Trend Zumba di Malaysia. Apa Kehebatannya?

Nak cuba Zumba di Malaysia? Zumba merupakan kombinasi elemen tarian dan aerobik yang mulanya diasaskan oleh seorang choreography pada tahun 1990an sebagai program kecergasan di Colombia dan dari itu, Zumba telah menjadi popular.

Jika anda seorang yang aktif, suka menari dan suka untuk mencuba aerobik dance workout yang berlainan, apa kata anda masukkan aktiviti ber’Zumba’ dalam senarai aktiviti anda?

Sedikit into tentang Zumba

Berikut adalah info tentang senaman Zumba dan kelebihannya sebagai aktiviti senaman kardiovakular, fitness dan lain-lain.

  1. Apa dia? Zumba merupakan kombinasi elemen tarian dan aerobik yang mulanya diasaskan oleh seorang choreography pada tahun 1990an sebagai program kecergasan di Colombia dan dari itu, Zumba telah menjadi popular.
  2. Dance workout: Tarian kecergasan Zumba ini memberi kelebihan kepada kecergasan dan kesihatan anda juga disamping mengikut rentak gabungan salsa, mambo, hiphop, latin dan sebagainya.
  3. Bakar kalori: Jangan tak percaya, satu sesi Zumba boleh membuatkan anda membakar 500 – 1000 kalori pada satu satu masa(45-60min). Syabas!
  4. HIIT? Zumba sesuai diamalkan untuk ‘interval training’ bagi membakar lebih kalori dan meningkatkan endurance(ketahanan fizikal)
  5. Mood down? Jgn risau, anda boleh berhibur, dan bersosial bersamai rakan rakan lain dengan cara yang lebih ‘enjoy’ dan santai.
  6. Seronok tak? Zumba adalah salah satu cara yang menyeronokkan untuk exercise, mungkin bagi sesetengah orang, ia lebih seronok daripada usual workouts. Taklah anda setiap masa buat workouts yang sama dan membosankan itu.
  7. Seksi! Pergerakan dance Zumba workout itu memang seksi dan membuat wanita-wanita berasa cantik dan menarik. Goyang gitu.
  8. Senaman kardio: Tambahan lagi, intensity tinggi dan rendah yang diselang-selikan dalam senaman Zumba ini seolah olah memberi anda latihan kecergasan yang lengkap, juga satu latihan cardiovascular yang baik.
  9. Kuatkan abs dan pinggang! Menari ala-ala latin ini memang sering melibatkan pergerakan “gelek-gelek” pinggang yang secara tak langsung kuatkan bahagian core (abs, oblique anda.
Kevin Zahri Zumba jugak ke? Tak haha. Saya kurang mahir dalam bab-bab menari dan aerobik tapi itu bukan bermakna senaman Zumba itu tak sesuai untuk lelaki. Yang penting, carilah senaman fitness yang sesuai dengan jiwa dan minat anda. Saya lebih suka bersukan.

Lokasi Zumba di Malaysia?

Jadi anda bolehlah ke popular centers/gym yang berhampiran seperti:

Mungkin banyak lagi anda boleh perolehi jika anda merasai pengalaman ber’Zumba’ itu sendiri. Bagi yang sudah ‘jatuh hati’ dengan Zumba, jangan lupa berkongsi pengalaman anda!

Beberapa video menarik Zumba?

0 Shares:
22 comments
  1. Saya adalah salah seorang peminat tarian zumba, guru saya adalah Shah Bariah dan dia mempunyai studio di Bandar Baru Salak Tinggi Sepang. Memang tersangat2 enjoy bila menari zumba ne. Nak tau cuba …………….

    1. Rasa nak blajar zumba. Bila tngok prgrakn zumba mcm senang je. Bagi sya yg belum ada asas dgn senam zumba ni memang susah. Boleh blajar tak ? Jadual ?

  2. boleh beli je dvd zumba. saya dah beli the whole collection. seronok buat di rumah dengan family 🙂

  3. sy mmg minat nak belajar tarian zumba ni..tp tu la kwn arwah mama sy x bagi pulak sy belajar zumba,terpaksa la buat senaman yg membosankan tu,huhuhuhu geram la sy

  4. Untuk mengikuti kelas zumba,pastikan instruktur itu benar-benar ada sijil pentauliahan untuk mengajar Zumba.Sila layari laman web zumba.com untuk mencari instruktur yang sah ,yang sudah ada lesen mengajar zumba.

  5. oh, jdi senam zumba itu asalnya dari gabungan beberapa senam, asyik juga sis :), trus kalau untuk baju senam‘nya apakah harus pkai baju zumba sis? terima kasih 🙂

  6. Hai,
    Ada tak cikgu zumba di area Sepang, Salak Tinggi, Nilai?
    Saya nak cikgu datang ke tempat kerja saya dan ajar zumba.
    Saya dan kawan2 telah bersetuju untuk membayar cikgu zumba untuk kami.

  7. saya berminat dgn tarian zumba ni,,tapi area alor setar susah nj cri melainkan utk wanita sahaja…sukan ni lebih fun,enjoy dan x bosan…so anyone yg ada info tentang tarian zumba ni di area alor setar…boleh wasap saya…0194142259

  8. Kalau ada yang berminat nak join zumba di area bandar baru bangi boleh mesej/whatsapp 0122755456. Kami ada komuniti yang fun, positif dan happy 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like