fbpx

5 Tip Baiki Kualiti Kalori Diet Anda

Dalam cabaran Jom Kurus, kawalan kuantiti kalori sering menjadi keutamaan dalama memulakan program kurangkan berat badan. Sememangnya it should be langkah pertama dalam usaha anda untuk kurangkan berat badan. Tapi jangan abaikan kuantiti kalori diet anda.

5 Tip Kawal Kualiti Kalori.

Apabila kuantiti sudah terkawal, jangan abaikan kualiti pengambilan kalori anda! Jadi berikut ada 5 tip untuk baiki kualiti makanan untuk teruskan your journey dan elak plateau weight loss.

  1. Kurangkan processed foods: makanan yang diproses seperti sosej, nuggets, burger, donut dan lain-lain tinggi dengan garam dan lemak. Yes ia padat dengan kalori yang tidak berkualiti dan tidak akan membantu anda mengawal nafsu makan.
  2. Utamakan sumber karbohidrat yang berserat: Serat penting untuk bantu anda mengawal nafsu makan dan melawas! Pastikan setiap hidangan anda ada sumber serat yang berkualiti. Contoh? Sayur-sayuran, grains, roti perang dan lain-lain. Sumber yang terbaik adalah sumber yang pelbagai.
  3. Jangan lupa protein yang bersih: Tidak lah susah mana untuk mencari makanan berprotein tapi lebih sukar untuk memperolehi sumber protein yang “bersih” (kurang kalori tambahan terutamanya lemak. Pastikan anda kenal-pasti sama ada hidangan protein anda “lean” atau dicampur dengan pelbagai kandungan yang lain.
  4. Kenal-pasti GI indeks makanan: Walaupun saya sering tekankan kepada kepentingan kawal kuantiti kalori karbohidrat seperti (nasi sengenggam dll). Tidak semua sumber karbohidrat berikan impak yang sama kepada blood sugar levels atau nafsu makan anda. Cuba belajar tentang isilah GI indeks (Glycemic Index) dan pilih sumber karbohidrat yang memiliki nilai GI yang lebih rendah (lebih mengenyangkan)
  5. Kurangkan garam: Sodium, natrium atau nama lebih mudah “garam” sering menjadi musuh kepada ramai yang ingin break weight loss plateau and ingin kelihatan lebih “kering” dan lean. Kebanyakan masakan bergoreng dan yang diproses tinggi dengan garam yang akan “gemuk airkan badan anda”. Untuk lebih info dan memahami masalah kualiti makanan dan gemuk air, sila rujuk kepada eBook Panduan Kurang 4kg Dalam 1 minggu.

…”Apa-apa pun pastikan anda enjoy your journey. Jangan stres-stres.”…

[one_whole boxed=”true”]

Jadi?

Jumlah kalori masih penting! Tapi apabila anda sudah pandai mengawal jumlah pengambilan, cuba baiki kualiti kalori anda dengan kurangkan garam, lean proteins dan sumber karbohidrat yang berserat (dan mempunyai GI yang lebih rendah). Apa-apa pun pastikan anda enjoy your journey. Jangan stres-stres.

[/one_whole]

Privacy Preference Center