Aqeeem: Dari 179kg ke 118kg. Kurang Berat 61kg setahun.

aqeeem-kurang-60kg-berat-badan
aqeeem-kurang-60kg-berat-badan
[one_half boxed=”true” animation=”Fade In” delay=”200ms”] Syed Mustaqim Bin Syed Yusoff

  • Umur: 33 tahun
  • Durasi: 1 tahun
  • Berat Asal: 179kg
  • Berat Kini: 118kg
  • Facebook: aqeeem
  • Instagram: aqeeem
  • Perjalanan masih diteruskan
[button color=”Extra-Color-3″ size=”medium” url=”https://kevinzahri.com/jom/ebooks/panduan-kurangkan-5kg-5minggu” text=”Nak kurangkan berat badan?”] [/one_half]

Assalamualaikum wbt.

Saya, Syed Mustaqim Bin Syed Yusoff, berusia 33 tahun, sudah berumahtangga dan mempunyai sepasang cahayamata. Anak kedua dr 5 adik beradik. Bekerja dalam bidang IT.

Dari kecil, saya telah tergolong dalam golongan berbadan besar. Dari 5 beradik, saya dan adik bongsu yang berbadan besar. Namun, saya sering tidak ambil peduli apa orang sekeliling saya nak kata.

Walaupun berbadan besar, saya aktif bersukan. Di sekolah rendah, saya mewakili sekolah dalam acara hoki, dan bila disekolah menengah saya mewakili sekolah dalam sukan ragbi. Memasuki universiti, saya juga merupakan wakil universiti dalam sukan ragbi dan pernah bermain dengan sebuah kelab ragbi tempatan. Mungkin kerana selalu bersukan, saya tidak pernah kisah mengenai pemakanan dan badan saya.

2005
2005
2009
2009

Namun apabila mula melangkah ke alam pekerjaan pada tahun 2003, saya telah mula kurang bersenam malah tidak langsung bersenam sebenarnya. Berat semakin naik dan kadangkala mula risau mengenai berat badan. Lalu seorang kawan memperkenalkan saya dengan produk supplement yang baru memasuki pasaran pada masa tersebut. Walaupun produk tersebut mengurangkan berat badan pada ketika itu, namun kurangnya disiplin dan faktor harga produk tersebut, saya terpaksa berhenti menggunakan nya.

Berat badan meningkat sehingga 179kg

Berat badan terus meningkat dan tiba waktu untuk melangsungkan perkahwinan pada 2010. Saya sekali lagi diperkenalkan dengan produk supplement yg baru dan berjaya mengurangkan berat sebanyak 15 kg dalam 3 bulan. Setelah berkahwin, saya berhenti menggunakan produk tersebut dan berat saya semakin meningkat dan mencecah 179kg.

Bersama ister di hari perkahwinan July 2010
Bersama ister di hari perkahwinan July 2010

Bersama keluarga bulan Sept 2011
Bersama keluarga bulan Sept 2011
Pada April 2012. Berat badan sekitar 179kg
Pada April 2012. Berat badan sekitar 179kg

Beberapa siri sesak nafas dan tersedak sewaktu tidur mula mendatangkan kerisauan kepada diri saya. Saya mencuba pula pil untuk mengurangkan berat badan, namun efek sampingan yang teruk seperti sakit kepala dan demam membuatkan saya berhenti menggunakannya dalam masa 3 hari selepas menggunakan nya. Selepas berhenti menggunakan produk tersebut, saya sudah malas untuk menurunkan berat badan kerana bagi saya semua nya tidak membantu.

Lebih 30,000 downloads. Cuma RM40.
Lebih 30,000 downloads. Cuma RM40.

Namun, suatu sessi sembang petang dengan seseorang yang mengatakan tidak pernah melihat saya kurus sedari kecil membuat kan saya untuk sekali lagi mencuba mengurangkan berat badan dan kali ini saya telah membuat research menggunakan internet. Usaha tersebut telah membawa saya kepada laman web kevinzahri.com dan saya telah memuat turun ebook “kurangkan 5kg dalam 5 minggu”. Menyusuri siri success story yang telah diceritakan di dalam blog beliau, membuatkan saya teruja dan tanpa banyak berfikir, saya terus menggunakan segala tips dan teknik yg diajarkan didalam ebook dan web beliau.

Sepanjang proses menurunkan berat badan, saya selalu merujuk kepada tips dan cara diet yang diberikan Kevin sendiri dan mereka yang telah berjaya didalam blog kevin zahri dan instagram beliau.

Broga Jan 2013
Broga Jan 2013
Dalam proses kurangkan berat badan Feb 2013
Dalam proses kurangkan berat badan Feb 2013
Larian bulan May 2013
Larian bulan May 2013
Antara gambar terkini bulan Jun 2013
Antara gambar terkini bulan Jun 2013

Pada peringkat 6 bulan pertama diet, saya tidak langsung melakukan sebarang senaman. Masuk bulan ke 7, saya mula berjalan. Saya yang sebelumnya walaupun hanya berjalan sudah sakit pinggang dan lutut, namun pada percubaan pertama untuk berjogging setelah sekian lama, saya mampu untuk berjogging sejauh 1 km tanpa henti. Alhamdulillah, kini saya mampu untuk berlari 10 km tanpa henti dan berjaya menamatkan larian marathon sejauh 15km baru baru ini. Sungguh tidak masuk akal kalau difikirkan namun itu adalah hakikatnya.

Tips dan Amalan Diet

  • minum air kosong 4-6 liter sehari
  • mengamalkan pengiraan kalori harian
  • makan 5-7 kali sehari
  • tidur sekurang-kurang nya 8 jam
  • konsep makan sekadar untuk merasa
  • no fast food, no junk food, no more sugar

Tips Senaman dan Gaya Hidup

  • lebih kerap membaca label barang makanan untuk mengetahui jumlah kalori setiap hidangan
  • menggunakan mobile application MyFitnessPal yang memudahkan dalam pengiraan kalori harian yang telah diambil dan juga sering ke cekodok.com untuk mendapatkan maklumat mengenai kalori makanan.
  • melakukan aktiviti kardio 3-4 kali seminggu, body weight 1-2 kali seminggu
  • juga melakukan High Intensity Interval Training (HIIT)

Tips dan Nasihat kepada Pembaca

Sokongan dan dorongan orang disekeliling amat membantu, terima kasih saya ucapkan kepada isteri, keluarga, rakan sepejabat yang banyak membantu dan mendorong dalam menjayakan proses transformasi ini.

Kecekalan, ketabahan dan jangan putus asa, tiada jalan pintas untuk mendapatkan hasil seperti apa yang telah saya kecapi, dan saya juga masih terus berusaha untuk menurunkan lagi berat badan

Pengorbanan amat perlu, dan setiap pengorbanan ada ganjarannya.

Gunakan internet untuk mencari pelbagai info dan teknik untuk terus menurunkan berat badan.

Perlu merancang lebih awal apa yang hendak dimakan sehari hari untuk mengawal jumlah kalori dan menyediakan sendiri makanan lebih byk membantu ke arah tersebut.

…tapi sekiranya tiada tindakan yg dibuat oleh anda sendiri, maka diri anda tidak kemana, percayalah 🙂 …

Tiada siapa dapat membantu anda kecuali anda sendiri, Kevin Zahri telah menunjukkan banyak cara dan teknik dalam menurunkan berat badan, tapi sekiranya tiada tindakan yg dibuat oleh anda sendiri, maka diri anda tidak kemana, percayalah 🙂

0 Shares:
8 comments
  1. wow…dapat gaji nieh sy akan melanggan ebook nieh..stakat nie..masih diet sendiri2 berdasarkn info yg sy dpt dr internet n instagram kevin juga blog ini..

  2. Tahniah bro semoga bjaya lagi menurunkan berat badan. Salute kepada orang kuat semangat dan mental ni.

  3. Tahniah….
    Saya juga pernah mencuba pelbagai cara diet dan supplement..tetapi berat tidak turun
    Dgn panduan e book 5kg 5week saya hilang 14kg dalam masa 4bulan
    Kini dalam misi untuk turunkan lagi 6kg….semoga dipermudahkan…

    1. tahniah, i pon baru beli ni, xsmpai lg ebook tu heheh… harap dpt la turun, xnak turun byk, cukup la 55kg berat mcm dulu hihihi

  4. nak minum air masak tu payahnyalah… berat skrg 70kg, huhuhu dpt turun 55kg pon jadilah hahahahha berjayakah aku kikikiki,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like