Cara kira kadar degupan jantung semasa bersenam?

Jantung adalah ciptaan Allah yg sgt unik & istimewa.

Kiraan denyutan nadi atau kadar degupan jantung semasa bersama adalah perhitungan bagi kadar detak jantung dalam masa seminit. … Bagaimanakah untuk mengukur kadar denyutan nadi?

Kalau korg nak tau jantung korg ni punya kebolehan. Korg boleh kira maksimum detik jantung korg. Caranya,

220 – Umur  = maximum heart rate (MHR)

Contoh; kalau anda berumur 30 tahun:

220 – 30 = 190 bpm (beats per minit). So dalam 1 minit, MHR korg adalah 190 detik.

Kalau nak tau dalam sesaat, just bahagikan dengan 60. So: 190/60 = 3.17 bpm. So dalam 1 saat, jantung korg berdetik sebanyak 3.2 detik! Cool kan? Untuk tau secara consistent denyutan pulse korg, adalah disarankan utk mengira detik jantung dlm kiraan 10 saat. 3.2 x 10 = 32 bpm. So dalam 10 saat, jantung korg berdetik sebanyak 32 detik. Ini adalah bacaan MHR jantung korg kalau korg berumur 30 tahun.

Ok habis kira MHR, kapasiti tertinggi yg boleh jantung korg tampung. Now, nak tau plak regime-regime training untuk mencapai mengikut gol fitness masing-masing. So, boleh tengok jadual kat bawah ini:

Ok, let say korg nak bakar lemak. Target kesusahan latihan (Intensity % of MHR) yg korg kena achieve adalah pada 60 – 70%. So camne nak kira? Meh kira sama-sama;

Utk mengira target detik jantung korg nak tau sama ada korg dah sampai ke belum dalam sesuatu regime latihan tu, korg boleh pakai formula ni;

MHR tadi korg dah tau. So kena kira yang lain plak. Nak tau sama ada korg dah sampai ke belum dalam sesuatu regime latihan tu, korg kena kira reserve heart rate korg. Cara nak kira;

MHR (Max Heart Rate) – RHR (Resting Heart Rate) = HRR (Heart Rate Reserve)

190 – 55 = 135 bpm. Mesti anda tertanya-tanya, mana datang 55 tu kan? Ok don’t worry. Let me explain, Resting Heart Rate tu korg boleh tau atau cek lepas je korg bangun dari tidur. Bangun je, lepas settle down, dah puas guling-guling then cek nadi utk tau berapa resting heart rate korg. Ambil bacaan utk 3 hari berturut-turut so that korg boleh kira purata utk RHR korg.

Kalau susah sangat nak ingat bangun pagi kena cek heart rate tu, korg boleh refer kat table bawah ni. Tapi, ni dah kira bukan actual resting heart rate korg la tau. Sekadar guideline boleh la;

Try agak-agak, kat mana kelompok korg then boleh ambil bacaan tu masukkan dalam formula Karvonen tadi. Then, bila dah dapat Heart Rate Reserve, bolehlah korg kira plak regime training yg korg nak tau tu.

{HRR (Heart Rate Reserve) x Training Intensity (%)} + RHR (Resting Heart Rate)

(135 x 0.65) + 55 = 142.75 @ 143 bpm. Angka 0.65 tu adalah tahap kesusahan latihan (Table 1) utk berada dalam regime bakar lemak (60-70%), saya mengambil nilai tengah iaitu 65%. Angka 55 pula tadi saya refer dekat Resting Heart Rate (Table 2).

Again, nak tau dalam 10 saat tadi, bahagikan dulu dgn 60 saat so that korg tau dlm sesaat jantung korg detik bape kali then darab dgn 10 saat utk tahu consistent nya denyutan itu. So;

(143/60)x 10 = 24 beats dalam 10 saat.

Anda dah tau kalau let say jantung korg berdegup sebanyak 24 kali dlm masa 10 saat maksudnya korg dlm regime latihan yang sedang membakar lemak. kalau lebih dari tu, maybe korg dah berada di regime aerobik, anaerobik, strength dan sebagainya.

Hopefully entry kali ni sedikit sebanyak dapat mengajar korg on how to know your jantung well & how to know your regime of training. Sebab, takut korg target lain, tapi latihannya lain. Nanti lambat pulak nak achieve fitness goal korg. Selamat mengira detik jantung anda!

Coach Cem

29 Shares:
8 comments
  1. Assalamualaikum tuan.. umur saya 40.. kalau saya buat hiit HR saya 117-153?
    Mohon pencerahan.. tq

  2. Assalamualaikum tuan.. umur saya 40.. kalau saya buat hiit HR saya 117-153? Saya selalu jogging treadmill sampai hr sy 183.. ok ke?
    Mohon pencerahan.. tq

  3. Hi sir, kenapa kadar jantung jadi sangat tinggi semasa bersenam Walaupun secara fizikal tidak terlalu penat…
    Sukar untuk saya memastikan kadar jantung pada burning zone…

    Tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

Fast Food Diet? Think Again.

In Malaysia and probably around the world, we have a habit of eating out almost every day. We consume fatty fast food at different fast food chains without considering about the amount of calories we are consuming each day.