Nak Kurus? 10 Kesalahan Diet Paling Besar

Nak kurus? Berikut adalah antara kesalahan diet yang sering diulang. Kesalahan diet berikut TIDAK akan membantu anda kurangkan berat badan.
[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”0″ top_padding=”2″ bottom_padding=”2″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″][vc_column width=”1/1″][vc_custom_heading auto_text=”yes” heading_semantic=”h1″ text_size=”h1″]This is a custom heading element.[/vc_custom_heading][vc_column_text]Dalam kebanyakan seminar-seminar dan email soal-jawap tentang diet, berikut adalah antara mistake yang sering diulang. Kesalahan diet berikut TIDAK akan membantu anda kurangkan berat badan. Jadi pastikan anda tidak amalkan mistake berikut.

1. Skip hidangan.

Jangan skip mana-mana hidangan. Lagi-lagi sarapan pagi. Rugi! Sarapan tu penting untuk mencetus metabolism harian anda. Jangan tunggu sampai di ofis baru nak makan. Makan sarapan first thing in the morning.

2. Cuma makan 3 hidangan sehari.

3 Hidangan TAK cukup untuk 1) mengawal nafsu makan dan 2) tingkatkan metabolism. Paling kurang makanlah 5x sehari. Ini tak kira samada anda ingin kurang, maintain or tambah berat badan. Makan malam pun boleh as long as you budget dalam keperluan kalori seharian anda.

3. Makan tak cukup.

Jangan jangan jangan tak makan. Nanti metabolism anda jatuh dan anda bukan sahaja melapar diri dan rugi pembakaran kalori. Kalau DCR anda 2,000 kalori sehari, paling kurang makan dalam 1,200 kalori. Yang penting makan kerap untuk kawal nafsu.

4. Elak nasi.

Saya sendiri pun makan nasi 2x sehari. Nasi adalah sumber karbohidrat yang baik. YES memang boleh menggemukkan kalau berlebihan tapi oats, buah atau roti pun boleh menggemukkan kalau berlebihkan. Nak makan nasi, jangan lebih segenggam tangan untuk satu hidangan.

5. Ikut diet membuta.

Ramai yang suka ikut trend-trend diet terkini seperti blood type diet, aktins, high protein dan lain-lain. Bagi saya, tiada masalah mencuba tapi jangan ikut membuta. Pastikan anda faham dan mempersoalkan fakta sains di sebalik setiap diet. Macam dalam agama juga. Kita tidak ikut membuta, setiap seruan ada hikmahnya.

6. Harapkan makanan tambahan dan produk kurus.

 Tiada masalah dengan suplemen atau makanan tambahan TAPI jangan bergantung kepada produk-produk tersebut untuk menjadi pembela kesihatan anda. Pastikan diet keseluruhan dah baik, kehidupan yang cergas (tak semestinya bersenam) dan gabungkan dengan makanan tambahan. Barulah berkesan.

Contoh: Saya tiada masalah dgn penggunaan herbalife atau mana2 produk meal replacement. Tapi ia juga makanan dan bukanlah produk ajaib. Cuma kosnya tidak munasabah untuk penggunaan jangka masa panjang di Malaysia. Saya prefer whey protein – lebih ekonomi.

7. Tak tahu keperluan kalori diri.

Macamana nak kawal makanan kalau anda tidak tahu keperluan kalori seharian (DCR) anda. Nilai DCR seseorang adalah unik dan bukan angka anggaran or average. Pastikan anda kenalpasti DCR anda.

8. Elak makanan tempatan.

Saya sendiri pun makan di mamak hari-hari. Gaya hidup saya sememangnya Malaysian. Tiada masalah makan makanan kita selagi ia selari dengan keperluan kalori anda. Makanan barat seperti pizza, pasta, sandwich, meatballs pun boleh menggemukkan.

9. Terlalu fokus kepada satu perkara.

Ada yang ingat makan oats semata-mata boleh kurus. Atau minum air kosong sahaja. Diet yang baik bukanlah bergantung kepada satu atau dua makanan/minuman. Ia merangkumi kesemua pilihan harian dan jangka masa panjang.

10. Diet jangka masa pendek.

Bila dengar perkataan diet, ramai anggap ia sebagai suatu program 12 minggu atau short-term tapi tu SALAH. Diet sepatutnya menjadi amalan sepanjang masa. Definisi “diet” pun adalah “amalkan pemakanan”. Jadi pastikan anda amalkan diet anda bukanlah untuk short-term tetapi sepanjang hayat.

Amalan diet saya SAMA dari january 1st sampai Disember 31. Ia amalan gaya hidup yang TETAP dan bukan program 12 minggu.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
0 Shares:
45 comments
    1. assalamualaikum bro kevin..

      boleh sy pggil coach kan… ok coach… saya sekarang dalam usaha utk mguruskan berat badan… waktu petang saya buat workout dirumah… untuk makan, sarapan sy biasanya nasi goreng dan ayam, cme kuantiti nasi tu kurang… untuk tghari, sy makan nasi putih cume kdg2 ada ambil lauk brminyak… cme dlm. kuantiti kurg… kdg2 sy lewatkan makan tghri 3 jam kemudian… malam. mmg sy tak sentuh makanan… soalan saya, adakah proses diet sy boleh diterima? boleh tak dengan cara senaman dan diet sy ni masih boleh membantu saya utk kurus? utk makluman coach,berat saya 120kg dgn ketinggian 175cm

    2. Assalamualaikum Coach Kezin ,

      Saya Nak tanya , selepas Workout PM baru kita ambil Whey protein , Boleh ke plus Utk Dinner ( Vege & Salmon) .
      or if saya da ambil whey takperlu Dinner tu ??
      TQ

  1. Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol.pm utk best price. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=364133450288893&set=a.364131990289039.73812.364121950290043&type=3&theater

    sms sis aini 0164941276. tq

  2. yup… saye amalkan pemakanan yg terancang selama 10 bulan.. bersama larian yg konsisten.. so dah reduce 20kg.. kerana tersangat berdisiplin dalam setahun tu, saye terus-terusan mengamalkan pemakanan yg terancang..^^
    (some times sebat jugak la makanan lain2 since mesia ni ade byk makanan best..haha)

  3. Cikgu Kevin, apa why protein yg cikgu boleh suggest? Saya aktif bergym dan swim tapi saya tak mahu badan saya jadi bulky. I just want to look fit and ripped. Tq.

  4. dulu time skolah sy aktif sukan, so brat 45 dgn ktinggian 1.59 m, skrg after study n kurang exercise + kwn2 yg mmg suke mkn, brt sy mkn naik, last sy timbg 75, stres sgt, cuba2 diet, cpt je pts asa….. rase mcm dah x da harapan…. 

  5. Cara terbaik untuk mengetahui berapa banyak air yang perlu anda minum ialah dengan menimbang berat anda sebelum dan selepas sesi latihan senaman. Lihat berapa banyak berat yang kurang, dan itulah jumlah air yang perlu anda minum.
    x paham la kuantiti air bnyk ane?

  6. Greetings Kevin,
    Nak tanya sikit for my 17 years daughter what is the best diet plan to give to her.tak la gemuk sgt but just nak kurangkan berat badan dia

  7. asalamualaikum

    perimisi saya dari indonesia

    untuk suplemen fitnes apakah tuan mempunyai daftar yang sudah tersertifikasi ke halalany (halal dalam islam)

    trimakasih

    syaiful

    1. wlslm, memang banyak supplement di pasaran sekarang. Di antara nya sah HALAL ialah SHAKLEE. saya boleh memberi konsulatasi percuma jika tuan ipul mahu.

  8. sy bulan 11 berat 86kg dgn tggi 165cm. kire obes dah. sekrg berat 78kg – target 60kg. bile nak dapat tu sy bg ms sebelum bulan 5 tahun 2014. kire raya dgn badan baru. sy amalkn minum air kosong,letak hirisan lemon & 1 sudu madu kampung(beli kt kpg sy kuala pilah). mlm x mkn. sebenarnya sy amalkan mnum lemon tu time kt opis sebb stress, keje bank deal ngn customer. sy x sedar sebb lame kelamaaan kwn2 ckp sy badan sy agak susut, sy x caya, smpi la family pun perasan… sekrg sy amalkan minum tu.. yg best opis sy 3 tingkat, ari2 sy turun naik…hihihihihi….x mustahil bley kurus & fit..yg penting sihat…

  9. Assalamualikum, saya menghadapi masalah perut buncit sejak akhir2 ni disebabkan anak saya sudah kurang menyusu. Sebelum ni, saya memang tak pernah fikir ttg diet sbb bdn saya maintain ja. Utk pengetahuan kevin, saya menyusukan keempat2 anak saya. So sekarang saya buntu, apakah cara cepat dan berkesan untuk menurunkan berat badan dan menghilangkan lemak2 di bhg perut dan paha? Bagaimana pula hendak tahu kadar kalori yang diperlukan untuk bdn saya? Mohon pencerahan. Terima kasih!

  10. Saya menjual produk pelangsingan yang berasaskan Garcinia Cambogia. Terbukti berkesan dalam membakar lemak dan menurunkan berat badan dalam tempoh yang singkat. Takde pantang makan, takde kesan sampingan yang memudaratkan.
    ????Garcinia Burner 15D – Capsules
    ????GC Max – Liquid
    ????Ultra shape – Shake

    Whatsapp atau pm sy 019-8066683 ??
    Atau visit instagram sy @dnaistoree

  11. Assalamualikum coach, saya nk tnya, sambal kicap, suun yg diletakkan dlm sup ayam clean tnpa tumis bole ke?

  12. Salam Adzlii, terima kasih for your komen. Jujur sukar untuk dikomen begitu sahaja tanpa mengetahui gaya hidup, kuantiti pengambilan dll. Nasihat saya untuk Adzlii, anda boleh dapatkan panduan ebook atau buku KURUS saya di https://kurus.kevinzahri.com yang insyallah akan berikan panduan yang teliti dan praktikal untuk anda kurangkan berat badan dari 120kg dengan berkekalan.

Leave a Reply to JIbrail Pishtim Cancel reply

Your email address will not be published.

You May Also Like