Senaman Apa Yang Paling Elok Bakar Lemak?

Hey korg!

Sorry lama tak update blog kat sini. Quite bz a bit. So entry kali ni nak share dengan u guys; senaman apa yang paling elok untuk bakar lemak?

Ok first of all, u guys semua kena faham konsep. Untuk membakar lemak, badan supposedly kena hit 60% keatas bacaan ‘MHR’nya consistently selama 60 minit, baru dia bermula membakar lemak-lemak korg. Siapa yang tak reti lagi nak kira MHR? boleh klik kat link bawah ni:

https://kevinzahri.com/health-fitness/kenali-jantung-anda

So kat sini, ingin saya tekankan kalau u guys buat senaman jenis apa pun (jogging ke, push up ke, sit ups ke, burpees ke, squats ke,…etc)  selagi heart rate korg tak sampai 60% tu, selagi tu badan masih tidak akan membakar lemak-lemak tadi

Kalau tanya saya, senaman apa yang paling mujarab utk bakar lemak. I will go for HIIT. Sebab senaman jenis ni banyak benefits dia besides untuk lose weight it can helps to increase korg punya strength juga. But again, tak semua orang boleh buat senaman jenis ni. Boleh baca entry saya yang lepas berkaitan senaman HIIT kat link bawah ni:

https://kevinzahri.com/health-fitness/senaman-hiit-bagus-ke-tak

Even though korg buat semua jenis senaman ni, always remember the main important thing is your food consumption sehari. Means your diet lah. It should be around 1100 – 1300 kcal/day in order for u guys to lose weight. Jangan lebih & kalau boleh jangan kurang! Nanti badan crack!

IMG_3963

In terms of fitness pula, adalah amat digalakkan utk korg semua burn at least 500-1000 kcal sehari untuk lose weight. Make sure ada 1 hari rest day; means completely rest from any physical activities yang berat-berat dalam setiap minggu. Try to have your leisure day time ni, pergi tengok wayang ke, shopping-shopping or apa-apa yg u guys rasa macam best utk korg buat (RELAX mode). Remember, over trained also leads to result yang tidak consistent. So, live your life too guys!

 

  • Coach Cem
  • Follow me on FB; CEM BODY ENGINEERING
  • Instagram; coachcem

 

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like