Nasi Lemak Tidak Berkolesterol. Tapi …

Santan Tidak Berkolesterol Tapi …

Ramai yang beranggapan bahawa santan atau durian berkolesterol tapi itu tidak benar.Mustahil untuk mana2 sumber bukan haiwan untuk mengandungi kolesterol kerana ia hanya terkandung dalam haiwan dan manusia sahaja.Tapi …Bebas kolesterol tidak bermakna mana2 makanan terus sihat atau tidak sihat.Apa yang anda perlu ingat:? tumbahan & buahan mustahil berkolesterol? kolesterol adalah sejenis lemak.? tak semua lemak berkolsterol.? walaupun santan bebas kolesterol, ia tinggi kandungan lemak (terutamanya saturated fats)? 1g lemak = 9kcal? ada atau tidak kolesterol does not automatically make mana2 makanan sihat atau sebaliknya. ? kolesterol itself tidak bahaya dan semulajadi dalam badan. Yang menjadi masalah adalah gabungan pemakanan, stres, glukos darah tinggi, obesiti, gaya hidup dan terlalu banyak kolesterol darah.? nasi lemak tak berkolesterol tapi telur dan ikan bilis ada kolesterol.Jadi boleh tak makan nasi lemak? Makan lah. ? Saya pun makan jugak tapi pastikan ia sebahagian pemakanan yang agak baik dan digabungkan dengan gaya hidup aktif.#nasilemak #kolesterol #jomkurus #sukahatiaku #kevinzahri #kurus #mhi #jk1m #bukansoalkurus1w

Posted by Kevin Zahri on Thursday, 24 October 2019

Ramai yang beranggapan bahawa santan atau durian berkolesterol tapi itu tidak benar. Mustahil untuk mana2 sumber bukan haiwan untuk mengandungi kolesterol kerana ia hanya terkandung dalam haiwan dan manusia sahaja.

Tapi …

Bebas kolesterol tidak bermakna mana2 makanan terus sihat atau tidak sihat. Apa yang anda perlu ingat:

  1. Tumbahan & buahan mustahil berkolesterol
  2. Kolesterol adalah sejenis lemak.
  3. Tak semua lemak berkolsterol.
  4. Walaupun santan bebas kolesterol, ia tinggi kandungan lemak (terutamanya saturated fats)
  5. 1g lemak = 9kcal
  6. Ada atau tidak kolesterol does not automatically make mana2 makanan sihat atau sebaliknya.
  7. Kolesterol itself tidak bahaya dan semulajadi dalam badan. Yang menjadi masalah adalah gabungan pemakanan, stres, glukos darah tinggi, obesiti, gaya hidup dan terlalu banyak kolesterol darah.
  8. Nasi lemak tak berkolesterol tapi telur dan ikan bilis ada kolesterol.
  9. Jadi boleh tak makan nasi lemak?

Makan lah.Saya pun makan jugak tapi pastikan ia sebahagian pemakanan yang agak baik dan digabungkan dengan gaya hidup aktif.