Bill Ackman: Orang Miskin Mangsa Syarikat Herbalife

Sekarang ini tengah hangat isu fund manager dan activist investor Bill Ackman menentang syarikat MLM popular Herbalife (HLF). Ackman berkata yang Herbalife adalah Pyramid Scheme yang tidak dibenarkan di Amerika Syarikat. Antara kata-kata Bill Ackman:

  1. Stok syarikat Herbalife akan jatuh ke “zero”.
  2. Herbalife menjual produk bukan atas motif kesihatan tapi pelaburan kewangan atau pyramid scheme.
  3. Harga jualan tidak berpatutan ikut harga pasaran untuk produk yang sama.
  4. Target keahlian Herbalife adalah golongan-golongan miskin seluruh dunia yang mengharapkan pulangan kewangan.
Nota: Artikel ini hanya sebagai perkongsian berita. Original artikel dan video diambil daripada laman web CNN di sini.

0 Shares:
16 comments
  1. minta izin untuk kongsi di blog saya yer.. nanti akan saya letakkan sumber dr blog Kevin dan juga CNN Money.. terima kasih 🙂

  2. bos, u just lose my respect. sedih n kecewa org yg EDUCATED macam u bleh summarised the video n the article like this. like, really this is kevin zahri??

    bill ackman ni mmg glamer dgn suka manipulate stok syarikat besar untuk short seller punya keuntungan. cam kes 2004 barry minkow buat keuntungan short seller dngn cerita herbalife bagi side effect buah pinggang. tahun ni die buat cerita pasal herbalife n pyramid scheme.

    actually link u bagi tu pon dah jelaskan mcm mana investor react n i rasa, tak ramai yg baca pun tapi terus jump to conclusion Herbalife is bad as u what u tulis kat atas ni.

    Herbalife antara company yg tengah grow dngn pesat, double digit growth dah 7 tahun berturut2, tahun ni pon akan grow lagi, bleh tengok sini – http://ir.herbalife.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=734060

    ok bos, harap2 blog ni tak jadi macam buletin utama lepas ni, paham kan?

    1. i agree dgn joe..well, u kevin sepatutnye x boley simply ckp mcm ni..u dh buat rmai consumer, coach herbalife yg slama ni follow u, lost respect kt u..fyi, ramai yg consume hlf dlm mase yg same guna juga tips u..seriously, lots of my friend out there yg jd coach hlf, tetap rujuk info dr u..this is very disappointing 🙁

    2. Salam joegrimjow, first of all, I think you need to re-read the post above. Bro Kevin Zahri cuma berkongsi berita dari CNN Money, and none of the things mentioned above is actually from the man, Kevin Zahri himself. It’s what the Ackman guy said in the video.

      I see no personal opinion given by Kevin Zahri. Not that it is my loss or Kevin’s loss if you decide not to give the guy your respect, it’s just that I believe it is not fair for you to just allege Kevin of summarising the video and article from CNN Money when it is just a news sharing.

    3. fanatik herbalife semua mcm ni.herbalife iktiraf negara israel,sponsor askar israel(semua warga israel wajib menjalani latihan khidmat negara jadi temasuk sebagai askar),fanatik herbalife semua buat dek.hipokrit

    4. but then again… several kenalan saya yang jual herbalife atau alpha lipid ni duk tweet, fb pasal betapa “kayanya” kalau jadi pengedar. it’s all bout money. and that’s it. i can give weight loss tips for free pun, x perlu pakai produk kurus pun. so sellers memang concern psl nak tolong org lain lose weight? dont think so, kalau setiap tweet cakap pasal gaji cecah 6 angka.

  3. Assalamualaikum..Hai Kevin. 🙂

    Saya suka akan segala tips yang diberikan oleh Kevin untuk kesihatan kami semua. Tp pada pandangan saya, tak perlu rasanya Kevin campur adukkan kandungan blog Kevin ni dengan perbincangan produk-produk tambahan yang lain. Sebab bila Kevin buat macamtu, orang-orang yang komen ni lebih kepada hentam menghentam antara satu sama lain. Lebih baik kalau Kevin fokus kepada HEALTH & FITNESS sahaja. Saya harap blog Kevin ini juga sentiasa sihat & penuh tenaga positif untuk kami semua. Terima kasih. 🙂

    Your Fans.

  4. but then again… several kenalan saya yang jual herbalife atau alpha lipid ni duk tweet, fb pasal betapa “kayanya” kalau jadi pengedar. it’s all bout money. and that’s it. i can give weight loss tips for free pun, x perlu pakai produk kurus pun. so sellers memang concern psl nak tolong org lain lose weight? dont think so, kalau setiap tweet cakap pasal gaji cecah 6 angka

  5. hahahahahah……
    bnda yg dia ckp fakta
    kdg2 pelik tgk org MALAYSIA umumnya
    semua bnda nk cara senang
    compare ngan SUNLAC jauh beza harga in fact nutrition sama jew
    “NO NEED TO HUNGRY NO NEED TO EXERCISE JUST DRINK OUR ‘MAGICAL WATER”
    “seminggu turun 5kg”
    sedih2 tgk iklan mcm nie…

  6. Alah joe, macam lah kevin nak sgt ko respek dia. btw…what is wrong with HL and other MLM company is they are selling fake dream. Product tu jadi secondary. Ape yg keep HL grow double digit to bro? Bukan product…tapi the fake dream factor. Org masuk HL sebab fake dream. Joe, mungkin HL memang dapat buat ko kurus, tp itu personal experience ko as customer. Ape yg berlaku kat ko tak semestinye berlaku kat org lain.

    Jadi ape yg jadi engine growth HL?

    Ape yg gerakkan HL as a company? Remember…as company, not customer.

    Again..the answer is fake dream.
    So as long as the company is selling fake dream, then it is no different from pyramid scheme. This is basic business principle yg hardcore MLMer macam ko joe failed to understand. Sibuk dgn personal experience berjaya kurus, tapi the reality tak paham2.

  7. People just jealous.Anda belajar pasal marketing herbalife?Herbalife tak semestinya without exercise,kalau exercise lgi nmpak hasil dia.kalau nak bersenam and kurangkan kalori,ye tht’s the right way tpi klau obesiti gila gila,nak angkat kaki pon tk larat then mcm mana dia nak exercise?herbalife is supplement,everyone need supplement.tipulah kalau tak amik supplement.

  8. hi all HL user., wake up!
    x perlu obses untuk jual produk kurus kalau korang x faham apa maksud nutrition.,
    x perlu HL untuk loss weight.,
    nonsense!

  9. Wahai rakan2 sekalian . For me, banyak lagi cara nak maintain your health selain HL or AlphaLipid ataupun yang sewaktu denganNya. Berpuluh2 cara nak maintain health selain produk2 MLM tu, produk ni lebih kepada cara nak menjana keuntungan tanpa memikirkan apa result pada masa akan datang. Bertaubatlah kawan2. Better ikut style macam Kevin Zahri. Simple is always the better choice.Apa2 pun ,I will say no for HL or anything related to it. Enough said !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like