Ubat Kurus: Apa Yang Anda Wajib Tahu

Sila kongsi video ini dengan kawan-kawan yang cepat “terpedaya” dan kongsi pendapat anda dalam ruangkan komen.??Ramai yang sering bertanya kepada saya: “adakah ia betul2 berkesan dan patutkah saya membelinya?”.

Adaha Ubat Kurus “Berkesan”?

In teory “yes”. Kandungan2 produk2 berkenaan seperti halia, guarana, coffee atau electro muscle stimulation yang mempunyai fungsi yang tersendiri dalam pemakanan atau gaya hidup secara tapi tidak lah mempengaruhi berat badan atau “kuruskan anda” dengan begitu sahaja yang sering digambarkan oleh penjual dan selebriti-selebriti yang mempromosikan produk, gajet dan ubat kurus.

Ingat: Kalau semudah ubat, spray, pistol, losyen kurus, sudah pasti semua warga dunia dah kurus.

Berkesan untuk kuruskan anda? Kebarangkalian besar tidak. Impak produk-produk itu untuk kuruskan atau fitkan anda sangat kecil berbanding kepentingan pemakanan dan gaya hidup sihat secara am.

Kalau anda lihat majoriti model dan selebriti yang iklankan produk-produk berkenaan, majoriti if not semua memang dah “kurus” dan fit.

Jadi boleh kah anda melanggan? Selagi ia “diluluskan” jualan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, ia hak pengguna untuk melanggan dan hak penjual untuk menjual.

TAPI …

Pihak berkuasa perlu melindungi pengguna dari janji-jani produk yang misleanding pada pengguna. Kesian pengguna yang terpedaya.

Penjual harus ikhlas dan memasarkan produk dan tidak pentingkan keuntungan semata-mata (but i know this is not going to happen but still).

Pengguna harus educate diri. Tiada produk yang magically boleh kuruskan sesiapa. There is no such thing. Pengguna boleh melanggan tapi cuba educate-kan diri tentang kandungan dan kesan sampingan yang terlibat. Jangan ia beri impak negatif pada badan. At that time, it is too late.

Patut kah anda membeli?

I would not recommend anda membeli mana2 produk sekiranya pemakanan & gaya hidup anda tidak terurus dan anda tidak faham kandungan atau cara ubat kurus itu berfungsi. Yes saya faham, pemakanan dan gaya hidup mungkin “membosankan” tapi that is as real and free as it gets 🙂

Adakah saya guna mana-mana produk atau suplemen?

Saya tidak mengguna mana produk atau suplemen “kurus” tapi saya amalkan suplemen seperti organic/raw honey, whey protein dan calcium/magnesium.