. Nasihat lanjut perlu anda dapatkan dari doktor dan pakar untuk tindakan seterusnya.

0 Shares:
7 comments
 1. Assalamualaikum. Saya ingin bertanya mengenai kekeliruan dalam persoalan kolestrol. Berdasarkan daripada penerangan anda, adakah kolestrol=lemak? Bagaimana kolestrol boleh terhasil dari hati atau usus? Saya juga keliru kerana dari penerangan anda, kolestrol dihasilkan oleh hati dan usus, jadi bagaimana makanan yang berasaskan tumbuh-tumbuhan boleh mengandungi kolestrol? Adakah sayur – sayuran seperti bayam, kubis, sawi, buah pegaga, sayur kangkung dan sebagainya mengandungi kolestrol? Jika ya, apakah organ atau komponen yang ada dalam tumbuh-tumbuhan yang mampu menghasilkan kolestrol? Saya seorang yang kurang arif mengenai perkara ini dan ingin bantuan dari anda untuk lebih memahami mengenai kolestrol. Terima kasih. Assalamualaikum.

 2. Assalamualaikum…sy mahu brtanya…apakah yg menyebabkn kaki dan tgn knan menjadi lemah? Keadaan ini trjadi kpada ibu sy..sy d beritahu oleh ibu bhwa beliau tidak mengalami sbrg masalh jntung dan tekanan darh tggi juga trkawal…beliau menyangka ini d sbbkn kolesterol….adakah benar begitu?…
  Terima kasih

  1. di samping kawal pemkanan dan bersenam untuk turunkan paras kolesterol, kita juga ken ambil suplemen yang boleh membantu mengurangkan kadar kolestrol di dalam darah. Darah rendah biasnya disebabkan kekurangan zat besi. Anda boleh memakan makanan yang kaya dengan zat besi atau mengambil suplemen yang mengandungi zat besi.
   jemput lawat blog saya http://akmalrusyd.blogspot.com

 3. salam admin,

  suka sangat baca blog kevin zahri. Banyak info yang menarik yang boleh dikongsi bersama-sama kawan.

  mohon kebenaran untuk share.

  tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like