How to Choose a Treadmill?

Question from Mas
Hi...saya nak beli treadmill tapi tak tahu yang mana yang sesuai untuk kegunaan di rumah..pls kevin help me..target utama untuk fat burner dan cardio.

Answer:

Thanks for the question, Mas. Honestly, I would NOT recommend you to purchase a treadmill unless:

  1. You have a budget us RM5,000 ke atas.
  2. RM5,000 is not really that much money for you.
  3. You have ample space where “the underutilized” treadmill will stay.

Why? The reality is that the idea of bersenam di rumah memang bagus tapi in most cases, keadaan rumah is not a condusive place to exercise (too many distractions). In most cases, treadmill tersebut tak digunakan seperti yang diharapkan, mengambil ruang dan jadi tempat sidai baju. 

In most cases, treadmill tersebut tak digunakan seperti yang diharapkan, mengambil ruang dan jadi tempat sidai baju. 


So kalau saya jadi anda, dari melabur wang yang banyak untuk peralatan gym rumah yang besar, lebih baik beli kasut running baru, jam tangan HRM atau peralatan home gym yang kecil (core balls, dumbbells) yang mudah untuk disimpan dan tidak mengambil ruang yang besar dan tidak kacau pemandangan mata 🙂

Bonus: Here for some practical buying tips

  1. Make sure you have enough space kat rumah so that tak menyusahkan nanti.
  2. Don’t go for the cheapest and don’t go for the paling mahal…choose the one that you are most comfortable with.
  3. Make sure you get a motorized treadmill. Jangan2 the ones where you need to drive it pulak.
  4. Brandwise, go for reputrable brands that are known for reliability and endurance. 
  5. Before buying, Cuba test and run on the treadmill terlebih dahulu.
  6. Saiz ukuran: Carilah yang panjang 115 cm dan 40 cm lebar.
  7. Optional things to look out for: side railing, computerized programs, heart rate monitor, downloadable tracks/programs, MP3 dan lain2.

I really do hope this helps. Let me know what you decided. The choice is always yours.

1 Shares:
201 comments
    1. Helo mr kevin,
      My name is nik. Can u please share a menu diet to reduce or weight lose. My height is 165cm n 95 kg. After 2nd birth, my weight keep increasing. Hope u can help me to gain back my body fit n look slim n healthy. Tq.

      1. Dear Nick, try to avoid sugary drink and food. Take in moderate complex carbs like oats, brown rice and pasta. U used to be tall and skinny while in uitm but now slightly obese. Hope u be in good health. ? A blast from past. A close friend never forgets..

  1. hey kevin
    i’m sixteen n
    berat sya 87kg n my tinggi is 184cm.
    cn u pls email me contoh daily pemakanan.
    asap
    thnx (:

  2. hi kevin..
    i’m 22 years old
    berat sy 60kg n 167cm
    boleh ke if i aim 45kg dlm masa 2 thn?
    n 4kg for a month

  3. hi kevin..
    im 25 yrs old..
    y weight is 67kg and height is 165kg..
    how much more would be better for me to lose my weight and can u give me any advice regarding on daily diet and the good exercise for my wide hip.

  4. Kevin,
    i;m 27 yrs old.
    weight 63 and height 157
    skarg ni i da try diet. but my body x seimbang la means bentuk v. so please suggest senaman yang sesuai

  5. hi kevin…umur i 33 thn.just lepas 3 months ago bersalin anak ke 3. tinggi i 150cm dan berat i 64kg. so…please give me the way to loss my weight…actually i dah start pantang makan lebih kurang 3 bulan. pagi just ambik 2 kpg roti gardenia breakthru, tengahari kana sepinggan kecil nasi beras tajmahal..and ptg makan 2 roti. malam minum air kosong.tapi berat i tak turun langsung. camana ni…please..tq

  6. hola mr kevin..
    im 28 years old, berat 71kg & tinggi 158cm..
    plz bg menu diet & senaman yg sesuai..tq

  7. hi kelvin……
    saya mempunyai masalah kekeurangan berat badan….
    saya merupakan seorang gadis berusia 17 tahun….saya mempunyai unbalanced BMI…ketinggian saya 163cm dan mempunyai berat badan sekitar 46-48……..apakah tips yang boleh saya amalkan untuk meningkatkan berat badan ke tahap yang ideal?????
    dan buat pengetahuan kelvin,saya elergik terhadap sayur-sayuran,daging lembu,dan susu……….
    harap,kelvin dapat membantu………dan saya dahului ucapan terima kasih.

  8. hai kevin,
    umur i dah 27 thn..tinggi i 154cm dan berat i 60kg…beratkan? so i nak dpatkan berat yg ideal iaitu 45kg..mcm mne caranye dan contoh menu harian yang seimbang…plz tlg i yer…

  9. hello sememangnya sukar untuk memberikan menu makanan sehariang yang seimbang kerana ia bergantung kepada citarasa seseorang itu.
    Insyallah I will post up my jadual pemakanan.

  10. hi kevin… bole tlg x….??
    i really need to loose weight before end of october….
    now..i’m 78kg n 168cm….
    can u email me a daily diet meal plan…
    plzzz… =(

  11. hey kevin!..am ur die hard fan!lol… umm..kevin..ader 1 suggestion..ape kate buat fitness tok budak budak U, am from UiTM… n saye rase. kalau kevin boleh jadi penceramah bebas…yelah..ajar budak budak U cemane nak jage kesihatan dengan cara yang betol.. k, thats all.thx kevin!..selamat ari raye! ..

  12. hey zella – i would recommend you buying my book (http://fitness247thebook.com) ataupun sign up for personal consultation.
    nabil – sounds like a good idea. I have sent you can email, pls check or contact Watie (016 688 0304) from my office. thanks for your support and yeah selamat hari raya to you as well.

  13. boleh tak g tau price treadmill yang munasabah? i ada terjumpa price treadmill RM1,400, adakah ianya berpatutan atau terlalu murah yang menunjukkan kualiti tak baik? 2 in 1 pula tu, treadmill and slimming belt, bg pendapat sikit bro…..

  14. hai kevin…
    saya ada mslh ngn berat bdn saya. umur sy bru 22 dgn berat badan 68kg n tinggi 163c.Mslh plg besar kdg2 berat b’tmbh ngn cepat n turun balik dgn jumlah yg cikit. untuk pengetahuan kevin saya seorang perempuan yang berangka besar. so dgn p’tambahan berat badan yg xmenentu it’s make me look very big n fat. hope so u can suggest anything utk saya dpt’n berat badan ideal n cara p’makanan yg betul.

  15. Kevin,what is the standard price for a Treadmil(hw much is too cheap and too expensiv? wat’s ur comment on those ranging from RM1500-RM2000? can u recomend any treadmill along with the price ?

  16. hi kevin..
    sy ingin bertanya kalux boleh x kalu sy nk membeli tradmill yg terpakai maklumlah bajet constraint. ni model nyer X2fit XF 1102. apakah yg perlu sy chk kalu membeli brg terpakai ini??
    selain daripada itu juga yg memiliki bhg hip dan punggong yg besar dan lebar walaupun saiz badan kecil sj. adakah treadmill ini boleh membantu utk mengecilkan hip n punggong sy?? sekian terima kasih.

  17. Hello kevin.
    Saya tertarik dengan Treadmill TAKASIMA Fitness 1 Series TK- 451. Okey tak Brand ni ? Sekarang ofer RM4400..

  18. Hi Kevin,
    Berat saya 73kg, 163cm in height. I have problem kat hips and thigh. Which one do you suggest, elliptical or threadmill? And which brand should I go for? Takasima ok ke?

  19. haloo kevin ,
    berat saya 80kg dengan ketinggian 157cm . saya dah kahwin anak 2 . makin lama makin berat saya betul2 risau . saya tak lah kuat makan cuma mungkin maknan saya tak seimbang . boleh bagi nasihat tak ?

  20. kelvin….klu tgk dr segi bntuk badan sy nmpk sederhana…tp berat sy 71kg tinggi 164cm.Ramai yg tidak percaya kerana anggap berat sy dlm 55-60kg saja.sy hendak menurunkan berat badan bagaimana???

  21. hai kevin..
    berat sy 49 n tggi sy 151..
    boleh tahu.. bape berat yg sesuai untuk sy..
    n boleh tak sy nak menu harian..
    coz sy ada masalah pnggung yg lebar.

  22. hi kevin..
    i am a 24 yo girl..
    my weight is 95 and my height is 170cm..
    i’m getting married soon and i’m so worried bout my looks and health..
    i’m starting to work out but i really need a helping daily diet..can u help me, pls..?
    my aim is losing 30kg by the end of this yr..
    thnk u so much.

  23. hello..
    saya mempunyai pinggul dan paha yg besar kerana keturunan.
    adakah pinggul dan paha yg besar ini dapat dikecilkan?

  24. hye kevin,
    saya nak minta bantuan en kevin utk menu diet sihat..dan kalo saya berminat nak beli fat burner for women to saya hanya hubungi cik watie tu ker?

  25. Hi Kelvin,
    Can you recommend a motorised treadmill for my home use. pls give me model number for my easy purchase or if you can get cheaper price, you dont mind help me buy 🙂

  26. hai kevin, saya sedang mencari treadmill..apa pandangan anda jika saya membeli treadmill secondhand Endurance xp by trax model TRX-T2004?..

    1. Hi Kevin I’m 39 years old weight 87 height 172 , my ideal weight need to achieve 72kg how to lose , what menu food content need to take and the exercise ..

  27. hai kevin…sekiranya saya ingin membeli treadmill second hand..apakah soalan-soalan yang perlu saya tanyakan kepada penjual dan apa yang perlu diperiksa?..bagaimana untuk mengetahui condition treadmill tersebut samada elok ke tidak seperti motor, belt treadmill, dan sebagainye?..berapakah jangka hayat sebuah treadmill?

  28. saya nak beli treadmill…mengikut pertanyaan sebelum ni, ada mention cardio…what is cardio…maaf sbb saya ni mmg pnh tgok treadmill tp xtau jenis2 nye…blh bagitau sy best treadmill and what is cardio…tq kevin

  29. hai kevin,im 20,sy merupakan seorg y lampau obes,my height,162cm n my weight around 115kg
    cmne nk amalkan pemakanan dan senaman y sesuai utk i,i xleh buat senaman y brt2 mcm berlari,sbb lutut i akan sakit,please help me,hope to hear u soon,tq

  30. Hi Kelvin, I just atfer bersalin how 2 lose my tummy and my weight 57kg hight 160cm, i want to lose 7kg please advace. And also i want 2 buy treadmill but can u recomend any treadmill along with the price?Thank you………..

  31. Assalamua’laikum…kevin,saya muhamad syimir,17 tahun,berat saya is 92KG,baru-baru ni my mom tanya saya macam mana nak beli treadmill and berapa harganya and di mana nak beli???my budget is RM4000…thank you…

  32. salam kevin.sy tak tau apa mslh sy.sy kerap sangat lapar.tp sy hanya blh makan dalam kuantiti sedikit skali makan…normal ke camnie?
    sy dalam proses utk berdiet.tp camne nak diet klu asik lapar je…tinggi 160cm,berat 67…

  33. Hello Kevin,
    Just would like to have your opinion on one treadmill brand ni “Endurance Runner XP”. Now, fitness concept got this year-end promotion and the prize for this item went down to 2k jer. Is this brand okay?
    Appreciate your reply
    Thank you

  34. hello nuryta,
    hard to say ….. for me its all bout brand reputation. What brand is the “Endurance Runner XP”? Typically taiwan or china brands are cheaper. In terms of quality, I still prefer US brands but they obviously cost more.
    When buying an item like a treadmill, I wouldn’t buy the cheapest nor the most expensive. I would go fro something midrange.

  35. salam kevin…cm ne cara utk i trn kn berat bdn…i skrg nie tggi 157cm berat 62 kg…belh x u tlg i cm mn cara pemakanan yg ptt i amik utk trnkn berat bdn…hope u bleh tlg i asap…thanks

  36. Hi kevin,
    my height 166cm and my weight 85kg, i’m married and have one daughter ( 6 months old) .i’ve tried many ways to diet but all failed. i found ogawa ezshape( just stand on it & it will shake the whole body). It is good?,or just buy treadmill . before this i’ve plan to buy aerobic vcd, but i dont know how to buy aerobic cd.. futhermore, before this i took duramine pill diet, but then i discover its not good to health. please help me kevin… can i have your diet plan…

  37. hi kevin.. me and my husband need your help in our dieting plan. both of us are obese. we’re planning to start our diet together with treadmill workout. is it enough? can you please give/email us the daily diet and workout plan? my weight is 113kg with 170cm heights. meanwhile my husband is 110kg with 175 heights. i’m also having problem with pear shape body.
    hope you can help. thank you

  38. hi Kevin,
    i’ve been planning to buy a home treadmill and hv visited fitness concept stores to test a few.. and i was deciding on whether to get a proform sport or nordictrax elite.
    during a recent visit they showed me a reebok crosswalk, which i tried n kinda like too (plus its currently on sale @ rm5999) – making me even more confused which one i should get.
    need your opinion on which of these 3 are better. is the reebok one better compare to the other 2 becoz it has the upper body compoment to it? pls help asap. thanks.

  39. hai kevin,please advise me how to exercise with the treadmill & can i guve me a diet plan to losing weight??now my weight is 60kg my height is 160cm i think…i diet macamana pun im still not losing weight n rasa mcm gemuk jugak adala….

  40. hi bro,
    i’m looking for a treadmill for my elderly mother age 62.
    what model would you reckon best suit her.
    am looking for the basic (cheapest) set possible.
    TQ.
    -fuad-

  41. hi kevin….
    my name is mimiey, saya 31, my weight is 122kg, and 162cm tall. boleh tak bagi saya berat yg ideal, dan jadual makn yg betul untuk mengurangkan berat saya…… dan saya bercadang nak beli treadmill reebok crosswalk v7, sesuai ke tak untuk saya…… kalau boleh bg jenis makanan yg ssui utk saya… bantu saya ya… thanks…

  42. hi kevin,
    I am 33 year old.Berat i 66kg+-.tinggi i pulak 156cm.i really to loose my weight.please help.

  43. Hi kevin,
    saya Balkish.Saya ada mslah brt badan yang amat teruk n sukar nak kurangkan.berat sy 89kg n tinggi sy 167cm.umur saya 27 tahun.sy x tau mcmana sy nk turunkan brt krn wpun x ambik nasi n just mkn mknan berprotein.pernah cuba pil atas saranan doktor tp berat still sama.so what should i do?plz help me kevin..I need ur suggestion.TQSM

  44. Salam Kevin,
    Saya sedang mencari treadmill untuk kegunaan di rumah. Harap Kevin dapat membantu untuk recommend brand yang ok. Budget saya dlm rm4000. Di mana saya boleh beli? Terima kasih atas bantuan…

  45. (This post is for Kofin not Kevin – i post it here so you can see that)
    What the ('F' word)??!! 115cm X 40cm? Are serious?? Is it for rabbit or hamster???
    You are smoking something while writing this article, aren't you?
    Ahh…next time don't claim yourself as a "good-guy-that-don't-need-to-hear-what-people-say-because-he-is-too-good-for-nothing-or-dumb-as-dumbbell" smart ass!!
    INCH!!! INCH!!! not CM!!!
    GTFO!!

    1. KGF: r u sure inch? 40" lebarnya.. more than 1 m lebar ke? as 40" = 101.6 cm.. and r u sure panjang is 115" which is = 2.92 m.. kalau sebesar ni memang saya tak mampu le nak beli.. boleh lari beramai-ramai

  46. Hello there
    I need your help ….you see my treadmill the belt is in a very bad condition and i want to buy a new one ……where can i find for this ? I’ve been searching for months and i’m gaining weight again !!! PLZ help me …i’ve asked around all the fitness shops and they told me they don’t offer that !!! PLZZZZZ help

  47. Salam. Cuma untuk berkongsi. Saya dah 3 minggu merayau2 cari treadmill. Setakat ini yang paling banyak outlet Fitness Concept. Kedua Smart Life , kemudian Gintell dan AIBI Fitness (hanya di Mid valley). Kebanyakan yang lain menjual treadmill jenama pengeluar lain. warranty pulak dari segi motornya AIBI lah juara sebab 30 tahun. Fitness Concept lebih kepada profesional dan waranty nya juga menarik kerana lebih relevan dan after sales service juga berpatutan. Bersambung…

  48. Opps… Lupa plak pasal Takasima. Memang rekabentuk yang menarik. Outlet yang merata cuma warranty je lebih kurang dengan Smart Life.

  49. Deviki…
    Cuba tanya tempat you beli treadmill dulu.
    Pastu treadmill tu brand apa?
    Biasanya RM 850 – RM1000.

  50. Hi Kelvin,
    This is prisi from singapore. I would like to buy a treadmill for home usage. i saw takasima tk-2000ia. it cost around $1200 singapore dollars. Is it worth to buy or can recommend other products. Thankyou

    1. Hello Prisi,

      Takasima is a local brand if I am not mistakan … in terms of price it is definitely more affordable than US brands. In terms of quality or durability, I can't judge as I am not very familiar with their products.

      Regards,
      Kevin

  51. To Prsilla,
    I think u better go for Reebok, Nordictrack, ProForm or BH. Depend on your budget. But BH is one of the lowest for ICON product I think. Nordictrack is for longlife plan. Big issue is support for your knee and your leg. Think about it. Broke the record not the leg. Hehe…

  52. asmkm. kevin…i ade problem ni. i jaga makan.. exercise evryday almost 2 hours..tp instead, my weight naik. bkn turun.. i xpaham la…i mmg sgt menjaga mknan i..

  53. hi……….saya nk tye kenapa lepas saya berlari diatas trademill….saya rase sedikit pening dikepala dan rase kebas pada kaki saya………..

  54. Hi Kevin,i wanted to buy a treadmill for my husband. I am looking at reebok crosswalk V7. ok ke for a 56 yr old man with high kolestrol & diabetes?

  55. Hi Kevin,i wanted to buy a treadmill for my husband. I am looking at reebok crosswalk V7. ok ke for a 56 yr old man with high kolestrol & diabetes?

  56. Kevin, saya ingin membeli treadmill. Please advice me, which one better. Reebok RBK-T885 or Reebok Crosswalk V7 RBK-T889. Saya check harganya lebih kurang tp dia punya spec ada beza la skit. TQ

  57. im x rugby player, before married my weight is 95Kg after 6 years married my weight gain to 140kg..
    i huv a big rugby tournament jun nxt yr. what should i do to loss my weight effectively?
    please help me.

  58. hey kevin.. sya punya weight 40 and height 162. tolong bagaimana caranya punya tubuh ideal like jesica alba. tolong kirim makanan dailynya juga. ok. tnks kevin.

  59. kevin i always use the treadmill without the motor in my house.. why do you not recommend this type of treadmill? is there any specific reason?

  60. hi kevin..sy ni sedang amik rawatan mata n makan prednisolone sejenis streroid utk pagi dan malam. prob sy selera makin btambh means berat naik la..mcm mana nak diet semasa pengambilan ubat ni. pagi kul 9 sy makan roti perang 3 keping + milo secawan..lunch nasi 2 senduk + sayur byk2 + ikan/ayam. ptg roti lg. malam kul8 nasi/mee + lauk. seboleh2nya saya kurangkan nasi. antara waktu makan utama saya makan buah2an byk coz lapar. harap bg advise.

  61. hi kevin, i'm lina. What is latest model (reebok) that u can suggest for our own use. My husband was planning to buy a treadmill, so far we dah tengok produk Gintell, but we need your advise on this matter. Thank you.

    1. Hmmm I personally would first look at renowned brands like Reekok at Fitness Concept. Never compromise on quality. A budget of around RM4k+ can get a decent treadmill already.

  62. hai kevin,
    My name shuna, i lost 16kg with normal diet and exercise. i eat like usual,reduce portion and also choose the right food calorie (1200 prday). i'm happy coz i dun have to starving and enjoy healthy lifestyle. i burn my calorie using treadmill 3 to 4 times a week. what do u think about AIBI and Kettler treadmill?

    1. Hello Shuna,Thanks for your comment. Hmmm Aibi is a relatively new brand and does not quite have the worldwide experience as does Kettler.I personally would take a look at both brands, see which treadmills not only suit my budget but also look sturdy enough.Never compromise on quality … no matter how good the offer may be 🙂

  63. Hi Kevin.
    Heard about new treadmill brand; Livestrong? how is it? googled about it but not much review, spec & price is quite tempting btw.

  64. hi saya nk tanya treadmill paling murah ada x?…kebanyakan semua atas seribu…saya student lagi…plez help me

      1. Hi Kevin, just wanted to check if Endurance XP (TRX-T2004) treadmill is a good investment. Kindly advice. Thanks

    1. i ada treadmill Endurance XP (TRX-T2004) nk jual rm1000 jarang guna psl ada anak kecil susah…ms i beli rm2400 almost 3 yrs+.transport sendiri.location bandar kinrara.if interested bo call 019-2093446.

  65. Hi kelvin.
    Thanx for d info. Fyi, saya dlm planning nak beli treadmil. But b4 that adaah p ke gym utk guna treadmill. Ada beberapa soalan yg saya perlukan jawapan b4 beli treadmil. Kenapa setiap kali slps guna treadmil (hbs jog) saya terasa inbalance. Adakah sebab saya berhenti tergesa2 atau ada sebab lain? Apa petua utk gunakan treadmill ni? Tq

  66. Hey Bro! Im 20 and im 90 kg! Can u pls suggest me a propper daily diet!! Im oso lukin 4 a treadmill whic 1 wud u suggest bro?

    1. Hello Raj,To help you lose weight, saya sangat2 syorkan you dapatkan eBook saya berjudul “Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu”.Ia berikan panduan langkah demi langkah untuk menurunkan berat dengan cepat tanpa perlu berlapar. Senaman pun optional. Semua ikut gaya hidup kita di Malaysia.You can check out the details here – <a href="https://kevinzahri.com/ebooks/lose-5kg-5-weeks/malay.php.https://kevinzahri.com/ebooks/lose-5kg-5-weeks/mal… />Kalau nak lagi panduan detail, anda boleh rujuk kepada eBook All-in-One Package untuk RM40 – https://kevinzahri.com/ebooks/health-fitness-packa…. Dalam pakej itu ada kesemua eBook dan access percuma untuk mana2 eBook akan datang. Let me know if you have any questions.Regards,Kevin ZahriKevinZahri.com | facebook.com/zahri.kevin | twitter.com/kevinzahriWant all my current and upcoming eBooks? Get my all-in-one eBook package for only RM40 (https://kevinzahri.com/ebooks/health-fitness-package/)

  67. hi kevin.
    just to share, i’ve bought reebok v7 treadmill since last jan 11. value for money, i wld say. to fellow starter like me, pls seriously consider this model to ur shopping cart. the price seems small compared w the benefit gains in a long run.
    lowered my weight, cholesterol & energetic! i can run anytime i want.
    nothing beats me from being active & healthy now. kudos to kevin too!

  68. Hi Kevin,
    Do you know any shops or anyone who want to Rent out their treadmill, I have asked around 5 person who used to have Threadmil all of them said that their treadmill now is now become their hanger to put towels. So i decided to rent but a dont see any provider out there since i also have small kids at home i dont want threadmill permanently at my house and become their playground its dangerous.
    Thanks.
    Syed

  69. Hi Kevin just wanna let u know if anybody are interested buying a used Endurance XP (TRX-T2004) from TRAX treadmill can reply to me ok… I'm willing to let it go at cheap price. Thanks…

  70. Salam kevin,
    im ida. i really2 wanna lose my weight, tp still xmenjadi. btw im 161cm and berat i 73.7 kg. berat kn?! hmm.. would really appreciate if u can email me menu harian for dieting.. tq so much!!

  71. I have a problem with Endurance XP TRX-T2004. The motor control board was faulty, but after replacing it with a new board, the machine will not start. The display board functions well. Is there any initialising steps or codes to activate a new board?
    I am from the Maldives with no service centre, so we ordered the board from Malaysia. Pls reply to mo_th@hotmail.com. Mohamed

  72. Check out our new outLets of “SHAGA FITNESS-Active&Wellness” @ CENTRAL PARK MALL,Wset Jakarta, Indonesia.
    We’LL Let u choose your own fitness equipment from the Highest to the Lowest range prices you want it to… 
    we are the onLy one who Distribute BH Fitness-homeuse in Indonesia.

  73. Hi Kevin…I skg ni tengah mencari treadmill.I ada survay OGAWA brand..ok ker?price RM1988(krimas promotion) Normal Price RM4888..Eva-Lutio Z3

  74. helo sir, im karthik. i like to purchase treademill by 12 months instalement. im holding AEON CREDIT membership card..so pls guide me, how to purchase?
    thanks..

  75. Boleh cadangkan untuk beli trademill ogawa berharga 1500. Adakah baik dan tahan lama. Ada cadangan untuk harga sebegini…

  76. Anyone interested to buy my Reebok Space Saver iFit treadmill? It come with the power supply supporr.. And free delivery within selangor and klang!! Please email me farish.fzl@gmail.com.. For serious buyer only.. Thanks heaps!!

  77. Dear Kevin,
    Setahun yang lepas berat saya 110kg.Selepas bekerja keras dengan diet dan workout(jogging,jumping on trampolin,walking)saya berjaya menurunkan sehingga 61kg.Tapi sekarang berat saya bertambah ke 70kg.So worried sebab saya keep on jogging and dieting but the weight keep on pounding.Adakah treadmill boleh membantu?Adakah saya perlu tukar rutin senaman?Betulkah lemak saya sudah tepu?

  78. i’m looking the treadmill around RM1K plus…huhuhu,i nk cari yg murah2 jerk,..x mampu yg mahal2 sgt…pls saper yg nk jual sms i k (make sure in good condition).. 019-9905208

  79. saya nak jual 2nd hand treadmill jenama endurance xp drpd fitness concept. baru 2thn beli tapi jarang pakai. asking price rm1200. berminat leh call saya asri 0192954634

  80. Saya pun ada nak jual 2nd treadmill jenama endurance xp dr Fitness Concept. Beli tahun 2010. Reason nak jual? Tak pernah pakai sejak 2011 sebab sibuk dengan kerja luar. Dari terperap kat tepi birai katil, baik saya jual dengan harga yang berpatutan. Sila email best offer price anda ke email saya nicck@hotmail.com. Terima kasih.

  81. saya nak jual treadmill jenama nordictrack T7si dari fitness concept. beli pada tahun 2011. hendak jual sebab pindah rumah dan kawasan dalam rumah sempit.sesiapa berminat nak beli sila hubungi saya Anis 019-5565119 atau email : anisalwanis@yahoo.com

      1. still available and the price is negitiable acording to the brand.and also we can discuss the price. please email me acordingly. How much is your budget?.

  82. Dear Kevin,
    Saya nak beli treadmill untuk diabetik patient berjalan. Tolong beritahu jenama yg sesuai dan di mana saya boleh beli sekitar sitiwan-lumut.
    lia.

  83. I had bad experience when puechace treatmill under Gintell. Waranty for one year, the mechine not working at 14 month. Customercare line no answer. Please choose a company carefully. Just share my experince.

  84. Hi kevin.
    Need ur opinion.
    Im having sakit lutut currently not sure what reason..im looking for exercise equipment but not sure what does suit most..can you recommend?treadmill?cycling? Thanks..

  85. Hi kevin,
    I wish to buy a second hand treadmill tuk guna di rumah. Yg baru mahal sgt dan takut jd cam nsh 14 mths x leh guna. Boleh recommend siapa2 yg nk jual. In staying in ipoh

  86. Saya nak jual treadmil reebok crosswalk v7. kepada yang berminta boleh whatsapp/call saya di 0174699456.

  87. Hi..saya nk jual elliptical brand octane fitness model q47e..boleh google elliptical octane q47e utk review..if interested, do whatsapp/sms me 0176503420..tq 🙂

  88. Dear Kevin, after 2 years from this post. What would be the recommend brand and model for me to consider. Thanks
    Shayna

  89. Hi guys,
    Genuine gintell treadmill for sale. Seldom use. In good condition. Heart rate monitor. Incline function. Space saving storage with roller. Self pickup area Dutamas. RM1700 Negotiable. No fussy buyer.
    https://uploads.disquscdn.com/images/73106728fdcea2446c9006abc26788342c2cb1c034cb973a92f9ceb48ec5e314.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/c11346528c614a3f27b89c0e718e5d161c24670784472ea0ce82667064aa3865.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/77e72669b5646c9394530d4a8ad0d91ad8ed83524a57280a7ec4a251a3ba0c3f.jpg .

  90. Hi,
    Anyone interested to buy treadmill PRO-FORM CROSSWALK Advanced 525x. 90%condition New (seldom use). No warranty. Selling Price RM2200 Price can negotiable. Self pickup Shah Alam area. Whatsapp 0193587017

    1. Yes. Sekarang memang banyak yg boleh bayar secara installment. Brands mesin urut pon banyak sekarang ni sampai susah nak pilih. Kena survey laa yang mana sesuai dengan kegunaan kita.

      1. Ogawa pun okay sekarang. Mak aku guna okay je. Lepas balik kerja aku curi2 guna pergh best weii rasa mcm nak tido je.

        1. Ogawa mahal sangat laa. Dah laa beribu. Nak beli pon tak mampu sngt sebab harga mesin urut pun nak dekat 5K dah. Mana laa nak cekau duit nak beli ogawa bagai

          1. Tu laaa. Aku sokong. Memang mahal. Orang yg gaji mahal boleh laa beli, kita ni gaji cukup2 makan memang tak mampu laa. Kalau buat installment pun belom tentu dpt beli. Nak habiskan byr bertahun baru habis.

          2. Kena save la… Kalau nk beli… Kalau nk beli… Aku akan recommend simpan dulu.. Kalau nk dengan adik beradik.. Cepat sikit.. selepas tu baru beli utk family. Aku pun sama.

        2. Boleh beritau model yg ko guna x? aku nk beli model yg baru.. Tapi tengah fikir kalau nk beli yg lama ke? Kerana murah. Tapi fikir x sangat worth.

      2. Installment tapi berapa sebulan?? Ko tau x? Paling murah berapa ye? Rasa nk beli. Tapi brand apa yg ok?

      1. Pernah… Baru hari in pg test. Rasanya ok juga.. Selesa bila dah habis. Hmm… tapi agak mahal juga…Kalau x ada promosi.

  91. I’m looking for a treadmill for my mum. She’s a workaholic hence explained the lack of time excercising. She has diabetes and some eye problems, which I understand that might also worsen without the help of exercise. So, which treadmill should I buy for her?

  92. Hi Kevin I’m 39 years old weight 87 height 172 , my ideal weight need to achieve 72kg how to lose , what menu food content need to take and the exercise ..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like