Mazaliffah: Usia 40an bukan halangan untuk turun berat badan

Usia bukan halangan untuk turunkan berat badan. Ikuti kisah Mazaliffah Md Esa kurangkan berat badan dalam usia 40an dengan hanya menukar gaya pemakanan dan gaya hidup.
Usia bukan halangan untuk turunkan berat badan. Ikuti kisah Mazaliffah Md Esa kurangkan berat badan dalam usia 40an dengan hanya menukar gaya pemakanan dan gaya hidup.
[one_half boxed=”true”]

Mazaliffah Md Esa:

  • Umur: 40an.
  • Pencapaian: Kurang 10kg dalam 4 bulan.
  • Facebook: mazaliffah.mdesa
[button color=”Extra-Color-2″ size=”medium” url=”https://kevinzahri.com/jom/ebooks/panduan-kurangkan-5kg-5minggu” text=”Nak kurang berat?”] [/one_half] Assalamualaikum.

Keturunan saya memang ada masalah berat badan. Saya tak terkecuali, untuk kurus pernah dulu saya makan ubat reductil, harganya rm135 untuk 2 minggu. Ya saya turun 6-8kg dalam 2 bulan, tapi saya berhenti makan sebab harganya yang mahal dan saya juga mula mengandung anak bongsu. Selepas melahirkan berat saya dengan mendadak, saya juga enggan timbang berat badan yang jadi punca naik berat badan. Saya enggan akui saya ada masalah berat badan.

Akhirnya setelah 4 tahun melahirkan, perkara pertama yang buat saya benar2 berazam untuk menurunkan berat ialah sekeping gambar masa saya menyambut ulang-tahun perkahwinan saya yang ke19. Hari yang sama saya dan rakan2 sekolah menengah turut membuat small gathering. Ketika itu berat saya cecah melebihi 71kg.

Gambar yang menjadi detik perubahan untuk kurangkan berat badan.
Gambar yang menjadi detik perubahan untuk kurangkan berat badan.

Bukan tak pernah saya lihat gambar saya gemuk tapi bila membandingkan diri saya dengan rakan-rakan sebaya, saya rasa sangat rendah diri dan sendiri. Walaupun diusia 39, rakan-rakan saya masih cantik n maintain.

…saya rasa sangat rendah diri dan sendiri. Diusia 39, rakan-rakan saya masih cantik n maintain…

Seperti sebelum ini saya ambil keputusan utk cari ubat kurus yg murah sikit. Terjumpalah satu page yg ada testimoni-testimoni yang sangat menarik. Saya pun beli ubat bernama ABC dengan harga RM75 untuk sebulan, tapi ada rasa was2 takut pada kesan buruk ubat. Saya berhenti serta merta makan ubat tu. Tapi memang ditakdirkan bila ada rakan FB yang like page Kevin Zahri keluar dalam feed saya.

Dari situ segala-galanya berubah.

Saya menelaah, membuat ulangkaji, merangka strategi berdasarkan ebook Panduan Kurang 5kg dalam 5 minggu. Walaupun da berusia 40 tahun saya akhirnya berjaya menaikkan metabolisme saya mengikut tips ebook Kevin Zahri. Akhirnya selepas 4 bulan saya berjaya turunkan berat sebanyak 10kg. Saya tidak pernah terfikir boleh turunkan berat badan sebanyak itu dengan hanya menukar gaya pemakanan dan gaya hidup. Ia memang satu pengalaman yang sangat mengujakan.

Cuma RM40 untuk ilmu dan cara melakar pelan diet dll.
Cuma RM40 untuk ilmu dan cara melakar pelan diet dll.

Antara amalan yg sangat membantu saya adalah:

  • Makan nasi pd saiz segenggam 2 kali sehari.
  • Minum air sebelum mkn.
  • Melebihkan serat dan sumber protin dr ikan.
  • Untuk gula saya pilih dr sumber buah2an.
  • Kurangkan minum manisan, ingat pesan KZ..eat your calorie dont drink them.
  • Makan 5-6 kali sehari.
  • Aerobik 30 min 3 kali seminggu.
  • Calories consius. saya rajinkan diri mengambil tahu kandungan kalori pd makanan.

Suami pun tumpang bangga di Hari Raya

Berat saya sudah menghampiri 58kg sekarang. Sasaran saya ialah 55 kg hingga hujung tahun ini. Hari raya tahun ni adalah pengalaman yang da lama saya tak kecapi, bila ramai yang menegur saya nampak jauh lebih kurus, nampak lebih muda dan tentunya lebih menarik malah suami pun tumpang bangga.

Saya tidak sangka boleh kurang berat badan dengan hanya menukar gaya pemakanan dan gaya hidup.
Saya tidak sangka boleh kurang berat badan dengan hanya menukar gaya pemakanan dan gaya hidup.

Usia bukan halangan untuk turunkan berat badan.

Terima kasih Kevin. Usia bukan halangan untuk turunkan berat badan. Pesan saya pada rakan2 yang lain: “kalau da tak pecah rayungnya manakan dpt sagunya”. Berdiet perlukan ilmu. Tanpa ilmu sukar untuk maintainkan berat badan.

Sebab itu ramai yang naik berat badan semula walaupun telah turun berat yang banyak sekali, terutamanya bagi mereka bergantung pada produk, soalnya sampai bila? kan?!

0 Shares:
3 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like