Nak bina home gym? 10 Peralatan Anda Perlu Beli di Malaysia

Ingin membina gym di rumah anda tapi ingin elak dari keperluan kos dan ruang yang tinggi? Berikut adalah senarai peralatan senaman gym rumah anda yang tidak perlukan kos dan ruang yang banyak.

Senarai 9 Peralatan Home Gym Anda di Malaysia

Ab Wheel - sesuai untuk dibawah untuk travelling dan lain-lain. Ia untuk kuatkan bahgian abdominals dan core badan anda. Harga cuma RM30 dan boleh dibeli di MuscleClubMalaysia.com
1. Ab Wheel – sesuai untuk dibawah untuk travelling dan lain-lain. Ia untuk kuatkan bahgian abdominals dan core badan anda. Harga cuma RM30 dan boleh dibeli di MuscleClubMalaysia.com
Medicine Ball ini pun membolehkan anda lakukan pelbagai senaman core dan seluruh anggota badan. Harga bergantung kepada saiz tapi dari RM30 ke atas. Layari http://www.v3-victory.com.my/_item?item_id=051002
2. Medicine Ball ini pun membolehkan anda lakukan pelbagai senaman core dan seluruh anggota badan. Harga bergantung kepada saiz tapi dari RM30 ke atas. Layari http://www.v3-victory.com.my
Yoga mat penting untuk melindungi sendi, tulang belakang dari lantai yang keras. Harga serendah RM30 di http://www.aiyoh.com.my/yoga-mat-pink-west-malaysia.html
3. Yoga mat. Ini bulan soal senaman yoga tapi penting untuk melindungi sendi, tulang belakang kalau bersenam di lantai yang keras. Harga serendah RM30 di http://www.aiyoh.com.my
Exercise ball atau core ball. Ramai yang beli bola senaman tapi tidak tahu fungsinya. Ia berperanan untuk kuatkan core badan iaitu abdominal, obliques dan pinggang anda. Harga pun tidak malah tapi pastikan anda beli yang non-burstible. Harga dalam RM70 sahaja di http://www.fitnessequipment.com.my/kettler-fitness-accesorries-0765-000-gym-ball-65cm
4. Exercise ball atau core ball. Ramai yang beli bola senaman tapi tidak tahu fungsinya. Ia berperanan untuk kuatkan core badan iaitu abdominal, obliques dan pinggang anda. Harga pun tidak malah tapi pastikan anda beli yang non-burstible. Harga dalam RM70 sahaja di http://www.fitnessequipment.com.my
Door Pull Up atau Chin Up Bar. Yang ini mungkin lebih sesuai untuk lelaki tapi membolehkan anda membina otot belakang dengan mudah. Cuba beli yang dipasang untuk air-pressure. Cuma RM30 di Nile.com.my
5. Door Pull Up atau Chin Up Bar. Yang ini mungkin lebih sesuai untuk lelaki tapi membolehkan anda membina otot belakang dengan mudah. Cuba beli yang dipasang untuk air-pressure. Cuma RM30 di Nile.com.my
Adjustable Dumbbells. Kenapa yang ini? Kerana anda tidak perlu pelbagai pasang dumbbell dan jika perlu tambah bedan, hanya perlu beli weight plate tambahan. Jimat kos dan ruang gitu. Untuk keselamatan, beli yang bergetah. Kos dari bergantung kepada bilangan plates. yang dari Bowflex agak mahal tapi berkualiti.
6. Adjustable Dumbbells. Kenapa yang ini? Kerana anda tidak perlu pelbagai pasang dumbbell dan jika perlu tambah bedan, hanya perlu beli weight plate tambahan. Jimat kos dan ruang gitu. Untuk keselamatan, beli yang bergetah. Kos dari bergantung kepada bilangan plates. yang dari Bowflex agak mahal tapi berkualiti.
Jam Heart Rate Monitor. Untuk apa? Untuk menilai kualiti senaman kardio anda untuk pastikan tidak terlebih beban kepada jantung. Kos bermula dari RM300. Artikel perbandingan jenama-jenama popular Malaysia saya untuk lebhi info.
7. Jam Heart Rate Monitor. Untuk apa? Untuk menilai kualiti senaman kardio anda untuk pastikan tidak terlebih beban kepada jantung. Kos bermula dari RM300. Artikel perbandingan jenama-jenama popular Malaysia saya untuk lebhi info.
8. Skipping rope adalah antara perlatan home gym yang murah dan membolehkan anda lakukan senaman kardio dalam keselesaan dan keselamatan rumah anda. Tapi pastikan teknik betul. Harga cuma RM72 di http://www.moresales.com.my/catalog/entry/wdqaccan.shtml
8. Skipping rope adalah antara perlatan home gym yang murah dan membolehkan anda lakukan senaman kardio dalam keselesaan dan keselamatan rumah anda. Tapi pastikan teknik betul. Harga cuma RM72 di moresales.com.my
9. Resistance Bands pun sesuai untuk membawa senaman "rintangan" atau pemberat ke mana-mana. Ada pelbagai jenis untuk kekuatan individu. Harga lebih kurang RM60 ke atas. Layari http://www.fitnessconcept.com.my/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=73_88&products_id=322
9. Resistance Bands pun sesuai untuk membawa senaman “rintangan” atau pemberat ke mana-mana. Ada pelbagai jenis untuk kekuatan individu. Harga lebih kurang RM60 ke atas. Layari fitnessconcept.com.my

Satu Lagi Bonus: Kalau yang di atas saya sendiri pun ada, yang berikut saya tak beli tapi bermanfaat kalau ruang mengizingkan.

Selamat membeli-belah. Jangan rasa tertekan dalam membeli peralatan yang besar dan mahal. Kenalpasti ruang dan tabiat senaman anda. Tiada faedah anda beli peralatam gym seperti treadmill yang hebat tapi 1) ia tidak digunakan dan 2) mengambil ruang yang banyak.

1 Shares:
4 comments
  1. Chin up bar tu payah sket, cuz saya mmg tak pernah berjaya sampai hari ni nak buat chin up… ada tips ke tuan Kevin utk membolehkan saya berjaya men chin up? 🙂 Setakat ni buat guna lat pull down machine je la… tu pon max dalam 120 lbs….

  2. Thank you so much for this. Teringin nak ade home gym equipment kat rumah. Tapi ruang tak cukup la pulak.

  3. saya bercadang nak beli basikal gym untuk membuat senaman dirumah. Saya keliru dengan harga basikal bermula dari RM 299 hingga beribu ringgit. saya harap encik dapat membentu saya untuk membeli basikal gym

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like