fbpx

Fazril Berjaya Kurangkan Berat 31kg Dalam 18 Bulan.

 • Nama: Ahmad Fazril
 • Umur: 23 tahun
 • Tinggi: 178cm
 • Matlamat: Kurangkan Berat Badan
 • Kejayaaan: Kurangkan 31kg dalam 18 bulan.
 • Facebook: ahmadfazril
 • Twitter: @ahmadfazril

Nak kurangkan berat? Klik sini.

Nama saya Ahmad Fazril. Saya berasal dari Kuala Lumpur. Selama ini saya selalu bercita-cita untuk mencapai berat yang ideal. Saya tidak pernah mendapat bmi yang normal. Setiap kali pergi ke klinik bagi memeriksa bmi saya, saya berasa amat kecewa. Dulu saya bukanlah seorang yang pentingkan kesihatan dan amalkan gaya hidup yang sihat. Saya akan makan dan terus makan apa sahaja tanpa mengira kalori makanan tersebut. Berat saya naik mendadak setelah habis diploma di sebuah ipts. Ini kerana saya berasa amat tertekan semasa menyiapkan kerja akhir sewaktu diploma dahulu.

Pernah Cuba Kurangkan Berat Badan

Sebelum ini, saya pernah cuba kurangkan berat. Tapi iannya hanya sementara. Berat saya naik semula kerana tiada pengetahuan dan cara yang betul dalam diet.Pada tahun 2010, saya berasa serius dan nekad untuk menurunkan berat badan. Sewaktu itu saya sudah mula bekerja. Di syarikat saya bekerja ini, telah adakan program se akan-akan “the biggest loser” di mana setiap minggu kami perlu menimbang dan nilai berat badan akan di catatkan. Saya berasa amat malu kerana saya seorang sahaja yang mempunyai berat 100++ kg di sana. Ini betul-betul membakar semangat saya untuk turunkan berat badan.

Saya sering diperli kawan-kawan kerana berat badan melebihi 100kg.

Rakan-rakan sering kali memerli saya kerana tubuh saya yang semakin besar. Setelah beberapa bulan, saya telah berjaya menurunkan sedikit berat badan. Saya nekad untuk pergi jogging setiap pagi sebelum saya pergi ke office.

Berat saya telah berjaya kurang dari 112kg kepada 100 kg dlam masa 3 bulan.

Masuk Hospital

Pada tahun 2011 saya mendapat khabar buruk di mana saya terpaksa di masukkan ke hospital kerana mempunyai sakit belakang. Selepas ujian MRI , saya didapati mempunyai slip disc. Saya telah menjalani beberapa ujian fisio. Pada ketika itu saya amat sedih apabila saya tidak lagi boleh melakukan exercise seperti jogging, dan segala aktiviti yang lasak. Ini telah membantutkan proses untuk menurunkan berat. Pada ketika ini berat saya ialah 90 kg. Berat saya tidak konsisten dan naik sebanyak 95 kg di sebabkan saya tidak boleh melakukan exercise.

…Rakan saya telah memberi saya website kevinzahri.com. Selepas itu saya betul-betul belajar apa itu calorie intake, exercise dan banyak lagi….

Selepas beberapa bulan, alhamdulillah,sakit belakang saya mula berkurangan kerana saya kerap melakukan exercise phsyio. Saya rasa ini adalah masa yang baik bagi saya untuk terus turunkan berat badan saya. Tetapi saya tidak boleh melakukan aktiviti yang terlalu lasak. Rakan saya telah memberi saya website kevinzahri.com. Selepas itu saya betul-betul belajar apa itu calorie intake, exercise dan banyak lagi. Saya mula download apps weight loss calculator yang ada pada website kevinzahri. Dan saya telah berjaya menurunkan berat dari 95 kg ke 81 kg dalam masa 3 bulan. Saya sudah boleh melakukan senaman seperti jogging dan aktiviti-aktiviti lain. Sekarang matlamat saya seterusnya adalah untuk mencapai berat 75 kg. Bagi saya menurukan berat badan susah sekiranya kita tidak tahu bagaimana cara yang betul.

Gambar kini dengan berat badan selepas kurang 31kg.

Tips-tips saya untuk menurunkan berat.

 1. Ambil nasi kurang dari segenggam
 2. Banyakkan minum air masak ( avoid air manis, berkabonat dll )
 3. Jogging atleast 30 min sehari ( seminggu 4-5 kali )
 4. Makan makanan yang berserat tinggi
 5. Setiasa konsisten ( selalu baca quote2 dan benda2 yang bermotivasikan diri.. )
 6. Kira calorie intake per day. ( gunakan apps oleh kevin )
 7. Kerap membaca info-info terbaru bagi menurunkan berat ( cara2 exercise dll )

Saya berharap saya dapat mencapai berat yang ideal tidak lama lagi. Jangan cepat mengalah dengan apa dugaan yang kita terima. Selalu motivasikan diri dan konsisten itu amat penting.

Privacy Preference Center