fbpx

Fadhli Atan Kurang 40kg Bersama Sahabat Sepanjang 2014

Mohd Fadhli Bin Atan

 • Umur: 31 tahun
 • Tinggi: 168cm
 • Berat Asal: 120kg
 • Berat Sekarang: 77kg
 • Pencapaian: Kurangkan 43kg dalam 11 bulan.
 • Kerjaya:Business Analyst
 • Instagram: @palieatan
 • Facebook: mohdfadhli.atan

Setiap tahun berat badan saya meningkat. Tapi saya tak pernah sedar. Setiap kali saya rasakan diri masih OK. Bila tengok cermin pun tak rasa diri sendiri gemuk sangat walaupun berat telah cecah 120KG hahahhaha.. Kelakar bukan. Sampai la satu tahap ramai orang mula menegur yang saya semakin membulat.

Saya pernah juga mencuba untuk mengurangkan berat. Saya ambil supplement yang berada di pasaran. Saya juga mula berhenti makan nasi tetapi menggantikan dengan mee mihun atau roti. Saya tak pernah rasa bersungguh untuk kurus. Saya join JK1M sessi 1 pun di atas ajakan bersungguh-sungguh 3 orang sahabat iaitu Farhana (Nana), Nasyreen (Reen) dan Laily (Kak Lai). Dari situ bermula la perjalanan jom kurus saya. Di bawah bimbingan coach Salleh dan isteri, saya mula menjalani process pengurusan badan dengan cara yang betul melalui cara pemakanan dan senaman yang betul.

Gaya Hidup Sebelum JK1M

Sebelum join JK1M, saya sangat malas bersukan. Saya sangat benci berpeluh sebab ia cuma akan membuatkan badan berbau. Saya sedikit pun tidak rasa mahu melakukan sebarang jenis sukan kecuali renang. Saya ada juga mengambil beberapa produk yang di mana produk-produk itu sentiasa menjanjikan pengurangan berat badan tanpa mengubah cara makan dan tanpa perlu bersenam. Berbagai jenis produk saya cuba tetapi malangnye, tiada sebarang hasil kerana cara pemakanan saya masih sama dan tidak melakukan sebarang senaman. Pada masa sama juga saya ade mendaftar di gym-gym mahal, tetapi disebabkan rasa malu untuk bersenam dikhalayak ramai dan tanpa sebarang rujukan membuatkan bayaran bulan-bulan gym tersebut adalah sia-sia.

Belajar sepanjang JK1M

Melalui JK1M terlalu banyak benda baru yang saya pelajari. eBook Kevin Zahri saya jadikan panduan harian. Daripada cara kiraan pengambilan kalori, jenis-jenis makanan sehinggalah senaman yang sesuai. Kalo dulu bila diet tanpa ilmu, saya menggantikan nasi dengan roti atau mihun, tapi selepas membaca eBook Kevin baru saya faham yang nasi tidak bersalah. Banyak benda saya pelajari dari eBook kevin yang dulu saya buat dengan cara salah.
Yang paling penting bagi saya dalam eBook tersebut adalah mengetahui jumlah calorie intake dengan calorie out.

Saya juga mengikuti facebook page dan instagram Kevin Zahri. Dari situ, saya mula mengambil berat tips-tips yang disarankan.

Nasi Segenggam dan Snek-snek Sihat

Selepas meneliti eBook Kevin Zahri, disamping tunjuk ajar dari coach-coach JK1M, saya mula belajar cara diet yang betul. Saya mulakan dengan mengurangkan pengambilan minuman manis. Saya juga mengurangkan pengambilan carbo dalam menu harian saya. Memandangkan saya jenis tak pandai masak dan selalu makan luar, jadi menu-menu di kedai saya perlu pilih dengan teliti.

 • Saya mula ambil nasi segenggam
 • Makan sayur-sayuran masak air (bayam dan brokoli adalah yang terbaik) berserta ayam atau ikan bakar.
 • Saya juga mengantikan snek-snek kepada menu yang lebih sihat seperti buah-buahan dan kekacang.
 • Saya tidak lagi ambil makanan ringan yang banyak di pasaran yg penuh dengan bahan-bahan yang kurang sihat.

Aerobik dan Circuit Training 3x Seminggu

Memandangkan coach JK1M Bukit Jalil, Salleh focus kepada senam robik, saya mula berjinak-jinak juga dalam senaman ini. Selain aerobik, saya juga di ajar untuk melakukan circuit training. Selalunya saya akan bersenam paling kurang 3kali seminggu dengan melakukan senam robik selama sejam dan diteruskan dengan circuit training selama sejam yang dikelola oleh coach Salleh. Selepas JK1M sessi 2 saya meneruskan process pengurangan berat badan bersama coach Cem di bawah program SCOUTS.
Kini saya bergerak bersama dengan kawan saya yang kami menggelarkan diri THEZOO. Kini saya banyak focus cardio, strength dan endurance. Saya mula minat bidang larian. InsyaAllah akan mulakan larian 15KM yang pertama pada 30hb November 2014 di Putrajaya. Kami juga kerap melakukan tabata, circuit training dan lain-lain.
[one_whole boxed=”true”]Saya pernah menggunakan supplement sebelum menyertai jk1m. Tetapi tidak membuahkan hasil yang memberangsangkan. Berat saya berkurangan, tetapi cuma sedikit. Yang lebih malang, berat naik mendadak selepas berhenti menggunakan supplement tersebut, [/one_whole]

Tip kepada pembaca yang ingin kurang berat badan?

Saya tidak mempunyai tips yang spesifik. Semua proses dan perjalanan jom kurus saya, saya cilok dari eBook kevin dan juga atas sumber bacaan lain. Tiada jalan mudah untuk kurus. Saya mahu kurus yang bertenaga dan berstamina, bukan kurus semata kurus.

…”Jadi jalan terbaik adalah mengambilan pemakanan yang betul (rujuk eBook Kevin) dan senaman yang betul”…

Cuma pada pendapat saya, pada mereka yang obes, fokus pada senaman cardio seperti aerobik, jogging, renang dan cycling supaya berat badan turun dulu. Kemudian bila badan dah sedikit ringan, lebih mudah untuk kita melakukan senaman-senaman strength yang lain seperti tabata dan circuit training.

#jomkurus Bukanlah semata-mata untuk kurus!

Pada saya, perjalanan #jomkurus bukanlah semata-mata berkisah secepat mana matlamat kita tercapai atau sebanyak mana berat kita telah turun. Tapi adalah penting untuk kita sentiasa memandang ke belakang untuk melihat sejauh mana kita melangkah dan sentiasa memandang ke hadapan untuk melihat sejauh mana kita dapat bertahan (maintain).

Privacy Preference Center